Mødedato: 14.08.2014, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Halvårsregnskab 2014

Se alle bilag
Godkendelse af det forventede regnskab for 2014 med tilhørende bilag.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender
    1. det forventede regnskab udarbejdet pr. 30. juni 2014 (bilag 1)
    2. kvartalsregnskab (bilag 2)
    3. halvårsregnskab (bilag 3)
    4. administrative udgifter på gruppering 200 (bilag 4)
    5. mindreforbrug på service, der kan omprioriteres i forbindelse med budgetforhandlingerne (bilag 5).

 

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal godkende det forventede regnskab pr. 30. juni 2014, jf. bilag 1 til 5. Regnskabet er udarbejdet på baggrund af regnskabs- og budgettal fra KØR og Rubin samt tilbagemeldinger fra det decentrale niveau.

Det korrigerede budget er opdateret til og med beslutninger i Borgerrepræsentationen den 19. juni 2014. Herudover er der taget højde for kendte budgetkorrektioner, som endnu ikke er vedtaget af Borgerrepræsentationen, herunder budgetkorrektioner, som følge af ændret lovgivning (DUT).

Yderligere kan det oplyses, at der i prognosen er taget højde for den tildelte ældrepuljebevilling. Tildeling af disse midler er omkostningsneutrale, idet de indgår i regnskabet som en udgift, der dog modsvares af en tilsvarende indtægt.

Løsning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningens samlede forventede regnskab fremgår af nedenstående tabel 1. Af tabellen fremgår også forventede korrektioner. 

Tabel 1. Det forventede regnskab pr. 30. juni 2014 (nettoudgifter samt bruttoanlæg, mio. kr., 1-decimal)
Bevilling Korrigeret budget 2014 Forventet regnskab 2014 Forventede korrektioner til budgettet Forventet afvigelse efter forventede korrektioner
Service

4.103,1

4.051,3

-76,3

51,8

Bevilling Sundhed

344,7

339,7

4,1

5,0

Bevilling Pleje, Service og Boliger for ældre

261,5

243,4

-23,3

18,1

Beviling Demografireguleret

3.317,5

3.292,2

-56,3

25,2

Bevilling Administration

179,4

176,0

-0,7

3,5

Overførsler mv.

1.781,5

1.845,5

0,3

-64,0

Bevilling Ældreboliger

47,7

47,7

0,0

0,0

Bevilling Medfinansiering

1.737,5

1.801,5

0,3

-64,0

Bevilling Særligt dyre enkeltsager

-3,6

-3,6

0,0

0,0

Bevilling Anlæg

45,1

38,6

-35,1

6,5

Finansposter

47,2

47,4 

-73,7

-0,2

I alt

5.976,9

5.982,8

-184,8

-5,9

Som det fremgår at tabel 1, forventer Sundheds- og Omsorgsforvaltningen et mindreforbrug efter korrektioner på servicemåltalsrammen på 51,8 mio. kr. ved årets udgang.

Mindreforbruget på den samlede servicemåltalsramme kan henføres til 3 specifikke områder, som fremgår af nedenstående tabel 2.

Tabel 2: forklaring på forventet mindreforbrug på servicerammen i 2014 mio. kr. 
Forsinkelse på Det fælles Medicinkort

11,1

Tidsforskydning i planlagte KOS projekter

5,6

Forventet mindreforbrug på køb og salg af pladser

26,5

Øvrigt mindreforbrug

8,7

I alt indmeldt mindreforbrug

51,8

På bevillingen vedrørende Ældreboliger forventes budgetoverholdelse.

På bevillingen vedrørende Medfinansiering af Sundhedsvæsenet forventes et merforbrug på 64,0 mio. kr. I forbindelse med overførselssagen er der afsat en reservation til eventuel udmøntning ved 3. kvartals prognose.

På bevillingen 'særligt dyre enkeltsager' forventes budgetoverholdelse.

På anlægsbevillingen forventes et nettomindreforbrug på 6,5 mio. kr.

På finansposter forventes et nettomerudgift på 0,2 mio. kr.

