Mødedato: 13.05.2004, kl. 15:00

Handleplan for den samlede indsats vedrørende medicinhåndtering

Handleplan for den samlede indsats vedrørende medicinhåndtering

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 13. maj 2004

 

3. Handleplan for den samlede indsats vedrørende medicinhåndtering

SOU 59/2004 J.nr. 14/2004

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om Sundhedsforvaltningens handleplan for den samlede indsats vedrørende medicinhåndtering til efterretning.

RESUME

Sundhedsforvaltningens samlede indsats vedr. medicinhåndtering indgår som led i det samlede arbejde med kvalitetsudvikling af indsatsen, hvilket fremgår af følgende sagsfremstilling. Der omhandler:

  • Organisering af tilsyn og opfølgende tiltag
  • Revidering af håndbog og indførelse af nye retningslinjer
  • Indsats med henblik på indførelse af dosisdispensering
  • IT-understøttelse
  • Faglig efteruddannelse

1. Organisering af tilsyn og opfølgende tiltag

Ved Embedslægeinstitutionens tilsyn i 2003, var medicinhåndtering udtaget som tema på landsplan, da dette område, generelt giver anledning til flest bemærkninger.

Sundhedsforvaltningen gennemfører kommunale tilsyn jævnfør Socialministeriets skrivelse nr. 11941 af 29. maj 2001 og Lov om Social Service § 75h. Her er to typer kommunale tilsyn, hvoraf det uanmeldte tilsyn omhandler medicinhåndteringen.

Både embedslægetilsyn og kommunale tilsyn anvender begreberne anbefalinger og bemærkninger, der har forskellig status, idet anbefalinger kan imødekommes, mens bemærkninger omhandler mangler og fejl, der skal rettes.

Kvalitetsstaben afrapporterer kvartalsvis en samlet fremstilling af tilsynsfund for hele forvaltningen til Borgmester, Direktion og ældrechefer, på baggrund af en procedure.

2. Revidering af håndbog og indførelse af nye retningslinjer

Sundhedsforvaltningen anvender en nyligt revideret håndbog – Sådan håndterer du medicin (bilag 3), som Sundheds- og Omsorgsudvalget blev orienteret om november 2003.

Håndbogen er et arbejdsredskab, der anviser regler og anbefalinger for medicinhåndtering og fungerer som bedømmelsesgrundlag for tilsyn.

Udfører enhederne har på denne baggrund hhv. udarbejdet nye eller revideret eksisterende instrukser januar 2004.

3. Indsats med henblik på indførelse af dosisdispensering

Formålet med en indførelse af dosisdispensering er at øge kvaliteten af medicinhåndteringen på plejehjem og derved nedbringe rapporterede fejl i fremtidig tilsyn.

Den maskinelle dosering på apoteker betyder, at decentrale fejl minimeres og der kan frigøres tid til andre opgaver.

En tværgående arbejdsgruppe er i gang med at formulere en strategi for udbredelsen af ordningen til plejehjem. Strategien forventes færdig i løbet af maj 2004.

4. IT-understøttelse

Formålet med indførelse af IT-understøttet dokumentation gennem udbredelse af Københavns Omsorgs System (KOS) er at opnå, at notater om brugernes medicinering foregår et og samme sted, så fejl undgås.

Der er gennemført en ekstern konsulentanalyse for Sundhedsforvaltningen frem til april 2004. Det er forvaltningens vurdering, at arbejdet kan gennemføres fra juni 2004 og vil være gennemført ved udgangen af 2005.

Udvalget vil på et senere møde få forelagt en indstilling vedrørende IT på plejehjem.

5. Faglig efteruddannelse

Kvalitetsstaben har aktuelt iværksat en uddannelse i ledende auditering/intern evaluering (bilag 4) af 18 udviklingskonsulenter.

Det er formålet, at konsulenterne får kompetence til at vejlede plejehjemmene i samt vurdere hvorvidt de lever op til de politisk vedtagne kvalitetsstandarder, lovgivning og faglige standarder for derved at nedbringe anmærkningerne ved tilsyn

Kvalitetsstaben har rejst en tværgående efteruddannelse i medicinhåndtering af 216 social- og sundhedsassistenter og plejehjemsassistenter, som er igangsat fra årsskiftet 2004 (bilag 5).

Formålet er, at kvalificere målgruppens praksis i medicinhåndtering og bidrage til at reducere forekomsten af fejl og mangler.

48 medarbejdere er uddannet ultimo maj 2004, der gennemføres 4 hold med i alt 96 kursister i efteråret 2004, og de sidste 3 hold gennemføres i tiden frem til medio 2005, herunder overførsel af data vedrørende medicinhåndteringen.

6. Samarbejde med andre sektorer

I efteråret 2003 er der nedsat et tværgående udvalg i samarbejde med H:S med det formål at fremme samarbejdet mellem sektorerne.

Det er hensigten at identificere væsentlige forbedringsmuligheder, herunder overførsel af data fx vedr. medicin. Første fase afsluttes ultimo 2004 med afrapportering til de to direktioner.

Sundhedsforvaltningens lokale tiltag

Ældrekontorerne er ansvarlige for opgørelser over lokale tilsyn og handlingsplaner og gennemfører tæt ledelsesopfølgning. Alle Ældrekontorer bistår de enkelte institutioner med vejledning i udarbejdelse af lokale medicininstrukser og med supervision i opfølgning på tilsyn.

