Mødedato: 13.11.2018, kl. 11:59
Mødested: Skriftlig votering

Forventet regnskab pr. 30. september 2018

Se alle bilag

Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges forventet regnskab pr. 30. september 2018 til godkendelse.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. godkender forventet regnskab pr. 30. september 2018 med tilhørende bilag 1 og 2.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal godkende det forventede regnskab pr. 30. september 2018, jf. bilag 1 og 2. Det forventede regnskab er udarbejdet på baggrund af regnskabs- og budgettal fra økonomisystemet Kvantum og tilgængelige aktivitetsdata fra omsorgssystemet Cura samt tilbagemeldinger fra centrale og decentrale enheder.  

Det korrigerede budget er opdateret med politiske beslutninger i Borgerrepræsentationen. Endvidere er der i det korrigerede budget indarbejdet kendte budgetkorrektioner, som forventes vedtaget af Borgerrepræsentationen.

Løsning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningens samlede forventede regnskab fremgår af nedenstående tabel 1. Af tabellen fremgår også forventede korrektioner.

Tabel 1. Forventet regnskab pr. 30. september 2018

Nettoudgifter i mio. kr.

Bevilling

Korrigeret budget 2018

Forventet regnskab 2018

Forventede korrektioner til budgettet

Forventet afvigelse efter forventede korrektioner

Service

4.269,2

4.242,5

-3,3

23,3

Sundhed

600,5

599,1

-1,2

0,2

Ældre

3.503,2

3.479,3

-3,1

20,8

Administration

165,5

164,1

0,9

2,3

Overførsler mv.

1.831,4

1.828,2

0,0

3,2

Ældreboliger

28,4

28,4

0,0

0,0

EGU elever

1,3

0,9

0,0

0,4

Medfinansiering

1.803,6

1.800,8

0,0

2,8

Særligt dyre enkeltsager

-1,8

-1,8

0,0

0,0

Anlæg

51,1

35,4

-22,2

-6,5

Finansposter

16,4

16,4

0,0

0,0

I alt

6.168,0

6.122,5

-25,5

20,0

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen forventer ved årets udgang et mindreforbrug efter forventede korrektioner på servicemåltalsrammen på 23,3 mio. kr.

Hovedparten af det forventede mindreforbrug, jf. nedenstående tabel 1a, forventes i forbindelse med regnskab 2018 søgt overført til Budget 2019 efter gældende regler for overførsler mellem budgetår.

Tabel 1a. Oversigt over forventede overførsler til budget 2019.
Beløb i hele mio. kr.

Decentral opsparing, plejehjem

-8,3

Eksternt finansierede projekter

-4,6

Køb af pladser, hvor mindreforbrug tilbageføres til kassen

-1,7

Dækning af merudgift til køb af AirWatch licenser 2019-2022

-4

Kompetenceudviklingsmidler tilført i Økonomiaftalen, hvor relevant uddannelse opstartes først i december 2018

-1,6

Forventede overførsler til 2019

-20,2

På overførselsområdet forventes et mindreforbrug på 3,2 mio. kr., mens der på anlæg forventes et nettomerforbrug på 6,5 mio. kr. På finansposter forventes budgetoverholdelse.

Med virkning fra den 1. januar 2018 er Sundheds- og Omsorgsforvaltningen overgået til Københavns Kommunes nye økonomisystem Kvantum. Det betyder, at der i forhold til det estimerede regnskab for 2018 fortsat er en række forhold, som vanskeliggør den løbende budgetopfølgning og hermed estimering af det forventede regnskab.  Det drejer sig blandt andet om afstemning af løn og om manglende oplysninger om refusioner.

Derudover er regnskabsprognosen påvirket af, at det værktøj som er ved at blive udviklet til håndtering af budgetomplaceringer på decentralt niveau, endnu ikke er færdigudviklet, ligesom der er behov for fortsat udvikling af økonomirapporter til prognosearbejdet. 

Nedenfor gennemgås Sundheds- og Omsorgsforvaltningens bevillinger opgjort på hovedaktiviteter:

Bevilling Sundhed:

Begravelsesgodtgørelse og hospice
På området forventes et merforbrug på 1,0 mio. kr., som kan relateres til en øget aktivitet i forhold til brug af hospicepladser.

