Bevilling til ældreklubber i 2019-2021 efter servicelovens § 79 og håndtering af bevillingsudløb fra 2020
Københavns Kommune bevilliger årligt tilskud efter Servicelovens §79 til ældreklubber, som skaber sociale netværk og forebyggende og sundhedsfremmende aktiviteter for ældre. Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres med denne indstilling om udmøntningen af tilskud i 2019 og skal samtidig tage stilling til håndteringen af udmeldingerne for 2020 og 2021.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,
- at tage orientering om 2019-bevillinger fra §79-puljen til efterretning.
- at beslutte, hvordan en forventet reduktion af §79-puljen fra 2020 skal udmøntes
Problemstilling
Udmøntningen af §79-midlerne er delegeret til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og foregår efter kriterier, der er vedtaget af Sundheds- og Omsorgsudvalget i december 2015 (bilag 1). Forud for svar til ansøgerne om tilskud orienteres Sundheds- og Omsorgsudvalget (SOU) om fordelingen af midlerne.
I 2019 er der afsat 24.483.000 mio. kr. til §79-puljen. En midlertidig bevilling fra budget 2016 udløber med 2019, hvorfor puljen står til at blive reduceret med 2,6 mio. kr., svarende til 11%, fra 2020.
Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres med denne indstilling om udmøntningen af tilskud i 2019 og skal samtidig tage stilling til, hvordan den forestående forventede reduktion af puljen skal håndteres.
Løsning
Baggrund
Sundheds- og Omsorgsudvalget (SOU) har vedtaget retningslinjer for tilskud efter servicelovens § 79 og delegeret udmøntningen af tilskud til ældreklubber til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.
I år har udvalget udpeget Simon Simonsen (A) og Flemming Steen Munch (V) som følgegruppe til bevillingsrunden. Følgegruppen har til denne bevillingsrunde bemærket, at SOU i 2019 – b.la. i lyset af den forestående reduktion af §79-puljen - bør have en drøftelse om de politisk fastsatte kriterier for tildelingen af §79-tilskud (bilag 1).
Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede i juni 2017 at give mulighed for toårige bevillinger til ældreklubber, herunder også mulighed for at søge om yderligere to års bevilling allerede efter det første år i den toårige bevillingsperiode. På den måde får klubberne mulighed for at kende deres forventede tilskud tre år frem.
Ældreklubber i Københavns kommune
Samlet set deltager ca. 13.000 københavnere over 65 år i de støttede klubtilbud, hvilket svarer til ca. 21 % af borgerne i målgruppen. Af bilag 2 fremgår fordelingen af klubmedlemmer på lokalområder.
Der er i alt 38 ældreklubber, som har søgt om tilskud efter § 79. De 38 klubber har indsendt deres ansøgning om tilskud i hhv. 2017 og 2018, og de har søgt for forskellige perioder. Det betyder, at nogle klubber i 2017 søgte om tilskud for både 2018 og 2019, mens andre kun søgte for 2018 og derfor har søgt igen i denne bevillingsrunde. De klubber, som allerede sidste år søgte for både 2018 og 2019, søger ikke nødvendigvis om tilskud igen før bevillingsrunden for 2020, hvorfor Sundheds – og Omsorgsforvaltningen i år kun har modtaget 14 ansøgninger. Samlet set har forvaltningen på nuværende tidspunkt modtaget disse ansøgninger for de kommende tre budgetår:
- 31 klubber har i 2017 søgt om bevilling for 2018 og 2019
- 2 klubber har i 2018 ansøgt alene for 2019
- 12 klubber har i 2018 ansøgt for 2020 og 2021
1. at-punkt: Udmøntning af bevillinger for 2019 til efterretning
Fordelingen af tilskud i 2019 fremgår af bilag 2 og har været gennemgået med følgegruppen.
Jf. bilag 1 vurderes ansøgerne bl.a. efter antal medlemmer, fremmøde, åbningstimer og arten af tilbud. Samtidig lægges der vægt på netværksskabelse, opsøgende indsats mod ensomhed og fokus på frivillighed. Desuden tages lokalområdernes sundhedsprofiler i betragtning, og der lægges vægt på at sikre en geografisk spredning af tilbud og på at sikre tilbud til en bred målgruppe, herunder borgere med anden etnisk baggrund.
Af bilag 2 fremgår medlemsantal for de respektive foreninger samt fordelingen af bevillingerne for 2019. Der er 36 ældreklubber, som får støtte i 2019. Derudover vil forvaltningen i 2019 afsætte midler til Kofoed 65+ fra den del af §79-puljen, som anvendes til udvikling og administration, og indgå i dialog med Kofoed 65+ om at udvikle et bredere klubtilbud til ældre i samarbejde med lokalområdet.
2. at-punkt: Beslutning om håndtering af puljereduktion fra 2020
Med budgetaftalen for 2016 blev der afsat 2,5 mio. kr. i årene 2016-2019 til § 79 klubberne med særligt fokus på det ensomhedsforebyggende arbejde. Midlerne blev lagt ind i den samlede driftspulje for § 79 klubber for 2016-2019, og er udmøntet som en del af den samlede pulje. Det er disse midler (i dag svarende til 2,63 mio kr.), som nu udløber, hvorfor §79-puljen reduceres med 2,63 mio. kr. (11%) fra og med 2020.
