Medlemsforslag om profilplejehjem (udvalgshenvist)
Indstilling og beslutning
- at Borgerrepræsentationen pålægger Sundheds- og Omsorgsforvaltningen at udarbejde forslag til etablering af profilplejehjem inden udgangen af august måned 2012, som skal indgå i forhandlingerne for budget 2013.
(Stillet af Socialistisk Folkeparti)
De københavnske plejehjem skal være mangfoldige med gode og tilsvarende tilbud til alle københavnske ældre. For at kunne favne bredt kan det være vigtigt, at der etableres plejehjem, som tager hensyn til særlige grupper.
Forslagsstillerne mener, at udvalgte plejehjem i København skal have særlige profiler, som det i forvejen er kendt på skoleområdet.
Borgerne har i deres liv haft forskellige interesser, og det skal afspejle sig i den sidste bolig. Med profilplejehjem kan udvalgte plejehjem udvikle tilbud inden for et specifikt område eller tema, som giver den ældre mulighed for at vælge et plejehjem, hvor særlige fællesskaber, ønsker eller interesser kan dyrkes med ligesindede. Eksempler på profilplejehjem kunne være plejehjem til forskellige etniske grupper, hvor mad, sprog og aktiviteter er velkendt og trygt, eller plejehjem med en særlig profil inden for teknologi, kultur, inddragelse af civilsamfundet, udeliv eller et dokumentationsfrit plejehjem.
Profilplejehjem kan gøre kommunens tilbud til ældre mere attraktive, mangfoldige og tidssvarende. Derudover kan erfaringerne fra udviklingen af tilbuddene overføres til kommunens øvrige plejehjem og være med til at styrke kvaliteten i kommunens samlede plejeboligtilbud.
Forslagsstillerne forestiller sig, at der skal være et mindre antal profilplejehjem på de eksisterende plejehjem i København. Det kunne både være hele plejehjemmet eller enkelte afdelinger eller områder på plejehjemmet, som har et bestemt profil.
Udvælgelsen af plejehjem og profiler skal foregå i et tæt samarbejde med plejehjemmet, beboere, pårørende og personale, så der er et lokalt ejerskab.
BESLUTNING
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 10. maj 2012.
Dansk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag:
”Det foreslås, at medlemsforslaget tilføjes følgende 2. at-punkter:
2. at forudsætning for et profil plejehjem ikke indebærer, at der tillades kønsopdeling og kønsopdelt pleje,
3. at økonomien for et profilplejehjem ikke overstiger prisen for, hvad et almindeligt plejehjem koster.”
Et forslag fra Socialdemokraterne om at henvise medlemsforslaget med det stillede ændringsforslag til Sundheds- og Omsorgsudvalget blev vedtaget uden afstemning.
Enhedslisten og Det Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Enhedslisten og Det Radikale Venstre kan ikke støtte Dansk Folkepartis ændringsforslag om, at der aldrig må tillades nogen former for kønsopdeling på plejehjem. Vi mener, at man må vurdere situation fra situation, hvorvidt kønsopdeling er hensigtsmæssig eller ej. Vi kan for eksempel sagtens forestille os, at det for mange vil være grænseoverskridende, hvis ikke man kan bede om kønsopdelt pleje.”
Beslutning
Udvalget besluttede at bede forvaltningen om til mødet den 16. august 2012 at forelægge en indstilling, der indeholder:
- Forslag til en proces, der inviterer plejecentre til at komme med forslag til at arbejde med profiler.
- Forslag der kan indgå i budgetforhandlingerne til modeller for at etablere særlige afdelinger med en mangfoldighedsprofil.
Protokolbemærkning fra Dansk Folkeparti:
”Dansk Folkeparti mener, at hvert enkelt plejehjem skal sørge for at udvikle deres egen særegenhed og profil i forhold til beboernes interesser og behov, ligesom vi mener, at også de pårørende kan inddrages.
Dansk Folkeparti ønsker, at der skal være muligheder for fleksible løsninger på plejehjemmene, men ønsker ikke kønsopdeling og kønsopdelt pleje, ligesom nye tilbud eller modeller ikke må være årsag til, at der opstår klasseforskel og parallel samfund på de enkelte plejehjem.”