Mødedato: 13.10.2011, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Konvertering af ældreboliger i Bjergvænget (fællesindstilling SUF og SOF)

Se alle bilag

Kickstart København afsatte midler til en flytning af Bocenter Hedelund til København. Socialforvaltningen ønsker derfor at overtage anvisningsretten til 36 ældreboliger fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Derudover har Socialforvaltningen behov for at få frigjort anlægsmidler til etablering af servicearealer og flytteudgifter.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget godkender,

1.    at Socialforvaltningen overtager anvisningsretten til 36 ældreboliger i Bjergvænget, 2400 København NV fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler at godkende,

2.    at der gives en anlægsbevilling på 2,85 mio. kr. i 2011 (2011 p/l) til Bjergvænget til 32 pladser til flytning af Hedelund på Socialudvalgets bevillingsområde Borgere med sindslidelse, funktion 5.38.50.3 (anlæg),

3.    at der af bevillingen overføres 0,1 mio. kr. i 2011 (2011 p/l) og 1,3 mio. r. i 2012 (2011 p/l) til anvendelse for etablering af servicearealer fra Socialudvalgets bevillingsområde Borgere med sindslidelse, funktion 5.38.50.3 til Kultur- og Fritidsudvalgets bevillingsområde Københavns Ejendomme, funktion 5.38.50.3,

4.    at der af bevillingen anvendes 0,35 mio. kr. i 2012 (2012 p/l) til montering af servicearealer på Socialudvalgets bevillingsområde Borgere med sindslidelse, funktion 5.38.50.3,

5.    at der af bevillingen anvendes 1,1 mio. kr. i 2012 (2011 p/l) til at dække flytteudgifter og projektlederhonorar på Socialudvalgets bevillingsområde Borgere med sindslidelse, funktion 5.38.50.3,

6.    at deponeringen på 5,845 mio. kr. for servicearealer bortfalder i overensstemmelse med aftalen om Kickstart, hvilket indebærer, at der foretages et tilsvarende træk på kommunens låneramme i 2012,

7.    at finansieringen af tomgangsleje i ombygningsperioden på 0,717 mio. kr. vil indgå i forhandlingerne om overførselssagen, og

8.    at Københavns Kommune indgår en lejekontrakt for ca. 260 m² serviceareal med boligorganisationen Lejerbo.  

Problemstilling

Bocenter Hedelund skal flytte til København, så beboerne kan få en mere selvstændig bolig, som er tidssvarende med eget køkken og bad. Socialforvaltningen mangler imidlertid egnede boliger til formålet. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har samtidig en overkapacitet af egnede ældreboliger, som medfører store udgifter til betaling af tomgangsleje. Udvalgene skal derfor tage stilling til overdragelse af anvisningsretten.

Derudover ønsker Socialforvaltningen at omdanne fire af boligerne til serviceareal, så der kan etableres de nødvendige faciliteter til personalet og beboerne. Borgerrepræsentationen skal derfor tage stilling til anlægsbevilling, deponering, tomgangsleje og indgåelse af lejekontrakt.

Løsning

Overdragelse af anvisningsretten til 36 ældreboliger i Bjergvænget

Den 3. november 2005 godkendte Borgerrepræsentationen en række løsningsmodeller for tilpasning af ældreboligkapaciteten, der bl.a. muliggør, at anvisningsretten til ledige ældreboliger kan overdrages fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen til Socialforvaltningen (BR 573/05).

For at sikre flytningen af Bocenter Hedelund og tilpasse ældreboligkapaciteten, ønsker forvaltningerne derfor at overdrage anvisningsretten til 36 ældreboliger i Bjergvænget på Bispebjerg.

Bjergvænget har i alt 187 boliger fordelt på 26 opgange. Botilbuddet samles, så vidt muligt i den selvstændige boligblok Bispebjergvej 41-51, som indeholder 36 2-værelses boliger. Fire af boligerne skal omdannes til servicearealer, og de resterende 32 boliger skal anvendes til beboelse.

Ombygning af 4 boliger til servicearealer

En del af personalet fra Hedelund flytter med til Bjergvænget. Derfor er der behov for, at fire af boligerne i blokken, Bispebjergvej 41-51, omdannes til servicearealer. Servicearealerne skal blandt andet indeholde kontorer, møderum og frokoststue for personalet samt fællesstue og aktivitetsrum for beboerne.

Projektet udarbejdes i samarbejde mellem Socialforvaltningen, Københavns Ejendomme og Rytter Arkitekter. Beboere og personale er repræsenteret i byggeudvalget og får dermed mulighed for at kommentere på planerne, og bliver inddraget i forbindelse med den endelige indretning.

Målgruppen

Socialforvaltningen vil anvise nogle af de mest velfungerende beboere fra Bocenter Hedelund til Bjergvænget. Det er på denne baggrund Socialforvaltningens vurdering, at de vil kunne indgå i et godt naboskab blandt de øvrige beboere i lokalområdet.

