Mødedato: 14.06.2012, kl. 14:30
Mødested: Hjemmeplejen Valby/Kgs. Enghave/Vesterbro, Krumtappen 2, 2500 Valby

Beretning 2011 om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret

Se alle bilag
Beretning 2011 om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager beretning 2011 (bilag 1) om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret til efterretning.

Problemstilling

Det følger af serviceloven, at Sundheds- og Omsorgsudvalget skal følge udviklingen i anvendelse af magt og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret. Der skal årligt forelægges en beretning herom til Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Løsning

Beretning for 2011, som er vedlagt som (bilag 1), indeholder en gennemgang af servicelovens regler om anvendelse af magt og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret, og herunder en nærmere beskrivelse af de typer samt antal af indgreb, som der er ansøgt om og indberettet til Sundheds - og Omsorgsforvaltningen i 2011. 

Forvaltningen har i 2011 modtaget og behandlet i alt 494 magtanvendelsessager fordelt på 70 ansøgninger om iværksættelse af magt/indgreb, og 424 indberetninger om anvendelse af magt og andre indgreb. 

I forhold til tidligere år er der tale om en markant stigning i registrerede sager om magtanvendelse. Den væsentlige stigning i opgørelsen skyldes imidlertid, at der fra og med 2. halvår af 2010 er sket en ministeriel præcisering af kommunernes registreringsmetode, og dermed også i opgørelsen af det årlige sagsantal. Den ændrede registreringsmetode indebærer, at de anførte tal for 2011 ikke er umiddelbart sammenlignelige med tidligere år.

I opgørelsen for 2011 medtages således registrering af hvert enkelt indgreb, der er udført på baggrund af en tillaldelse, som er givet for en nærmere afgrænset periode f.eks. for tre måneder. Disse registreringer angår typisk magtanvendelse, der har været påkrævet for at kunne udføre nødvendig personlig hygiejne. Frem til 30. juni 2010 skete der alene en central registrering af de udstedte tilladelser, men ikke det antal gange, tilladelserne faktisk blev anvendt i perioden, hvor de var gældende.

Foranlediget af den ændrede registreringspraksis gennemgår forvaltningen i beretning 2011 ansøgninger og indberetninger om anvendt magt/udførte indgreb hver for sig.

Den professionelle pleje af og omsorg for borgere, som er svært ramt af demenssygdomme mv. kan være en kompleks opgave. Kommunens pligt til at undgå omsorgssvigt kan derfor nødvendiggøre, at plejepersonalet må anvende magt og gribe ind i borgernes selvbestemmelsesret, enten for at kunne yde den absolut påkrævede og sufficiente pleje og omsorg eller for at afværge en akut opstået situation, hvor brug af nødværge eller nødret er påkrævet.

I beretningens kapitel 4 redegøres endvidere for de tiltag, som er iværksat for at sikre, at servicelovens regler på magtanvendelsesområdet løbende kendes og efterleves.

Forvaltningen arbejder kontinuerligt med at forebygge og imødegå situationer, hvor brug af magt og andre indgreb i selvbestemmelsesretten bliver nødvendigt bl.a. inden for rammerne af den vedtagne demenspolitik.
 
Understøttelse, undervisning og vejledning er fortsat meget efterspurgt af de borgerrettede udførerenheder, idet regelsættet kan opleves kompliceret, og skal kendes og følges af en stor, bred medarbejdergruppe, hvor der løbende er personaleudskiftninger.

I beretningen beskrives således også forvaltningens indsats med vejledning og undervisningsforløb i 2011 for at sikre, at udførerenhederne har det fornødne kendskab til servicelovens retssikkerhedsmæssige procedureregler mv.

Det bemærkes, at der ikke har været anmærkninger vedrørende magtanvendelsesområdet ved de tilsyn, der har været udført i 2011.

Endelig omtales besøget af Folketingets Ombudsmand på demenscentret Højdevang Sogns Plejehjem. Besøget skete som led i indsatsen for Danmarks overholdelse af FN-konventionen mod tortur og anden grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling. Besøget gav ikke anledning til bemærkninger, for en nærmere beskrivelse henvises til beretningens kapitel 5, jf. (bilag 1).

Høring
Beretning 2011 om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret er sendt i høring hos De Københavnske Ældreråd.

De Københavnske Ældreråd har i  høringssvar af den 6. juni 2012 bl.a. bemærket, at beretning for 2011 efter rådenes opfattelse er meget fyldestgørende og giver et rigtigt godt billede af dette vanskelige område, hvilket man finder meget tilfredsstillende, jf. (bilag 2).

Herudover har De Københavnske Ældreråd noteret sig baggrunden for stigningen i antallet af registreringer, den beskrevne lovændring i forhold til alarm - eller pejlesystemer samt, at forvaltningen har fortsat indsatsen for at sikre, at ledelse, plejepersonale og visitatorer kontinuerligt har kendskab til reglerne på magtanvendelsesområdet.

Forvaltningen har ingen bemærkninger til høringssvaret.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Beretning 2012 om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelseret vil blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget i andet kvartal 2013. 

                        
                     Hanne Baastrup
                                                                                      /Lars Matthiesen 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top