Mødedato: 13.11.2017, kl. 12:00
Mødested: Skriftlig votering

Forventet regnskab pr. 30. september 2017

Se alle bilag
Godkendelse af forventet regnskab pr. 30. september 2017.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender forventet regnskab pr. 30. september 2017 med tilhørende bilag 1 til 4.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal godkende det forventede regnskab pr. 30. september 2017, jf. bilag 1 til 4. Det forventede regnskab er udarbejdet på baggrund af regnskabs- og budgettal fra KØR og Rubin samt tilbagemeldinger fra centrale og decentrale enheder.

Det korrigerede budget er opdateret til og med beslutninger vedtaget i Borgerrepræsentationen den 21. september 2017. Herudover er der taget højde for kendte budgetkorrektioner, som forventes vedtaget i Økonomiudvalget, jf. bilag 4.

Løsning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningens samlede forventede regnskab fremgår af nedenstående tabel 1. Af tabellen fremgår også forventede korrektioner.

Bevilling - tabel 1. Mio. kr. Korrigeret budget 2017 Forventet regnskab 2017 Forventede korrektioner til budgettet Forventet afvigelse efter forventede korrektioner
Service 4.198,6 4.169,9 -16,7 11,9
Bevilling Sundhed 584,8 583,0 -1,4 0,3
Bevilling Ældre 3.458,6 3.433,1 -15,4 10,0
Bevilling Administration 155,2 153,8 0,1 1,6
Overførsler mv. 1.980,5 1.912,3 -68,1 0,0
Bevilling Ældreboliger 40,5 39,4 -1,1 0,0
Bevilling Medfinansiering 1.940,5 1.873,5 -67,0 0,0
Bevilling Særligt dyre enkeltsager -0,6 -0,6 0,0 0,0
Bevilling Anlæg 91,4 37,2 -39,1 15,0
Finansposter 31,2 33,6 2,4 0,0
I alt 6.301,6 6.153,1 -121,6 27,0

Som det fremgår forventer Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ved årets udgang et mindreforbrug efter korrektioner på servicemåltalsrammen på 11,9 mio. kr. Mindreforbruget skal bl.a. dække overførsel af decentrale institutioners opsparing til 2018 samt tids- og aktivitetsforskydninger ift. eksternt finansierede projekter i forbindelse med Overførselssagen.

Mindreforbruget på servicemåltalsrammen er sammensat af forventede mindre- og merforbrug, som kan henføres til følgende områder:

Mindreforbrug

  • 2,7 mio. kr. på projekter og indsatser, primært eksternt finansierede
  • 2,1 mio. kr. på færdigbehandlede patienter
  • 1,3 mio. kr. på begravelsesgodtgørelse
  • 3,3 mio. kr. på forebyggelse
  • 5,2 mio. kr. på køb af pladser
  • 2,3 mio. kr. på hjemmepleje og sygepleje
  • 2,6 mio. kr. på myndighed
  • 1,2 mio. kr. på aktivitetscentre
  • 4,8 mio. kr. på sosu- og øvrige elever
  • 2,1 mio. kr. på øvrige mindreforbrug

Merforbrug

  • 9,1 mio. kr. på genoptræning efter sygehusindlæggelse, herunder specialiseret rehabilitering
  • 1,1 mio. kr. på it-drift
  • 4,1 mio. kr. på hjælpemidler
  • 1,4 mio. kr. på øvrige merforbrug

På anlægsbevillingen forventes et mindreforbrug på 15,0 mio. kr. På overførselsområdet samt på finansposter forventes budgetoverholdelse.

Nedenfor gennemgås Sundheds- og Omsorgsforvaltningens bevillinger og særlige fokusområder:

Bevillingsområde Sundhed:

Folkesundhed- og sundhedsprojekter

På området forventes et mindreforbrug på 2,2 mio. kr., som er sammensat af et mindreforbrug på en række projekter på i alt 3,4 mio. kr. primært som følge af tidsforskydninger samt et merforbrug på 1,2 mio. kr. på området klage og erstatning som følge af efterregulering for tidligere år.

Begravelsesgodtgørelse og hospice

På området forventes et mindreforbrug på 1,3 mio. kr., som kan relateres til en forventet nedgang i tilskud på begravelseshjælp.

Forebyggelsescentre

På området forventes et mindreforbrug på 3,3 mio. kr., som kan henføres til færre lønudgifter på forebyggelsesområdet, idet der har været tilbageholdenhed i besættelse af stillinger som følge af organisationsændring pr. 1. april 2016. Ændringerne har medført, at de konkrete indsatser har været under afklaring med hertil hørende kompetenceprofiler. Enhederne er igang med at rekruttere personale, men forventer først at få stillingerne besat ultimo året.

