Mødedato: 13.03.2003, kl. 15:00

Folkesundhedsplan for unge

Folkesundhedsplan for unge

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 13. marts 2003

 

6. Folkesundhedsplan for unge

SOU 306/2002 J.nr. 79/98

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen samt Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, Uddannelses- og Ungdomsudvalget samt Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender vedlagte "Folkesundhedsplan, Unge som målgruppe med fokus på tobak, alkohol og stoffer, Københavns Kommune, 2003-2005".

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, Uddannelses- og Ungdomsudvalget samt Sundheds- og Omsorgsudvalget tilslutter sig, at de tre forvaltninger forpligtiger sig til at igangsætte, følge op på og forankre de konkrete indsatser, der er beskrevet i "Folkesundhedsplan, Unge som målgruppe med fokus på tobak, alkohol og stoffer, Københavns Kommune, 2003-2005", samt at samarbejdet mellem de tre forvaltninger følges op ved regelmæssige møder mellem de tre borgmestre.

RESUME

Sundheds- og Omsorgsudvalget vedtog den 6. august 2001(SOU 228/2001) de overordnede målsætninger og indsatsmål for folkesundhedsarbejdet for 2002-2005, samt at der skal udarbejdes handleplaner for hvert indsatsområde. Borgerrepræsentationen tilsluttede sig dette på mødet den 4. oktober 2001 (BR 397/01).

"Folkesundhedsplan, Unge som målgruppe med fokus på tobak, alkohol og stoffer, Københavns Kommune, 2003-2005" bidrager til den målsætning, der lyder: "Indsatser, der retter sig mod at forbedre de unges sundhedsvaner, skal styrkes i Københavns Kommune". Planen er udarbejdet af repræsentanter fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen samt fra Embedslægeinstitutionen. Udarbejdelsen er foregået i samarbejde med borgmestrene fra de tre forvaltninger.

Samarbejdet mellem de tre forvaltningers borgmestre har medført et ønske om at fremlægge "Folkesundhedsplan, Unge som målgruppe med fokus på tobak, alkohol og stoffer, Københavns Kommune, 2003-2005" for de tre respektive udvalg.

Planen udnytter de tre forvaltningers forskellige faglige kompetencer i forhold til unges rusmiddelbrug. Herved opnås en helhedsorienteret og sammenhængende indsats.

Programmerne i planen retter sig dels mod de 13-20 årige selv, dels mod deres forældre og andre voksne nøglepersoner i de unges liv.

Programmerne sigter mod at skabe et fundament af grundlæggende kompetencer hos de unge i folkeskolens ældste klasser. Dette fundament bygges der videre på med indsatser på ungdomsuddannelserne og i fritidslivet. Programmerne indeholder desuden etablering af et rådgivnings- og behandlingstilbud for de 14 - 24-årige, der har opbygget et egentligt misbrug samt for nøglepersoner omkring dem.

De tre forvaltninger forpligtiger sig til at igangsætte, følge op på og forankre programmerne i planen, og planen vil desuden blive fulgt op af regelmæssige møder mellem de tre borgmestre.

Det vurderes ikke, at sagen har væsentlige miljømæssige konsekvenser.

Udgifterne til de foreslåede programmer bliver afholdt inden for de enkelte forvaltningers budgetrammer.

Sagen har ikke været i høring.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Sundheds- og Omsorgsudvalget tilsluttede sig den 6. august 2001 (SOU 228/2001) Folkesundhedsplanen for Københavns Kommune i perioden 2002-2005. Udvalget vedtog her de overordnede målsætninger og indsatsmål for folkesundhedsarbejdet, samt at der skulle udarbejdes handleplaner for hvert indsatsområde.

Her blev unge udpeget som et særligt indsatsområde med følgende mål:

"Indsatser, der retter sig mod at forbedre de unges sundhedsvaner, skal styrkes i Københavns Kommune"

Borgerrepræsentationen tilsluttede sig dette på mødet den 4. oktober 2001 (BR 397/01).

Repræsentanter fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen samt fra Embedslægeinstitutionen har med Sundhedsforvaltningen som ansvarlig koordinator i efteråret 2002 udfærdiget "Folkesundhedsplan, Unge som målgruppe med fokus på tobak, alkohol og stoffer, Københavns Kommune, 2003-2005". Udarbejdelsen er foregået i samarbejde med borgmestrene fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen.

De tre forvaltninger har hver deres fokus og indfaldsvinkel i forhold til unges rusmiddelbrug:

  • Sundhedsforvaltningen tager udgangspunkt i en folkesundhedstankegang, den sundhedsfremmende og forebyggende indsats.
  • Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen tager udgangspunkt i børn og unges trivsel i en sundhedsfremmende tankegang omkring læring og fritid.
  • Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen tager udgangspunkt i et integrerende socialt arbejde, som omfatter både rådgivning og behandling.