Det er et gennemgående træk, at plejehjemmene arbejder med at få den praktiserende læge til at dokumentere og signere ordineret medicin, men det er en fortsat udfordring at forbedre samarbejdet med almen lægepraksis.

Der arbejdes med at ændre medicindokumentationen så medicinoptegnelser kun noteres et sted og dokumentationen udbygges på nogle plejehjem således, at det med signatur er dokumenteret, både hvem der har doseret medicinen, og hvem der har udleveret den. Desuden arbejdes der med at sikre indholdsoplysninger og brugeridentitet på al medicin.

Pr. maj 2004 har ca. 66 % af alle plejehjem udpeget en ansvarlig/nøgleperson for håndtering af medicin og plejehjemmene udarbejder individuelle kompetenceskemaer med angivelse af ansvar i forhold til konkrete brugere. De resterende nøglepersoner udpeges inden 1. oktober 2004.

Ved tilsynsbemærkninger rettes op på hændelser selv samme dag, som tilsynet har fundet sted, og det er gennemgående, at der handles umiddelbart på identificerede problemer med den bedst mulige løsning for at afhjælpe problemet på kort sigt. Nogle institutioner er langt fremme med indførelse af kvalitetskontroller og der samarbejdes om formidling af gode eksempler på tværs af Sundhedsforvaltningen.

Sundhedsforvaltningens aktuelle indsatsområder i forbindelse med medicinhåndtering

Aktuelle indsatsområder

Formål

Implementering

Tilsyn

At kontrollere efterlevelsen af de politisk vedtagne kvalitetsstandarder

Der er udviklet et koncept for kommunale tilsyn og en procedure for afrapportering og opfølgning på handleplaner

Revideret håndbog – Sådan håndterer du medicin

At revidere praksis i overensstemmelse med den reviderede håndbog, der er i overensstemmelse med retningslinierne i Sundhedsstyrelsens anbefalinger vedr.:

  • Kvalitetssikring
  • Ordination af medicin
  • Dokumentation
  • Ansvar og kompetence
  • Selvadministration
  • Bestilling og levering af medicin
  • Dosering af medicin
  • Maskinel dosisdispensering
  • Økonomi
  • Opbevaring og bortskaffelse af medicin
  • Lokale instrukser

Håndbogen er revideret medio 2003, udsendt november 3003.

Udfører enhederne har på denne baggrund hhv. udarbejdet nye eller revideret eksisterende instrukser januar 2004.

Dosisdispensering

At øge kvaliteten af medicinhåndteringen og derved nedbringe rapporterede fejl i fremtidige tilsyn ved at doseringen foretages af farmaceuter.

En arbejdsgruppe er i gang med at formulere en strategi for udbredelsen af ordningen til plejehjem. Planlagt til slutningen af maj 2004

Aktuelle indsatsområder

Formål

Implementering

IT-understøttelse med KOS (Kommunens OmsorgsSystem)

At udvikle og ibrugtage et elektronisk redskab, der skal sikre det enstrengede dokumentationssystem, således at al dokumentation vedrørende medicinordination og medicinhåndtering noteres et og samme sted.

Samarbejde igangsat med at udarbejde en fælles registreringsvejledning til dokumentation af medicinadministration i KOS på hjemmeplejens område. Dette arbejde forventes færdigt medio 2004. Vejledningen danner grundlag for plejehjemmenes kommende dokumentation af medicin i KOS

Audituddannelse/uddannelse i intern evaluering

At uddanne medarbejdere med sundhedsfaglig uddannelse eller erfaring til at forestå, planlægge, gennemføre, afslutte, rapportere interne evalueringer, samt rådgive og vejlede med henblik på hvordan de politisk vedtagne standarder og bedste praksis, herunder medicinhåndtering efterleves

Første hold på 18 er uddannet den 23. april 2004

Uddannelse af ikke-autoriseret sundhedspersonale i medicinhåndtering – 216 social- og sundhedsassistenter/ plejehjemsassistenter ansat på de 36 plejehjem, der fik påvist fejl og mangler ved embedslægetilsyn i 2003

At kvalificere målgruppens praksis i medicinhåndtering for derved at bidrage til at reducere forekomsten af fejl og mangler i medicinhåndtering på Københavns Kommunes plejehjem.

1. hold på 24 er uddannet den 19 maj 2004

2. hold på 24 er uddannet den 24 maj 2004

Yderligere uddannes: 4 hold i efteråret 2004 og 3 hold i foråret 2005

Samarbejde med andre sektorer

At kortlægge områder for forbedring af samarbejdet mellem H:S og de praktiserende læger, herunder kommunikation og overførsel af data, fx medicin

Der er i efteråret 2003, i samarbejde med H:S, nedsat et tværgående udvalg. Afrapportering til de to direktioner finder sted ultimo 2004

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Sundheds- og omsorgsudvalgets behandling af Samlet redegørelse for tilsyn på plejehjem i 2003 (SOU 417/2003 J.nr. 45/1999), afstedkom et ønske om en orientering om Sundhedsforvaltningens samlede indsats i relation til medicinhåndtering, herunder foranstaltninger mod misbrug af medicin (bilag 6).

Sundhedsforvaltningens opfølgning på medicinhåndtering indgår som led i det samlede arbejde med kvalitetsudvikling af indsatsen, hvilket fremgår af følgende sagsfremstilling.

