Tandplejeplan for Københavns Kommune 2004-2008
Tandplejeplan for Københavns Kommune 2004-2008
Sundheds- og Omsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 13. maj 2004
7. Tandplejeplan for Københavns Kommune 2004-2008
SOU 421/2003 J.nr. 60/2001
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender "Tandplejeplan for Københavns Kommune 2004-2008".
RESUME
Sundheds- og Omsorgsudvalget vedtog den 12. december 2002 (SOU 285/2002), at der skal udarbejdes en tandplejeplan for Københavns Kommune, og den 25. september 2003 godkendte Sundheds- og Omsorgsudvalget rammerne for den konkrete udarbejdelse af tandplejeplanen (SOU 319/2002).
Formålet med Tandplejeplanen er at give overblik over tandplejeområdet, at opstille fælles mål for området og at komme med konkrete forslag til indsatser til opnåelse af disse mål. Med henblik på opfyldelsen af disse formål beskriver Tandplejeplanen den nuværende tandplejeorganisation, der er opdelt i Børne- og Ungdomstandplejen (BUT) og Voksentandplejen (VT), samt deres respektive arbejdsfelter.
Tandplejeplanen opstiller en fælles mission og en fælles vision for de to tandplejer og identificerer syv strategiske temaer som planens fokusområder. For hvert tema opstilles et mål, og indsatser til opnåelse af disse beskrives. Tandplejeplanens strategiske temaer og tilhørende indsatser er:
- Sammenhæng i sundhedsydelser: Projekt til nedbringelse af drop-out blandt 18-21-årige på Ydre Nørrebro med fokus på unge af anden etnisk baggrund end dansk. Styrket samarbejde med Folkesundhed København.
- Serviceorientering: Udvikling af system til løbende måling af brugertilfredshed i tandplejen. Forbedret information og kommunikation med tandplejen via internettet.
- Ulighed i tandsundhed: Projekt til forbedring af tandsundhed blandt småbørn på Ydre Nørrebro med fokus på småbørn af anden etnisk baggrund end dansk.
- Faglig standard i tandplejen: Afdækning af yderligere muligheder for kvalitetssikring. Omlægning af Omsorgstandplejen. Etablering af permanent Amtsspecialtandplejetilbud.
- Effektiv ressourceanvendelse: Etablering af forbedrede IT-faciliteter. Etablering af fælles anæstesiklinik med Frederiksberg Kommune. Nedbringelse af udeblivelser. Afdækning af Tandlægekonsulentfunktionens bevillingspraksis.
- Tandplejens organisering: Omlægning afventer strukturreform
- Tandplejen som arbejdsplads: Fortsat kompetenceudvikling og udarbejdelse af kompentenceudviklingsprogrammer.
Blandt de foreslåede indsatser kan nogle gennemføres eller påbegyndes umiddelbart mens andre kræver tilførsel af ressourcer eller gennemførsel af andre forudsætninger.
Finansiering af Tandplejeplanens forslag vil blive inddraget på Sundhedsforvaltningens ønskeliste for 2005 og en revideret implementerings plan vil blive forelagt udvalget når budgettet for 2005 er vedtaget.
En styregruppe vil blive nedsat til at følge implementeringen af "Tandplejeplan for Københavns Kommune 2004-2008". Styregruppen vil blandt andet have til ansvar at afrapportere om planens implementering til Sundheds- og Omsorgsudvalget i andet kvartal 2006 (midtvejsstatus) og i andet kvartal 2008 (endelig afrapportering).
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Sundheds- og Omsorgsudvalget vedtog den 12. december 2002 (SOU 285/2002), at der skal udarbejdes en tandplejeplan for Københavns Kommune, og den 25. september 2003 godkendte Sundheds- og Omsorgsudvalget rammerne for den konkrete udarbejdelse af tandplejeplanen (SOU 319/2002).
Det fremgik af disse indstillinger, at formålet med en samlet tandplejeplan er at styrke servicen overfor borgerne, at skabe overblik over tandplejeområdet, og – med udgangspunkt i de konkrete udfordringer tandplejen står overfor - at opstille overordnede fælles mål for udviklingen på tandplejeområdet. Tandplejeplanen skal desuden omfatte forslag til en fremtidig organisering af området, til opgaveudvikling, kvalitetsudvikling og økonomi.
