Status på samarbejde med aftenskolerne
Orientering om samarbejde mellem Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og aftenskolerne i København.
Indstilling og beslutning
at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orientering om samarbejde med aftenskolerne til efterretning.
Problemstilling
Udvalget forelægges en orientering om samarbejdet med aftenskolerne.
Løsning
Samarbejdet med aftenskolerne er opstået gennem Sundheds- og Omsorgsforvaltningens arbejde målrettet ældre, hvor der har vist sig at der er oplagte samarbejdsmuligheder omkring ensomheds- og faldforebyggende aktiviteter. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og aftenskolerne samarbejdede fra 1999 til 2007 om nærgymnastik for ældre borgere over 65 år. En af erfaringerne fra dette samarbejde er, at efter ophøret af den kommunale økonomiske opstartsstøtte og samarbejde om indhold og målgruppe, lod det sig ikke gøre at lave bæredygtige samarbejdsmodeller, og Københavns Kommune finansierede herefter nærgymnastik med en million årligt i fire år. Det er ikke en hensigtsmæssig model, da tilbuddet blandt andet ikke løbende blev tilpasset de nye deltagere. Det kan derfor ikke anbefales, at afsætte særskilte budgetmidler.
Det nuværende samarbejde i form af tre pilotprojekter, fungerer som partnerskabet mellem tre aftenskoler og Forebyggelsescenter Vanløse, Forebyggelse og Træningscenter Amager og aktivitetscenter Peder Lykke. Partnerskaberne er etableret, fordi en del af de borgere, der kan have gavn af at fortsætte deres fysiske træning efter et forløb i forebyggelsescentrene eller træningscentrene, falder fra i overgangen til et frivilligt tilbud.
Målgruppen for de tre pilotprojekter er voksne over 50 år, som gerne vil fortsætte med at motionere efter endt forløb i kommunalt regi, eller borgere, som gerne vil i gang med at motionere sammen med andre. Samarbejdet løber til udgangen af 2014 og herefter vil der blive taget stilling til det videre samarbejde på baggrund af en evaluering.
Der er foreløbig gode erfaringer med at skabe vellykkede overgange fra de kommunale tilbud til aftenskolernes tilbud. Aftenskolerne formår at bibeholde de trygge omgivelser og den faglige fokus, der skaber et godt undervisningsmiljø. Aftenskolerne forventer igennem partnerskabet at få flere deltagere, og det sker gennem en målretning af tilbuddene og løbende tilpasning i forhold til målgruppen gennem et øget samarbejde med Sundheds- og Omsorgsforvaltningens forskellige medarbejdere i forebyggelsescentrene og træningscentrene.
I den nedenstående skema opsummeres erfaringerne fra partnerskabet.
Elementer i samarbejdet |
Erfaring |
Skånsom overgang/trinvis mere udfordring |
Fastholdelse i fysisk aktivitet |
Ansættelse af FC instruktør i aftenskoleregi |
Kendt instruktør giver |
Faglighed hos instruktør går på målgruppens behov |
Fokus på borgerens |
FC stiller træningsfaciliteter til rådighed udenfor normal åbningstid |
Kendte lokaler giver |
Udslusning |
Fra patient til deltager |
Fastholdelse og |
Fokus på at opbyge sociale relationer på holdene |
Fleksibel tilmelding og pris for deltagerne (inkl. gratis prøvegange) |
Flere kan afprøve og betale for tilbuddet |
Der er ingen økonomiske omkostninger for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i de nuværende partnerskaber med aftenskolerne. Den gensidige fordel i samarbejdet for Aftenskolerne er, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen hjælper borgerne med at få øjnene op for de tilbud der findes i Aftenskoleregi.
Deltagerbetalingen på Peder Lykke Centrets daghøjskole koster 250 kr. om måneden. For det beløb kan deltageren gå til to aktiviteter pr. uge og på flere hold, hvis der er ledige pladser. Undervisning koster her ca. 31 kr. pr. lektion. Hertil kommer så muligheden for at deltage i andre aktiviteter på Peder Lykke, samt sociale arrangementer.
Idrætsdagen for ældre ”Spring for Livet”
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen samarbejder også med aftenskolerne om idrætsdagen for ældre ”Spring for Livet”, der afholdes den 25. september 2014 i Nørrebro Hallen. Aftenskolerne er en del af partnerskabet omkring idrætsdagen. De deltager i planlægningen og har aktiviteter som for eksempel dans og zumba til arrangementet, og kan forventes at få flere deltagere som følge af idrætsdagen.
Perspektiver for et fremtidigt samarbejde
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer på baggrund af de foreløbige erfaringer fra samarbejdet, at der er gode perspektiver i det nuværende partnerskab og samarbejde med aftenskolerne. Erfaringerne er gode i forhold til at styrke overgangen for borgere, der skal fra et kommunalt træningstilbud til et træningstilbud i frivilligt regi. Der er fremadrettet også et perspektiv i, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen sætter faciliteter på forebyggelsescentrene til rådighed i tidsrummet efter normal åbningstid.
Økonomi
Katja Kayser
/ Katrine Schjønning
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.
Udvalget bad forvaltningen vende tilbage med en indstilling, efter at have undersøgt mulighederne for at indgå i et bredt partnerskab med aftenskolerne – særligt med fokus på motionstilbud, rehabilitering og ensomme ældre.