Sundhedsforvaltningens samlede indsats – centrale tværgående tiltag

Indledning

I det følgende beskrives forvaltningens aktuelle tværgående indsatsområder. De gennemføres såvel centralt som lokalt og vedrører:

  • Organisering af tilsyn og opfølgende tiltag
  • Revidering af håndbog og indførelse af nye retningslinjer
  • Indsats med henblik på indførelse af dosisdispensering
  • IT-understøttelse
  • Faglig efteruddannelse

I sagsfremstillingen præsenteres de centrale tværgående tiltag først. Derefter følger en redegørelse for den lokale opfølgning med eksempler på konkrete tiltag.

Centrale tværgående tiltag

1. Tilsyn

Embedslægeinstitutionens tilsyn

Embedslægeinstitutionens tilsyn har i særdeleshed haft fokus på medicinhåndteringen i 2003. Dette skyldes at medicinhåndtering var udtaget som tema for embedslægeinstitutionernes plejehjemstilsyn på landsplan, da dette område, generelt giver anledning til flest bemærkninger.

Ved embedslægetilsyn i henhold til lov nr. 490 af 7. juni 2001 anvendes begreberne ingen bemærkninger, mangler, alvorlige mangler eller meget kritisable forhold. Mangler er udtryk for fejl, som der gives bemærkninger for. Sundhedsforvaltningen skal rette op på fejl og mangler og de konkrete tiltag skal fremgå af handlingsplan. Ingen bemærkninger kan dog også afstedkomme anbefalinger, som det forventes, at der følges op på med en handlingsplan.

Kommunale tilsyn

Sundhedsforvaltningen gennemfører kommunale tilsyn jævnfør Socialministeriets skrivelse nr. 11941 af 29. maj 2001 og Lov om Social Service § 75h. Der er to typer kommunale tilsyn: et anmeldt tilsyn og et uanmeldt.

Formålet med det uanmeldte tilsyn er:

  • at kontrollere kvaliteten i tilrettelæggelse og udførelse af pleje og omsorg på udvalgte områder, og kontrollere om der er overensstemmelse med lovgivning, kvalitetstandarder og Sundhedsforvaltningens retningslinjer,
  • at belyse den faktisk oplevede kvalitet af pleje og omsorg,
  • at belyse beboernes oplevelse af medinddragelse og fleksibilitet

Formålet med det anmeldte tilsyn er:

  • at institutionens organisatoriske styrker og svagheder afdækkes i et udviklingsperspektiv.

Sundhedsforvaltningen har rettet øget fokus på tilsynsområdet og udviklet nyt koncept for de kommunale tilsyn i 2004. Tilsynsenheden gennemfører nu i samarbejde med medarbejdere fra de lokale Pensions- og Omsorgskontorer tilsyn med såvel plejehjem, leverandører i frit valgs ordningen på hjemmeplejeområdet, dagtilbud og træningstilbud. Dvs., at der nu er etableret en tilsynsfunktion, der fører tilsyn med kvaliteten i tilbudene på hele ældreområdet i henhold til indstillingen herom, der blev tiltrådt af Borgerrepræsentationen den 11. marts 2004 .

I afrapporteringen af de kommunale tilsyn anvendes også begreberne anbefalinger og bemærkninger i konklusionerne. De anmeldte tilsyn tager udgangspunkt i et omfattende spørgeskema, hvis besvarelser indgår i tilsynets anbefalinger. Det uanmeldte tilsyn anvender tre bedømmelseskategorier – ingen bemærkninger, mindre mangler og større fejl og mangler. Mangler afstedkommer bemærkninger.

Eksempel

Både ved embedslægetilsyn og kommunale tilsyn har anbefalinger og bemærkninger forskellig status, idet anbefalinger kan imødekommes, mens bemærkninger omhandler mangler og fejl, der skal rettes.

Som det fremgår af Samlet redegørelse for tilsyn på plejehjem i 2003 (SOU 417/2003 J.nr. 45/1999), fordeler resultaterne af de uanmeldte tilsyn sig som nedenstående på medicinområdet, i forhold til de tre bedømmelseskategorier som Tilsynsenheden anvender:

 

Ingen bemærkninger

Mindre mangler

Større fejl og mangler

Medicinadministration

75 %

15 %

10 %

Medicindokumentation

45 %

50 %

5 %

Til eksempel kan nævnes, at embedslægetilsynet påviste alvorlige fejl og mangler ved et tilsyn. Tilsynet fandt massiv fejlmedicinering på et plejehjem, idet der hos tre beboere var doseret forkert i samtlige doseringsæsker for den kommende uge. En beboer fik desuden et andet præparat end det ordinerede.

Tilsynet er blevet fulgt op med systematisk indsats, hvor der er rettet op på fejl og mangler således, at det opfølgende tilsyn kunne konkludere 'ingen bemærkninger'.

Implementering

Helt overordnet retter indsatsen sig mod, at der ikke begås fejl i medicinhåndtering i forvaltningen. Imidlertid er der mange fejlkilder, fx at der ikke er anført det rigtige navn på doseringsæskerne. Kvalitetsstaben har derfor udviklet en procedure for afrapportering af tilsyns anbefalinger og anmærkninger samt for plejehjemmenes handlingsplaner. På baggrund af tilsynsfund udarbejder udførerenheden i samråd med ældrechefen en handlingsplan, der anskueliggør indsatser og tidsrammer for indsatser.