Siden godkendelsen af rammerne for tandplejeplan har en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter for Sundhedsstaben, overtandlægerne for henholdsvis Børne- og Ungdomstandplejen og Voksentandplejen samt en medarbejderrepræsentant for hver at de to tandplejer udarbejdet "Tandplejeplan for Københavns Kommune 2004-8", der vedlægges i bilag.
Tandplejeplanen beskriver først den nuværende tandplejeorganisation, herunder hvilke opgaver, der varetages og organisationens omfang og struktur. Hernæst er de udfordringer, der var identificeret allerede i rammerne for tandplejeplanen, omsat i en række strategiske temaer, som planen opstiller mål for. Planens kapitel 2 beskriver de konkrete indsatser, arbejdsgruppen finder, bedst vil bidrage til opnåelsen af målene indenfor den kommende fireårsperiode. Afslutningsvis forholder kapitel 3 sig til planens konkrete implementering - herunder opfølgning på planen.
Tandplejeplanen udgør en strategisk udviklingsplan for udvalgte områder indenfor den offentlige tandpleje. Planen er altså ikke en udtømmende plan for tandplejens samlede arbejdsfelt, og de områder, der kører i tilfredsstillende drift, er generelt udeladt af planen.
Københavns Kommunes offentlige tandplejetilbud
Københavns Kommune offentlige tandpleje - der organisatorisk udgøres af Børne- og Ungdomstandplejen (BUT) og Voksentandplejen (VT) - varetager og administrerer følgende ydelser:
Navn | Indhold |
Kommunal børne- og ungdomstandpleje (BUT) | Vederlagsfri forebyggende og behandlende tandpleje for børn og unge under 18 år, der er tilmeldt folkeregistret i kommunen. Unge på 16-17 år kan yderligere vælge at modtage vederlagsfri tandpleje hos tandlæge i privat praksis. Børn og unge under 16 år kan mod en egenbetaling på 35% vælge at modtage det kommunale tandplejetilbud i privat praksis. Desuden kan de vælge tandplejetilbuddet i en anden kommune end bopælskommunen, såfremt denne kommune har kapacitet, og mod evt. betaling af differencen mellem bopælskommunens og den valgte kommunes gennemsnitspris. |
Kommunal omsorgstandpleje (VT) | Forebyggende og behandlende tandpleje til personer, der på grund af nedsat førlighed eller vidtgående fysisk eller psykisk handicap kun vanskeligt kan benytte det almindelige tandplejetilbud. I praksis omfatter målgruppen plejehjemsbeboere, hjemmeboende med et omsorgsbehov, der ligestiller dem med plejehjemsbeboere samt udviklingshæmmede og sindslidende patienter uden særlige odontologiske problemer men med ringe egenomsorg. Omsorgstandpleje udføres typisk i brugerens hjem. Egenbetaling udgør kr. 384 årligt. Der er frit valg mellem offentlig og privat leverandør. |
Amtstandpleje * (VT) | Tandpleje til sindslidende, psykisk udviklingshæmmede samt andre patientgrupper i alle aldre med betydeligt og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, og som har særlige problemer med at benytte tandplejen og med at udvikle hensigtsmæssige tandplejevaner. Amtstandplejen tilbyder et mere specialiseret behandlingstilbud end Omsorgstandplejen. Egenbetaling udgør maksimalt kr. 1.440 årligt. Der er udelukkende tale om behandling i offentligt regi. |
Amtsspecialtandpleje * (VT) | Vederlagsfri specialbehandling efter det fyldte 18. år til personer, der før det fyldte 18. år har fået konstateret odontologiske lidelser, der ubehandlede medfører varig funktionsnedsættelse, men som først kan behandles efter fuld udvoksning. Dette gælder hovedsageligt børn og unge med manglende anlæg for blivende tænder eller andre tanddannelsesforstyrrelser samt børn og unge med tandstillinger, der fører til funktionsnedsættelse. |
Odontologisk landsdels- og videnscenterfunktion * (VT) | Vederlagsfri, højt specialiseret odontologisk rådgivning, udredning og behandling af patienter med sjældne sygdomme og handicap som giver anledning til specielle problemer i tænder, mund eller kæber samt højt specialiseret rådgivning eller behandling af børn med odontologiske lidelser. Opgaven løses af Rigshopitalet og Århus Universitetshospital i tæt samarbejde med tandlægeskolerne i København og Århus. Bopælsamtskommunen henviser og betaler omkostningerne. |