Samarbejdet mellem de tre forvaltningers borgmestre har medført et ønske om at fremlægge "Folkesundhedsplan, Unge som målgruppe med fokus på tobak, alkohol og stoffer, Københavns Kommune, 2003-2005" for de tre respektive udvalg. De tre forvaltningers indfaldsvinkler giver mulighed for at sikre et samlet overblik og en hensigtsmæssig koordinering vedr. sundhedsfremme, forebyggelse og behandling, hvilket er helt centralt for den sammenhængende indsats overfor de unge. Der er således mulighed for at kunne udnytte hver forvaltnings ekspertise og skabe naturlige forbindelsesled imellem dem.

"Folkesundhedsplan, Unge som målgruppe med fokus på tobak, alkohol og stoffer, Københavns Kommune, 2003-2005" omtales nedenfor som "Folkesundhedsplanen for unge".

Målsætninger

Den forstærkede indsats vedrørende unge og rusmidler har som målsætninger at:

  • styrke unges viden samt personlige og sociale kompetencer til at vælge det gode liv, der omfatter sundhed og positiv livskvalitet.
  • mindske antallet af rygere og hæve debutalderen for brug af alkohol.
  • mindske antallet af unge, der overforbruger alkohol.
  • mindske antallet af unge, der eksperimenterer med hash og andre illegale stoffer.
  • give mulighed for rådgivning, støtte og behandling til unge i forbindelse med misbrug.

Målgruppe

Målgruppen for "Folkesundhedsplanen for unge" er de 13-20-årige københavnere samt nøglepersoner i de unges liv så som forældre, lærere, pædagoger, sundhedsplejersker og SSP-medarbejdere.

Helhed

Livsstilsvanerne grundlægges i de unge år - også de vaner, der efterleves som voksen. Hertil kommer, at unge med risikoadfærd ofte har flere typer risikoadfærd. Der er således ofte tæt sammenhæng mellem brug af alkohol, daglig rygning og erfaring med illegale stoffer.

Livsstilen skabes i et samspil med omgivelserne; hjemmet, skolen, ungdomsuddannelserne og fritid. Venner og voksne nøglepersoner overtager i ungdomsårene noget af forældrenes betydning for de unges adfærd og trivsel. Undersøgelser viser da også, at vennekredsens adfærd har stor betydning for, om den enkelte unge etablerer en risikoadfærd.

Derfor lægger "Folkesundhedsplanen for unge" op til at arbejde udfra en helhedsbetragtning af de unge. Der sættes således både fokus på personlige og sociale kompetencer i forhold til sundhed og livskvalitet i bred forstand og på brug af tobak, alkohol og illegale stoffer specifikt. Som en del af helhedsbetragtningen lægger planen op til at arbejde med unge i gruppesammenhænge. Det er dér, hvor de unge færdes sammen, at der er mulighed for at påvirke dem til en hensigtsmæssig sundhedsadfærd. Desuden inddrages forældre og andre voksne nøglepersoner med henblik på også ad denne vej at understøtte den helhedsorienterede indsats.

Sammenhæng

"Folkesundhedsplan for unge" lægger op til, at der skabes tætte sammenhænge mellem de forskellige indsatser. Fundamentet lægges ved indsatser i folkeskolens ældste klasser. Som opfølgning og overbygning på dette fundament tilrettelægges indsatser for unge på ungdomsuddannelserne og overfor unge i fritidslivet. Den forstærkede indsats vil desuden øge opmærksomheden overfor unge med misbrug af rusmidler, og det er i denne forbindelse hensigten at etablere et rådgivnings- og behandlingstilbud.

Programmer

Programmerne i "Folkesundhedsplanen for unge" omfatter for det første eksisterende nationale og internationale metoder, der har en dokumenteret effekt. For det andet omfatter de udviklingsprojekter, som bygger på viden og erfaring om risikoadfærd og adfærdsændring. Udviklingsprojekterne vil skabe ny dokumentation for metodernes effekt.

For alle programmer gælder det, at et tæt samarbejde både med repræsentanter fra målgruppen og med nøglepersoner med tilknytning til målgruppen vil være en forudsætning for succesfuld færdigudvikling, tilpasning og implementering af programmerne. Ligeledes vil det være en forudsætning for programmernes succes, at der etableres tætte partnerskaber mellem alle involverede forvaltninger, institutioner og faggrupper.

De foreslåede programmer grupperes i forhold til:

  1. Elever i folkeskolen
  2. Unge på ungdomsuddannelserne
  3. Forældre
  4. Nøglepersoner - netværksopbygning omkring unge med risikoadfærd

  • generelt
  • i ungdomsklubber
  • i festmiljøer

  1. Unge med misbrugsproblemer.

I det følgende gives en kort beskrivelse af programmerne. Den detaljerede handleplan findes i bilag 1.