Målet er, at forvaltningen i 2004 nedbringer tilsynsregistreringer af fejl og anmærkninger i forbindelse af medarbejdernes håndtering af medicin med 50 %.

Kvalitetsstaben afrapporterer kvartalsvis en samlet fremstilling af tilsynsfund, anbefalinger og handlingsplaner for hele forvaltningen til Borgmester, Direktion og ældrechefer.

2. Revideret håndbog

Sundhedsforvaltningen anvender en nyligt revideret håndbog – Sådan håndterer du medicin (bilag 3), som Sundheds- og Omsorgsudvalget blev orienteret om november 2003. Håndbogen fungerer som bedømmelsesgrundlag for den kontrol af medicinhåndteringen, som gennemføres ved kommunale tilsyn og embedslægetilsyn.

Formålet er, at opnå en korrekt medicinering. Det vil sige, at den rigtige borger får den rigtige medicin, på det rigtige tidspunkt, på den rigtige måde og i den rigtige dosis.

Håndbogen er et arbejdsredskab, der anviser regler og anbefalinger for medicinhåndtering og peger på områder, hvor der skal iværksættes lokale instrukser.

Af håndbogen i medicinhåndtering fremgår:

  • at det anbefales, at der ved hjælp af embedslægens skema hertil udføres stikprøvekontrol af medicinhåndteringen
  • at medicin kun må ordineres og seponeres (afsluttes) af en læge
  • at dokumentation af borgerens medicin skal indeholde såvel den tidligere som den aktuelle lægeordinerede medicin
  • at det skal fremgå, hvilke medarbejdere der har kompetence til at håndtere medicin og hvilke beføjelser de har
  • at det er et ledelsesansvar at delegere medicinkompetencer til personalet
  • at det skal tilrettelægges betryggende for borgere, der selv administrerer deres medicin
  • at det fremgår, hvordan det kan identificeres hvem der har doseret medicinen

Håndbogen angiver desuden retningslinjer for fremgangsmåder, når der anvendes dosisdispenseret medicin fra apoteker og for opbevaring og bortskaffelse af medicin.

Desuden henviser håndbogen til relevante love, bekendtgørelser og vejledninger.

Implementering og opfølgning

Håndbogen blev revideret i efteråret 2003 og udsendt til alle udførerenhederne november 3003. Udfører enhederne har på denne baggrund hhv. udarbejdet nye eller revideret eksisterende instrukser januar 2004.

Kvalitetsstaben har netop indsamlet dokumentation for at der i hver udførerenhed er en medicinansvarlig/nøgleperson for håndtering af medicin. Resultatet viser, at ca. 66% af enhederne har udpeget en medicinansvarlig/nøgleperson.

Ældrecheferne og områdelederne udarbejder maj 2004 en strategi for udpegning af medicinansvarlige/nøglepersoner i de resterende udførerenheder senest 1. oktober 2004.

3. Indførelse af dosisdispensering

Formålet med en indførelse af dosisdispensering er at øge kvaliteten af medicinhåndteringen på plejehjem og derved nedbringe rapporterede fejl i fremtidig tilsyn.

Den maskinelle dosering på apoteker betyder, at der ikke i samme udstrækning skal hældes medicin op til den ældre på plejehjemmet. Herved kan decentrale fejl minimeres. Medicindoseringen foretages centralt af farmaceuter, der ved doseringen samtidig kan kvalitetssikre borgerens medicin hvad angår uhensigtsmæssig sammensætning. Det betyder også, at der på plejehjemmene kan frigøres tid som tidligere er blevet anvendt på ophældning af medicin. Denne tid vil kunne anvendes på andre opgaver.

Erfaringer fra projekter i Vejle i 1999 viser, at der endvidere kan opnås en besparelse på sygesikringsudgifterne ved en indførelse af dosisdispensering. Den årlig besparelse er i denne sammenhæng opgjort til ca. 3000 kr. om året, når udgifter til selve dosisdispenseringen er fratrukket.

Udvikling

En arbejdsgruppe med repræsentanter fra Bestillerstaben, Kvalitetsstaben og Sundhedsstaben er i gang med at formulere en strategi for udbredelsen af ordningen til plejehjem. Strategien forventes færdig i løbet af maj 2004.

Strategien peger på, hvorledes man kan understøtte og fremme interessen på de enkelte plejehjem for en indførelse af dosisdispensering. I den sammenhæng skal det enkelte plejehjem spørges, hvorvidt der er tiltag i gang for en indførelse. Endvidere skal evt. barrierer for indførelse identificeres med henblik på at kunne støtte det enkelte plejehjem i en indførelse af ordningen.

Arbejdet forventes endvidere at involvere apotekerne således, at de er varslet om en stigning i omfanget af medicin, der skal dosisdispenseres. Målet på sigt er, at samtlige plejehjem har indført ordningen.

 

4. IT-understøttelse

Formålet med indførelse af IT-understøttet dokumentation gennem udbredelse af Københavns Omsorgs System (KOS) er at opnå, at notater om brugernes medicinering foregår et og samme sted, så fejl på grund af flere forskellige optegnelser undgås.

Udvikling

Ekstern konsulentanalyse

Der er gennemført en ekstern konsulentanalyse for Sundhedsforvaltningen i perioden 1. marts – 5. april 2004 til, at se på en elektronisk løsning til plejehjemmene med henblik på at opnå en bæredygtig IT-understøttelse af den sundhedsfaglige dokumentation og herunder medicinadministrationen.