Tilskud til kræftpatienter, der har modtaget strålebehandling eller kemoterapi samt til patienter med Sjøgrens Syndrom * (VT) | Særligt tilskud til kræftpatienter hvor kemoterapi eller strålebehandling i hoved- eller halsregionen har medført betydelige dokumenterede tandproblemer samt til personer med betydelige dokumenterede tandproblemer som følge af Sjøgrens Syndrom. Egenbetalingen udgør maksimalt kr. 1.440 årligt. Behandling sker hos privatpraktiserende tandlæger. |
Sygesikringstilskud til tandpleje (VT) | Tilskud til forebyggende og behandlende tandpleje hos privatpraktiserende tandlæger til voksne borgere bosat i Danmark, fra de er fyldt 18 år. Tilskuddenes størrelse er nærmere fastsat i tandplejeoverenskomsten. |
Tandlægekonsulentfunktionen (VT) | Tandlægekonsulentfunktionen yder faglig rådgivning af ansøgninger om tilskud til tandpleje via pensions- og sociallovgivningen. Rådgivningen omfatter såvel P/O kontorer i Sundhedsforvaltningen som lokalkontorer i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, og funktionen finansieres 50%/50% af de to forvaltninger. |
* Disse tandplejetilbud bliver samlet benævnt de "Amtskommunale tandplejetilbud"
Tandplejeplanen opstiller en fælles mission og vision for Københavns Kommunes offentlige tandpleje samt syv strategiske temaer for Tandplejeplanen:
Mission:
Københavns Kommunes tandplejetilbud skal give københavnerne mulighed for at bevare et sundt og velfungerende tandsæt hele livet.
Vision:
Befolkningen i København skal ved en god hjemmetandpleje og et sammenhængende tilbud om forebyggelse og behandling udvikle hensigtsmæssige tandplejevaner samt sunde tænder, mund og kæber og bevare disse i funktionsdygtig stand gennem hele livet.
Strategiske temaer:
- Sammenhæng i sundhedsydelser: Tandplejen skal sikre sammenhæng i tandplejetilbuddet for københavnerne indenfor de lovmæssige rammer samt sammenhæng til andre relevante sundhedsydelser.
- Serviceorientering: Tandplejen skal være opsøgende, let tilgængelig og serviceorienteret og borgerne skal være tilfredse med det offentlige tandplejetilbud.
- Ulighed i tandsundhed: Ulighed i tandsundhed på grund af sociale, helbredsmæssige og kulturelle forskelle skal minimeres.
- Faglig standard i tandplejen: Tandplejen skal være kendt for særlig faglig ekspertise og ydelser af høj kvalitet.
- Effektiv ressourceanvendelse: Tandplejen skal sikre en hensigtsmæssig og effektiv anvendelse af ressourcer, herunder klinikfaciliteter.
- Tandplejens organisering: Tandplejens organisering skal sikre en hensigtsmæssig implementering af de offentlige tandplejeydelser.
- Tandplejen som arbejdsplads: Tandplejen skal være en attraktiv arbejdsplads.
Tandplejeplanens strategiske temaer
For hvert af de syv strategiske temaer diskuterer Tandplejeplanen de områder, der bedst vil bidrage til temaernes respektive mål.
Sammenhæng i sundhedsydelser
Sammenhæng mellem tandplejetilbud:
Generelt vurderes sammenhængen mellem tandplejetilbuddene at være god. Drop-out er dog et problem ved overgangen fra offentlig børne- og ungdomstandplejen til behandling hos privat praktiserende tandlæger efter det 18. år specielt blandt unge med anden etnisk baggrund end dansk.
- Indsats: Tandplejeplanen foreslår derfor et pilotprojet for 18-21-årige på Ydre Nørrebro, hvor unge tilbydes fortsat tandpleje i Børne- og Ungdomstandplejen men på de almindelige vilkår, der gælder i sygesikringstandplejen.
Sammenhæng til andre sundhedsydelser:
Risikoadfærd og sygdomsforhold påvirker ofte både mundsundheden og et menneskes almentilstand. Det er derfor relevant at udvikle et koordineret samarbejde mellem tandplejeorganisationerne og Folkesundhed København.
- Indsats: Et styrket samarbejde mellem tandplejeorganisationerne og Folkesundhed København.
