Mødedato: 14.08.2014, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Beretning for 2013 om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget skal en gang om året have forelagt en beretning om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager beretning 2013 (bilag 2) om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelse til efterretning.

Problemstilling

Det følger af serviceloven, at Sundheds- og Omsorgsudvalget skal følge udviklingen i anvendelsen af magt og andre indgreb i den personlige frihed med henblik på en vurdering af behovet for opfølgning.

I den forbindelse skal forvaltningen en gang om året fremlægge en beretning.

Løsning

Beretning for 2013 indeholder en gennemgang af servicelovens regler om anvendelse af magt og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret samt forvaltningens praksis på området.

Derudover er der en nærmere beskrivelse af de typer samt antal af magtanvendelsessager, som er registreret og behandlet i 2013, og endelig gennemgås de tiltag, som forvaltningen har gjort i indsatsen for at sikre, at unødige indgreb undgås og at servicelovens særlige retssikkerhedsmæssige forskrifter for magtanvendelse efterleves.   

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har i 2013 behandlet 210 sager om magt og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret.

Dette er et fald i antallet af sager i forhold til forudgående år, idet der i 2011 var 494 sager og 421 sager i 2012. I den forbindelse skal det bemærkes, at der i denne periode var et stort antal indberetninger for to nu afdøde borgere i et lokalområde, hvor det var særligt påkrævet at gribe ind i forhold til nødvendig personlig hygiejne.
 
Foranlediget af den faldende tendens blev der i efteråret 2013 sat ekstra fokus på området i lokalområderne og i det tværgående ledelsesforum med henblik på at afklare, om der var faglige eller proceduremæssige problemstillinger, der kunne forklare faldet i indberetninger.

Den nærmere indsats er beskrevet i beretningens afsnit 6. 

Forvaltningen har ikke fundet forhold, der kunne indikere, at det relativt store fald i antallet af magtanvendelser i 2013 skyldes manglende indberetning om udført magt eller andre indgreb.
 
Regelsættet om magtanvendelse dækker over mange forskellige former for indgreb - fra alarm- og pejlesystemer til flytning til en plejebolig mod en borgers vilje - og antallet af gange hvor man anvender regelsættet et år, beror derfor på en række svært forudsigelige faktorer. En vurdering af niveauet for magtanvendelser i forvaltningen, som alene baserer sig på antallet af indberetninger, vil derfor være for unuanceret. 

Der har fortrinsvis været et fald i indberetninger om situationer, hvor der har været opstået et akut behov for at udøve magt, hvorimod der ikke har været samme markante tendens i antallet af sager om forhåndsgodkendelser til at anvende magt eller andre indgreb i selvbestemmelsesretten.

Der har ikke været været anmærkninger på magtanvendelsesområdet fra de tilsyn, der er gennemført i 2013. Ligesom Statsforvaltningen i 2013 har tiltrådt samtlige af de magtanvendelsessager, som forvaltningen i følge serviceloven har skulle forelægge til Statsforvaltningens godkendelse.

Inden for rammerne af den vedtagne demenspolitik arbejdes der for en generel opkvalificering af indsatsen på demensområdet. Der er fokus på udvikling af nye tilbud til borgere med demens og deres pårørende samt udvikling af medarbejdernes kompetencer indenfor demens.

I 2013 skete en omfordeling af kommunnens demenspladser således, at der nu er demenspladser i hvert lokalområde. 
 
Det er forvaltningens opfattelse, at disse mere generelle tiltag har væsentlig betydning i forhold til at forebygge situationer, hvor magtanvendelse eller andre indgreb bliver nødvendige.

Samtidig har forvaltningen til stadighed specifikt fokus på magtanvendelsesområdet - dels i forhold til udviklingen i indberetninger om magt og andre indgreb og via en løbende indsats for at sikre personalets kendskab til servicelovens regler om magtanvendelse og procedureforskrifter samt vedligeholdelse af eksisterende viden på magtanvendelsesområdet.

Høring
Beretning 2013 om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret har været i høring hos Ældrerådet.

Ældrerådet bemærker følgende: "Ældrerådet har med interesse læst beretningen, og har med tilfredshed noteret sig, at forvaltningen ikke har modtaget klager fra borgere, pårørende og værger over magtanvendelse i 2013. Ældrerådet skal derfor blot opfordre forvaltningen til at følge udviklingen, og fortsætte den beskrevne opfølgning på forvaltningens arbejde med forebyggelse af magtanvendelse samt undervisning af personalet." (Bilag 1).

Økonomi

Indstilling har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Beretning 2014 om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret vil blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget i andet kvartal 2015.


Hanne Baastrup


                                                                /Lars Matthiesen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top