Resultaterne af analysen blev forelagt Koncernledergruppen 15. april 2004. Beslutningen blev, at alle plejehjem skal indføre Københavns Omsorgs System (KOS) og ikke indføre individuelle IT-løsninger.

Såfremt processen startes i juni 2004 er det forvaltningens vurdering, at implementeringen parallelt på alle plejehjem, kan være gennemført ved udgangen af 2005.

1. trin i processen er en standardisering af plejehjemmenes dokumentation. 2. trin er en planlægning og gennemførelse af udrulningen af KOS på samtlige plejehjem.

Den eksterne konsulentrapport fastslår, at det er en meget stor opgave, at implementere Københavns Omsorgs System (KOS) på 65 plejehjem inden for 20 måneder. Det gælder uanset, hvilket IT-system der vælges. Forudsætningen for en implementeringsperiode på 20 måneder er, at der etableres en meget stram proces og organisatorisk styring af projektet. En anden væsentlig forudsætning er at den sundhedsfaglige dokumentation, herunder medicindokumentationen standardiseres. Gennemføres denne standardisering ikke, er det ikke realistisk at gennemføre implementeringen på 20 måneder.

Udvalget vil på et senere møde få forelagt en indstilling vedrørende IT på plejehjem.

Intern arbejdsproces

Sundhedsforvaltningen har på den baggrund netop afholdt en workshop, der skal danne udgangspunkt for bl.a. den fremtidige dokumentation af medicinadministration i KOS. Der er endvidere nedsat en arbejdsgruppe, der skal udarbejde en fælles registreringsvejledning til dokumentation af medicinadministration i KOS på hjemmeplejens område. Dette arbejde forventes færdigt medio 2004. Vejledningen danner grundlag for plejehjemmenes kommende dokumentation af medicin i KOS

5 Faglig efteruddannelse

5.1 Uddannelse i ledende auditering/intern evaluering

Kvalitetsstaben har aktuelt iværksat en uddannelse i ledende auditering/intern evaluering (bilag 4) af 18 udviklingskonsulenter, deriblandt Ældrekontorernes fagkonsulenter, der følger op på tilsyn.

Formålet med uddannelsen er at konsulenterne får kompetence til at vejlede plejehjemmene i hvordan, samt vurdere hvorvidt de lever op til de politisk vedtagne kvalitetsstandarder, lovgivning og faglige standarder. Med andre ord øger uddannelsen forvaltningens muligheder for at implementere ensartet bedste praksis på tværs af udførerenhederne, og nedbringe anmærkningerne ved tilsyn

Krav og opfølgning

Håndbog i medicinhåndteringen stiller krav om, at der foreligger veldefinerede, procedurer og instruktioner, så det er klart, hvilke krav, der skal være opfyldt for at en ydelse er udført korrekt.

Procedurer og instruktioner skal være kendte og være anvendt af udførerne. Desuden skal der foreligge dokumentation for deres anvendelse.

Det er desuden et krav, at ledelsen har mulighed for at foretage en systematisk og målrettet opfølgning på disse forhold. Dette medvirker samtidig til at optimere implementeringen af de indsatser, der vurderes som nødvendige for at sikre en god kvalitet af ydelserne.

Kompetence

Audituddannelsen giver forudsætninger for at bedømme og vejlede i implementering standarder og lovgivning, herunder bl.a. de reviderede instrukser for medicinhåndtering. De "bløde" metoder inddrages i kvalitetsarbejdet med henblik på at tilgodese, at læringsperspektivet får den nødvendige plads i auditeringen.

Ved audit fokuseres således på om de foretagne ydelser udføres som beskrevet eller med andre ord opfylder kravene. Procedurer og instrukser samt dokumentation udgør et væsentligt element. Audit fokuserer derfor også på i hvilken udstrækning ledelses- og styringssystemerne er klart definerede og bliver fulgt.

Implementering

Der er netop uddannet 18 medarbejdere til at foretage audit. Dette er sket i form af uddannelsen: "5-dages Ledende auditoruddannelse" gennemført den 19 - 23 april 2004. Uddannelsen gentages i efteråret 2003 og foråret 2004

5.2 Tværgående efteruddannelse i medicinhåndtering

En tværgående efteruddannelse af social- og sundhedsassistenter og plejehjemsassistenter i medicinhåndtering er igangsat fra årsskiftet 2004 (bilag 5).

Formålet er at kvalificere målgruppens praksis i medicinhåndtering og bidrage til at reducere forekomsten af fejl og mangler i medicinhåndtering på Københavns Kommunes plejehjem.

Det efteruddannes 9 hold med i alt 216 social- og sundhedsassistenter og plejehjemsassistenter ansat på de 36 plejehjem, der fik påvist fejl og mangler i medicinhåndteringen ved embedslægetilsyn i 2003 – i tiden frem til medio 2005.

Kompetence

På uddannelsen undervises bl.a. i forebyggelse af medicineringsfejl. Herved understøttes et holdningsskifte i retning af, at anskue fejl som utilsigtede hændelser ved at fokusere på læring frem for sanktionering, og orientere sig mod systemer frem for personer. Dette er i overensstemmelse med den udvikling, der foregår i sygehusvæsenet vedrørende arbejdet med patientsikkerhed.

Efteruddannelsen kvalificerer medarbejderne til at forebygge fejl her og nu (f.eks. ved korrekt dokumentation) og mere langsigtet i, at arbejde med indbyggede sikkerhedssystemer i medicinhåndteringen.

