Mødedato: 13.05.2004, kl. 15:00

Midtvejsevaluering af Boligrådgivningen for Ældre i København

Midtvejsevaluering af Boligrådgivningen for Ældre i København

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 13. maj 2004

 

6. Midtvejsevaluering af Boligrådgivningen for Ældre i København

SOU 329/2002 J.nr. 44/2001

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller

at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter og tager midtvejsevaluering af Boligrådgivning for Ældre i København til efterretning.

 

RESUME

Boligrådgivningen er et forsøgsprojekt, hvor formålet er at tilbyde ældre københavnere rådgivning og information om boligforholdene i København og derigennem bidrage til at øge mobiliteten på boligmarkedet. Baggrunden for projektet er Københavns Kommunes boligpolitiske strategiplan "Boliger for alle", der blev vedtaget i Borgerrepræsentationen den 14. juni 2001.

Boligrådgivningen er nu midtvejs i sin projektperiode der løber fra den 1. januar 2003 til udgangen af april 2005 og der er udarbejdet en midtvejsevaluering, som det blev besluttet ved beskrivelsen af projektet. I forbindelse med midtvejsevalueringen blev der fastlagt en række succeskriterier, der blev godkendt i Københavns Borgerrepræsentation den 24. april 2003. De danner grundlaget for midtvejsevalueringen af Boligrådgivningens resultat og nytteeffekt. Hovedtrækkene af resultaterne er beskrevet indenfor områderne:

  • Omfanget af personlig rådgivning
  • Omfang af informationsmøder o. lign
  • Mediedækning

Midtvejsevalueringen viser, at Boligrådgivning for Ældre i København til fulde indfrier de opstillede succeskriterier.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Boligrådgivningen for Ældre i København er et forsøgsprojekt, der løber fra den 1. januar 2003 til udgangen af april 2005.

Baggrunden for projektet er Københavns Kommunes boligpolitiske strategiplan "Boliger for alle", der blev vedtaget i Borgerrepræsentationen den 14. juni 2001. Af de midler, der i den forbindelse blev afsat for perioden 2001–2004 til realisering af kommunens boligpolitiske mål, blev der afsat en pulje på tre mill. kr. til Boligrådgivningen. Der blev yderligere tildelt en mio. kr. fra en pulje, hvis midler skal dække omkostninger til aktiviteter specielt for ældre med anden etnisk baggrund.

Rådgivningen er etableret i et samarbejde mellem Københavns Kommune og Boligtrivsel i Centrum.

Projektets formål er at tilbyde ældre københavnere rådgivning og information om boligforholdene i København og derigennem bidrage til at øge mobiliteten på boligmarkedet. Målgruppen for rådgivningens arbejde er:

· ældre, der bor i store eller på anden måde uhensigtsmæssige boliger i forhold til deres behov,

· ældre, der ønsker afklaring af deres boligsituation og muligheder,

· ældre etniske minoriteter.

I forbindelse med beskrivelsen af projektet blev det besluttet, at der ved udgangen af 2003 skulle udarbejdes en midtvejsevaluering. I forbindelse med midtvejsevalueringen blev der fastlagt en række succeskriterier, der blev godkendt i Københavns Borgerrepræsentation den 24. april 2003.

Midtvejsevalueringen af Boligrådgivningen for ældre i København

Midtvejsevalueringen er udarbejdet af Boligrådgivningen i samarbejde med Københavns Kommunes Sundhedsforvaltning og Økonomiforvaltning. Midtvejsevalueringen er vedlagt som bilag.

Succeskriterierne for projektet er grundlaget for midtvejsevalueringen af Boligrådgivningens resultat og nytteeffekt. Her er hovedtrækkene af resultaterne beskrevet indenfor områderne:

  • Omfanget af personlig rådgivning
  • Omfang af informationsmøder o. lign
  • Mediedækning

Omfanget af personlig rådgivning

I den individuelle rådgivning har der i 2003 været i alt 371 henvendelser fordelt på 249 forskellige husstande. Aldersmæssigt er det fra 50 – 80+ årige borgere. Det er dog primært enlige ældre over 65 år.

 

Henvendelserne i Boligrådgivningen handler om: akutte boligproblemer, afklaring af flytte/boligovervejelser, opskrivning i byttekartotek, konkrete spørgsmål fx til flytning, kommunes boliger, muligheder og rådgivning i øvrigt.

 

Tilfredshed med den individuelle rådgivning

I en telefonisk stikprøvemåling af 33% af de borgere, der har været i kontakt med Boligrådgivningen, er knap 95% tilfredse eller meget tilfredse med rådgivningen. Succeskriteriet er 75%.

79% af de borgere, der har henvendt sig til Boligrådgivningen, har oplevet, at de har fået en relevant rådgivning eller opstillet en handleplan, så de selv kan arbejde videre med deres problemstillinger, her er succeskriteriet 60%.

21% har fået konkret information frem for egentlig rådgivning eller har ønsket at blive skrevet op i Boligrådgivningens bytteformidling.

I alt er 91 borgere blevet skrevet op i bytteformidlingen.

Omfang af informationsmøder o. lign

Boligrådgivningen kom i kontakt med 402 ældre borgere, heraf 51 borgere med anden etnisk baggrund der deltog i Boligrådgivningens egne informations- og temamøder samt på møder arrangeret af andre i 2003. De ældre, der er kommet til temamøderne, bor for langt størstedelens vedkommende i lejeboliger i etageejendomme.

Boligrådgivningen deltog også i fokusgruppemøder med ældre borgere med anden etnisk baggrund, arrangeret af Københavns Kommune.

Rådgivningen har deltaget i 4 ældredage og messer, og har derigennem etableret kontakt med ca. 350 borgere. Samlet har Boligrådgivningen i 2003 været i kontakt med godt 1.000 borgere. Succeskriteriet er 6-700 borgere for hele projektperioden på 2½ år.

Boligrådgivningen har afholdt 2 generelle tema- og informationsmøder i foråret 2003 ved opstart og 2 generelle temamøder i efteråret 2003 på Indre Østerbro og i Indre By i samarbejde med de lokale ældreråd. Der er også arrangeret og afholdt en stor høring med 130 deltagere om seniorbofællesskaber.

Boligrådgivningen har faciliteret dannelsen af en netværksgruppe med henblik på seniorbofællesskab, og succeskriteriet er 2-3 møder for hele projektperioden.

Mediedækning

I 2003 har der været presseomtale af Boligrådgivningens tilbud i alt 28 gange i løbet af året. Det dækker både interviews, egne artikler samt omtale af rådgivningens arrangementer. En oversigt over artikler og medier ses i tabellen side 13 i evalueringen.

Samlet konklus ion

Midtvejsevalueringen viser, at Boligrådgivning for Ældre i København til fulde indfrier de opstillede succeskriterier.

MILJØVURDERING

Indstillingen har ingen miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

HØRING

Ingen

BILAG

Midtvejsevaluering af Boligrådgivningen for Ældre i København.

 

 

 

Lau Svendsen-Tune

/Lars Bo Bülow

 

 

Til top