Nedenfor gennemgås Sundheds- og Omsorgsudvalgets bevillinger og særlige fokusområder:


Bevillingsområde Sundhed:
Genoptræning efter sygehusindlæggelse
På området forventes et mindreforbrug på 2,5 mio. kr. vedr. vederlagsfri fysioterapi, idet aktiviteten er lavere end forudsat i budgettet. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har ikke indflydelse på aktiviteten, idet det er Regionen, som visiterer.

Sundhedscentre
På området forventes et mindreforbrug på 1,6 mio. kr., som primært kan henføres til forebyggelsescentrene.

Bevillingsområde Pleje, Service og Boliger for ældre:

IT-drift og Aktivitetssystem - KOS2
På området forventes et mindreforbrug på 16,7 mio. kr. Mindreforbruget kan primært henføres til en forsinkelse i implementering af Det fælles Medicinkort, som indtil videre er udskudt fra 2014 til 2015. Ialt drejer det sig om 11,1 mio. kr. Der er udarbejdet et budgetnotat vedr. behov for servicemåltal i 2015 til gennemførelse af udskudte uddannelsesaktiviteter i forbindelse med implementering af Det fælles Medicikort. Herudover er der et forventet mindreforbrug på 5,6 mio. kr. vedrørende tidsforskydning i planlagte KOS projekter.

Uddannelse
På området forventes et mindreforbrug på 1,9 mio. kr., som kan henføres til et mindreoptag af social- og sundhedshjælperelever som følge af, at der ikke er nok ansøgere. Der er i forhold til tidligere prognose indarbejdet en budgetkorrektion på 8,5 mio. kr. vedr. bogførte refusionsindtægter vedr. 2013.

Derudover er der indarbejdet en budgetkorrektion på 15,5 mio. kr., som skyldes bortfald af en hensættelse vedr. evt. tilbagebetalingskrav af refusionsindtægter modtaget i 2012 fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB), der på daværende tidspunkt var ved at indkøre et nyt it-system.

Ældreboliger, servicearealer og Kirken
På området forventes et merforbrug på 1,4 mio. kr., som alene kan henføres til tomme servicearealer. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har ikke behov for disse servicearealer og har rettet henvendelse til Københavns Ejendomme, men det er endnu ikke afklaret, hvem der har budgetansvaret. 

Prioriterede projekter
På området forventes et mindreforbrug på 1 mio. kr., som kan henføres til et mindreforbrug på madklippekortet, hvor antallet af borgere, som bruger madklipperkortet fortsat er begrænset.

Bevillingsområde Demografireguleret:

Plejehjem
På plehejmsområdet, som er Sundheds- og Omsorgsforvaltningens største driftsområde, forventes et mindreforbrug på 3,4 mio. kr.  

Der er i det forventede mindreforbrug afsat midler til en forventet udskiftning af boligstyringssystemet, da dette it-system er stærkt forældet. Sundheds- og Omsorgsudvalget vil få forelagt en særskilt indstilling herom.

I det forventede mindreforbrug er der indarbejdet en budgetkorrektion på 45 mio. kr. i 2014 vedr. Moderniseringsplanen som følge af en udskydelse af plejehjemsombygninger, idet nye tiltag har været sat i bero som følge af den uafklarede situation vedrørende Sølund. Dette giver et forventet mindreforbrug på ca. 30 mio. kr. Derudover er der et forventet mindreforbrug på 15 mio. kr. vedrørende tomgangshusleje til Sølund som følge af den midlertidige udlejning af to af bygningerne til ungdomsboliger. Den indmeldte budgetkorrektion for samtlige 45 mio. kr. kan således omprioriteres i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2015. 

Derudover er der indarbejdet en budgetkorrektion på 6,8 mio. kr., som skyldes bortfald af to hensættelser vedr. eventuelle krav om regulering af huslejebetalinger i tilknytning til Moderniseringsplanen.
 
Hjemmepleje- og sygeplejeområdet
På området forventes et mindreforbrug på 0,9 mio. kr. Mindreforbruget kan primært henføres til indkøbs- og tøjvaskordningerne, hvor der er sket et fald i antallet af borgere. 

