Handleplan for den samlede indsats vedrørende medicinhåndtering
Handleplan for den samlede indsats vedrørende medicinhåndtering
Sundheds- og Omsorgsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde torsdag den 13. maj 2004
3. Handleplan for den samlede indsats vedrørende medicinhåndtering
SOU 59/2004 J.nr. 14/2004
INDSTILLING OG BESLUTNING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om Sundhedsforvaltningens handleplan for den samlede indsats vedrørende medicinhåndtering til efterretning.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 13. maj 2004
Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingen.
RESUME
Sundhedsforvaltningens samlede indsats vedr. medicinhåndtering indgår som led i det samlede arbejde med kvalitetsudvikling af indsatsen, hvilket fremgår af følgende sagsfremstilling. Der omhandler:
- Organisering af tilsyn og opfølgende tiltag
- Revidering af håndbog og indførelse af nye retningslinjer
- Indsats med henblik på indførelse af dosisdispensering
- IT-understøttelse
- Faglig efteruddannelse
1. Organisering af tilsyn og opfølgende tiltag
Ved Embedslægeinstitutionens tilsyn i 2003, var medicinhåndtering udtaget som tema på landsplan, da dette område, generelt giver anledning til flest bemærkninger.
Sundhedsforvaltningen gennemfører kommunale tilsyn jævnfør Socialministeriets skrivelse nr. 11941 af 29. maj 2001 og Lov om Social Service § 75h. Her er to typer kommunale tilsyn, hvoraf det uanmeldte tilsyn omhandler medicinhåndteringen.
Både embedslægetilsyn og kommunale tilsyn anvender begreberne anbefalinger og bemærkninger, der har forskellig status, idet anbefalinger kan imødekommes, mens bemærkninger omhandler mangler og fejl, der skal rettes.
Kvalitetsstaben afrapporterer kvartalsvis en samlet fremstilling af tilsynsfund for hele forvaltningen til Borgmester, Direktion og ældrechefer, på baggrund af en procedure.
2. Revidering af håndbog og indførelse af nye retningslinjer
Sundhedsforvaltningen anvender en nyligt revideret håndbog – Sådan håndterer du medicin (bilag 3), som Sundheds- og Omsorgsudvalget blev orienteret om november 2003.
Håndbogen er et arbejdsredskab, der anviser regler og anbefalinger for medicinhåndtering og fungerer som bedømmelsesgrundlag for tilsyn.
Udfører enhederne har på denne baggrund hhv. udarbejdet nye eller revideret eksisterende instrukser januar 2004.
3. Indsats med henblik på indførelse af dosisdispensering
Formålet med en indførelse af dosisdispensering er at øge kvaliteten af medicinhåndteringen på plejehjem og derved nedbringe rapporterede fejl i fremtidig tilsyn.
Den maskinelle dosering på apoteker betyder, at decentrale fejl minimeres og der kan frigøres tid til andre opgaver.
En tværgående arbejdsgruppe er i gang med at formulere en strategi for udbredelsen af ordningen til plejehjem. Strategien forventes færdig i løbet af maj 2004.
4. IT-understøttelse
Formålet med indførelse af IT-understøttet dokumentation gennem udbredelse af Københavns Omsorgs System (KOS) er at opnå, at notater om brugernes medicinering foregår et og samme sted, så fejl undgås.
Der er gennemført en ekstern konsulentanalyse for Sundhedsforvaltningen frem til april 2004. Det er forvaltningens vurdering, at arbejdet kan gennemføres fra juni 2004 og vil være gennemført ved udgangen af 2005.
Udvalget vil på et senere møde få forelagt en indstilling vedrørende IT på plejehjem.
5. Faglig efteruddannelse
Kvalitetsstaben har aktuelt iværksat en uddannelse i ledende auditering/intern evaluering (bilag 4) af 18 udviklingskonsulenter.
Det er formålet, at konsulenterne får kompetence til at vejlede plejehjemmene i samt vurdere hvorvidt de lever op til de politisk vedtagne kvalitetsstandarder, lovgivning og faglige standarder for derved at nedbringe anmærkningerne ved tilsyn
Kvalitetsstaben har rejst en tværgående efteruddannelse i medicinhåndtering af 216 social- og sundhedsassistenter og plejehjemsassistenter, som er igangsat fra årsskiftet 2004 (bilag 5).
Formålet er, at kvalificere målgruppens praksis i medicinhåndtering og bidrage til at reducere forekomsten af fejl og mangler.
48 medarbejdere er uddannet ultimo maj 2004, der gennemføres 4 hold med i alt 96 kursister i efteråret 2004, og de sidste 3 hold gennemføres i tiden frem til medio 2005, herunder overførsel af data vedrørende medicinhåndteringen.
6. Samarbejde med andre sektorer
I efteråret 2003 er der nedsat et tværgående udvalg i samarbejde med H:S med det formål at fremme samarbejdet mellem sektorerne.
