Mødedato: 13.03.2003, kl. 15:00

Tilrettelæggelse af madservice i forbindelse med frit valg

Tilrettelæggelse af madservice i forbindelse med frit valg

for mødet «MDAT» kl

Sundheds- og Omsorgsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 13. marts 2003

 

3. Tilrettelæggelse af madservice i forbindelse med frit valg

SOU 65/2003 J.nr. 27/2002

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at det godkendes, at kommunen anvender godkendelsesmodellen for udmøntningen af frit valg vedrørende madservice

at vedlagte kvalitetsstandard for fremstilling af kost i forbindelse med frit valg vedrørende madservice godkendes.

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 13. marts 2003

Sundheds- og Omsorgsudvalget udsatte punktet, jf. pkt. 1 på dagsordenen.

 

RESUME

I maj 2002 vedtog folketinget den såkaldte ældrepakke. Som konsekvens heraf skal bl.a. ældre borgere fra 1. januar 2003 have mulighed for frit at vælge mellem leverandører af personlig og praktisk hjælp, herunder madservice til hjemmeboende pensionister.

Frit valg af leverandør af madservice

Madserviceordninger er visiterede tilbud, hvor maden produceres udenfor modtagerens hjem og leveres til modtageren. Madservice er en del af den praktiske hjælp efter servicelovens § 71, tildelt efter behov.

Vælger Borgerrepræsentationen at bringe madservice i udbud, skal der indgås kontrakt med minimum 5 leverandører af madservice. Resulterer udbuddet ikke i, at der indgås kontrakt med minimum 5 leverandører bliver madserviceområdet omfattet af godkendelsesmodellen.

Hvis Borgerrepræsentationen træffer beslutning om at anvende godkendelsesmodellen for madserviceordningen, betyder det, at alle leverandører, der opfylder de fastsatte kvalitets- og priskrav på området, har ret til at blive godkendt som leverandører i kommunen. Der skal fastsættes særskilte kvalitets- og priskrav for samlet madservice og for madservice uden udbringning til hjemmet.

Der er to særlige forhold, der gør sig gældende for godkendelse af leverandører til samlet madservice henholdsvis madservice uden udbringning:

For det første kan Borgerrepræsentationen ikke fastsætte kvalitetskrav, der betyder, at alle leverandører skal benytte den samme produktionsform.

For det andet kan der ikke stilles krav om, at alle leverandører skal kunne tilbyde samlet madservice.

Kvalitetskrav til leverandører af madservice

Borgerrepræsentationen skal stille en række generelle kvalitetskrav, som alle leverandører af madservice – uanset om de tilbyder udbringning eller ej – skal leve op til. Det er centralt for kvaliteten af måltiderne, at enhver leverandør af måltidsservice lever op til de gældende regler om hygiejne og egenkontrol.

Priskrav til leverandører af madservice

Alle leverandører, der godkendes til at levere madservice, skal kunne tilbyde modtagerne et måltid (f.eks. en hoved- og biret) i overensstemmelse med kommunens priskrav. Det betyder, at alle godkendte leverandører skal tilbyde mindst et måltid, hvor modtagerens egenbetaling svarer til egenbetalingen ved valg af den kommunale leverandørs tilbud. Dermed sikres det, at alle modtagere – uanset valg af leverandør – tilbydes et måltid med den samme egenbetaling.

Samtidig skal alle leverandører have mulighed for at tilbyde andre måltider eller måltidssammensætninger. For disse måltider vil det kommunale tilskud være uændret, mens egenbetalingen kan variere. Modtageren kan med en ændret egenbetaling få mulighed for at få særlige ønsker opfyldt.

Leverandørernes forskellige tilbud skal fremgå af orienteringsmaterialet til brugerne.

Godkendelsesmodellen

Sundhedsforvaltningen vurderer, at der ikke er et akut grundlag for en egentlig udbudsordning på hverken hele eller dele af området. Derfor indstiller Sundhedsforvaltningen, at der gøres brug af godkendelsesmodellen.

Sundhedsforvaltningen vil i den forbindelse indstille, at private leverandører, der ønsker at yde madservice med levering skal kunne levere til minimum et distrikt, mens leverandører, der vil yde madservice uden levering skal kunne modtage minimum 75 visiterede brugere pr. dag til et af hovedmåltiderne.

Kvalitetsstandard

Vedlagte "kvalitetsstandard for fremstilling og distribution af kost i forbindelse med frit valg" er udarbejdet under den forudsætning, at det besluttes at anvende godkendelsesmodellen for madserviceordningen. Det har været hensigten ved udarbejdelsen af kvalitetsstandarden at fastsætte kravene til de private leverandører så tæt på minimumskravene som muligt, for at øge muligheden for at flere leverandører kan søge godkendelse og at brugerne kan få så stor valgfrihed som muligt. I kvalitetsstandarden er der lagt vægt på ernæringsmæssige krav samt kvalitets- og hygiejne krav. Der er ikke stillet krav om at en leverandør skal tilbyde valg mellem flere menuer dagligt. Sundhedsforvaltningen indstiller, at kvalitetsstandarden godkendes.

Servicetilbudet i kommunens Madservice a la carte fastholdelses på det nuværende niveau og vil derfor være højere end kravene i "kvalitetsstandard for fremstilling og distribution af kost i forbindelse med frit valg". Det er hensigten at fremlægge kvalitetsstandard for Madservice a la carte til revision inden sommerferien.

Priskalkulation - økonomi.

Prisberegning for madudbringning er foretaget i en prisberegningsmodel som Institut for Serviceudvikling har udviklet med baggrund i den af KL udviklede prisberegningsmodel for hjemmehjælp.

Egenbetaling

I nedenstående tabel 1, vises de beregnede priser, den nuværende egenbetaling, kommunens tilskud samt kommunens tilskud i procent af den beregnet pris.

 

 

Til top