Mødedato: 14.03.2019, kl. 15:15
Mødested: Scandic Sluseholmen

Københavns Kommunes høringssvar til forslag til Hospitalsplan 2025

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget skal godkende høringssvar til Region Hovedstadens forslag til Hospitalsplan 2025.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget,

  1. at godkende Københavns Kommunes høringssvar til Region Hovedstadens forslag til Hospitalsplan 2025 (bilag 1)

Problemstilling

Region Hovedstaden har sendt forslag til Hospitalsplan 2025 i høring. Hospitalsplan 2025 erstatter den gældende Hospitalsplan 2020. Med Hospitalsplan 2025 fastholdes hospitalsstrukturen og den overordnende opgavefordeling mellem hospitalerne, mens der foretages en række ændringer i organiseringen af opgaverne. Da hospitalsplanen både omfatter somatikken og psykiatrien forelægges Københavns Kommunes høringssvar både Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget. Høringssvar samt forslag til Hospitalsplan 2025 er vedlagt i bilag. 

Løsning

Baggrund
Hospitalsplanerne indgår som en del af den samlede plan for sundhedsområdet, som regionen skal indgå ifølge sundhedsloven. Hospitalsplanen fastlægger en langsigtet ramme for udviklingen af det regionale sundhedsvæsen, herunder hospitalsstrukturen og opgavefordelingen mellem hospitalerne. Det fremgår eksempelvis af hospitalsplanen hvilken faglig profil de enkelte hospitaler har samt hvilke sygdomsområder hospitalerne skal udrede og behandle for. Formålet med hospitalsplanerne er blandt andet at sikre, at borgerne modtager en behandling af høj faglig kvalitet.

Indhold i Hospitalsplan 2025
Hospitalsplan 2025 fastholder den overordnede hospitalsstruktur og opgavefordeling mellem hospitalerne. I november 2018 besluttede regionens sundhedsudvalg at bevare akutfunktionen på Amager Hospital, hvilket Hospitalsplan 2025 ikke ændrer ved.

Med hospitalsplanen foretages en række ændringer i organiseringen af opgaverne på hospitalerne med afsæt i anbefalinger fra hospitalerne og regionens sundhedsfaglige råd. Ændringerne er foretaget med udgangspunkt i principperne om kvalitet, sammenhængende patientforløb, nærhed, effektivitet og lighed i sundhed, som er vedtaget af regionsrådet.

Ændringer af betydning for borgere i Københavns Kommune er:

  • Oprettelse af Kvinde-Barn-Center på Bispebjerg Hospital
    Centeret skal skabe plads til et forventet stigende antal fødsler i de kommende år og får plads til ca. 3.500 fødsler om året. Centeret vil bestå af en fødeafdeling, en børne- og ungeafdeling inklusiv. afsnit for behandling af nyfødte samt en afdeling for kvindesygdomme.
  • Oprettelse af fødeklinikker
    Der oprettes skærmede in-house fødeklinikker i 2019 for forventede normale fødsler på regionens fire store fødesteder, herunder Rigshospitalet, Amager-Hvidovre Hospital og Herlev-Gentofte Hospital.
  • Etablering af hjemmefødselsordning
    Der etableres en fælles, regional hjemmefødselsordning i 2019, der erstatter, at hvert fødested håndterer hjemmefødsler i eget opgaveområde. Der sikres et særskilt vagtberedskab til hjemmefødsler.
  • Oprettelse af Center for Reproduktion
    Der oprettes et murstensløst Center for Reproduktion, som skal udvide og udvikle samarbejdet om behandling, uddannelse, forskning og kvalitetsudvikling til gavn for kvinder og par på fertilitetsområdet.
  • Brystkirurgi inkl. mammaradiologi samles på Gentofte-matriklen
    Med Hospitalsplan 2020 blev brystkirurgi inklusiv mammaradiologi, som er røntgenundersøgelse af brystet, samlet på Herlev-Gentofte Hospital på Herlev-matriklen. Med Hospitalsplan 2025 samles området på Gentofte-matriklen.
  • Samling af senge i børne- og ungdomspsykiatrien i Glostrup
    Børne- og ungdomspsykiatriske senge samles på matriklen i Glostrup. Det betyder, at de eksisterende sengepladser på matriklen i Bispebjerg lukkes. Ambulatorierne på Bispebjerg og i Hillerød fastholdes.
  • Samling af funktioner i voksenpsykiatrien
    Psykiatrisk Center København samles på Ny Psykiatri Bispebjerg, bortset fra ambulante funktioner, som ligger i de enkelte bydele. Med Hospitalsplan 2020 blev det besluttet organisatorisk at sammenlægge Psykiatrisk Center Frederiksberg og Psykiatrisk Center København. Ændringen i Hospitalsplan 2025 indebærer, at også funktionerne på Frederiksberg-matriklen flyttes.

