Mødedato: 14.03.2017, kl. 09:00
Mødested: Se mail

Status på værdighedspuljen

Se alle bilag

Sundheds- og Omsorgsudvalget gives en status på fremdriften af de indsatser, der er finansieret via værdighedspuljen og orienteres om regnskabet for 2016. På baggrund af de hidtidige erfaringer med indsatserne skal udvalget tage stilling til omdisponeringer og fremadrettede justeringer.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager status på implementering af indsatser finansieret af værdighedspuljen til efterretning, jf. bilag 1
2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager regnskab 2016 for indsatserne under værdighedspuljen til efterretning, jf. bilag 2
3. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender nedenstående omdisponeringer mellem initiativer og fremadrettede justeringer (benævnt A, B, C, D, E, F)
4. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at eventuelt udisponerede midler på under 0,5 mio. kr. som følge af forventede mindreforbrug løbende overføres til indsatsen ’Flere hænder om aftenen’.

Problemstilling

Med finansloven for 2016 fik Københavns Kommune 58 mio. kr. fra værdighedspuljen. Midlerne er fordelt mellem Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget efter politisk forhandling i forbindelse med vedtagelse af en ny værdighedspolitik for Københavns Kommune i januar 2016.

Denne indstilling vedrører alene Sundheds- og Omsorgsforvaltningens andel af midlerne, som i 2016 var på 52,06 mio. kr. Udvalget er løbende blevet orienteret om udmøntning af indsatser finansieret af værdighedspuljen, herunder forventet forbrug i 2016. Nu foreligger regnskab for 2016 – hvorfor der gives en samlet status på de erfaringer forvaltningen indtil videre har gjort sig i forhold til de indsatser, der er finansieret af værdighedsmidler. Der lægges op til en række mindre omdisponeringer for 2017 og frem.

Løsning

Status 2016
Der er vedlagt en foreløbig status på arbejdet med implementering af de otte indsatser finansieret af værdighedspuljen i 2016 på Sundheds- og Omsorgsforvaltningens område, jf. bilag 1.

Der er udarbejdet regnskab for anvendelse af værdighedspuljen for 2016. Der kan konstateres et samlet mindreforbrug på 12 mio. kr., hvoraf forvaltningen vurderer, at ca. 1,4 mio. kr. kan omdisponeres til andre indsatser jf. bilag 2. De resterende 10,6 mio. kr. overføres til 2017 til de indsatser, hvor der i 2016 er mindreforbrug. Ministeriet har tilkendegivet, at der er overførselsret for midlerne.

Som udvalget tidligere er orienteret om, skyldes mindreforbruget senere opstart end forventet og udskudt etablering primært som følge af, at ministeriet først godkendte indsatserne i maj 2016 samt at nogle indsatser ikke er blevet benyttet i det omfang, som oprindeligt var estimeret.

Med udgangspunkt i opgørelsen i bilag 2 fremsender Sundheds- og Omsorgsforvaltningen en redegørelse for anvendelse af 2016-tilskuddet til ministeriet den 1. april 2017, herunder omdisponeringer inden for rammerne af de ministerielle krav til en mere værdig ældrepleje.

Værdighedsmidler i 2017
SUF har fået tilsagn fra ministeriet om tilskuddet for 2017. Københavns Kommunes andel i puljen er i 2017 på 57.564.000 kr. fordelt på SUF og SOF. Tilskuddet er således samlet set 432.000 kr. mindre i 2017 end i 2016. Det mindre tilskud i 2017 kan dog udlignes gennem dele af mindreforbruget for 2016.

Værdighedsmidlerne for 2017 blev generelt disponeret i forbindelse med den oprindelige politiske aftale fra januar 2016. Udvalget skal dog tage stilling til eventuelt omprioriteringer dels som følge af mindreforbruget i 2016 og dels ud fra de erfaringer, forvaltningen har gjort sig med dimensioneringen af de enkelte indsatser. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen foreslår følgende justeringer:

A) At indsatsen ‘Bad om aften’ nedjusteres – hvormed mindreforbrug fra 2016 på 0,53 mio. kr. samt 0,8 mio. kr. årligt fra 2017 og frem kan omdisponeres til anden indsats. I 2017 vil 1,3 mio. kr. således kunne omdisponeres.