Færdigbehandlede patienter

På området forventes et mindreforbrug på 2,1 mio. kr. Med virkning fra årsskiftet 2017 er der indført ændringer i betaling for færdigbehandlede patienter, idet der udover den eksisterende regionale betaling skal betales et bidrag til staten, som dog bliver tilbageført til kommunerne i forhold til antal færdigbehandlingsdage. De samlede økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune vil afhænge af, om københavnerne har relativt færre færdigbehandlingsdage i forhold til borgene i de øvrige kommuner i regionen. Som følge af den igangværende implementering af sundhedsplatformen, er der en yderligere usikkerhed i beregningen af tilbagebetalingen.

Genoptræning efter sygehusindlæggelse

På området forventes et merforbrug på 9,1 mio. kr., som er sammensat af et merforbrug på specialiseret rehabilitering på 14,3 mio. kr. samt mindreforbrug på specialiseret ambulant genoptræning på 2,9 mio. kr. og 3,2 mio. kr. på træningsområdet. Herudover er der et merforbrug på 0,9 mio. kr., som primært kan henføres til vederlagsfri fysioterapi. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har i vedtaget budget 2017 fået tildelt 20 mio. kr. til dækning af udgifter vedrørende den ny bekendtgørelse og vejledning, som trådte i kraft på genoptræningsområdet den 1. januar 2015 vedrørende specialiseret rehabilitering. Det forventede merforbrug kan blandt andet henføres til, at der er tale om forløb, som er meget lange, og kombineret med en stigning i betaling pr. forløb for borgere på døgnophold medfører det en stigning i de samlede udgifter. På træningscenterområdet kan mindreforbruget henføres til løntilbageholdenhed som følge af blandt andet forventet budgetreduktion i 2018. Det forventede merforbrug vil blive dækket af øvrigt mindreforbrug på serviceområdet.

Bevillingsområde Ældre:

Aktivitetstilbud

På området forventes et mindreforbrug på 1,2 mio. kr., som primært kan henføres til færre udgifter til transport til aktivitetscentre som følge af færre visiterede borgere til kørsel.

Hjemmepleje- og sygepleje

På området forventes et mindreforbrug på 2,3 mio. kr. Mindreforbruget er sammensat af et forventet mindreforbrug på 9,0 mio. kr. på hjemmeplejeområdet og et forventet merforbrug på 7,5 mio. kr. på sygeplejeområdet samt et forventet mindreforbrug på 0,8 mio. kr. på udgifter til tøjvaskordning. Mindreforbruget på tøjvask skyldes et mindre fald i aktiviteten. Mindreforbruget på hjemmeplejeområdet vurderes at kunne henføres til dels en lavere aktivitet på timer til borgere, som er visiteret til den igangværende indsats med Udredning- og Rehabiliteringsforløb, dels til en begyndende tilpasning til besluttede effektiviseringer i 2018. På sygeplejeområdet kan en del af det forventede merforbrug relateres til et stort arbejdspres i forbindelse med implementering af Cura, samt at det har været nødvendigt at prioritere medarbejdere til medicinbesøg og telefonbetjening for at sikre kvalitet og faglighed overfor borgerne. Med virkning fra maj 2017 er det nye omsorgssystem Cura taget i brug, men det er endnu ikke muligt at få udtrukket data fra systemet til brug for afregning, hvorfor prognosen omkring det forventede forbrug er usikker.

Hjælpemidler

På området forventes et merforbrug på 4,1 mio. kr., som kan henføres til merforbrug på såvel indkøb af hjælpemidler som på stigning i aktiviteten. Merforbruget vil blive dækket af øvrigt mindreforbrug på bevillingen.

IT-drift

På området forventes et merforbrug på 1,1 mio. kr. Merforbruget er sammensat af et merforbrug på 2,6 mio. kr. som følge af forsinkelse ved implementeringen af omsorgssystemet Cura samt ekstra udgifter til oprettelse af vikarers adgang til systemet. Herudover er der et forventet mindreforbrug på 1,5 mio. kr. til skærmbesøg som følge af, at færre borgere end forventet er tilknyttet projektet, hvilket medfører, at det bliver vanskeligere at indhente den forventede effektivisering. Merforbruget vil blive dækket af øvrigt mindreforbrug på serviceområdet.  

Køb og salg af pladser

På området forventes et mindreforbrug på 4,7 mio. kr. Mindreforbruget er sammensat af et forventet mindreforbrug på køb af pladser på i alt 5,2 mio. kr. og forventede mindreindtægter på i alt 0,5 mio. kr. På området køb af pladser er der sket en mindre stigning i køb af boliger, hvilket medfører et fald i mindreforbruget i forhold til seneste prognose. På området salg af plejeboliger forventes antallet af solgte pladser at falde, hvilket reducerer de forventede indtægter.

Madservice

På området forventes et merforbrug på 0,5 mio. kr., som kan henføres til færre indtægter som følge af et fald i antallet af modtagere af madservice. Merforbruget vil blive dækket af øvrigt mindreforbrug på serviceområdet.  

