Mødedato: 14.08.2000, kl. 15:00

Stadslægens overførsel til staten

Stadslægens overførsel til staten

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 14. august 2000

 

11. Stadslægens overførsel til staten

SOU 269/2000 J.nr. 36/2000

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager følgende orientering om Stadslægens overførsel til Staten til efterretning

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tilslutter sig, at vagtordningen hos stadslægen fortsætter i den kommende embedslægeinstitution

at Sundheds- og Omsorgsudvalget bemyndiger Sundhedsforvaltningen til at indgå aftaler med den kommende embedslægeinstitution om plejehjemstilsyn og influenzavaccination.

RESUME

Forventeligt den 1. oktober 2000 overføres Stadslægeembedet på baggrund af lov om ændring af lov om embedslægeinstitutioner fra Københavns Kommune til staten som en statslig embedslægeinstitution. Stadslægen fortsætter med at løse de fleste af de opgaver, som institutionen hidtil har gjort. Sundhedsforvaltningen overtager de opgaver, der normalt ikke er placeret hos en statslig embedslægeinstitution – så som dele af hiv-aids- og stofmisbrugsforebyggelsen, influenza-vaccinationskampagne, plejehjemstilsyn og få arbejdsmiljøopgaver. Københavns og Frederiksbergs Kommunes embedslægeinstitutioner sammenlægges.

Der er indgået en aftale mellem Sundhedsministeriet og Københavns Kommune om den konkrete ramme for overflyttelsen af stadslægeembedet til staten. Aftalen beskriver den fremtidige opgavefordeling mellem staten og kommunen med udgangspunkt i de konkrete opgaver og med muligheden for indgåelse af kontraktlige aftaler mellem kommunen og embedslægeinstitutionen.

Sundhedsforvaltningen indstiller, at forvaltningen bemyndiges til at indgå kontrakter med den kommende embedslægeinstitution om plejehjemstilsyn og influenza-vaccinationskampagner.

Det indstilles også, at ordningen om tilkaldevagt af embedslægen fortsætter.

Der overføres 6,5 mio. kr. til staten som følge af statsliggørelsen.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Siden 1857 har Stadslægeembedet været kommunalt. Opgave-kommissionen har i sin betænkning fra december 1998 bl.a. foreslået, at Stadslægen, der hører under Københavns kommune, overføres til statsligt regi og derved ligestilles med de øvrige embedslæger i landet.

Baggrunden for overførslen til staten er, at tilsynet med sundhedsvæsnet i Københavns kommune dermed i lighed med resten af landet, organisatorisk kommer til at henhøre under en anden myndighed end den for sundhedsvæsnets driftsansvarlige myndighed.

Lovændring

Lov nr. 110 af 17/5 – 00 om lov om ændring af lov om embedslægeinstitutioner m.v. medfører, at Stadslægeembedet i Københavns Kommune overføres til staten.

Udover de konkrete formuleringer vedr. overflytningen af stadslægen til staten indeholder loven 2 andre centrale aspekter. Loven fastslår, at den embedslægelige betjening af Københavns og Frederiksberg Kommuner sammenlægges. Endvidere bemyndiges Sundhedsministeren til i fremtiden at have mulighed for at sammenlægge den embedslægelige betjening af flere amtskommuner/kommuner.

 

Opgaver

Overførslen af Stadslægeembedet fra Københavns Kommune til staten er sket ud fra nogle objektive kriterier, som vedrører Stadslægens nuværende, konkrete opgaver. Opgaverne er blevet grupperet i tre kategorier.

  1. Opgaver som følger af lovgivningen og hvis omfang overvejende er defineret af Staten.
  2. Opgaver som følger af lovgivningen og hvis omfang er dimensioneret på grundlag af de særlige behov, som er nødvendiggjort af de sundhedsmæssige forhold i Københavns Kommune.
  3. Opgaver, der henlagt til Stadslægen af Københavns Kommune, som ikke varetages i andre embedslægeinstitutioner

Stadslægens samlede opgaver fremgår af "Stadslægens virksomhed 1999-2000" fra december 1998.

 

Kategori 1 - opgaver

Opgaver som følge af lovgivningen og hvis omfang overvejende er defineret af Staten:

- Smitsomme sygdomme

- Tilsyn med sundhedspersonalet faglige virksomhed

- Patientklagesager

- Ankemulighed vedr. godkendelser i.h.t. Miljøloven kap. 3, 4 og 5

- Beredskab – Civilregion VI

- Landsdækkende atomberedskab

- Apotekervisitatser

- Retsmedicinske opgaver - Ligpas

- Rådgivning vedr. sundhedslovgivningen af sundhedspersonale m.fl.

Det skal bemærkes, at visse retslægelige funktioner, såsom retslægelige ligsyn og personundersøgelser påhviler de statslige embedslægeinstitutioner, men ikke Stadslægen. Staten henlagde i 1867 disse funktioner for Københavns Politi til Retsmedicinsk Institut.

