Midtvejsevaluering af projektet ’Øget tryghed blandt hjemmeboende borgere'
Investeringscasen ’Øget tryghed blandt hjemmeboende borgere’ har til formål at sikre større tryghed blandt hjemmeboende borgere ved at tilbyde mere målrettede, tryghedsskabende tiltag som alternativer til nødkald og i højere grad at inddrage borgernes og evt. deres pårørendes ressourcer. Desuden er formålet at nedbringe unødig brug af nødkald, så der går færre nødkald til vagtcentralen og rykkes ud til færre besøg i hjemmet, der ikke er nødvendige.
Investeringscasen er blevet midtvejsevalueret, og resultaterne forelægges hermed Sundheds- og Omsorgsudvalget (SOU).
Evalueringen viser, at måltallene for 2024 allerede er indfriet pr. 1. september 2024. Derudover viser de gennemførte interviews, at borgerne er trygge i den vejledning og de løsninger, der er bragt i spil. Medarbejderne oplever, at projektets materiale bidrager til et bedre match mellem tryghedsbehov og relevant løsning.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager midtvejsevalueringen til efterretning.
Problemstilling
Nødkaldet har i mange år været den mest anvendte løsning til hjemmeboende borgere, der er utrygge. Der er imidlertid både borgere, der bruger nødkaldet til andet, end det er tiltænkt, og borgere der slet ikke bruger nødkaldet.
Begge dele indikerer, at disse borgeres tryghedsbehov ikke bliver opfyldt med nødkaldet. På den baggrund blev investeringscasen ’Øget tryghed blandt hjemmeboende borgere’ godkendt med overførselssagen 2022-2023 (se bilag 1).
Løsning
I indsatsen er der blevet arbejdet med tre overordnede aktiviteter, der skal øge borgernes tryghed og reducere unødig brug af nødkald. Først og fremmest er der udviklet et rådgivningsmateriale, der understøtter den tryghedsskabende samtale mellem borger og medarbejder. Materialet hjælper medarbejderen med at spørge ind til borgerens oplevelse af utryghed og giver et overblik over en lang række tryghedsskabende løsninger, der bringer civilsamfund, netværk og hverdagsteknologier i spil.
Dertil er der afprøvet en auditeringsmodel, hvor vagtcentral, visitation og hjemme-/sygepleje drøfter de borgere, der anvender nødkaldet hyppigst, og igangsætter nye indsatser, der bedre imødekommer borgernes behov.
Og endelig er bevillingskriterierne for nødkald revideret, så de i højere grad matcher de behov, som et nødkald meningsfuldt imødekommer.
Midtvejsevaluering
Der er i august og september 2024 gennemført en midtvejsevaluering af projektet (bilag 2). Overordnet viser evalueringen, at måltallene for 2024 pr. 1. september allerede er mere end indfriet. Således er antallet af bevilligede nødkald faldet med 15,7% (måltal 8%), antal kald til vagtcentralen er faldet med 9% (måltal 5%), og akutbesøgene i hjemmet er faldet med 11,3% (måltal 5%).
I evalueringen er der også gennemført interviews med borgere, der har ansøgt om nødkald, men modtaget andre løsninger, samt fokusgruppeinterviews med medarbejdere. Af interviewene fremgår det, at borgerne er glade for den rådgivning, de har fået, og er trygge ved de andre løsninger, der er bragt i spil. Evalueringen viser også, at rådgivningsmaterialet gør det nemmere for medarbejderne i visitationen at finde det rette match mellem borgernes behov og en tryghedsskabende løsning, og at medarbejderne oplever, at rådgivningsmaterialet bidrager positivt til deres arbejde.
Evalueringen peger derudover på, at der er et potentiale i at bringe rådgivningsmaterialet og de tryghedsskabende løsninger bredere i spil. Der er behov for at udbrede kendskabet til og brugen af materialet i særligt hjemme- og sygeplejen.
Endvidere oplever visitationen og hjemme- og sygeplejen, at det er udfordrende at indtænke de pårørende i brugen af de tryghedsskabende løsninger. Der er derfor behov for at styrke medarbejdernes viden om samarbejdet med pårørende både med hensyn til, hvordan de kan inddrages og aflastes.
Økonomi
Ændringen har ingen økonomiske konsekvenser
Videre proces
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen arbejder videre med implementeringen af indsatsen og understøtter driftsenhederne i at anvende det udviklede materiale. Der vil være særligt fokus på at udbrede rådgivningsmaterialet i hjemme- og sygeplejen, og styrke viden og kompetencer i forhold til, hvordan de pårørende kan inddrages og aflastes.
Karen Nørskov Toke
/ Nanna Skriver