Mødedato: 13.03.2020, kl. 09:30
Mødested: Schæffergården, Jægersborg Alle 166, 2820 Gentofte

Resultater af brugerundersøgelser (BRUS) for 2019

Se alle bilag

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen orienterer her Sundheds- og Omsorgsudvalget om resultaterne af forvaltningens brugerundersøgelser (BRUS) fra 2019.

 

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller:

  1. At Sundheds- og Omsorgsudvalget tager resultaterne for de otte brugerundersøgelser i 2019 og bilag 1 med udvalgte resultater til efterretning.
  2. At Sundheds- og Omsorgsudvalget tager Ældrerådets høringssvar (bilag 12) til efterretning

Problemstilling

I 2019 er der for tiende år i træk gennemført brugerundersøgelser (BRUS) på ældre- og sundhedsområdet i Københavns Kommune. Der er i 2019 gennemført undersøgelser på følgende otte områder:

  1. Aktivitetstilbud (bilag 4)
  2. Center for Kræft og Sundhed (bilag 5)
  3. Hjemmepleje (bilag 6)
  4. Plejebolig (bilag 7)
  5. Rehabiliteringscentre (bilag 8)
  6. Forebyggelsesforløb (bilag 9)
  7. Genoptræningsforløb (bilag 10)
  8. Visitation (bilag 11)

Alle otte undersøgelser gennemføres af Epinion, som er et eksternt analyseinstitut.

Undersøgelsen blandt beboere i plejehjem er gennemført ved hjælp af besøgsinterview i tredje kvartal 2019. Øvrige undersøgelser er overvejende gennemført som telefoninterview. Når borgerne inviteres til at deltage i undersøgelserne, får de mulighed for at besvare undersøgelsen via et webbaseret spørgeskema, men kun få benytter denne mulighed. Telefoninterviewene gennemføres løbende over året.

Hvorfor brugerundersøgelser?

Mere end 6.000 borgere har givet deres mening til kende om forvaltningens tilbud. Besvarelserne indeholder flere tusinde individuelle kommentarer, hvor borgerne med egne ord har formuleret holdninger og gode råd. Undersøgelserne giver indblik i, hvordan borgerne oplever det tilbud, de modtager, og BRUS kan derfor anvendes til læring og forbedring.

Løsning

De overordnende resultater for 2019

De samlede resultater for brugerundersøgelserne fra 2019 er overordnet set stabile i forhold til resultaterne for 2018. Det kan dog fremhæves, at resultaterne for 2019 indikerer:

  • En positiv udvikling i de samlede resultater for plejehjem, idet den negative udvikling i resultaterne fra 2017 til 2018 er vendt i 2019. Den positive udvikling kan være et resultat af, at plejehjemmene har arbejdet lokalt med handleplaner for klippekort og plejehjem i 2019. Resultaterne for de enkelte enheder (bilag 2) viser desuden, at der er en relativ stor variation enhederne imellem. Det er dog værd at bemærke, at der er udveksling mellem de plejehjem, der klarer sig godt og mindre godt i undersøgelsen i 2018 og 2019. Det indikerer, at plejehjemmene formår at omsætte deres forbedringstiltag til et reelt udbytte for borgerne.
  • Generel høj samlet tilfredshed på tværs af områderne (jf. tabel 1). Rehabiliteringscentrene ligger lidt lavere, men har dog fastholdt niveauet fra BRUS 2018, selvom centrene er blevet gennemgribende reorganiseret med flytning af enheder og medarbejder og lederrokader.
  • Det er lykkes at løfte tilfredsheden signifikant blandt borgere i genoptræningsforløb. Dette kan muligvis være et resultat af de omfattende udviklingstiltag, der har været igangsat på genoptræningsområdet med en helt ny ledelsesstruktur og organisering, der har haft sigte mod at fastholde borgere i forløb og skabe mere fleksible tilbud.

  • Generel tilfredshed med medarbejderne på tværs af områderne.

  • Øget kendskab til klippekortet i plejebolig og i hjemmeplejen.