Sundhedsindsatser
På området forventes et mindreforbrug på 2,9 mio. kr., som er sammensat af mindre- og merforbrug på en række sundhedsprojekter.

Forebyggelse
På området forventes et mindreforbrug på 0,5 mio. kr., som primært kan henføres til sundhedshusene, hvor der har været tidsforskydninger i forhold til en række ansættelser.

Færdigbehandlede patienter
På området forventes et mindreforbrug på 1,7 mio. kr. Med virkning fra den 1. januar 2017 er der indført ændringer i betaling for færdigbehandlede patienter, idet der udover den eksisterende regionale betaling skal betales bidrag til staten, som dog bliver tilbageført til kommunerne i forhold til antal færdigbehandlingsdage. Dette medfører en vis usikkerhed i forhold til prognosen. Mindreforbruget relaterer sig især til et lavere forbrug vedr. betaling af for færdigbehandlede borgere under 65 år.

Genoptræning efter sygehusindlæggelse
På området forventes et mindreforbrug på 1,8 mio. kr., som primært kan henføres til genoptræning efter Sundhedsloven, hvor en række sundhedshuse har mindreforbrug som følge af vakante stillinger.  

Træning
På området forventes et merforbrug på 6,1 mio. kr., som primært vedrører specialiseret rehabilitering i alt 5,5 mio. kr., som skyldes længere forløb og stigende betaling for borgere på døgnophold. Herudover er der et merforbrug på 0,6 mio. kr. på Hjerneskade- og Rehabiliteringscentret, som relaterer sig til øgede udgifter til vikarer samt manglende beboerindtægter.

Bevilling Ældre:

Aktivitetstilbud
På området forventes et mindreforbrug på 0,8 mio. kr., som kan henføres til færre udgifter til transport af borgere samt vakante stillinger.

Sygepleje
På området forventes et merforbrug på 16,4 mio. kr. Merforbruget kan henføres til en stigning i aktiviteten med den konsekvens, at vikarudgifterne er stigende. Derudover har der i forbindelse med registrering i Cura omsorgssystem været brug for flere personaleressourcer, fordi det i opstartsperioden har  været vanskeligt at registrere data og der har været problemer med lange svartider

Cura omsorgssystem blev implementeret i foråret 2017, og det har først i løbet af august 2018 været muligt at få aktivitetsdata fra systemet med henblik på at få data til brug for afregning. Data viser en markant stigning i antallet af visiterede timer. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har igangsat et arbejde med at få udredt årsagerne hertil. Det forventede forbrug er dog forbundet med betydelig usikkerhed, idet implementering af økonomisystemet Kvantum, hvor økonomirapporterne også er under udvikling, vanskeliggør det økonomiske overblik over såvel sygepleje- som hjemmeplejeområdet.

Hjemmepleje
På området forventes et mindreforbrug på 3,1 mio. kr., som skal ses i sammenhæng med merforbruget på Sygepleje. Det forventede mindreforbrug vurderes primært at kunne henføres til en lavere aktivitet på timer til borgere som følge af indsatsen Udredning- og Rehabilitering. På udgifter til tøjvaskordning forventes et mindreforbrug på 0,5 mio. kr. som følge af en aktivitetsnedgang. 

Hjælpemidler
På området forventes et merforbrug på 3,0 mio. kr., som er sammensat af et forventet merforbrug på Hjælpemiddelcentret på 3,8 mio. kr. og et forventet mindreforbug på lokalområdekontorerne på i alt 0,8 mio. kr. Det forventede merforbrug på Hjælpemiddelcentret relateres til en højere aktivitet i forbindelse med udlån af arbejdspladshjælpemidler til plejehjemsområdet. Der udarbejdes til budget 2019 en ny budgetmodel for hjælpemiddelområdet med henblik på at understøtte større gennemsigtighed og en hensigtsmæssig incitamentsstruktur.