Serviceorientering
Brugertilfredshedsunde rsøgelse:
Der er ikke lavet brugertilfredshedsundersøgelse på tandplejeområdet i Københavns Kommune de senere år, i BUT fordi en traditionel undersøgelse med en brugbar detaljeringsgrad for vil være meget omkostningstung, og i VT fordi brugertilfredshedsundersøgelser vanskeliggøres af patienternes ringe almentilstand samt af stor udskiftning (pga. dødsfald) i Omsorgstandplejen.
- Indsats: Udvikling af et system til løbende måling af brugertilfredshed i tandplejeorganisationerne. Hertil kommer overvejelser om integrering af spørgsmål om tandpleje og sundhed i planlagte sundhedsundersøgelser som Sundhedsprofil 2004 og etnisk sundhedsprofil.
Borgeradgang via internet
Via Københavns Kommunes hjemmeside kan borgere for nuværende indhente basale oplysninger om tandplejen.
- Indsats: Tandplejen ønsker at forbedre orienteringen af og etablere mulighed for kommunikation med borgerne via internettet men er afhængig af etablering af forbedrede IT-faciliteter.
Ulighed i tandsundhed
Som nævnt har københavnere med anden etnisk baggrund end dansk ofte en dårligere tandsundhed, hvilket blandt andet afspejler sig i markant mere caries hos småbørn i nogle etniske grupper. Udover at være et sundhedsproblem medfører dette et stort træk på BUT's ressourcer, da 2/3 af alle fyldninger laves i mælketænder.
- Indsats: Et pilotprojekt for småbørn på Ydre Nørrebro, som dels vil bygge på eksisterende erfaringer, f.eks. om at kommunikation lykkes bedst, hvis den foregår på modersmålet, og som dels vil søge at anvende nye metoder til at forebygge caries og opbygge sunde tandplejevaner.
Faglig standard i tandplejen
Kvalitetssikring
Mange kvalitetsstandarder er fastsat på tandplejeområdet, og de to tandplejeorganisationer har yderligere iværksat flere initiativer for at kvalitetssikre deres ydelser, f.eks. i forhold til oplæring, ventetider og sammenligning af ydelser.
- Indsats: Det foreslås, at der nedsættes en fælles arbejdsgruppe for de to tandplejeorganisationer, der kan arbejde videre med muligheder for kvalitetssikring, herunder specielt hvordan yderligere IT-faciliteter vil kunne bruges i dette arbejde.
Omlægning af Omsorgstandplejen
Omsorgstandpleje foregår i dag som udgangspunkt i borgernes eget hjem, hvilket er uhensigtsmæssigt både i forhold til den faglige standard – hvor mange af de givne kvalitetsstandarder i dag ikke kan opfyldes - og i forhold til arbejdsmiljøet. Tandplejepersonalet udsættes for belastninger, der er at sammenligne med belastningerne i hjemmeplejen kombineret med de belastninger, tandplejen generelt kender til.
- Indsats: Omlægning af Omsorgstandplejen, så ydelsen som udgangspunkt tilbydes i et visitationsrum på plejehjem eller dagcentre, hvor tandlægestol og lys er etableret.
Etablering af permanent Amtsspecialtandplejetilbud
Sundheds- og Omsorgsudvalget har tiltrådt, at der skal udarbejdes forslag til et offentligt drevet permanent amtsspecialtandplejetilbud for Københavns Kommune.
- Indsats: Etablering af en samarbejdsmodel mellem VT, BUT, Tandlægeskolen og Rigshospitalet. Forslaget vil blive præsenteret for Sundheds- og Omsorgsudvalget i anden sammenhæng.
Effektiv ressourceanvendelse
IT-faciliteter
Tandplejeorganisationerne i dag kendetegnet ved utidssvarende systemer med stort, håndført administrationsarbejde til følge - også for det tandplejefaglige personale. F.eks. føres alle journaler stadig i hånden. I tandlægekonsulentfunktionen er der primært behov for elektronisk kartoteksystem.
- Indsats: Indførsel af tidssvarende IT-faciliteter, der modsvarer behov for både elektronisk journalisering, aftalebog, statistik, digital billedhåndtering, kommunikation til varelevenrandører m.v. Et sådant system er i dag en forudsætning for forbedringer på en lang række andre områder.
- Indsats: At tandlægekonsulentfunktionen bliver blandt de første udførerenheder, der tilsluttes det elektroniske sags- og dokumenthåndteringssystem (ESDH).
Fælles klinikfaciliteter og anæstesiklinik
De to tandplejeorganisationer har vurderet at der ikke foreligger muligheder for yderlige udnyttelse af BUT's klinikker i Voksentandplejen. Til gengæld forventes det, at der kommer lovkrav om, at anæstesibehandlinger skal foregå i hospitalsregi.