Implementering

Der er aktuelt uddannet to hold

1. hold på 24 afslutter uddannelsen den 19 maj 2004

2. hold på 24 afslutter uddannelsen den 24 maj 2004

Yderligere uddannes:

4 hold i efteråret 2004 og 3 hold i foråret 2005

 

6. Samarbejde med andre sektorer

Embedslægeinstitutionen anbefaler en kortlægning af de problemer, der fremstår i samarbejdet med de praktiserende læger og sygehusvæsenet.

Sundhedsforvaltningen følger denne anbefaling. Således er der i efteråret 2003, i samarbejde med H:S, nedsat et tværgående udvalg med det formål at fremme samarbejdet mellem sektorerne. Udvalget har igangsat en analyse med henblik på at afdække mulige løsninger på problemer med kommunikation og overførsel af data sektorerne imellem, herunder medicin. Det er hensigten at identificere væsentlige forbedringsmuligheder og første fase af arbejdet afsluttes ultimo 2004 med afrapportering til de to direktioner.

Problemer med tilgængelighed og kommunikation i samarbejdet med almen lægepraksis i øvrigt behandles løbende i de samarbejdsfora, hvor Sundhedsforvaltningen er repræsenteret i forhold til de praktiserende læger. Desuden vil Sundhedsforvaltningen mere systematisk afdække hvilke samarbejdsrelationer med de praktiserende læger, der skal forbedres.

Sundhedsforvaltningens samlede indsats - lokale tiltag

Tilsynenes bemærkninger, Kvalitetsstabens kvartalsvise opgørelser over tilsyn af medicinhåndteringen samt plejehjemmenes handlingsplaner – er udgangspun kt for iværksættelse af ledelsesmæssige beslutninger hvad angår både central og lokal opfølgning. Det følgende angiver en række eksempler på hvordan ældrekontorer og lokale udførerenheder har fulgt op på problemer i forbindelse med medicinhåndtering med konkrete udviklingstiltag

 

Opfølgning på tilsyn

Iværksættelse af nye handlingsplaner for lokal opfølgning på tilsyn

Ældrekontorerne er ansvarlige for opgørelser over tilsyn og handlingsplaner samt den lokale opfølgning på institutionerne. I dette arbejde indgår iværksættelse af et nyt koncept for handlingsplaner for opfølgning på tilsyn med detaljerede og tidsfastsatte mål. I handlingsplanerne angives såvel kortsigtede som langsigtede tiltag. Handlingsplanerne anvendes aktivt til at sikre kontinuiteten på tværs af tilsyn over tid, hvilket er positivt bemærket i Embedslægeinstitutionens årsrapport.

Ledelsesopfølgning på tilsyn

Ældrekontorerne gennemfører tæt ledelsesopfølgning på medicinhåndteringen. På de lokale områdeledermøder er opfølgning på tilsyn et centralt tema. Afrapportering af tilsynsfund på baggrund af aktuelt gennemførte tilsyn i områderne drøftes. Der følges op med status på udviklingstiltag. Selvevaluering på institutionerne ved forstanderne er indskærpet.

Medicinhåndtering

Kvalitetsudvikling af medicinhåndteringen drøftes med forstanderne i deres medarbejderudviklingsamtale med ældrechefen.

Supervision og opfølgning på den reviderede håndbog – Sådan håndterer du medicin

Alle Ældrekontorer bistår de enkelte institutioner med vejledning i udarbejdelse af lokale medicininstrukser. Desuden tilbydes de lokale institutioner en tæt kontakt med supervision i opfølgning på tilsyn. Der tages udgangspunkt i plejehjemmenes konkrete bemærkninger om fejl, og den eksisterende praksis drøftes med henblik på relevante udviklingstiltag, der kan rette op på de forhold, som er beskrevet i bemærkningerne.

Lokale netværksgrupper

Der er nedsat netværksgrupper med afdelingsledere fra respektive plejehjem samt fagkonsulenter fra Ældrekontorerne, hvor der samarbejdes om sundhedsfaglige temaer, herunder medicinhåndtering. Formålet er videndeling institutionerne imellem, samarbejde på tværs i lokalområdet, status på arbejdet med implementering, gensidig supervision og fortsat udvikling af bedste praksis for medicinhåndtering.

Medicinhåndtering

Plejehjemmene indskærper desuden vigtigheden af god medicinhåndtering overfor personalet. Det foregår både i konkrete arbejdssammenhænge og generelt på personalemøder, hvor der løbende gennemføres evalueringer af de nye procedurer.

På flere plejehjem forestår afdelingsledere kvartalsrapporteringer over medicinhåndteringen til forstanderne.

Det indskærpes til de medicinansvarlige om at udvise større omhyggelighed i medicindoseringssituationer. Gruppeledere har fået indskærpet ansvaret for faglig ledelse, og medarbejdere kontrolleres i forbindelse med medicinophældning.

Lokale instrukser

Institutionernes arbejde med at udarbejde og revidere lokale instrukser og programmer på baggrund af den reviderede håndbog i medicinhåndtering er færdiggjort januar 2004, og er ved at blive indarbejdet i de daglige rutiner. Dette medfører et stort informations- og opfølgningsarbejde blandt fastansat medicinkompetent sundhedspersonale, faste vagter, vagtbærende afløsere, weekendafløsere, ferieafløsere m.fl. Nogle institutioner har undervejs måtte justere sit vejledningsmateriale ydeligere.