For visse af Stadslægens opgaver bl.a. patientklagesager, tilsynssager og alvorligere smitsomme sygdomme ligger sagsantallet ca. 50% højere end for landet som helhed set i relation til befolkningens størrelse.

Ovenstående opgavers varetagelse vil være uafhængig af Stadslægens ændring til en statslig embedslægeinstitution.

 

Kategori 2 - opgaver

Opgaver som følge af lovgivningen og hvis omfang er dimensioneret på grundlag af de særlige behov, som er nødvendiggjort af de sundhedsmæssige forhold i Københavns Kommune:

- Sundhedsovervågning og analyse

- Planlægning og evt. deltagelse i implementering af forebyggelsesaktiviteter

- Medvirken ved planlægning og samordning af visse sundhedsordninger

- Rådgivning om lægelige, hygiejniske, miljømæssige og socialmedicinske forhold

Der er tale om en bred vifte af opgaver, som også i større eller mindre udstrækning løses i andre embedslægeinstitutioner.

Der er i Københavns Kommune på en lang række områder større sundhedsmæssige problemer end i landet som helhed. Her skal peges på den højere dødelighed særlig blandt midaldrende, en langt højere frekvens af stofmisbrug og hiv-smitte, luft- og jordforurening og lav tilslutning til MFR-vaccination samt en tre gange højere hyppighed af tuberkulose.

Stadslægen har endvidere lagt vægt på at igangsætte/deltage i forsknings- og udrednings opgaver i samarbejde med andre på områder, hvor der har været mangelfuld sundhedsfaglig viden. De fleste af disse undersøgelser er delvist eksternt finansieret af fondsmidler o.l.

På grund af de særlige forhold i Københavns Kommune har det derfor været nødvendigt at Stadslægen yder en mere omfattende indsats end i de fleste øvrige embedslægeinstitutioner.

I aftalen mellem Københavns Kommune og Sundhedsministeriet fremgår de nævnte opgaver i kategori 2 også i fremtiden vil blive løst af en statslig embedslægeinstitution svarende til det hidtidige omfang.

 

Kategori 3 - opgaver

Opgaver, der er henlagt til Stadslægen af Københavns Kommune, som ikke varetages i andre embedslægeinstitutioner:

- Influenzavaccinationskampagne

- Tilsyn på plejehjem mv.

- Døgnvagt m.h.p. alvorlige smitsomme sygdomme og beredskab

- Organisering af uddelingen af sprøjter og kanyler, kondomer samt informationsmateriale m.h.p. forebyggelse af hiv-smitte

- Visse arbejdsmiljøopgaver

- Deltagelse i visse interne møder i Københavns Kommune

Det har været hensigtsmæssigt at henlægge opgaverne til Stadslægen, idet der er en tæt faglig sammenhæng med Stadslægens øvrige embedslægeopgaver. Som eksempel kan nævnes, at arbejdet i forbindelse med Stadslægens døgnvagt er lovmæssige embedslægeopgaver især vedrørende alvorlige smitsomme sygdomme. Herudover skal bemærkes, at de øvrige embedslægeinstitutioner også i konkrete tilfælde fører tilsyn på plejehjem.

Som udgangspunkt vil disse opgaver i fremtiden skulle løses i Københavns Kommune, men Sundhedsforvaltningen vil kunne indgå konkrete aftaler med den kommende embedslægeinstitution om varetagelse af enkelte af disse opgaver efter overførslen til staten.

På baggrund af Københavns Kommunes ønske om at styrke varetagelsen af de særlige sundhedsproblemer, har kommunen gradvist gennem de sidste ca. 10 år besluttet at henlægge fortsat flere opgaver til Stadslægen og samtidig tilført de nødvendige ekstra ressourcer.

Opgaverne, nævnt i kategori 1 og 2, videreføres i uændret omfang i statslig embedslægeregi.

Konkret betyder overflytningen, at Sundhedsforvaltningen i fremtiden får ansvaret for opgaverne nævnt under kategori 3, men at der vil blive mulighed for at indgå specifikke aftaler med embedslægeinstitutionen om løsningen af opgaver.

Konkrete opgaver

Vedrørende opgaverne i kategori 3 foreslår Sundhedsforvaltningen flg.:

  1. Sundheds- og Omsorgsudvalget bemyndiger Sundhedsforvaltningen til at indgå aftaler med den kommende embedslægeinstitution om at føre årlige tilsyn på københavnske plejehjem og løbende at tilpasse ordningen efter de strukturelle og indholdsmæssige udviklinger på ældreområdet.
  2. Siden 1989 har Stadslægen ført tilsyn med Københavns Kommunes plejehjem. Tilsynene er uanmeldte, regelmæssige, veldefinerede, opsøgende og udført af sundhedsfagligt uddannet personale og de udøves i henhold til to lovbestemmelser og en særlig aftale mellem Stadslægen og Sundhedsforvaltningen fra 1989. Tilsynene har omfattet: Vurdering af beboernes trivsel, institutionens tilrettelæggelse af pleje og omsorg, vurdering af lægeordning, vurdering af medicinordinering, vurdering af hygiejniske forhold, normering, kostplaner, motivation for nytænkninger og kvalitetssikring mv.