- Indsats: Etablering af fælles anæstesiklinik i samarbejde mellem Frederiksberg Kommune og både BUT og VT, såfremt der kommer lovkrav på området.
Tilpasning af klinikfaciliteter
BUT samarbejder med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen (U&U) om udbygning af klinikfaciliteterne – en modalitet der vurderes at fungere tilfredsstillende. For Voksentandplejen vurderes ligeledes, at kapaciteten for nuværende stort set er i orden, med undtagelse af før omtalte forhold i Omsorgstandplejen.
- Indsats: Omlægning af Omsorgstandplejen – se beskrivelse ovenfor.
Nedbringelser af udeblivelser
BUT har de seneste år nedbragt andelen af udeblivelser fra 25,7% i 2000 til 18,8% i 2002. I Voksentandplejen forventes udeblivelser primært at blive et problem i Amtstandplejen, specielt blandt psykisk syge med ustruktureret dagligdag.
- Indsats: BUT arbejder løbende med at udvikle nye metoder til nedbringelse af udeblivelser, og såfremt nye IT-faciliteter etableres, vil man udnytte nye muligheder for at sende påmindelser via e-mail og sms. I forhold til Amtstandplejen kræves et nært samarbejde med personale og støttepersoner, som omgiver patienten.
Tandlægekonsulentfunktionens bevillingspraksis
Tandlægekonsulentfunktionen i Voksentandplejen foretager faglige vurderinger af ansøgninger om hjælp til tandpleje via pensions- og sociallovgivningen (I alt ydes støtte for ca. kr. 65 mill. årligt heraf 25 mill. fra Sundhedsforvaltningen).
- Indsats: En arbejdsgruppe er nedsat for at afdække tandlægekonsulentfunktionens bevillingspraksis, og gruppens afrapportering til Sundhedsforvaltningens Direktion forventes primo maj 2004.
Tandplejens organisering
En af de oprindelige idéer bag at udvikle en tandplejeplan var at vurdere muligheden for yderligere at udnytte, at Københavns Kommune er ansvarlig for både de kommunale og amtskommunale tandplejetilbud ved at lave én tandplejeorganisation.
- Indsats: BUM-modellen for tandplejeområdet kan udvikles med henblik på etablering af et centralt tandplejekontor til at varetage bestillerrollen. Det synes dog hensigtsmæssigt at afvente den kommunale strukturreform, som i sig selv kan medføre organisatoriske ændringer, inden der arbejdes videre med denne model.
Tandplejen som arbejdsplads
Kompetenceudvikling
Der arbejdes løbende med kompetenceudvikling specielt i BUT, således at mulighederne for videregivelse og uddelegering af arbejdsopgaver øges. Dette sikrer, at opgaverne varetages på det Laveste Effektive OmkostningsNiveau (LEON-princippet). På Voksentandplejens arbejdsområde findes få skræddersyede efter- og videreuddannelsestilbud.
- Indsats: Det forventes, at BUT's samarbejdsudvalg i den nærmeste fremtid vil anmode Uddannelsesudvalget om at udfærdige en samlet uddannelsesplan for BUT. VT har udviklet et kompetenceudviklingsprogram, der også vil muliggøre tilrettelæggelse af arbejdet efter LEON-princippet. Implementering kræver dog en videreudvikling af programmet.
Tandplejens fysiske og psykiske arbejdsmiljø
I forhold til arbejdsmiljø er tandpleje et område, der generelt er præget af belastende arbejdsstillinger, og tandplejeorganisationerne arbejder derfor løbende med området.
* Indsats: Den mest påtrængende, nye indsats er føromtalte omlægning af Omsorgstandplejen.
Implementering af tandplejeplanen
Prioritering af indsatser
De foreslåede indsatser prioriteres som følger:
Initiativer, der kan igangsættes umiddelbart uden tilførsel af ressourcer:
- Tidlig tilslutning af tandlægekonsulentfunktionen til ESDH. (Afhænger dog af den overordnede planlægning omkring ESDH.)
- Nedbringelse af udeblivelser i BUT og VT. (Tiltag, der ikke kræver ny teknologi.)
- Afdækning af tandlægekonsulentens bevillingspraksis.
- Nedsættelse af fælles arbejdsgruppe om forbedret kvalitetssikring.
