Fremrykning af overgang til kold levering ifm. ny kørselskontrakt på mad til hjemmeboende
Udvalget skal godkende, at den planlagte omlægning fra levering af varm til kold mad til hjemmeboende indfases med udgangen af 2019 i forbindelse med indgåelse af en ny kørselskontrakt på området.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget:
-
at godkende fremrykning af overgang til levering af kold mad til hjemmeboende
Problemstilling
Med Budget 2018 besluttede Borgerrepræsentationen, at Københavns Kommune fremover skal levere kold mad til opvarmning til hjemmeboende borgere tre gange om ugen i stedet for den nuværende løsning, hvor varm mad leveres dagligt.
På møde den 28. februar 2019 blev udvalget orienteret om, at dette initiativ endnu ikke er igangsat, idet det har vist sig at kræve en investering i kølekapacitet hos Københavns Madservice (KMS). Udvalget besluttede i den forbindelse at justere leveringsfrekvensen af kold mad til to gange om ugen med henblik på at hente finansieringen af kølekapacitet i en investeringscase, så overgangen til kold levering to gange om ugen kan igangsættes 2. halvår 2020.
Ved udgangen af 2019 skal der dog indgås ny kontrakt med en kørselsleverandør af mad til hjemmeboende. Forvaltningen indstiller, at overgangen til kold mad påbegyndes i forbindelse med den nye kørselskontrakt, men med levering hver dag, indtil kølekapacitet er etableret, og leveringen kan ske to gange ugentligt.
Løsning
Beslutningen om at overgå fra varm til kold levering af mad til hjemmeboende var en del af udvalgets effektiviseringsbidrag til Budget 2018.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at leveringen af kold mad allerede igangsættes december 2019 med daglige leveringer, og at den nye kørselskontrakt således baseres på udbringning af kold mad, fordi:
-
Det forventes at medføre en billigere kørselskontrakt end en, der er baseret på varm levering. Begrundelsen er dels, at levering vil kunne ske med kølebiler, som er billigere for leverandørerne at indkøbe, da der ikke skal specialinstalleres ovn i hver enkelt bil, dels at der forventes at være flere potentielle leverandører af kold madudbringning, hvilket vil øge konkurrencen i et udbud.
Dertil vil en ændring til kold levering betyde, at der kun skal køres én daglig rute imod to daglige ruter i dag, idet borgere i dag kan bestemme, om de vil indtage det varme måltid til frokost eller til aften. Med kold levering skal borgere selv opvarme maden, og er derfor ikke afhængige af et specifikt leveringstidspunkt. -
For borgeren betyder levering af kold mad dagligt fra årsskiftet, at de vil opleve en glidende overgang fra varm mad hver dag til madservice bestående af kold mad hver dag, indtil madservice som besluttet overgår til at bestå af kold mad, leveret to gange om ugen.
-
KMS har gennem et år arbejdet målrettet med at udvikle nye opskrifter og retter med brug af en bredere variation af råvarer, som opvarmning i mikroovn muliggør. Test i KMS viser, at opvarmning i mikroovn resulterer i, at maden opleves friskere og er mere indbydende at se på, da flere farver og konsistenser bevares. Opvarmning i mikroovn er dertil generelt bedre egnet til et bredere udvalg af fisk, grøntsager og magre kødudskæringer sammenlignet med opvarmning i almindelig ovn. Det er derfor forvaltningens vurdering, at overgang til kold levering giver et kulinarisk løft af maden samtidig med, at det vil give mere valgfrihed hos borgerne, når flere retter leveret samtidig og kan tilberede den efter eget ønske.
Såfremt udvalget ikke tiltræder indstillingen, vil der skulle indgås en midlertidig kørselsaftale om kørsel af varm mad fra januar 2020, indtil der, som besluttet, kan overgås til kold levering 2 gange ugentligt. Denne midlertidige aftale må forventes af være dyrere end indgåelse af en længerevarende kontrakt på kørsel af kold mad.
Økonomi
Der er i den oprindelige beslutning ved Budget 2018 om at overgå til kold levering tre gange om ugen (og effektiviseringen herved) indregnet udgifter til indkøb af mikroovne til de borgere, hvor der er behov for det samt ekstra hjemmehjælp til opvarmning og servering af maden. Udgiften blev oprindeligt estimeret til 2,8 mio. kr. årligt (2019 p/l) hvoraf 0,8 mio. er rettet mod de SOF-borgere, der har en madordning fra KMS.
Når den lavere leveringsfrekvens implementeres - forventeligt i 2. halvår 2020 - vil der være varig finansiering af udgifterne til mikroovne og hjemmepleje. Der vil dog, ved overgang til kold levering fra årsskiftet, midlertidigt blive tale om en mindre stigning i antallet af visiterede timer i hjemmeplejen samt udgifter til mikroovne, hvilket forventes at kunne dækkes inden for rammen af hjemmepleje samt fagområdet kost, indtil effektivisering på kørsel realiseres.
Udbudsmaterialet for en ny kørselskontrakt forelægges senere til udvalgets godkendelse. Det er forventningen, at en kontrakt baseret på udbringning af kold mad vil være billigere end en kontrakt baseret på levering af varm mad, men prisen for den kommende kørselskontrakt kan ikke forudsiges, uanset om det bliver kold eller varm levering. Såfremt en ny kontrakt på kørsel medfører en effektivisering forelægges denne som en del af udvalgets effektiviseringsbidrag frem mod Budget 2021.
Videre proces
Såfremt udvalget tiltræder indstillingen, igangsætter forvaltningen udbud af kørselskontrakt baseret på kold mad. Forud herfor vil udbudsmaterialet blive forelagt til godkendelse i Sundheds- og Omsorgsudvalget i juni 2019.
Med henblik på overgangen til kold levering, vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejde en kommunikationsplan, som skal sikre, at borgere og pårørende bedst muligt forberedes på de kommende forandringer.
Katja Kayser/
/Helle Schnedler