Mødedato: 14.08.2014, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Høring om fælles ejendomsdrift

Se alle bilag

Økonomiudvalget har på møde den 10. juni 2014 besluttet at sende forslag om etable­ring af fælles ejendomsdriftsenhed i Københavns Kommune i høring i fagudvalgene. Sundheds- og Omsorgsudvalget skal derfor afgive høringssvar.  

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1.  at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at denne indstilling fremsendes til Økonomiudvalget som Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar.

 

Problemstilling

Økonomiudvalget blev på Budgetseminaret den 28. januar 2014 orienteret om, at opti­mering af ejendomsdriftsområdet i kommunen indgik i arbejdet frem mod budget 2015. Frem mod økonomiudvalgsmøde den 10. juni 2014 har Københavns Ejendomme udar­bejdet forslag til en ny samlet organisering af ejendomsdriftsområdet i Københavns Kommune. Det er dette forslag, der nu sendes i høring i fagudvalgene og i det centrale samarbejdsorgan (CSO) (bilag 2). SUF-MED har bidraget til CSO´s høringssvar, og dette bidrag er vedlagt denne indstilling som bilag 1.

Forslaget bygger på en faseopdelt implementering, hvor der i denne omgang (Fase 1) alene tages stilling til samling af følgende opgaver:

  • Terræn, grønne arealer, vintervedligeholdelse m.v.
  • Kantinedrift for kommunens ansatte.
  • Sikring, vagtordninger, låsebokse m.v.
  • Rengøring, måttevask, vinduespudsning m.v. (dog ikke på SUF’s plejecentre).
  • Indvendig vedligeholdelse, daglig bygningsdrift, reparationer og mindre ombyg­ninger (dog ikke på SUF’s plejecentre).
  • Institutioner, der ikke ligger i Københavnsområdet.
  • Selvejende institutioner i kommunale bygninger (dog ikke SUF’s plejecentre).

Det vil sige, at fase 1 for SUF´s vedkommende alene omfatter bygninger med administrativt formål (Centralforvaltningen i Sjællandsgade, områdekontorer, hjemmeplejernes administration mv.)

Der vil senere (i forbindelse med budget 2017 og 2018) blive fremlagt selvstændigt be­slutningsforslag om Fase 2 og Fase 3, som blandt andet omhandler: Receptioner, Post og Scan, Omstillinger, Indretning, Flytning, Transport og maskiner samt ejendoms­driftsopgaver på SUF’s plejecentre.

Løsning

Sundheds- og Omsorgsudvalget er grundlæggende af den opfattelse, at Københavns Kommune bør foretage de effektiviseringer i driften, som giver mening, og som ikke forringer serviceniveauet for borgerne eller arbejdsmiljø og arbejdsvilkår for medarbejderne. Her tænkes der i særlig grad på muligheden for afvekslende arbejdsfunktioner for at reducere risikoen for tidlig nedslidning.

Derfor ses samling af visse ejendomsdriftsopgaver i en fælles enhed som en mulighed, der bør undersøges nærmere. Her vil det i særlig grad være oplagt at se på mulighederne for fælles ejendomsdrift - specielt omkring vedligeholdelse af bygninger og arealer, der anvendes til administrative og andre ikke direkte borgerrettede formål.

Sundheds- og Omsorgsudvalget er dog bekymret for, om etablering af en fælles ejendomsdriftsenhed i kommunen - som den er skitseret - vil være hensigtsmæssig. Alene etableringen af enheden vil være en omfattende og bekostelig bureaukratisk øvelse, hvor der vil være usikkerhed om, hvorvidt den efterfølgende besparelse for kommunen kan kompensere herfor. Det anbefales derfor, at en mindre drastisk model overvejes, hvor indfasningen sker langsommere, så der bliver mulighed for at etablere løbende sikre succeser på området. 

Sundheds- og Omsorgs­udvalget skal samtidig understrege, at en samling af ejendomsdriftsopgaver fra forvalt­ningens plejecentre – ikke mindst rengøringsopgaver - i en fælles-kommunal enhed vil være behæftet med stor risiko for, at forholdene for nogle af kommunens svageste bor­gere forringes. Rengøringen på plejecentrene er integreret i de egentlige plejefaglige opgaver, og den er dermed medvirkende til at skabe et godt hverdagsliv for borgerne. Ren­gøringsmedarbejderne på plejecentrene yder – sideløbende med rengøringsopgaverne – typisk også andre former for praktisk hjælp. Det kan være hjælp i spisesituationer og ved sociale aktiviteter. Rengøringspersonalet indgår således i et integreret samarbejde med de øvrige personalegrupper på plejecentrene i forhold til borgerne på en måde, der er væsensforskellig fra andre enheder i kommunen.

Økonomi

Forslaget opererer med samlede etableringsomkostninger på 48,7 mio. kr. og med en forventet årlig effektivisering fra 2019 på netto 29,7 mio. kr. Sundheds- og Omsorgsud­valgets bidrag til effektiviseringen vil være 95.000 kr. i 2017 og henholdsvis 312.000 kr. og 467.000 kr. i 2018 og 2019. Fase 1 forventes at indebære, at der skal overflyttes et beskedent antal årsværk fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen til Københavns Ejendomme.

Videre proces

Når Økonomiforvaltningen har modtaget høringssvarene, vil der blive udarbejdet en ny indstilling til forelæggelse for Økonomiudvalget den 29. august 2014 og i Borgerrepræ­sentationen primo oktober 2014.


                Hanne Baastrup                                       

                                                                                                                       /Lars Matthiesen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top