- Samarbejde mellem tandplejeorganisationerne og Folkesundhed København.
- Udvikling af system til løbende måling af brugertilfredshed i tandplejen. (Målinger forventes dog at være afhængig af indførsel af elektronisk patientjournal.)
- Integration af spørgsmål om tandplejen i relevante sundhedsundersøgelser.
- Kompetenceudvikling. (Allerede planlagte aktiviteter.)
Initiativer der vurderes som umiddelbart hastende:
- Omlægning af Omsorgstandplejen.
- Etablering af permanent Amtsspecialtandplejetilbud
Initiativer, der er umiddelbart ønskelige pga. effektivitets- og forbedringspotentialer:
- Indførsel af tidssvarende IT-faciliteter
- Forebyggelsesprojekt for småbørn på Ydre Nørrebro, med fokus på etniske minoriteter.
- Projekt til nedbringelse af drop-out blandt 18-20-årige på Ydre Nørrebro med fokus på etniske minoriteter.
Initiativer, der forudsætter gennemførslen af andre initiativer:
- Gennemførsel af komptenceudviklingsprogram i Voksentandplejen kræver yderligere detailplanlægning.
- Forbedret information og kommunikation med borgere og samarbejdspartnere via internet kræver forbedrede IT-faciliteter.
- Nedbringelser af udeblivelser via nye indkaldelsesmetoder (sms, e-mail) kræver forbedrede IT-faciliteter.
- Nedbringelse af administrationsbyrde for tandplejefagligt personale kræver forbedrede IT-faciliteter.
- Løbende registrering af brugertilfredshed kræver forbedrede IT-faciliteter.
- Yderligere kvalitetssikring i det offentlige tandplejetilbud forventes at kræve forbedrede IT-faciliteter.
Initiativer der for nuværende kan udskydes
- Etablering af fælles anæstesiklinik med Frederiksberg er først påkrævet, når der kommer et lovkrav på området.
- Tandplejens organisering. Det videre arbejde afventer følgerne af den kommende strukturreform.
Økonomi
I relation til økonomien i implementering af tandplejeplanen gælder det for de initiativer, der kræver tilførsel af ressourcer, at nogle er sat på ønskelisten for Sundhedsforvaltningen for 2005. Sundhedsforvaltningens aktuelle økonomiske situation medfører, at det ikke vil være muligt at finansiere planens udgiftsgenerende tiltag indenfor rammen med fastholdelse af det nuværende aktivitetsniveau. Såfremt der ikke tilføres ekstra ressourcer vil de udgiftsgererende tiltag således ikke kunne gennemføres. En implementeringsplan vil blive forelagt udvalget, når budgetet for 2005 er vedtaget. Et skematisk oversigt over indsatsernes forventede udgiftsniveau findes på Tandplejeplanens side 28-29.
Opfølgning på tandplejeplanen
Det foreslås, at der nedsættes en styregruppe med mandat til at følge implementeringen af Tandplejeplanen. Styregruppen bør have samme sammensætning som arbejdsgruppen bag tandplejeplanen. Gruppen bør mødes mindst to gange årligt for gensidigt at afrapportere, hvordan implementeringen skrider frem samt for at planlægge prioriteter for det kommende halvår. Styregruppen vil desuden være ansvarlig for at orientere Sundheds- og Omsorgsudvalget om status for implementeringen af tandplejeplanen i andet kvartal 2006 (midtvejsstatus) og i andet kvartal 2008 (endelig afrapportering). Slutteligt vil det være styregruppens ansvar at udveksle relevant information mellem styregruppen og medlemmernes respektive bagland herunder de to tandplejeorganisationers Afdelingssamarbejdsudvalg, samt koordinationsudvalget for tandplejen, som varetager koordinationsopgaver i forhold til de privatpraktiserende tandlæger.
MILJØVURDERING
Det vurderes ikke at implementering af "Tandplejeplan for Københavns Kommune 2004-2008" vil have væsentlige miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
Finansiering af Tandplejeplanens forslag vil blive inddraget på Sundhedsforvaltningens ønskeliste for 2005. En revideret implementeringsplan vil blive forelagt udvalget efter vedtagelsen af budget 2005.
HØRING
"Tandplejeplan for Københavns Kommune 2004-2008" har ikke været i offentlig høring.
BILAG
"Tandplejeplan for Københavns Kommune 2004-2008"
Ib Haurum
/Jens Egsgaard