Mødedato: 14.08.2014, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Kvartalsrapport 2. kvartal 2014

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen fremlægger kvartalsrapport for 2. kvartal 2014.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager kvartalsrapport for 2. kvartal 2014 til efterretning (bilag 1).
 

Problemstilling

Formålet med kvartalsrapporterne er at give Sundheds- og Omsorgsudvalget en status på de politisk fastsatte mål. I kvartalsrapporten afrapporteres på de mål, som der meningsfuldt kan gøres status på kvartalsvist. 

Løsning

Kvartalsrapporten for 2. kvartal 2014 viser, at udviklingen går i den ønskede retning på de fleste fokusområder, men målene er ikke nået på en del af områderne. De væsentligste ændringer siden kvartalsrapporten for 1. kvartal 2014 er, at overholdelsen af 4-ugersgarantien er gået tilbage. Kvartalsrapporten for 2. kvartal 2014 indeholder data om antal forskellige hjælpere i borgers hjem, som der ikke har været data for i de foregående kvartaler. På dette område har forvaltningen ikke nået det politisk fastsatte mål.

Nedenfor beskrives kort forvaltningens vurdering af målopfyldelse og fremdrift for de enkelte mål, som afrapporteres i kvartalsrapporten. Beskrivelsen af målene er opdelt i tre kategorier baseret på graden af fremdrift og graden af målopfyldelse:

1)      Politiske mål, som er opfyldt
2)      Politiske mål med fremdrift, men hvor målene ikke er opfyldt
3)      Politiske mål med status quo eller tilbagegang, hvor målene ikke er opfyldt

Fremdriften er primært vurderet ud fra udviklingen fra 2. kvartal 2013 til 2. kvartal 2014.

1)      Politiske mål, som er opfyldt

Sygefraværet skal reduceres til 13,7 dagsværk per fuldtidsansat i 2014: Sygefraværet blandt forvaltningens ansatte (inkl. elever) var i gennemsnit 6,7 dagsværk pr. medarbejder i 1. halvår 2014, hvilket er lavere end det skønnede måltal for perioden. Sygefraværet er faldet sammenlignet med 1. halvår 2012 og 2013.

Sagsbehandlingstider: Over 80 % af ansøgningerne om hjemmepleje, plejebolig og hjælpemidler blev behandlet inden for sagsbehandlingsfristerne i 2. kvartal 2014. Der er en stigende andel af sagerne om hjemmepleje og personlige hjælpemidler, som er behandlet inden for tidsfristerne, tekniske hjælpemidler er på samme niveau, mens der for plejebolig er sket et fald i overholdelsen af sagsbehandlingsfristerne.

Ventetider på genoptræning: Forvaltningen har i 2. kvartal 2014 overholdt ventetiderne på genoptræning i over 90 % af forløbene.

Patientrettet og borgerrettet forebyggelse:  Antallet af både patientrettede og borgerrettede forebyggelsesforløb er steget fra 1. halvår 2013 til 1. halvår 2014, og hvis den nuværende udvikling fastholdes, forventer forvaltningen at nå målene for antal forløb i 2014. 

2)      Politiske mål med fremdrift, men hvor målene ikke er opfyldt

Hverdagsrehabilitering: I 2. kvartal 2014 modtog 11 % af alle borgere med praktisk hjælp hverdagsrehabiliterende ydelser, hvilket er en lille stigning sammenlignet med foregående år. Blandt kendte borgere er der sket en stigning i andelen af borgerne, der modtager hverdagsrehabilitering, mens der for nyvisiterede borgere er sket et fald. Forvaltningen vurderer, at der fortsat er et potentiale for at øge anvendelsen af hverdagsrehabilitering.

Hjemtagning af færdigbehandlede borgere: Antallet af ventedage for færdigbehandlede borgere er reduceret med 1/3 i løbet af det sidste år, og antallet af udskrivninger med ventedage er faldet. Desuden er der færre borgere, der venter længe på at blive hjemtaget - i 2. kvartal 2014 var der 9 borgere, der ventede over 14 dage. På trods af de positive tendenser er det fortsat en udfordring at hjemtage færdigbehandlede borgere fra hospitalerne straks efter færdigbehandling, og hjemtagning af færdigbehandlede borgere er derfor fortsat et højt prioriteret indsatsområde i forvaltningen.

20 % af de ansatte er mænd: I 2. kvartal 2014 var 16,8 % af forvaltningens ansatte mænd, hvilket er en lille stigning fra 16,6 % i 2. kvartal 2013. Forvaltningen vurderer i lighed med tidligere afrapporteringer, at det ikke er muligt at nå målet om 20 % mandlige ansatte i 2015.

3)      Politiske mål med status quo eller tilbagegang, hvor målene ikke er opfyldt

Antal forskellige hjælpere i borgers hjem: I juni 2014 blev 60 % af besøgene i daghjemmeplejen leveret af borgernes primære eller sekundære hjælper. Et lille fald sammenlignet med juni 2012. Forvaltningen har således fortsat ikke nået målet om, at 2 ud af 3 besøg (66 %) varetages af borgerens primære eller sekundære hjælper.

Tidligere flytning til plejebolig: Andelen af meget plejekrævende borgere, der godkendes til plejebolig, er faldet lidt fra 2012 til 2014. Forvaltningen er således ikke kommet nærmere målet om, at få flere plejekrævende ældre til at flytte tidligere i plejebolig.

Sygefraværet for elever ansat i Københavns Kommune skal reduceres til 15,8 dagsværk per elev i 2014: Eleverne i Københavns Kommune havde et sygefravær på 8,7 dagsværk i gennemsnit pr. elev i 1. halvår 2014. Dermed var sygefraværet et stykke over det skønnede måltal for perioden på 8,0 fraværsdagsværk pr. elev, og målet for sygefraværet for hele 2014 kan blive svært at nå. Det er især fraværet på sosu-elevområdet, der er fokus på, da det er denne gruppe elever, der har det største og hyppigste fravær.

4-ugersgarantien: Der er sket et markant fald i andelen af sager, hvor forvaltningen overholder 4-ugersgarantien. I 2. kvartal 2014 fik 37 % af ansøgerne tildelt en plejebolig inden for 4 uger. Københavns Kommune har på den baggrund pr. 1. juli 2014 åbnet 18 midlertidige plejeboligpladser på Hjortespring. Forvaltningen har på grund af den markante udvikling igangsat en analyse af årsagerne til presset på 4-ugers garantien. Analysen fremlægges på det kommende udvalgsmøde med forslag til, hvordan kapaciteten på plejeboliger skal tilpasses, såfremt 4-ugers garantien skal overholdes.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Indholdet i kvartalsrapporterne vil løbende blive justeret i takt med, at de politiske mål justeres og saneres, jf. sagen om målsanering på udvalgsmøde den 27. februar 2014.


Lars Storm Gregersen 

                                                                                    / Daniel Schwartz Bojsen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top