Begrundelse: ’Bad om aften’ er i 2016 anvendt betragteligt mindre en oprindeligt forudsat. I 2016 er indsatsen alene benyttet af knap 40 borgere. Ressourcetrækket på ordningen er således mindre end forventet, og forvaltningen vurderer, at indsatsen kan nedjusteres og forsat dække behovet. Bilag 1 redegør mere udførligt for erfaringerne med indsatsen ’Bad om aftenen’.

B) At indsatsen ‘Udvidelse af klippekortet til flere borgere’ nedjusteres – hvormed mindreforbruget fra 2016 på ca. 0,5 mio. kr. ikke overføres til indsatsen, men omdisponeres – og at indsatsen fra 2017 og fremadrettet nedjusteres med 0,8 mio. kr. årligt. Midlerne i 2017 på 1,3 mio. kr. kan i stedet fremadrettet omdisponeres til anden indsats.

Begrundelse: Indsatsen har i 2016 været anvendt mindre end oprindeligt antaget, hvilket har resulteret i et for indsatsens størrelse relativt stort mindreforbrug. Herudover er der i 2017 afsat flere midler til indsatsen, end der var i 2016. Det vurderes ikke umiddelbart muligt at anvende alle midlerne på indsatsen, hvorfor det foreslås, at indsatsen nedjusteres med 0,8. mio. kr. i 2017 og frem. Der henvises til bilag 1, hvor der redegøres mere udførligt for erfaringerne med indsatsen ’Udvidelse af klippekortet til flere borgere’.

C) At målgruppen for indsatsen ’Sygeplejefaglig indsats i den sidste tid’ udvides og opjusteres, således at ordningen fremadrettet udover at kunne benyttes af hjemmeboende borgere, også kan benyttes til borgere, der bor på plejecentre.

Begrundelse: Indsatsen har ikke været efterspurgt i 2016 til borgere, der bor i eget hjem. Omvendt erfarer forvaltningen, at der er et udækket behov for indsatsen til brug for borgere, der bor på plejecentrene. Det foreslås derfor, at målgruppen udvides, så borgere der bor på plejecentre kan få gavn af indsatsen. Ved at overføre de ubrugte midler fra indsatsen fra 2016 til 2017, er der samlet set 1,4 mio. kr. i 2017 til den justerede indsats, hvilket forvaltningen vurderer, vil dække behovet. Der henvises til bilag 1, hvor der redegøres mere udførligt for erfaringerne med indsatsen ’Sygepleje faglig indsats i den sidste tid’

D) At indsatsen ’Flere hænder om aftenen’ opjusteres, med de frie midler, som følger af nedjusteringen af ’Bad om aftenen’ og omjustering af mindreforbrug fra 2016. I 2017 vil indsatsen således få tilført 2 mio. kr.

Begrundelse: Blandt andet pris- og lønfremskrivning af den gennemsnitlige timeløn til indsatsen betyder, at der er færre midler til rådighed. Det medfører samlet set, at der mangler finansiering til knap 3.000 timer i 2017, svarende til 0,85 mio. kr. Herudover kan det konstateres, at efter indsatsen for alvor kom på plads i andet halvår af 2016, har plejecentrene vist, at de afsatte midler kan anvendes indenfor de fastsatte rammer. Forvaltningen vurderer derfor, at indsatsen med fordel kan opjusteres med de frie midler. Der henvises til bilag 1, hvor der redegøres mere udførligt for erfaringerne med indsatsen ’Flere hænder om aftenen’.

E) At der som en del af indsatsen ’Flere hænder om aftenen’ afsættes 0,5 mio. kr. i 2017 og frem til at forankre og videreudvikle erfaringerne med projekt ’Liv på plejecentre’ på alle byens plejecentre. I 2017 finansieres tiltaget via dele af mindreforbruget fra 2016.     