  • Større udbytte af den rehabiliterende hjælp og støtte, som borgerne modtager i plejebolig og i hjemmeplejen. Rehabiliterende hjælp og støtte har været forvaltningens indsatsområde gennem flere år, og det arbejde ser ud til at have båret frugt, da der ses en fremgang i resultaterne om rehabilitering for både plejehjem og hjemmepleje.

Resultaterne for samlet tilfredshed

Resultaterne for borgernes samlede tilfredshed ligger forholdsvist stabilt fra 2018 til 2019. Tabel 1 viser udviklingen i den samlede tilfredshed for de enkelte områder.

Tabel 1: Udviklingen i samlet tilfredshed

Resultaterne er omregnet til en skala fra 1 til 5,
hvor 5 er det mest positive resultat, der kan opnås.

 

2016

2017

2018

2019

Aktivitetstilbud

-

4,6

4,6

4,6

Center for Kræft og Sundhed

4,7

4,7

4,5

4,5

Hjemmepleje

4,1

4,0

4,1

4,1

Plejebolig

4,3

4,4

4,3

4,3

Rehabiliteringscentre

4,0

3,9

3,8

3,8

Forebyggelsesforløb

-

4,5

4,4

4,7

Genoptræningsforløb

-

4,1

4,2

4,4

Visitation

4,2

-

4,1

4,2

Pilene (⇓⇑) markerer om ændringen er

Statistisk signifikant fra 2018 til 2019.

På fem ud af otte ydelsesområder er resultatet for samlet tilfredshed for 2019 fastholdt sammenlignet med resultatet for 2018. På de resterende områder: Visitation, Forebyggelsesforløb og Genoptræningsforløb, er tilfredsheden forøget med mellem 0,1 og 0,3 point på skalaen fra 1-5, hvor 5 er det bedste resultat, der kan opnås.

På genoptræningsforløb er den positive udvikling statistisk signifikant, hvilket kan være et tegn på, at de igangsatte udviklingstiltag som beskrevet ovenfor, har bidraget til at højne borgernes tilfredshed med genoptræningsforløbet.

For en mere detaljeret beskrivelse af resultaterne i de enkelte undersøgelser henvises til bilag 1.

Opfølgning og læring fra BRUS

I tråd med Sundheds- og Omsorgsudvalget beslutning fra 2016, sker indsatser og opfølgning på BRUS som udgangspunkt lokalt, som led i det øvrige udviklings- og kvalitetsarbejde, der foregår på de enkelte enheder.

Alle lokale ledere modtager derfor egne rapporter for deres specifikke driftsenhed samt bilag med anonymiserede kommentarer fra de relevante borgere. Kommentarerne rummer brugbar viden om borgernes vurdering og ønsker til den indsats eller hjælp, de modtager. Der er med BRUS fokus på læring og udvikling, hvor de forskellige enheder skal lære af ikke blot deres egne, men også andres resultater, og der sikres derfor videndeling på tværs.

Udover det lokale kvalitetsarbejde anvendes BRUS-resultater også til læring på tværs af organisationen og som afsæt for centrale initiativer og indgår dermed i forvaltningens løbende arbejde med at udvikle og forbedre den borgeroplevede kvalitet. Ældrerådets høringssvar indgår som en del af dette kvalitetsudviklingsarbejde. I bilag 13 fremgår forvaltningens indledende overvejelser og initiativer i forhold til de områder Ældrerådet retter fokus på.

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser forbundet med indstillingen.

Videre proces

Jævnfør plan for offentliggørelse (bilag 3), offentliggøres de otte hovedrapporter på kommunens hjemmeside: kk.dk i marts. Enhedsrapporterne for de enkelte plejehjem offentliggøres ligeledes, idet undersøgelserne vil være at finde på de enkelte plejehjems hjemmesider fra marts 2020.

                 

 

Katja Kayser                                                           

                                                 /Nanna Skriver         

Beslutning

Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde d. 13. marts 2020 blev aflyst forud for mødets afholdelse. 

Indstillingen er således ikke blevet behandlet af udvalget.

Sundheds- og Omsorgsudvalget får forelagt indstillingen på et kommende ordinært udvalgsmøde. 

 
Til top