Mødedato: 13.04.2023, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Indstilling med forslag til udmøntning af midler til kvalitetspakke målrettet borgere med kronisk sygdom

Se alle bilag

På baggrund af drøftelse i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 3. marts 2023 om Københavns Kommunes arbejde med kronisk sygdom forelægges en indstilling til godkendelse med forslag til udmøntning af midler i 2023 til kvalitetspakken for borgere med kronisk sygdom.

Tidligere beslutninger

Den 3. marts 2023 drøftede Sundheds- og Omsorgsudvalget Sundheds- og Omsorgsforvaltningens arbejde målrettet borgere med kronisk sygdom og godkendte, at der på udvalgsmøde den 13. april 2023 blev forelagt en indstilling med forslag til udmøntning af midler til kvalitetspakke målrettet borgere med kronisk sygdom.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender forslag til udmøntning af midler i 2023 til kvalitetspakke for borgere med kronisk sygdom.

Problemstilling

Kroniske sygdomme påvirker mange menneskers livskvalitet negativt, og personer med kroniske sygdomme har flere kontakter til sundhedsvæsnet, mere fravær fra arbejdsmarkedet samt overdødelighed i forhold til resten af befolkningen. Det bekræftes blandt andet i en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen om sygdomsbyrden i Danmark.

Sundhedsreformen, som blev indgået af et bredt flertal i Folketinget i 2022, sætter fokus på vigtigheden af en styrket indsats for mennesker med kroniske sygdomme, og aftalen lægger op til, at kommunerne skal kunne løse flere og andre opgaver i det nære Sundhedsvæsen. Det kræver, at det samlede sundhedsvæsen omstiller sig til nye måder at arbejde på.

I forbindelse med Sundhedsreformen er det også besluttet, at der skal indføres en national kvalitetsplan for det nære sundhedsvæsen. Som led i planen skal Sundhedsstyrelsen udarbejde kvalitetspakker med konkrete kvalitetskrav og anbefalinger for blandt andet patientrettet forebyggelse målrettet borgere med kronisk sygdom (fx diabetes, hjertesygdomme, muskelskeletlidelser og KOL). Der følger varige midler med aftalen om kvalitetspakken, som udbetales via bloktilskuddet. I 2023 har Københavns Kommune modtaget 10,69 mio. kr. Sundhedsstyrelsen har endnu ikke udarbejdet kvalitetspakken.

Med dette forslag til udmøntning af midler lægger forvaltningen op til, at området omkring kronisk sygdom i København videreudvikles, styrkes og forberedes ift. den kommende nationale udvikling, så kommunen kan levere rehabiliteringstilbud af høj kvalitet til flere borgere, og dermed understøtte, at københavnere i fremtiden i endnu højere grad oplever høj livskvalitet, også når de lever med en eller flere kroniske sygdomme.

Løsning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har udarbejdet et forslag til udmøntning af kvalitetspakke-midlerne for 2023. Forslaget vedrører kun en andel af midlerne for 2023. Udmøntning af de resterende midler for 2023 vil blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget på baggrund af de konkrete krav og anbefalinger, der foreligger, når Sundhedsstyrelsen har udgivet den kommende kvalitetspakke.

Forslag til udmøntning af den første andel af midlerne for 2023 tager udgangspunkt i input fra Sundheds- og Omsorgsudvalgets drøftelse den 3. marts 2023. Ud fra dette vurderer Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at det vil være hensigtsmæssigt at fokusere på følgende områder:

Tilgængelighed – flere borgere takker ja til et rehabiliteringsforløb
Forvaltningen foreslår, at der arbejdes med en afprøvning af lokal tilstedeværelse 1-2 steder i byen med særligt fokus på udsatte boligområder. Der kan endvidere skabes mulighed for, at borgeren kan få en afklarende samtale i eget hjem og arbejdes med en plan for digitalisering af borgerindsatser. Forvaltningen foreslår også, at der lokalt kan sættes yderligere fokus på samarbejde med frivillige og foreninger i borgernes nærmiljø, så borgerne understøttes, når det kommunale forløb slutter.

Der vil være behov for 1,3 mio. kr. til dette område.