Begrundelse: Plejecentrene efterspørger inspiration til, hvordan særligt sociale aktiviteter i aftentimerne kan tilrettelægges, så flest muligt ønsker at deltage i dem. Det foreslås derfor, at erfaringerne fra projekt ’Liv på plejecentre’, integreres i indsatsen ’Flere hænder om aften’. ’Liv på plejecentrene’ er et udviklingsprojekt på fem plejecentre finansieret af Ældrepuljen, der blev afsluttet ved udgangen af 2016. Som en del af projektet er der udviklet nye metoder, der kan understøtte beboernes muligheder for øget medbestemmelse på egen og fælles hverdag. Projektet har vist positive resultater og det vurderes, at blandt andet indsatsen ’Flere hænder om aftenen’ kan løftes yderligere ved at integrere erfaringer fra udviklingsprojektet. Midlerne anvendes til at finansiere en medarbejder, som understøtter og vejleder de enkelte plejecentre, så de gode resultater fastholdes og videreudvikles.  

F) At der ansættes en projektmedarbejder, der kan aflaste de borgerrettede enheder i forhold til at leve op til de omfattende dokumentationskrav, der er forbundet med Værdighedspuljen.

Begrundelse: Forvaltningen oplever generelt, at de dokumentationskrav, som ministeriet har fastlagt som betingelse for at modtage midler fra værdighedspuljen, er udfordrende for driften. Særligt på plejecentrene kan de omfattende dokumentationskrav, som medarbejderne er underlagt være med til at fjerne fokus fra den egentlige indsats. Forvaltningen vil derfor ansætte en projektmedarbejder, der kan hjælpe plejecentre, hjemmeplejen og andre borgerrettede enheder med dokumentationsopgaven, så de i endnu højere grad kan fokusere på indsatsen for borgeren. Udgiften hertil vil være ca. 0,5 mio. kr. årligt, som finansieres via puljemidlerne fra 2017 og frem.

Beslutning af fremtidige omprioriteringer
Herudover indstilles det, at udvalget tager en principbeslutning om, at i fald der fremadrettet viser sig at være forventede mindreforbrug i regi af værdighedspuljen, som kan omdisponeres, på under 0,5 mio. kr., vil de løbende blive omprioriteret til indsatsen ’Flere hænder om aftenen’. Dette vil smidiggøre implementeringen og bevirke at mindre overskydende beløb hurtigt kan bringes i anvendelse til gavn for borgerne. Forvaltningen vurderer, at indsatsen ’Flere hænder om aftenen’ herved vil kunne løftes yderligere.

Økonomi

Indstillingen har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser. Alle indsatser er finansieret af midler fra værdighedspuljen. Indsatserne tilpasses inden for den samme samlede ramme.

Videre proces

Med udgangspunkt i opgørelsen i bilag 2 fremsender Sundheds- og Omsorgsforvaltningen revisorpåtegnet regnskab for anvendelse af 2016-tilskuddet til Sundheds- og Ældreministeriet den 1. april 2017. Samtidig vil der blive ansøgt om overførsel af mindreforbrug fra 2016, herunder omdisponeringer inden for rammerne af de ministerielle krav til en mere værdig ældrepleje. Ministeriets godkendelse af overførslerne forventes i maj/juni.

I 2018 og 2019, bliver der i den oprindelige aftale fra januar 2016 indlagt en forhandlingsreserve på mellem tre og fem mio. kr., afhængig af hvor stort tilskuddet præcist er i 2018 og 2019 jf. bilag 3. Det fremgår af aftalepapiret, at sådanne midler, som endnu ikke er prioriteret til indsatser, skal indgå i de ordinære budgetforhandlinger for Københavns Kommune. Når processen er fastlagt, vil udvalget blive orienteret nærmere herom.

 

lars Gregersen
 
                                               /Helle Schnedler

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt

Til top