Dokumenterede lægeordinationer

Medicin kun må ordineres og seponeres (afsluttes) af en læge.

Det er et gennemgående træk, at plejehjemmene arbejder med at få den praktiserende læge til at dokumentere og signere ordineret medicin. Ligesom man forsøger at få gennemført en status på den enkelte beboers forbrug af lægemidler og naturpræparater en gang om året. Mange steder er udarbejdet planer for gennemførelse af medicinstatus m.v., og der er indført skemaer for dokumentation af dette. Det er en fortsat udfordring at forbedre samarbejdet med almen lægepraksis.

Medicinoptegnelser noteres et sted

Sundhedsforvaltningens reviderede håndbog for medicinhåndtering anviser bl.a., i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens retningslinjer, en ændret dokumentationspraksis med "indførelse af et enstrenget dokumentationssystem". Det vil sige, at medicinoptegnelser kun føres et sted for at undgå, at uoverensstemmelser opstår. Plejehjemmene følger op med dokumentationsudvikling i retning af en enstrenget model, gennem anvendelse af forskellige metoder.

Identifikation af hvem der har doseret medicin

Institutionerne har indført nye retningslinjer for at identificere hvem der har doseret medicin for den enkelte borger. Dette indebærer, at der signeres løbende med initialer efter hver dosering til den enkelte beboer. Dokumentationen udbygges på nogle plejehjem således, at det med signatur er dokumenteret, både hvem der har doseret medicinen, og hvem der har udleveret den.

Der udarbejdes desuden retningslinier for, hvilke signaturer der anvendes, hvorledes den enkeltes signatur kan identificeres, og ikke mindst hvor – og hvordan oplysningerne opbevares.

For at lette implementeringen har nogle institutioner udarbejdet guides for korrekt registrering og dokumentation med anvisning af eksempler.

Indholdsoplysninger og brugeridentitet på al medicin

Ifølge den redigerede håndbog skal al medicin skal være identificerbar både hvad angår indholdsdata og brugerdata. Der arbejdes lokalt f.eks. med at sikre, at alle medicinbægre med ophældt medicin lever op til dette krav, med henblik på at reducere risikoen for forbytning af medicin i fælles spisearealer.

Hjemmeplejeenhederne er i gang med at udarbejde fælles instrukser, og anvender samme system for dokumentation af skemamedicin, afhængighedsskabende medicin, ordineret medicin der administreres efter behov samt håndkøbsmedicin. De ensartede retningslinjer for registrering forventes at lette implementeringen.

Lokale instrukser om medarbejderes medicinkompetence

Sundhedsforvaltningen følger Embedslægeinstitutionens anbefalinger, så der udpeges ansvarlige/nøglepersoner for medicinhåndtering og så der udarbejdes skriftlige retningslinier for medarbejdernes individuelle ansvar og kompetence specielt for det ikke autoriserede sundhedspersonale.

Maj 2004 har ca. 66 % af alle plejehjem udpeget en ansvarlig/nøgleperson for håndtering af medicin. De resterende udpeges inden 1. oktober 2004.

Plejehjemmene udarbejder endvidere individuelle kompetenceskemaer med angivelse af ansvar/delegeret ansvar i forhold til konkrete brugere/dosering af sjældent anvendte lægemidler. Der udarbejdes des uden kompetenceplaner med henblik på oplæring/kompetenceudvikling.

Opbevaring af medicin

Uhensigtsmæssig opbevaring af medicin har været et problem på nogle plejehjem, og her har man etableret interne instrukser med anvisning på korrekt opbevaring af aktuel anvendt medicin adskilt fra ikke længere anvendt medicin. Som en mere langsigtet strategi ville dosisdispensering også være en mulig løsning.

Medicindosering og dosisdispensering

Der er stor årvågenhed for at undgå fejldoseret medicin. På nogle plejehjem har man indført ændrede regler, således at al medicin doseres af gruppeleder (i fravær af afdelingsleder), og der gennemførers kontrol af anden person med kompetence til medicinophældning. Det vil sige, at sikkerhedssystemet er udbygget således, at doseringsæskerne gennemgås af to personer uafhængigt af hinanden. Der arbejdes med at skabe ro til medicinhåndteringen. Eksempelvis ved at dosere medicin på bestemte ugedage og i faste tidsrum.

Hjemmeplejen har udarbejdet retningslinier for omhældning af medicin for social- og sundhedshjælpere m.fl., der bistår borgerne i den daglige medicinindtagelse i forbindelse med måltidet. Initiativet skal sikre en personalemæssig opfølgning for disse faggrupper.

I forvaltningen har flere plejehjem indført dosisdispensering på alle eller udvalgte afdelinger. Et plejehjem har igangsat en tidsregistrering, der skal afklare tidsforbruget ved henholdsvis maskinel dosisdispensering og ved manuel dosering foretaget af plejepersonalet. Der er iværksat en nærmere vurdering af muligheden for en øget anvendelse af dosisdispensering med henblik på at forbedre håndteringen af medicin på plejehjem.

Personalerettede tiltag – udvikling og uddannelse

Inddragelse af medarbejdere

Ældrecheferne og forstanderne inddrager de ansvarlige medarbejdere i alle dele af det lokale udviklingsarbejde. Ved tilsynsbemærkninger rettes op på hændelser selv samme dag, som tilsynet har fundet sted, hvis der har været bemærkninger klassificeret som større eller alvorlige fejl og mangler. Det er gennemgående, at der handles umiddelbart på identificerede problemer med den bedst mulige løsning for at afhjælpe problemet på kort sigt.