Køb og salg af pladser
På området forventes et mindreforbrug på 4,7 mio. kr. efter korrektion for merindtægter vedr. salg af pladser. Mindreforbruget er sammensat af et forventet mindreforbrug på køb af pladser på 3,2 mio. kr. og en forventet merindtægt på salg af pladser på 1,7 mio. kr. Mindreforbruget på køb af pladser kan henføres til et gennemsnitligt fald på 10 pladser sammenlignet med det gennemsnitlige antal købte pladser i 2017. Merindtægterne kan henføres til en stigning i salg af pladser.

Madservice
På området forventes et mindreforbrug på 1,8 mio. kr., som er sammensat af et forventet mindreforbrug på udgifter til personale i Københavns Madservice som følge af et fald i antallet af borgere tilmeldt madservice samt en aktivitetsnedgang hos den private leverandør på i alt 0,8 mio. kr.

Myndighed
På området forventes et mindreforbrug på 4,3 mio. kr., som er sammensat af mindreforbrug vedr. lokalområdekontorerne, i alt 2,4 mio. kr., ejendomsområdet, 0,8 mio. kr. samt visitationsområdet i alt 1,1 mio. kr. Mindreforbruget på lokalområdekontorerne kan henføres til løntilbageholdenhed i forbindelse med tilpasning til effektiviseringer i budget 2019 samt ubesatte stillinger. På visitationsområdet vedrører mindreforbruget ubesatte stillinger. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har igangsat et arbejde på myndighedsområdet vedrørende den fremtidige strategi.

Omsorgssystemer
På området forventes et merforbrug på 3,5 mio. kr. Merforbruget er efter, at der er tilført området 16 mio. kr. fra merindtægter på salg af pladser. I det forventede regnskab er indregnet udgifter til køb af AirWatch licenser på i alt 12 mio. kr. Denne merudgift blev indmeldt til Økonomiforvaltningens risikoliste i oktober. Finansieringen af AirWatch licenser forventes på baggrund af den netop udarbejdede prognose som udgangspunkt at ske via Sundheds- og Omsorgsforvaltningens egne uforbrugte midler i 2018, hvorfor punktet udgår fra risikolisten. 

Midlertidige døgnophold
På området forventes et merforbrug på 1,7 mio. kr., som kan relateres til en stigning i udgifter til vikarer blandt andet som følge af flere langtidssygemeldinger.

Plejehjem
På området forventes et mindreforbrug på 13,2 mio. kr. I forbindelse med reglerne om decentral opsparing forventes et mindreforbrug på 8,3 mio. kr. overført til budget 2019. Herudover er der et forventet mindreforbrug afsat til styrkelse af det interne vikarkorps, 0,9 mio. kr. som følge af manglende efterspørgsel på den iværksatte indsats. Sundheds- og Omsorgsforvaltningens er på den baggrund igang med at undersøge alternative anvendelsesmuligheder inden for samme formål. Det er forventningen, at der primo 2019 forelægges en indstilling herom til Sundheds- og Omsorgsudvalget. Endelig er der et mindreforbrug på 4,9 mio. kr. på centralt afsatte midler til dækning af uforudsete udgifter, herunder særligt plejekrævende borgere samt håndtering af øvrige akut opståede behov.  

Uddannelse
På området forventes et mindreforbrug på 11,5 mio. kr. Mindreforbruget er sammensat af et mindreforbrug på kompetencemidler ialt 3,3 mio. kr. samt på sosu-elevområdet på ialt netto 8,2 mio. kr.

I forbindelse med aftale om kommunernes økonomi for 2019 blev der ved halvårsregnskabet 2018 tilført 8,0 mio. kr. til Sundheds- og Omsorgsudvalget til kompetenceløft til den nære sundhed. På området forventes et mindreforbrug på 1,6 mio. kr. som følge af, at relevante nationale uddannelsestiltag først opstartes i december 2018. På den baggrund forventer Sundheds- og Omsorgsforvaltningen at søge midlerne overført i forbindelse med overførselssagen fra regnskab 2018 til budget 2019.  Herudover er der mindreforbrug på ledelsesudvikling ialt 1,1 mio. kr. samt en række mindre mindreforbrugialt 0,6 mio. kr.