Mental sundhed - øget fokus på mental sundhed og pårørende
Forvaltningen foreslår, at der udvikles og afprøves metoder for øget fokus på mental sundhed i rehabiliteringsforløb, så alle forløb tager højde for de følelsesmæssige belastninger og bekymringer, som for mange er en følge af at leve med en kronisk sygdom.

Forvaltningen foreslår desuden, at der udvikles og afprøves et særligt tilbud, som er målrettet pårørende til borgere med kronisk sygdom, og som tager udgangspunkt i de pårørendes oplevelser og udfordringer i hverdagen som pårørende.

Der vil være behov for 1,3 mio. kr. til dette område. 

Astma – nye tilbud til børn og voksne
Af de kroniske sygdomme inden for lungeområdet er astma den næst hyppigste årsag til indlæggelse blandt voksne. Der er evidens for, at patientuddannelse, der omhandler selvstyring af behandling, herunder formidling af viden om forebyggelse af astmaanfald og håndtering af anfald, medfører bedring af astmaen.

Forvaltningen foreslår, at der udvikles forebyggende indsatser til borgere med astma, da det er forventningen, at flere borgere kan blive symptomfri, at fravær fra skole og arbejde vil mindskes, og at borgernes generelle livskvalitet øges.

Der vil være behov for 1,2 mio. kr. til dette område.

Omstilling af det nære sundhedsvæsen i forhold til kronisk sygdom
Forvaltningen vurderer, at der er behov for et øget fokus på nedenstående områder for at forberede den kommende omstilling i det samlede sundhedsvæsen til gavn for borgere med kronisk sygdom:

Tværsektorielt samarbejde - TværSam
Et stærkt tværsektorielt samarbejde er en forudsætning for, at borgere med kroniske sygdomme bliver mødt med sammenhængende forløb på tværs af sektorer, og at de rette borgere henvises til kommunale rehabiliteringsforløb. Ved at tage et fælles populationsansvar kan vi løfte kvaliteten for en population på tværs af sektorer. Forvaltningen foreslår, at der bygges videre på de gode erfaringer fra TværSam på diabetesområdet, og at modellen videreudvikles til at inkludere flere kroniske sygdomme.

Der vil være behov for 0,8 mio. kr. til dette område.

Lighed i sundhed – målrettede tilbud
For at imødekomme behovene hos det stigende antal borgere med kroniske sygdomme er det vigtigt, at der arbejdes personcentreret, så de borgere, der har et højt støttebehov og/eller flere samtidige kroniske sygdomme får mulighed for mere intensive forløb og et øget fokus på sammenhæng. Forvaltningen foreslår, at der arbejdes med udvikling og afprøvning af undervisning til borgere med lav sundhedskompetence samt med udvikling af PRO (Patientrapporterede Oplysninger) på KOL- og hjerteområdet.

Desuden foreslås det, at indsatsen over for borgere med flere samtidige kroniske sygdomme, herunder borgere med en kronisk sygdom og en psykiatrisk diagnose, styrkes blandt andet i samarbejde med Socialforvaltningen. Herudover arbejdes der videre med etablering af en socialsygeplejerskefunktion på tværs af de bydækkende enheder, som kan understøtte mere lighed i sundhed og sammenhængende forløb for borgeren – både internt i kommunen og tværsektorielt.

Der vil være behov for 1,5 mio. kr. til dette område.

Se samlet oversigt over nødvendig økonomi i bilag 1.

Økonomi

I forbindelse med Sundhedsreformen er der til alle kommunerne under ét afsat 102,9 mio. kr. i 2023 stigende til 130,4 mio. kr. årligt fra 2029. Midlerne udmøntes via bloktilskuddet, og Københavns Kommune modtager i 2023 10,69 mio. kr. til området. Forvaltningen lægger op til, at der i første omgang udmøntes 6,1 mio. kr. som beskrevet i bilag 1, hvilket betyder, at der er et restbeløb på 4,59 mio. kr.

Videre proces

Ved Sundheds- og Omsorgsudvalgets godkendelse vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen igangsætte udmøntning af midlerne. Anvendelse af de resterende midler for 2023 samt forslag til udmøntning af midler i 2024 og fremadrettet vil blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget, når kvalitetspakkerne er offentliggjort.

Per Bennetsen/                                                     

Sine Mutanu Jungersted                       

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top