Task-force

Der er eksempler på, at der er etableret samarbejde mellem det lokale ældrekontor og centralforvaltningens stabe med henblik på, at støtte op om den lokale indsats i en udførerenhed. Således blev f.eks. i et tilfælde etableret en ad Hoc task-force med medarbejdere fra såvel HR-staben som Kvalitetsstaben til, i samarbejde med den berørte institution, at løse et akut problem med opfølgning på tilsyn.

IT-understøttelse

For at kunne efterleve anbefalingerne om det enstrengede system, så al dokumentation vedrørende medicinering foretages det samme sted deltager repræsentanter fra en del lokale udførerenheder i en arbejdsgruppe med henblik på at en fælles registreringsvejledning til dokumentation af medicinadministration i KOS. En sådan fælles registreringsvejledning skal understøtte en ensartet udmøntning af den reviderede interne instruks for medicinhåndtering. Vejledningen forventes færdig medio 2004. Registreringsvejledning danner grundlag for plejehjemmenes kommende dokumentation af medicin i KOS.

Lokal instruktion og undervisning

På flere institutioner gennemføres systematisk undervisning af alle faggrupper i korrekt dokumentation. Men der iværksættes også undervisning og instruktion ved mange af Ældrekontorerne i tilfælde af gennemgående problemstillinger på plejehjemmene. Dokumentationspraksis, ansvar som medicinalperson, kompetencefordeling faggrupper imellem, farmakologisk viden og informationssøgning er blandt de emner der er gennemført undervisning i.

Udover kollektiv instruktion gennemfører institutionerne individuel træning og sidemandslæring. Proceduren i medicinhåndtering indgår endvidere fremover som en del af introduktionen for nyansat sundhedsfagligt personale.

Det overvejes at lade medicinhåndtering indgå som et fast udviklingstema i medarbejderudviklingssamtalerne for medicinkompetent personale.

Kvalitetskontrol med stikprøver

Den reviderede håndbog anbefaler, at der gennemføres stikprøvekontrol ved hjælp af embedslægens skema, hvilket nu gennemføres på flere institutioner. Det forventes, at denne praksis vil blive styrket ved udgangen af 2004 gennem etablering af løbende interne kontrolprocedurer på et større antal institutioner samt brug af de nyligt uddannede auditorer til intern evaluering og vejledning.

Nogle institutioner er langt fremme med indførelse af kvalitetskontroller og arbejder med at øge antallet af egenkontroller, og udarbejde sagsbeskrivelser af hændelsesforløb, når der konstateres fejl, med henblik på en kvalificeret og nuanceret opfølgning.

Et plejehjem har indført struktureret dokumentation af afvigelser i forhold til vedtagne standarder.

Bedste praksis og videndeling

Et samarbejde om udvikling af nye lokale retningslinjer om medicinhåndtering gennem analyser af arbejdsprocesser med henblik på udredning af forbedringsmuligheder, er gennemført.

Med udgangspunkt i Finansministeriets metodebeskrivelse er nuværende fremgangsmåder i medicinhåndteringen kortlagt og sammenlignet. Risikomomenter er identificeret og fremgangsmåder justeret i forhold til Sundhedsforvaltningens reviderede håndbog for håndtering af medicin. Dette har lokalt medført, at flere hjemmeplejeenheder har etableret fælles lokal vejledning.

Andre steder har forløbet givet inspiration til den efterfølgende proces med revidering af lokale retningslinjer. Det er aftalt, at uførerenhederne varetager selvevaluering efter forløbet.

De gode eksempler formidles på tværs af Sundhedsforvaltningen. Et eksempel på dygtig forandringsledelse på et plejehjem, der på bare få måneder fik rettet op på medicinhåndteringen efter at have fået påvist alvorlige fejl og mangler ved Embedslægetilsyn i 2003, bruges som inspiration for andre institutioner.

Plejehjemmets souschef har holdt oplæg om kvalitetsudvikling i medicinhåndtering i et andet ældreområde primo april 2004. Her blev det beskrevet, hvordan man systematisk har gennemført selvevaluering med stikprøvekontrol af medicindoseringen, som led i deres meget intensive udviklingsarbejde. Al medicinkompetent personale fra plejehjem/ hjemmepleje var inviteret til de to dages undervisning.

Det er planen at følge efter med lignende arrangementer fremover. For at sikre videndeling på tværs af ældreområderne, er der oprettet en netværksgruppe mellem Ældrekontorernes fagkonsulenter for gensidig inspiration.

 

MILJØVURDERING

Indstillingen har ingen miljømæssige konsekvenser.

 

ØKONOMI

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

HØRING

Indstillingen er ikke udsendt til høring.

BILAG

Bilag 1: Kvalitetsudvikling i Sundhedsforvaltningen

Bilag 2: Sundhedsforvaltningens kvalitetsorganisation

Bilag 3: Sådan håndterer du medicin – en håndbog for plejepersonale

Bilag 4: Program for auditoruddannelse

Bilag 5: Uddannelsesplan i Projekt Kvalitet i medicinhåndtering

Bilag 6: Indsats over for misbrugsproblemer blandt personale

 

 

Susanne Boch Waldorff

/ Birgit Gundorph-Malling

 

 

 

 

Til top