Mødedato: 14.03.2019, kl. 15:15
Mødested: Scandic Sluseholmen

Handleplan for udbredelse af kendskab til klippekortet - opfølgning på BRUS 2018

Se alle bilag
Udvalget skal godkende en handleplan for udbredelse af kendskab til klippekortet som opfølgning på Brugertilfredshedsundersøgelsen (BRUS) 2018.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget:

  1. at godkende handleplan for klippekort (bilag 1)
  2. at beslutte, om retningslinjer for fællesarrangementer i ”Vejledning om klippekort på plejehjem” skal revideres

Problemstilling

Resultaterne af forvaltningens brugerundersøgelser (BRUS) for 2018 blev forelagt for udvalget den 24. februar 2019, hvor udvalget på baggrund af resultaterne bad forvaltningen om at vende tilbage med handleplaner for at øge kendskabet til klippekortet

Forvaltningen forlægger her handleplanen til udvalgets godkendelse sammen med en indstilling om  at drøfte en eventuel revidering af retningslinjerne for brug af klippekort til fællesarrangementer på plejehjem.

Løsning

Klippekortet er en ekstra halv times hjælp, som borgere på plejehjem og i hjemmeplejen kan benytte efter eget ønske. BRUS 2018 viste, at kendskabet til klippekortet er faldet. Som opfølgning på udvalgets bestilling har forvaltningen derfor udarbejdet en handleplan på området.

Opfølgning på resultater af BRUS sker som udgangspunkt lokalt i den enkelte enhed og som led i arbejdet med handleplanerne skal de enkelte enheder derfor gennemføre en evaluering af egne resultater og inddrage borgere og personale i en drøftelse af, hvorfor resultaterne ser ud som de gør, og hvor der er behov for at arbejde med forbedringer.

Enhederne vil kunne få støtte af forvaltningen til denne proces, hvor der stilles en række materiale til rådighed. Dette er beskrevet nærmere i selve handleplanen.

Handleplanen om øget kendskab til klippekort (bilag 1)

I forhold til klippekort på plejehjem vil følgende initiativer indgå i arbejdet med at styrke borgernes viden om, at de får klippekort:

  • Styrke brugen af det fysiske klippekort, hvor borgere og pårørende kan se, hvilke klippekortsaktiviteter, der er planlagt.

  • Understøtte medarbejdernes brug af ordet ”klippekort” i forbindelse med konkrete aktiviteter, så borgerne bliver mindet om, at det er aktiviteter med klippekortet.  

  • Styrke det enkelte plejehjems information om klippekortet på møder for borgere, der flytter ind på plejehjemmet og deres pårørende, beboermøder, pårørendeaftener og i beboerblade og nyhedsbreve.

I forhold til klippekort i hjemmeplejen vil følgende initiativer indgå i arbejdet med at styrke borgernes viden om, at de får klippekortet:

  • Styrke informationen til borgerne om klippekortet i forbindelse med tildeling af indsatsen klippekort.

  • Understøtte medarbejdernes brug af ordet ”klippekort” i forbindelse med konkrete klippekortsaktiviteter, så borgerne bliver mindet om, at det er aktiviteter med klippekortet.

  • Styrke brugen af det fysiske klippekort ved borgere med kognitive udfordringer.

Forvaltningen vil desuden understøtte formidlingen af klippekortsordningen gennem genoptryk af de fysiske klippekort og informationspjecerne om klippekortet målrettet borgere i hjemmeplejen og på plejehjemmene og de pårørende.

Vejledning om Klippekort på plejehjem
Formålet med klippekortet er at give den enkelte borger en halv times ekstra støtte om ugen, som borgeren selv bestemmer, hvordan skal anvendes. Det kan eksempelvis være tid til hygge og snak med hjælperen, aktiviteter ud af huset eller hjælp til værtskab. På plejehjem er der særlige rammer og muligheder for, at borgere i fællesskab kan anvende klip til fællesarrangementer, som fx ture ud af huset. Det er forvaltningens erfaring, at en del borgere ønsker at anvende klip i fællesskab. På den baggrund fremgår følgende i vejledningen til klippekort på plejehjem:

”Flere borgere kan beslutte at slå deres klip sammen med henblik på aktiviteter i fællesskab, såfremt de ligger ud over det eksisterende serviceniveau for fællesaktiviteter, klippene anvendes til personaleressourcer til at støtte den enkelte borgers deltagelse, og såfremt fællesarrangementer er blevet til på baggrund af ønsker fra og i dialog med de pågældende borgere.”

Forvaltningen er dog klar over, at der i forhold til fællesarrangementer kan være en gråzone i praksis, i forhold til intentionen med klippekortsordningen, hvor klip ikke må bruges til ”betaling” for deltagelse i plejehjemmets aktiviteter, men gerne må anvendes til at samle beboerne til en fælles aktivitet på deres eget initiativ.

Forvaltningen har generelt tillid til, at plejehjemslederne i praksis forvalter brug af klip indenfor de beskrevne rammer. Det kan dog ikke udelukkes, at det at anvende klip i fællesskab kan være en medvirkende årsag til, at en del borgere og pårørende ikke umiddelbart er bekendt med klippekortet, og at det er med til at svække gennemskueligheden i brug af klip. Dette særligt, fordi opgørelser viser, at antallet af klip brugt i 2018 er større end i 2017 samtidig med at kendskabet til ordningen er faldet.

Forvaltningen indstiller derfor, at udvalget drøfter, om vejledningen til klippekort på plejehjem skal ændres, så det alene er muligt at anvende klip individuelt velvidende, at det betyder at nogle borgere, der i dag profiterer af at slå deres klip sammen og anvende dem til en form for fællesarrangement, ikke fremover vil have den mulighed.

Økonomi

De samlede udgifter til informationsmaterialer i forbindelse med opfølgningen koster ca. 100.000 kr., som forvaltningen afholder indenfor den eksisterende økonomiske ramme på området.  

Videre proces

Såfremt udvalget godkender handleplanen, formidles den og det tilhørende materiale til de relevante ledere til brug for opfølgningen på plejehjem og hjemmeplejegrupper.

Forvaltningen vil løbende samle op på status på arbejdet med handleplanene. Processen for opfølgningen på arbejdet med handleplanerne fremgår af procesplanen i handleplanerne.

Katja Kayser

                                                 /Marie Fuglsang     

Beslutning

Der blev begæret afstemning om indstillingens 1. at-punkt:

For stemte: F, A, I, O, V, Ø og Å (9)
Imod stemte: Ingen
Undlod at stemme: B (1)

Indstillingen således blev godkendt, idet udvalget besluttede at fastholde de gældende retningslinjer for fællesarrangementer. 

Liberal alliance og Radikale venstre fremsatte følgende protokolbemærkning:

”Der skal være mindre bureaukrati og mere selvbestemmelse i klippekortsordningen”. 

SF fremsatte følgende protokolbemærkning, som Socialdemokraterne, Radikale, Enhedslisten og Alternativet tilsluttede sig:

”Partierne ønsker også mindre bureaukrati i ordningen og ser frem til at ordningen overgår til bloktilskuddet, så de af staten pålagte regler og dokumentationskrav kan fjernes”.

Til top