Videre undersøgelser af en række områder
Der arbejdes desuden videre med nærmere undersøgelser af en række funktioner og områder, inden der træffes beslutning om eventuelle ændringer. Det drejer sig blandt andet om den regionale kræftplan, ensartning af tilbud på akutafdelingerne og sammenhængen mellem retspsykiatriske funktioner.

Københavns Kommunes høringssvar

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen har udarbejdet et fælles høringssvar fra Københavns Kommune (KK). Af høringssvaret fremgår det, at KK overordnet set kan tilslutte sig forslag til Hospitalsplan 2025.

For så vidt angår det somatiske område noterer KK, at forslag til Hospitalsplan 2025 ikke rummer væsentlige ændringer for kommunens borgere. KK bakker op om de foreslåede ændringer i organiseringen på hospitalerne, idet KK er meget enige i vigtigheden af den fortsatte udvikling af stærke faglige miljøer, som sikrer borgerne en høj, sammenhængende kvalitet i behandlingen. KK har dog også en generel opmærksomhed på, hvorvidt specialiseringen af hospitalerne medfører opgavepres og tidligere udskrivning til kommunale funktioner.

For så vidt angår psykiatrien bemærker KK, at forslag til Hospitalsplan 2025 afspejler flere positive intentioner og konkrete initiativer, herunder blandt andet inddragelse af brugere og pårørende i behandlingsarbejdet og skabelse af en recovery-orienteret kultur.

Det er dog væsentligt for KK at pege på, at planen ikke må medføre lukning af flere sengepladser, hverken i børne- eller voksenpsykiatrien, da der i forvejen opleves et omfattende pres på den kommunale socialpsykiatri som følge af færre sengepladser og markant kortere indlæggelsesforløb i behandlingspsykiatrien. I forhold til sengekapaciteten på det retspsykiatriske område ser KK et behov for en opnormering på antallet af åbne pladser.

På færdigbehandlingsområdet ser KK – udover den generelle udfordring med tidligere udskrivninger, jf. ovenfor – samtidig en markant tendens til, at borgere færdigmeldes efter årelange indlæggelsesforløb i lukket regi. KK oplever eksempelvis borgere, der udskrives direkte fra lukkede afdelinger, hvor de tvangsmedicineres og betegnes som personfarlige. Disse borgere kan ikke på forsvarlig vis rummes i kommunale botilbud efter serviceloven, og det kunne her være ønskværdigt, hvis borgerne i højere grad havde opnået kompetencer til at kunne håndtere og færdes i en åben ramme inden udskrivningen, inden kommunen anmodes om at tage borgerne ind i socialpsykiatrien.

KK bemærker herudover, at det ikke er hensigtsmæssigt for kommunens borgere, at der sker en samling af de børne- og ungdomspsykiatriske sengepladser i Glostrup, og at de eksisterende sengepladser på matriklen i Bispebjerg lukkes. Det betyder, at mange borgere får en længere transporttid til hospitalet. Dette kan særligt være problematisk for mange socialt udsatte borgere.

Økonomi

Indstillingen har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Regionsrådet forelægges endeligt forslag til Hospitalsplan 2025 til godkendelse i september 2019.

 

 

Katja Kayser                                            Nina Eg Hansen

 

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt, idet udvalget bad forvaltningen om, at høringssvaret tilrettes, så det i højere grad forholder sig neutralt til spørgsmålet om hjemmefødsler.
Til top