Mødedato: 14.03.2016, kl. 16:30
Mødested: Kurhotel Skodsborg

Sundheds- og Omsorgsudvalgets studietur til Skotland Maj 2016

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal godkende rammerne for studieturen til Skotland i maj 2016.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender rammerne for studieturen til Skotland den 18.-20. maj 2016.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede den 12. november 2015, at udvalget vil gennemføre en studietur til Skotland i perioden 18. til 20. maj 2016. Forvaltningen fremlægger her rammerne for turen til udvalgets godkendelse.

Løsning

Ved godkendelse af studieturen godkendte udvalget samtidig, at tirsdag den 17. maj kan bruges som rejsedag af hensyn til planlægning.
Rejsen ser således ud som følger:

Der er afgang fra Kastrup mod Aberdeen tirsdag den 17. maj kl. 18.15 med ankomst 1 time og 40 minutter senere (18.55 UK tid).

Hjemrejsen er fra Edinburgh fredag den 20. maj med ankomst i Kastrup kl. 17.45 (dansk tid).

Udvalget deler således tiden mellem Grampion regionen i det nordlige Skotland (Aberdeen) og regeringsbyen Edinburgh. Transporten mellem de to byer forventes af blive med tog.

Temaer:

Skotland står overfor mange af de samme udfordringer på sundheds- og ældreområdet som Danmark; en voksende ældrebefolkning og flere kronikere, som lever længere. Og også i Skotland er det udfordringer, som skal løses inden for et evigt debatteret og udfordret økonomisk råderum og mellem flere sektorer, hvor opgaver og økonomi skal fordeles, så borgerne oplever den bedst mulige service og kvalitet.

I Skotland er velfærdsydelserne og organiseringen heraf ret forskelligt fra Danmark. Først og fremmest har Danmark en langt mere udbygget hjemmepleje, hjælpemiddelsystem og genoptræning. Det betyder også, at det primært er på sundhedsområdet, der viser sig spændende besøgsmuligheder.

Programmet sammensættes på baggrund af de områder, hvor Skotland udmærker sig eller tænker anderledes på sundheds- og ældreområdet. Samtidig skal programmet give udvalget inspiration til løsninger på de udfordringer, som København står overfor.
På denne baggrund har forvaltningen identificeret to temaer for turen:

Tema 1: Ulighed i sundhed og det nære sundhedsvæsen

Skotland har som Danmark en særlig opgave med, at særligt kronikere og ældre borgere forbliver raske og undgår indlæggelser. Dertil kommer opgaven med at sikre en god overgang mellem indlæggelse og rehabilitering. Samtidig deler skotterne Københavns Kommunes fokus på ulighed i sundhed. Og som i København, ses det som et problem, der skal imødegås blandt andet med  forebyggende tiltag og behandlingstilbud, som er let tilgængelige og attraktive for alle typer borgere.

I Skotland arbejdes med Commitment health partnerships, der er partnerskabsaftaler mellem Region og kommune. Et eksempel på dette findes blandt andet i Aberdeen, hvor de har samlet indsatsen overfor kroniske syge, psykisk syge og den ældre medicinske patient i en Health and Care Social Village. Tilbuddet har fællestræk med Københavns Kommunes sundhedshuse, men beskriver sig selv som et hospital uden senge, hvor der er flere former for ambulant behandling, men også diætister, fodbehandling, tandlæge, fysioterapi mm.
Andre eksempler på Commitment health partnerships tilbyder jordmoder-tjenester, tandlæge, træning ved indlæringsvanskeligheder, mental sundhed, mens andre igen er målrettet accelererede rehabiliteringsforløb for den ældre medicinske patient.

Ved at besøge eksempler på Commitment Health partnerships er det forventningen, at udvalget kan finde inspiration til at udvikle de nære sundhedstilbud i København, herunder kommunes sundhedshuse. Endvidere er der mulighed for at finde inspiration til, hvordan samarbejdet mellem forskellige sundhedssektorer kan løses.

Tema 2: Kvalitet

Sundheds- og Omsorgsudvalget og forvaltningen har løbende fokus på at sikre god kvalitet i de kommunale ydelser. Derfor arbejdes der blandt andet med tilsyn og brugertilfredshedsundersøgelser, ligesom en strategi på kvalitetsområdet er på vej.

Skotland lancerede i 2008 som det første land i verden et nationalt program for forbedring af patientsikkerhed. Den overordnede ambition var at forbedre hele sundhedsvæsenet, men skotterne valgte strategisk at starte med systematisk forbedring af patientsikkerhed. Det interessante ved Skotland er den udtalte ambition og den systematiske forbedringsmetode, de har anvendt for at skabe bedre sundhed for borgerne. Det nationale program for patientsikkerhed er siden hen udvidet med en national strategi, hvor målet er at skabe et sundhedsvæsen, der er personcenteret, sikkert og effektivt.

Den implementeringsmetode NHS Skotland (de skotske sundhedsmyndigheder) benytter hedder Model for Improvement. Oprindeligt omfattede programmet primært akutområdet, men på grund af overbevisende resultater blev programmet udvidet til også at omfatte den primære sundhedssektor, psykiatrien samt fødselsområdet. Udover Model for improvement har patienthistorier, Statistisk Proces Kontrol, tidstro indsamling og anvendelse af data samt et skarpt fokus på ledelse været drivere for forbedringerne. Ved at besøge lokale Health boards kan udvalget stifte bekendtskab med, hvordan disse forandringer er blevet implementeret i praksis. Der er således mulighed for at hente inspiration i de skotske erfaringer til det løbende arbejde med kvalitet, der har stort fokus i Sundheds- og Omsorgsudvalget.

I overensstemmelse med udvalgets beslutning, skal der desuden afholdes et ordinært udvalgsmøde i forbindelse med studieturen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Budgetoverslag for turen fremlægges til udvalget i april 2016

Udkast til program fremlægges for udvalget på mødet den 20. april 2016.

Videre proces

Udkast til program fremlægges til udvalgets godkendelse på mødet den 20. april 2016

 

          Katja Kayser

                                                   /Rikke Blom          

    

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top