Fordi nogle klubber allerede har ansøgt om bevilling for 2020, skal udvalget allerede nu beslutte, hvordan denne reduktion i puljen skal håndteres.
Forvaltningen forelægger tre mulige løsningsforslag:
A. Ensartet procentuel reduktion for alle klubber
En mulig løsning er, at alle bevillinger for 2020 og 2021 reduceres ensartet for alle klubber med 11 % (med 2019 som udgangspunkt). Den konkrete udmøntning og konsekvenserne for de enkelte klubber fremgår af bilag 3.
Denne model for reduktionen må forventes at have størst betydning for de små klubber, som har få medlemmer at fordele deres udgifter på. Små klubber drives ofte udelukkende på frivillig basis og har dermed ikke mulighed for at regulere på fx omkostninger til løn. Desuden udgør nogle klubbers husleje så stor en andel af deres samlede budget, at en 11%-reduktion i tilskud vil betyde, at de kan få vanskeligt ved at betale deres faste udgifter.
Forvaltningen vurderer, at gennemførelsen af denne model for reduktionen vil betyde, at nogle klubber kan være nødt til at lukke, medmindre de kan finde andre finansieringskilder end §79-tilskuddet.
B. Vægtet reduktion med fokus på store klubber med høje lønudgifter
I retningslinjerne for § 79 bevillinger tilstræbes et niveau for bevillinger på 2.000 kr. pr. medlem. Dette kan fraviges, når en ældreklub løfter en særlig opgave eller spiller en særlig rolle i lokalområdet, eksempelvis for at bevare eller skabe tilbud i alle lokalområder eller understøtte andre klubber og tilbud. Derfor får nogle klubber et højere tilskud pr. medlem.
Der kan peges på tre store klubber (se bilag 4), som i dag får et højt tilskud og samtidig har relativt høje udgifter til lønnet personale sammenlignet med øvrige klubber. De tre klubber kendetegnes alle ved, at de både har over 200 medlemmer og et lønbudget pr. medlem over 3500 kr.
Forvaltningen vurderer, at disse klubber alt andet lige bedre vil kunne klare en reduktion af deres tilskud, fordi de vil kunne tilpasse deres lønudgifter pr. medlem til et niveau på linje med øvrige klubber.
På den baggrund kan der opstilles en model for reduktionen, hvor nogle få større klubber får reduceret deres tilskud mere end øvrige klubber. Derved findes ca. halvdelen af bevillingsophøret. Den anden halvdel af bevillingsophøret findes ved en procentuel reduktion af de øvrige klubber på 6 %, som dermed er lavere end reduktionen i forslag A.
Den konkrete udmøntning og konsekvenserne for de enkelte klubber fremgår af bilag 4.
Forvaltningen vurderer, at gennemførelsen af denne model for reduktionen samlet set kan bevare flere aktivitetstilbud for flere borgere. Dog vil det have endog store konsekvenser for de tre klubber, som beskæres hårdere end de øvrige, og det må som minimum forventes, at disse tre klubber, som også har mange medlemmer, indskrænker deres aktiviteter i hvert fald i en overgangsperiode, mens flere frivillige kræfter evt. bringes i spil.
C. Annullering af udmelding om forventede, flerårige bevillinger
Endelig kan udvalget beslutte, at den tidligere beslutning om flerårige bevillinger annulleres. Dermed kan udvalget i løbet af 2019 - og på baggrund af forhandlingerne om budget20 - beslutte, hvordan bevillingsophøret fra og med 2020 håndteres. Det meldes ud til klubberne, at bevillingerne for 2020 og 2021 først vil være kendt ultimo 2019.
Forvaltningen vurderer, at en tilbagerulning må forventes at kunne afstedkomme noget kritik fra klubberne, idet beslutningen om flerårige bevillinger (SOU i juni 2017) skete bl.a. efter ønske fra ældreklubberne.
Økonomi
Den kommende reduktions konsekvenser er beskrevet ovenfor samt i bilag 3 og 4.
Videre proces
Ultimo december 2018 informeres ansøgere om tilskud for 2019 og for 2020 - afhængigt af udvalgets beslutning i nærværende indstilling.
Katja Kayser
/Helle Schnedler
Beslutning
Indstillingen blev godkendt, idet udvalget tilsluttede sig løsningsmulighed C.
Et samlet udvalg afgav følgende protokolbemærkning:
”For at undgå besparelser på dette vigtige område, beder udvalget forvaltningen om at udarbejde et budgetnotat til forhandlingerne om Budget20, således at en reduktion af puljen i 2020 kan imødegås. Udvalget vælger endvidere at suspendere den to-årige bevilling til ældreklubberne og vil i foråret 2019 se på kriterierne for tildeling af midlerne med henblik på at sikre, at de også fremover bliver anvendt til mest mulig gavn for Københavns ældre ”.