Personale

Der vil være tilknyttet fast personale til boligerne i Bjergvænget mellem kl. 07.00-23.00. Om natten vil det være muligt at tilkalde eksternt perosnale. En liste med kontaktoplysninger til personalet vil blive udleveret til de relevante nuværende beboere i Bjergvænget. Det skal dog understreges, at de beboere fra Hedelund, der er påtænkt at skulle flytte til Bjergvænget, selv er vant til at ringe efter personalet, hvis de skulle have behov for det. Der er derfor ikke tale om, at de nuværende beboere i Bjergvænget får udleveret kontaktoplysningerne for, at de skal tage et særligt ansvar i forhold til de nye beboere, hvis de oplever noget uhensigtsmæssigt. Der er alene tale om en tryghedsskabende foranstaltning i forhold til de nuværende beboere, da de med kontaktoplysningerne altid vil have et sted at henvende sig.

Høring og information

Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har sammen med Lejerbo afholdt møde med Afdelingsbestyrelsen i Bjergvænget og orienteringsmøde med beboerne. Derudover vil der blive afholdt opfølgningsmøder med beboerne i den konkrete blok (beboere på Bispebjergvej 41-51), hvor forvaltningerne vil indgå i en tættere dialog med beboerne om projektet, herunder mulighederne for at flytte, målgruppen og personalestøtten m.m. Det kan oplyses, at Bispebjerg Lokaludvalg, Afdelingsbestyrelsen og De Københavnske Ældreråd har indsendt høringssvar i forhold til projektet, jf. (bilag1-3).

Udflytning af nuværende beboere

En forudsætning for at etablere botilbuddet i Bjergvænget er, at det fornødne antal boliger bliver ledige. På nuværende tidspunkt er der ni ledige boliger i blokken, Bispebjergvej 41-51. Det forventes dog, at der vil være nok ledige boliger i løbet af 2012 til at flytte Hedelunds beboere. Alternativt kan Hedelunds beboere flytte til de andre tilbud, der etableres i 2012 i forbindelse med Hedelunds flytning.

Det er frivilligt for de nuværende ældre beboere i blokken, om de vil flytte over i en anden opgang/blok (eller til en anden ældreboligbebyggelse), eller om de vil blive boende. Alle rimelige udgifter i forbindelse med en eventuel flytning vil blive dækket af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, ligesom alle praktiske forhold i forbindelse med flytningen vil blive håndteret.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har god erfaring med at genhuse lejere, og har tidligere med succes genhuset ca. 100 ældre borgere, der er blevet tilbudt flyttetilskud og erstatningsboliger efter eget ønske og økonomisk råderum.

Tidsplan og proces

Socialforvaltningen forventer at sætte byggearbejdet i gang i 2012 med indflytning samme år.

Effekt

Indstillingen er med til at opfylde Socialudvalgets pejlemærke om, at flere borgere på socialpsykiatriske bocentre flytter til mere selvstændige boformer.

Indflytningen i Bjergvænget er sidste etape af den samlede hjemtagning af Bocenter Hedelund til København. Den samlede status for hjemtagningen er vedlagt som (bilag 4).

Med overdragelsen i Bjergvænget er anvisningsretten til i alt 340 ældreboliger overdraget fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen til Socialforvaltningen siden 2006.

Økonomi

Der skal gives anlægsbevilling på i alt 2,85 mio. kr. til ombygning og flytning i 2012. Disse midler dækkes af bevillingsområdet Borgere med sindslidelse, funktion 5.38.50.3. Midlerne er bevilget i forbindelse med Kickstart København.

 

Af midlerne overføres 1,4 mio. kr. til Kultur- og Fritidsudvalgets bevilling, Københavns Ejendomme, funktion 5.38.50.3. De øvrige midler bliver i Socialforvaltningen til at dække udgifter til montering, flytning, indskud og projektlederhonorar. Driften til botilbuddet holdes inden for tilbuddets eksisterende budget.

 

I nedenstående tabel sammenlignes anlægsudgiften i dette projekt med etablering af boliger i Nørrebro Vænge, som er kommunens seneste projekt, der omhandler ældreboliger, som Socialforvaltningen overtager til vores målgrupper.

Enhedspriser 1) pr. plads (i mio. kr. 2012 p/l )

Antal boliger  

Anlægsudg. /bolig i projektet

Anlægsudg./bolig enhedspris

32 

0,089

0,2712)

1) Sammenligningen af enhedspriser gælder for projekter i Københavns Kommune, og er ex. deponering.

2) Det er vanskeligt at sammenligne enhedspriser for boliger som indrettes i eksisterende bygninger. Fx er bygningens beskaffenhed (indretning, vedligeholdelsestilstand og omfang) afgørende for, hvor omfattende ombygningen og moderniseringen vil blive. Enhedsprisen på 0,271 gælder for 28 boliger i Nørrebro Vænge.


Videre proces

Under forudsætning af udvalgenes godkendelse vil sagen blive forelagt Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til godkendelse.


            Lene Sillasen                                Anette Laigaard                  

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top