Myndighed

På området forventes et mindreforbrug på 2,6 mio. kr., som kan henføres til ubesatte stillinger til sundhedsfaglige konsulenter samt færre udgifter til løn på visitationsområdet på grund af vakante stillinger. For begge områder gælder, at stillingerne er besat med virkning fra den 1. november 2017.

Plejecentre

På området forventes et merforbrug på 0,6 mio. kr. Området er Sundheds- og Omsorgsforvaltningens største driftsområde. Merforbruget er sammensat af såvel mindre- som merforbrug. På selve plejecenterdriften forventes et mindreforbrug på i alt 9,4 mio. kr. og på centrale midler til dækning af særlige plejekrævende borgere forventes et merforbrug på i alt 6,6 mio. kr. Endelig er der færre obligatoriske indtægter på i alt 3,4 mio. kr., hvilket kan relateres til faldende takster i forhold til budget 2016. I budget 2018 vil der ske en budgettilpasning.

Uddannelse

På området forventes et mindreforbrug på 4,8 mio. kr. Mindreforbruget kan henføres til et mindreoptag af sosu-elever samt ernæringsasssistentelever og kontorelever, i alt 2,9 mio. kr. samt færre udgifter til studieunits, i alt 1,1 mio. kr. som følge af at effektivisering ved samling af studieunits er sket hurtigere end forventet. Endelig er der et mindreforbrug på 0,8 mio. kr. på efteruddannelsesområdet på grund af nedgang i aktiviteten i forbindelse med implementering af Cura.

Prioriterede projekter og indsatser

På området forventes et mindreforbrug på 0,5 mio. kr. Mindreforbruget er efter, at der i forbindelse med sagen om bevillingsmæssige ændringer for at sikre overensstemmelse mellem budget og forbrug overføres 2,6 mio. kr. vedrørende værdighedspuljen samt 10,7 mio. kr. vedrørende klippekort på plejecentre til kassen. Mindreforbruget på værdighedspuljen skyldes forsinkelse af indsatser f.eks. etablering af nye profilplejecentre samt forlænget forsøgsperiode for implementering af faste hjælpere i hjemmeplejen. På puljen klippekort til plejecentre har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen via finansloven 2017 modtaget indtægter fra staten på i alt 39,9 mio. kr. Mindreforbruget på 10,7 mio. kr. kan henføres til opsparede klip, som følge af tidsforskydning i modtagelse af indtægter fra staten. Da der er tale om eksternt finansierede projekter vil der fortsat være mulighed for overførsel af mindreforbruget til 2018 efter de gældende regler.

Bevillingsområde Administration:

På området forventes et mindreforbrug på 1,6 mio. kr., som primært kan henføres til færre udgifter til WiFi samt betaling til KS.

Bevillingsområde Anlæg:

På området forventes et mindreforbrug på 15,0 mio. kr. Mindreforbruget kan primært henføres til et mindreforbrug på produktionskøkkenet Klarahus på grund af tidsforskydning som følge af overophedning af byggemarkedet, hvilket har medført ekstraordinær lang leveringstid på blandt andet betonelementer.

Bevillingsområde Overførsler:

Ældreboliger

På området forventes budgetoverholdelse.

EGU elever

På området forventes budgetoverholdelse.

Medfinansiering

På området forventes budgetoverholdelse efter at der i sagen om bevillingsmæssige ændringer overføres 67,4 mio. kr. til kassen som følge af færre forventede udgifter til medfinansiering. Mindreforbruget skyldes dels en lavere aktivitet på hospitalerne end forventet på grund af overgang til Sundhedsplatformen, dels regionens store udfordringer med at indberette dele af aktiviteten til Landspatientregistreret (LPR) efter overgangen til Sundhedsplatformen. De tekniske udfordringer med indberetning til LPR betyder, at kommunerne ikke er blevet opkrævet kommunal medfinansiering for den del af den udførte sygehusaktivitet, som ikke er blevet indberettet. Regionen har frem til den 10. marts 2018 til at indberette aktivitet for 2017. Der er dog fortsat en vis usikkerhed omkring afregningsgrundlaget fra regionen i tilknytning til implementering af sundhedsplatformen.

Særligt dyre enkeltsager

På området forventes budgetoverholdelse.

Bevillingsområde Finansposter:

På området forventes budgetoverholdelse.

Økonomi

Jf. ovenfor.

Videre proces

Når fagudvalgene har godkendt det forventede regnskab, behandler Økonomiudvalget i henhold til sædvanlig praksis på møde den 5. december 2017 kommunens samlede forventede regnskab for 2017.

Hanne Baastrup

                                     / Søren Winther Rasmussen

 

Beslutning

Afstemning via skriftlig votering

For stemte: 8
Imod stemte: 0

Andreas Keil (A), Ikram Sarwar (B) og Caroline Stage (V) deltog ikke i afstemningen.

Indstillingen blev godkendt

Til top