Omprioritering af midler til en mere værdig ældrepleje i 2019
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,
-
at tage regnskab for værdighedspuljen for 2018 til efterretning, jf. bilag 1,
-
at godkende omprioritering af forventet uforbrugte midler fra værdighedspuljen på 1,17 mio. kr. i 2018 og 2019,
-
at godkende omprioritering af de udisponerede værdighedsmidler 1,5 mio. kr. i 2019 og frem.
Problemstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF) har udarbejdet status for regnskab 2018 for værdighedspuljen.
I alt kan 1,17 mio.kr. omdisponeres og udmøntes et-årigt i 2019. Derudover er der varigt 1,5 mio. kr. fra 2019 og frem som skal udmøntes som varige midler inden for værdighedspuljen.
Udvalget forelægges med denne indstilling regnskabet til efterretning samt forslag til omprioritering af de uprioriterede midler.
Løsning
SUF’s andel af værdighedsmidlerne var i 2018 på 57 mio. kr., hvoraf 4,5 mio. kr. var overført fra 2017. Regnskabet for udmøntning af midlerne forelægges til udvalgets orientering i bilag 1.
Værdighedspuljens samlede mindreforbrug i 2018 er 8,1 mio. kr, som vil blive søgt overført til 2019.
En oversigt over indsatser, der finansieres af værdighedspuljen fremgår af regnskabet i bilag 1. Som udgangspunkt overføres mindreforbrug i 2018 til samme indsatser i 2019. Det gælder for i alt 7,8 mio. kr. (også jf. bilag 1).
Følgende midler indstilles til omprioritering:
Omprioritering af engangsmidler på 1,17 mio. kr. i 2019
Der forventes et mindreforbrug på i alt 1,17 mio. 2018 og 2019 på indsatsen ’Pilotprojekt: 'Min hjælper' - styrket kontaktpersonordning’. Det skyldes, at færre borgere end forventet har takket ja til tilbuddet om at deltage i pilotprojektet.
Dette mindreforbrug er ikke varigt og skal udmøntes én gang. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at det omprioriteres til:
-
0,1 mio. til indsatsen ’Sammenhængende og tværgående rådgivning og hjælp til udsatte ældre i hjemmepleje og plejebolig’ til fremrykning af ansættelse af socialrådgivere til primo maj i stedet for juni. Forvaltningen vurderer, at jo tidligere socialrådgiverne bliver ansat, des hurtigere kan tilpasning af indsatsen påbegyndes og dermed frigive tid til medarbejdere og ledere, som i dag forsøger at løse opgaver hos borgere, som socialrådgiver skulle stå for.
-
0,5 mio. til at styrke ’Kunst og kultur’ profil på Ørestad plejecenter i eksisterende indsats ’Etablering af profilplejehjem’, idet bevillingen udløb i 2018.
-
Resterende beløb 0,57 mio. til ’Flere hænder om aftenen’.
Sundheds- og Omsorgsudvalget har i marts 2017 truffet en principbeslutning, at forvaltningen kan omdisponere forventet mindreforbrug på under 0,5 mio. kr. til indsatsen ’Flere hænder om aftenen’. Da beløbet er således over 0,5 mio. kr., forelægges omprioriteringen til udvalgets godkendelse.
Omprioritering af varige midler på 1,5 mio. kr. i 2019 og frem
Der forventes et mindreforbrug på 1,5 mio. i 2019 og frem vedrørende indsatsen ’Befordring til borgere med demens eller erhvervet hjerneskade’, idet færre borgere har haft behov for tilbuddet end forudsat.
Dette mindreforbrug er varigt. Forvaltningen indstiller, at midlerne omprioriteres til eksisterende indsatser indenfor værdighedspuljen:
-
0,3 mio. til ’Mere tid til pleje af demente’.
-
0,1 mio. til ’Mulighed for at vælge bad om aftenen’ på baggrund af større aktivitet i 2018 end forudsat.
-
0,5 mio. til ’Valgfrihed i forhold til tidspunkt for rengøring’ på baggrund af større aktivitet i 2018.
-
Resterende beløb 0,6 mio. til ’Flere hænder om aftenen’.
Alternativt kan midlerne omprioriteres til nye indsatser nedenfor. Disse forslag blev tidligere præsenteret for Sundheds- og Omsorgsudvalget på udvalgsmødet i oktober 2018. Det skal dog bemærkes, at hvis midlerne bruges til nye indsatser, kræver det såvel ministeriets som Borgerrepræsentationens godkendelse.
-
1,1 mio. kr. kan omdisponeres til udbygning af den eksisterende ernæringsindsats. Det kan eksempelvis være i forhold til styrket indsats i forhold til underernæring, hvor der kan etableres et pilotprojekt på plejehjem, som skal give borgerne større fleksibilitet og flere valgmuligheder i forhold til såvel menuvalg som spisetidspunkt samt afdække, hvilke typer måltider borgerne efterspørger. Resterende beløb 0,4 mio. kr. kunne omdisponeres til ’Flere hænder om aftenen’.
-
1,5 mio. kr. kan også i stedet anvendes i forhold til en styrket ernæringsindsats til borgere over 70 år, der genoptræner efter hospitalsophold, så der igangsættes et pilotprojekt i to lokalområder vedrørende screening af borgere på hospitalet før udskrivning med henblik på at tilbyde udvalgte borgere daglig ernæringsrigtig kost fra udskrivningsdagen og to uger frem.
Københavns Kommunes værdighedspolitik
Adgang til værdighedsmidlerne kræver, at kommunerne hver især formulerer en ’Værdighedspolitik’. Københavns Kommune Værdighedspolitik 2018-2021 (bilag 2) blev godkendt i udvalget i marts 2018 og danner rammer for udmøntningen af midlerne - også i denne indstilling.
Med finanslov 2019 blev der afsat midler til en styrket indsats mod ensomhed. I den forbindelse blev det ligeledes pålagt kommunerne, at værdighedspolitikken skal indeholde et afsnit om ensomhed. Denne tilføjelse til Værdighedspolitikken samt udmøntningen af finanslovsmidler øremærket er styrket indsats mod ensomhed forelægges udvalget i foråret 2019.
Økonomi
Jf. ovenstående
Videre proces
Såfremt Sundheds- og Omsorgsudvalget beslutter at omprioritere værdighedsmidler til nye indsatser, vil disse skulle forelægges Borgerrepræsentationen og ministeriet til godkendelse inden igangsættelse.
Udvalgets beslutning om nye initiativer vil blive indarbejdet i redegørelse til Sundheds- og Ældreministeriet i rapportering af regnskab 2018 eller økonomisk redegørelse af 2019 midler.
Beslutning
Indstillingen blev godkendt