Køb og salg af pladser
På området forventes et mindreforbrug på 26,5 mio. kr. Mindreforbruget er sammensat af merindtægter på 5,9 mio. kr. vedrørende salg af pladser samt færre udgifter til køb af pladser, ialt 20,6 mio. kr. Prognosen er behæftet med betydelig usikkerhed, hvilket blandt andet kan tilskrives usikre dataudtræk fra et utidssvarende it-system vedrørende boligstyring. Området er ikke direkte styrbart, da valg af plejebolig er omfattet af frit valg, men Sundheds- og Omsorgsforvaltningen kan konstatere, at der er øget efterspørgsel på plejeboliger i København, hvilket medfører et massivt pres på 4-ugers garantien. Det kan oplyses, at der i perioden fra den 1. januar til den 30. juni 2014 er registreret et fald på 36 borgere vedrørende køb af pladser, mens der i samme periode er registreret en stigning på 4 borgere vedrørende salg af pladser.

Aktivitetstilbud
På området forventes et merforbrug på 1,7 mio. kr., som kan relateres til øgede udgifter i forbindelse med kørselsaftalen vedrørende transport af borgere. Merforbruget dækkes af mindreforbrug på andre områder på bevillingen.

Hjælpemidler
På området forventes et merforbrug på 3,3 mio. kr., som primært kan henføres til øget aktivitet på området i takt med stigende anvendelse af nye velfærdsteknologiske hjælpemidler. Merforbruget vil blive dækket af mindreforbrug på andre områder på bevillingen. 

Bevillingsområde Administration

På bevillingen forventes et mindreforbrug på  3,5 mio. kr., som alene kan henføres til, at den gennemførte administrative besparelse, som blev gennemført i budget 2014, har vist sig at få en hurtigere gennemslagskraft end forventet. Mindreforbruget indgår i besparelserne til budget 2015.

Bevillingsområde Overførsler:

Medfinansiering
På området forventes et merforbrug på 64 mio. kr. Ved forrige prognose blev der indmeldt et merforbrug på 121,7 mio. kr. Dette skøn byggede på en demografisk fremskrivning ud fra en forudsætning om, at de aldersopdelte forbrugskvoter i 2014 er de samme som i 2012 tillagt en forventet vækst samt merudgifter som følge af Regionens nye akutsystem. Opgørelser af det foreløbige forbrug i 2014 viser imidlertid, at forbrugskvoterne i 2014 er lavere end i 2012, hvilket er årsag til nedskrivningen af det forventede forbrug. Merforbruget vil blive dækket af en reservation afsat i Økonomiforvaltningen til håndtering af merforbrug således, at en eventuel udmøntning kan ske i forbindelse med årets 3. prognose.

Bevillingsområde Anlæg:

På området forventes et nettomindreforbrug på 6,5 mio. kr., som kan henføres til et mindreforbrug på sundhedshus Amager og sundhedshus Nørrebro samt en forventet merindtægt fra salg af plejehjemmet Arbejdersamaritten.Den forventede merindtægt vil tilgå kommunekassen.  

Oversigt over kvartalsregnskab, halvårsregnskab, administrative udgifter samt mindreforbrug som kan omprioriteres

I forbindelse med udarbejdelsen af det forventede regnskab for 2014 (bilag 1) er der udarbejdet et kvartalsregnskab (bilag 2), som er en oversigt over afvigelser mellem periodiseret budget pr. 30. juni 2014 og forbruget i samme periode. Herudover er der udarbejdet et halvårsregnskab, hvor der redegøres for afvigelser mellem vedtaget budget og forventet regnskab for hele året (bilag 3).

Der er yderligere udarbejdet en oversigt over administrative udgifter (bilag 4), som har til formål at give et billede af kommunens administrative ressourceforbrug. Afvigelsen mellem korrigeret budget og forventet forbrug skyldes, at budgettet ikke er tilpasset korrekt. Tilpasningen forventes at være på plads inden 3. kvartals prognose. Endelig er der udarbejdet en tabel, som viser mindreforbrug på service, som kan omprioriteres i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2015 (bilag 5).





Økonomi

Jf. ovenfor.

Videre proces

Når det enkelte fagudvalg har godkendt deres forventede regnskaber, behandler Borgerrepræsentationen i henhold til sædvanlig procedure på møde den 28. august 2014 kommunens samlede forventede regnskab for 2014.


Hanne Baastrup                                                                                  


                                                                                    / Søren Winther Rasmussen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top