Det er hensigten at identificere væsentlige forbedringsmuligheder, herunder overførsel af data fx vedr. medicin. Første fase afsluttes ultimo 2004 med afrapportering til de to direktioner.
Sundhedsforvaltningens lokale tiltag
Ældrekontorerne er ansvarlige for opgørelser over lokale tilsyn og handlingsplaner og gennemfører tæt ledelsesopfølgning. Alle Ældrekontorer bistår de enkelte institutioner med vejledning i udarbejdelse af lokale medicininstrukser og med supervision i opfølgning på tilsyn.
Det er et gennemgående træk, at plejehjemmene arbejder med at få den praktiserende læge til at dokumentere og signere ordineret medicin, men det er en fortsat udfordring at forbedre samarbejdet med almen lægepraksis.
Der arbejdes med at ændre medicindokumentationen så medicinoptegnelser kun noteres et sted og dokumentationen udbygges på nogle plejehjem således, at det med signatur er dokumenteret, både hvem der har doseret medicinen, og hvem der har udleveret den. Desuden arbejdes der med at sikre indholdsoplysninger og brugeridentitet på al medicin.
Pr. maj 2004 har ca. 66 % af alle plejehjem udpeget en ansvarlig/nøgleperson for håndtering af medicin og plejehjemmene udarbejder individuelle kompetenceskemaer med angivelse af ansvar i forhold til konkrete brugere. De resterende nøglepersoner udpeges inden 1. oktober 2004.
Ved tilsynsbemærkninger rette s op på hændelser selv samme dag, som tilsynet har fundet sted, og det er gennemgående, at der handles umiddelbart på identificerede problemer med den bedst mulige løsning for at afhjælpe problemet på kort sigt. Nogle institutioner er langt fremme med indførelse af kvalitetskontroller og der samarbejdes om formidling af gode eksempler på tværs af Sundhedsforvaltningen.
Sundhedsforvaltningens aktuelle indsatsområder i forbindelse med medicinhåndtering
Aktuelle indsatsområder | Formål | Implementering |
Tilsyn | At kontrollere efterlevelsen af de politisk vedtagne kvalitetsstandarder | Der er udviklet et koncept for kommunale tilsyn og en procedure for afrapportering og opfølgning på handleplaner |
Revideret håndbog – Sådan håndterer du medicin | At revidere praksis i overensstemmelse med den reviderede håndbog, der er i overensstemmelse med retningslinierne i Sundhedsstyrelsens anbefalinger vedr.:
| Håndbogen er revideret medio 2003, udsendt november 3003. Udfører enhederne har på denne baggrund hhv. udarbejdet nye eller revideret eksisterende instrukser januar 2004. |
Dosisdispensering | At øge kvaliteten af medicinhåndteringen og derved nedbringe rapporterede fejl i fremtidige tilsyn ved at doseringen foretages af farmaceuter. | En arbejdsgruppe er i gang med at formulere en strategi for udbredelsen af ordningen til plejehjem. Planlagt til slutningen af maj 2004 |
Aktuelle indsatsområder | Formål | Implementering |
IT-understøttelse med KOS (Kommunens OmsorgsSystem) | At udvikle og ibrugtage et elektronisk redskab, der skal sikre det enstrengede dokumentationssystem, således at al dokumentation vedrørende medicinordination og medicinhåndtering noteres et og samme sted. | Samarbejde igangsat med at udarbejde en fælles registreringsvejledning til dokumentation af medicinadministration i KOS på hjemmeplejens område. Dette arbejde forventes færdigt medio 2004. Vejledningen danner grundlag for plejehjemmenes kommende dokumentation af medicin i KOS |
Audituddannelse/uddannelse i intern evaluering | At uddanne medarbejdere med sundhedsfaglig uddannelse eller erfaring til at forestå, planlægge, gennemføre, afslutte, rapportere interne evalueringer, samt rådgive og vejlede med henblik på hvordan de politisk vedtagne standarder og bedste praksis, herunder medicinhåndtering efterleves | Første hold på 18 er uddannet den 23. april 2004 |
Uddannelse af ikke-autoriseret sundhedspersonale i medicinhåndtering – 216 social- og sundhedsassistenter/ plejehjemsassistenter ansat på de 36 plejehjem, der fik påvist fejl og mangler ved embedslægetilsyn i 2003 | At kvalificere målgruppens praksis i medicinhåndtering for derved at bidrage til at reducere forekomsten af fejl og mangler i medicinhåndtering på Københavns Kommunes plejehjem. | 1. hold på 24 er uddannet den 19 maj 2004 2. hold på 24 er uddannet den 24 maj 2004 Yderligere uddannes: 4 hold i efteråret 2004 og 3 hold i foråret 2005 |
Samarbejde med andre sektorer | At kortlægge områder for forbedring af samarbejdet mellem H:S og de praktiserende læger, herunder kommunikation og overførsel af data, fx medicin | Der er i efteråret 2003, i samarbejde med H:S, nedsat et tværgående udvalg. Afrapportering til de to direktioner finder sted ultimo 2004 |