Mødedato: 14.03.2019, kl. 15:15
Mødested: Scandic Sluseholmen

Handleplan til understøttelse af plejehjems arbejde med inddragelse, ensomhed og socialt samvær og information - opfølgning på BRUS 2018

Se alle bilag
Udvalget skal godkende en handleplan for øget tilfredshed på plejehjem som opfølgning på Brugertilfredshedsundersøgelsen (BRUS) 2018.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget:

  1. at godkende handleplan til understøttelse af plejehjems arbejde med inddragelse, ensomhed og socialt samvær samt information (bilag 1)

Problemstilling

Resultaterne af forvaltningens brugerundersøgelser (BRUS) for 2018 blev forelagt for udvalget den 24. februar 2019, hvor udvalget på baggrund af resultaterne bad forvaltningen om at vende tilbage med handleplaner for at øge tilfredsheden og oplevelsen blandt beboere på plejehjem på emnerne inddragelse, ensomhed og socialt samvær samt information. 

Forvaltningen forlægger her handleplanen til udvalgets godkendelse.

Løsning

BRUS 2018 viste et signifikant dårligere resultat blandt beboere på plejehjem, når de blev spurgt til temaerne inddragelse, ensomhed og socialt samvær samt information. Forvaltningen har derfor udarbejdet en handleplan for at øge tilfredsheden på disse parametre frem mod BRUS 2019.

Opfølgning på resultater af BRUS sker som udgangspunkt lokalt i den enkelte enhed. Som led i arbejdet med handleplanerne skal de enkelte enheder derfor gennemføre en evaluering af egne resultater og inddrage borgere og personale i en drøftelse af, hvorfor resultaterne ser ud som de gør, og hvor der er behov for at arbejde med forbedringer.

Enhederne vil kunne få støtte af forvaltningen til denne proces. Dette er beskrevet nærmere i selve handleplanerne.

Handleplanen til understøttelse af plejehjems arbejde med inddragelse, ensomhed og socialt samvær samt information (bilag 1):

Grundet den store lokale variation i resultaterne for BRUS på Plejehjem, lægger forvaltningen op til, at  arbejdet med handleplanen forankres lokalt og tilpasses de lokale udfordringer. De enkelte plejehjem skal således udarbejde en selvevaluering, som kortlægger baggrunden for deres egne resultater og belyser evt. udfordringer i relation til beboernes oplevelse og vurdering af inddragelse, ensomhed og socialt samvær samt information. 

Med udgangspunkt i de enkelte plejehjems selvevaluering, skal den lokale ledelse så udpege de områder og udfordringer, som der er behov for at forbedre og på den baggrund udarbejde en lokal handleplan.

Forvaltningen vil have en tæt opfølgning på opfølgningsarbejdet på de plejehjem, hvor BRUS-resultater peger på særlige udfordringer. Disse plejehjem skal således indsende deres handleplanener til forvaltningen og vil få konsulentstøtte og sparring fra forvaltningen til deres arbejde med opfølgningsaktiviteterne. I sommeren 2019 gennemfører forvaltningen en mini-brugerundersøgelse på disse plejehjem for at følge op på beboernes oplevelse af de handlinger, plejehjemmet iværksætter.

SUF har allerede en vifte af initiativer, værktøjer og inspirationsmateriale, der kan indgå i den lokale opfølgning på de enkelte plejehjem og som lederne så kan vælge imellem.
Denne vifte tæller bl.a.:

  • Inddragelse:
    • ”Det gode liv på plejehjem”, som er metoder og værktøjer til at styrke arbejdet med inddragelse af borgere.
    • Borgerinddragelse i arbejdet med forbedringsmodellen
    • Afholdelse af den internationale mærkedag ”Hvad er vigtigt for dig?” den 6. juni 2019
    • Afholdelse af den årlige Kvalitetskonference med borgerinddragelse som tema.
  • Ensomhed og socialt samvær:
    • To ensomhedsbekæmpende tilbud: ”Fortæl for livet ” og ”Guidet læsegrupper”
    • E-learningspakke med fokus på at opspore ensomhed, tale med borgere om deres sociale behov og facilitere fællesskaber.
  • Information:
    • Øget fokus på den gode indflytning på plejehjem, herunder udsendelse af vejledende materialer til plejehjemmene.
    • Arbejdet med den gode indflytning vil blive understøttet med en pjece til borgere og pårørende om tilbuddet og serviceniveauet i Københavns Kommune.

Forvaltningen vil følge arbejdet med den lokale opfølgning via de relevante kvalitetsfora. I oktober 2019 starter dataindsamlingen til BRUS Plejebolig for 2019. 

Det bemærkes, at ensomhed også er et fokusområde i Finansloven for 2019, hvor der er afsat midler til kommunernes indsatser for forebyggelse og bekæmpelse af ensomhed i perioden 2019-2022. Udvalget forelægges en udmøntningen af disse midler i foråret 2019.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningen følger plejehjemmenes arbejde med selvevaluering og lokale handleplaner og vil give sparring på handleplanerne for de plejehjem, der har størst udfordringer. Forvaltningen vil følgende det løbende arbejde med opfølgningen på BRUS i regi af de relevante kvalitetsfora og på koncernmøder. I sommeren 2019 gennemfører forvaltningen en mini-BRUS på plejehjemmene med de største udfordringer. Den vanlige dataindsamling til BRUS 2019 påbegyndes i oktober.

 

Katja Kayser

                                                 /Marie Fuglsang     

Beslutning

Indstillingen blev godkendt, idet udvalget pålagde forvaltningen, at resultaterne af den planlagte mini-BRUS skal forelægges udvalget
Til top