På elevområdet er der et forventet nettomindreforbrug på 8,2 mio. kr. som primært kan henføres til et mindreoptag af såvel sosu hjælperelever som sosu assistentelever, ialt 60 elever.

Projekter og indsatser
På området forventes et mindreforbrug på 5,6 mio. kr., som er sammensat af forventet mindreforbrug på en række eksterne projekter: Bedre bemanding, i alt 10,7 mio. kr., Klippekort på plejehjem, i alt 4,6 mio. kr. samt Værdig ældrepleje, i alt 3,9 mio. kr. samt en række mindreforbrug på netto 1 mio. kr. På projektet Værdig ældrepleje forventes en mindreindtægt på 14,6 mio. kr. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er i dialog med ministeriet med henblik på at få udbetalt 4. rate i regnskab 2018. For så vidt angår mindreforbruget på Bedre bemanding kan det blandt andet henføres til, at midler bevilget fra Finansloven har en lang administrativ proces, og derfor først er indgået som kommunens budget fra maj 2018. Mindreforbruget skyldes endvidere, at øget bemanding - fra nedsat tid til fuld tid - skal tilpasses den lokale arbejdstilrettelæggelse samt at en del af midlerne først er disponeret i 2019, hvorfor de vil blive søgt overført. På Klippekort på plejehjem kan mindreforbruget relateres til en tidsforskydning i forbindelse med anvendelsen af de eksternt finansierede midler.

Bevilling Administration:

På området forventes et mindreforbrug på 2,3 mio. kr., som primært kan henføres til færre udgifter til lønanvisning.

Bevilling Anlæg:

På området forventes nettomerudgifter på 6,5 mio. kr., som er sammensat af mindreudgifter på 2,8 mio. kr., der primært kan henføres til mer- og mindreforbrug på projekter, som forventes afsluttet i 2018. Herudover forventes mindreindtægter på 9,3 mio. kr., som primært vedrører manglende udbetalt statsstøtte vedrørende projekterne 'Produktionskøkken Klarahus' og 'Klarahus, Kastanjehusene og Havearealer i De Gamles By', idet der som følge af en ændring af de statslige tilskudsregler er usikkerhed om, hvorvidt det budgetterede statstilskud til servicearealer vil blive udbetalt. Dette forhold drøftes pt. med Teknik- og Miljøforvaltningen og staten. Da det udestående beløb ligger under 10 mio. kr., optages sagen ikke på Økonomiforvaltningens risikoliste.

De manglende indtægter forventes dækket af mindreforbrug i forbindelse med aflæggelse af regnskaber for andre anlægsprojekter. Såfremt statstilskuddet alligevel udbetales, tilfalder det kassen. Det bemærkes, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i forbindelse med 4. anlægsoversigt har foretaget en tidsmæssig justering af udgiftsprofilerne for forvaltningens anlægsprojekter (reperiodisering) med henblik på at sikre, at budgetterne tidsmæssigt er placeret korrekt i det år, hvor udgiften forventes at falde, og at forvaltningens måltal for bruttoanlæg i 2018 overholdes. Reperiodiseringen indebærer, at der flyttes 22,2 mio. kr. i bruttoanlægsudgifter fra 2018 til 2019, hvorfor Sundheds- og Omsorgsforvaltningens måltal for bruttoanlæg i 2018 vil blive tilpasset for at sikre den bedst mulige udnyttelse af kommunens samlede måltal for bruttoanlæg i 2018.

Bevilling Overførsler:

På området forventes et mindreforbrug på 0,4 mio. kr. som kan henføres til en lavere aktivitet til EGU elever samt et større frafald end forventet.

Bevilling Finansposter:

På området forventes budgetoverholdelse.

Økonomi

Jf. ovenfor.

Videre proces

Når fagudvalgene har godkendt det forventede regnskab behandler Økonomiudvalget i henhold til sædvanlig praksis på møde den 20. november 2018 kommunens samlede forventede regnskab for 2018.

 

Lars Gregersen

 

                                                             /Søren Winther Rasmussen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt i skriftlig votering
Til top