    Udgifterne til plejehjemstilsyn beløber sig til ca. 500.000 kr. årligt.

  3. Sundheds- og Omsorgsudvalget bemyndiger Sundhedsforvaltningen til at indgå aftaler med den kommende embedslægeinstitution om medvirken til gennemførelse af influenza-vaccinationskampagner fra 2001.
  4. Den praktiske organisering vil som hidtil blive varetaget af Sundhedsforvaltningen, men det er nødvendigt, at der er lægefaglig ekspertise knyttet til ordningen og Sundhedsforvaltningen foreslår, at denne som hidtil bliver varetaget af den kommende embedslægeinstitution.

    Udgifterne til influenza-vaccination er budgetteret under Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget under praksisområdet. Udgiterne udgør ca. 4. mio. kr.

  5. Sundheds- og Omsorgsudvalget tilslutter sig, at vagtordningen hos Stadslægen fortsætter i den kommende embedslægeinstitution.

Der har i Københavns Kommune hos Stadslægen eksisteret en vagtordning siden 1959. Formålet med denne ordning er, at det inden for en time, også uden for normal arbejdstid, skal være muligt at komme i kontakt med en af Stadslægens 5 embedslæger (speciallæger i samfundsmedicin) når det vedrører Stadslægens arbejdsområder, herunder kommunens Civil- og Miljøberedskab (f.eks. drikkevandsforurening).

Ordningen har i dag ca. 1-2 henvendelser pr. uge pr. vagt. Disse vedrører hovedsagelig foranstaltninger vedr. rådgivning og vejledning vedr. alvorlige smitsomme sygdomme herunder især meningitis, rådgivning og vejledning om retsmedicinske forhold samt generelle henvendelser og forespørgsler.

I de øvrige embedslægeinstitutioner i Danmark eksisterer der ikke en lignende vagtordning.

Udgifterne til vagtordningen beløber sig årligt til 125.000 kr.

 

Stillinger

8 tjenestemænd tilbydes ansættelse i staten. 4 overenskomstansatte overgår til staten jf. lov om virksomhedsoverdragelse. Tjenestemandsansatte hos Stadslægen har dog mulighed for fortsat ansættelse i Københavns Kommune. Bestemmelserne i den nye lov § 1a. stk. 5: "Staten refunderer Københavns Kommune udgifterne til løn til de kommunale tjenestemænd, der i henhold til stk. 2 vælger at opretholde den kommunale ansættelse, så længe de udfører arbejde for staten. Stk. 6. Hvis staten ikke længere har behov for beskæftigelse af en tjenestemand, som har valgt at opretholde den kommunale ansættelse, kan staten efter forudgående varsling af Københavns Kommune bringe tjenestemandens arbejdsforhold til staten til ophør med det for tjenestemanden gældende opsigelsesvarsel."

Københavns Sundhedsforvaltning beholder 3 stillinger fra Stadslægen. Disse stillinger skal varetage opgaverne som forbliver i Københavns Kommune efter Stadslægens statsliggørelse.

 

Aftale og samarbejde

Der er indgået en aftale mellem Sundhedsministeriet og Københavns Kommune om de konkrete forhold i forbindelse med overflyttelse af Stadslægeembedet til staten. Denne aftale beskriver den fremtidige opgavefordeling mellem staten og kommunen med udgangspunkt i de tre ovennævnte opgavekategorier og med muligheden for indgåelse af kontraktlige aftaler mellem kommunen og embedslægeinstitutionen. Aftalen beskriver de økonomiske og personalemæssige forhold i overgangen fra Stadslæge-embede til statslig embedslægeinstitution.

Det er endvidere aftalt, at der 1-2 gange årligt holdes status- og planlægningsmøder mellem Sundhedsforvaltningen og Sundhedsministeriet for at sikre, at opgaveløsningen sker inden for de aftalte rammer.

ØKONOMI

Der overføres 12 årsværk til staten samt diverse driftsudgifter, hvilket svarer til ca. 6,5 mio. kr.

Der er udarbejdet en lejekontrakt mellem Sundhedsforvaltningen og Sundhedsministeriet omfattende bygn. P i De Gamles By. Den årlige leje udgør 500 kr. pr. kvm. dvs. i alt 408.000 kr. for første års leje (2001).

De budgetmæssige konsekvenser vedrørende budget 2000 vil indgå i Økonomiforvaltningens indstilling til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen vedrørende tillægsbevillinger som følge af DUT-sager.

Konsekvenserne vedrørende budget for 2001 er indarbejdet i Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetforslag for 2001.

HØRING

ingen

BILAG

A) Aftale mellem Sundhedsministeriet og Københavns Kommune om overflyttelse af Stadslægeembedet til staten.

 

Ib Haurum

/Jens Egsgaard

 

Til top