 

Ad. 1. Elever i folkeskolen

Formål

  • At styrke elevernes positive selvværd, sociale kompetencer og handlekompetencer.
  • At hæve alkohol debutalderen blandt elever i de københavnske folkeskoler.
  • At reducere antallet af nye dagligrygere blandt eleverne.
  • At reducere antallet af elever, der eksperimenterer med illegale rusmidler.

"Sundhed, selvværd og social kompetence" er et program, hvis målsætning er at styrke 7.-9. klasseelevers opbygning af selvværd, sociale kompetencer og positive sundhedsadfærd mht. tobak, alkohol og stoffer. Undervisningen vil fokusere både på at give viden og på at opbygge konkrete færdigheder f.eks. til at håndtere følelser som stress, vrede og ængstelse, tage selvstændige beslutninger og modstå socialt pres. Programmet, der bygger på veldokumenterede metoder fra USA., udvikles til et dansk program i 2003 i samarbejde med Sundhedsstyrelsen.

Udbredelse: Målet er i 2004 at gennemføre pilotafprøvning på 50 skoler i København - 25 indsats- og 25 kontrolskoler. På baggrund heraf tilbydes programmet samtlige skoler fra 2005.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen har i 2000-2002 igangsat og gennemprøvet et program, "Ung-til-ung", hvor 9. klasseelever formidler budskaber om alkohol til 7. klasser på samme skole. Formålet med "ung-til-ung" programmet er at øge elevernes handlekompetence i forhold til alkohol, på længere sigt at udskyde 7. klasse-elevernes debutalder for brug af alkohol samt at ændre de unges praksis omkring omgang med alkohol. Programmets evaluering viser, at projektet forbedrer 9. klasseelevernes formidlingskundskaber men har en begrænset effekt på både 7. og 9. klasseelevernes alkoholforbrug. De gode erfaringer fra programmet integreres i "Sundhed, selvværd og social kompetence".

"Du bestemmer": Programmet har kørt siden 1998 som et samarbejde mellem Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen. Målgruppen for programmet er elever i fortrinsvis 8. klasse. Programmets mål er - ved at tage udgangspunkt i de unges egne opfattelser af livskvalitet og livsstil - at give de unge en strategi til at arbejde med personlige mål, selvværd og handlekompetence. Udviklingen støttes og følges op samtaler med en sundhedsvejleder. Sundhedsplejersker, lærere og andre fagpersoner uddannes som sundhedsvejledere. Evalueringsresultater fra Sverige og Danmark viser, at deltagerne får styrket deres selvværd og handlekompetencer, og at dette medfører mindre brug af tobak, alkohol og stoffer. "Du bestemmer" skal udbredes til hele København og fortsat i 2003 og 2004 køre som selvstændigt program, derefter samkøres programmet med "Sundhed, selvværd og social kompetence".

 

 

Ad. 2. Unge på ungdomsuddannelserne

Formål:

  • At reducere antallet af elever på ungdomsuddannelserne, der får et overforbrug eller misbrug af rusmidler.
  • At styrke elevernes selvværd, livskvalitet og handlekompetence.
  • At der ved behov kan henvises til relevante støtte- og behandlingstilbud.

Der er meget få erfaringer at bygge på, når det drejer sig om indsatser overfor unge udenfor folkeskoleregi. På ungdomsuddannelserne er undervisningen vedr. rusmidler begrænset og varierende fra institution til institution. Der er dog stor interesse og velvillighed på disse skoler for at modtage tilbud om en forebyggende og sundhedsfremmende indsats.

De strukturelle og organisatoriske rammer adskiller sig imidlertid fra folkeskolens. Der er derfor nødvendigt at udvikle en "programpakke" med eksterne konsulenter til at gennemføre et sundhedsfremmeprogram på tekniske skoler, erhvervsuddannelser og andre ungdomsuddannelser.

På baggrund af resultaterne af en forundersøgelse på fire tekniske skoler er der påvist et behov for to grupper af konsulenter:

  1. Sundhedsvejledere: En gruppe af personer med solid erfaring i arbejdet med unge uddannes til sundhedsvejledere. Deres opgave bliver at tilbyde en tilpasset version af "Du bestemmer" programmet til alle elever på grundforløbet på ungdomsuddannelserne. Programmet sigter på at udvikle selvværd og personlige kompetencer og har som før nævnt tillige vist positiv effekt på livsstilsadfærd.
  2. Ung-til-yngre rusmiddelkonsulenter: Rusmiddelkorpset skal fungere som eksterne undervisere på ungdomsuddannelserne - på samme måde som sundhedsvejlederne - men skal samtidig kunne bruges i forhold til f.eks. folkeskoler og forældre. De unge rusmiddelkonsulenter vil gennem dialog og vidensformidling sætte brugen af og holdninger til tobak, alkohol og stoffer til debat.

Der vil blive taget kontakt til Sundhedsministeriet, Socialministeriet og Undervisningsministeriet med henblik på at få statslig involvering i denne indsats.

Udbredelse: Indsatsen skal pilotafprøves i 2003/04 på 4 tekniske skoler i København (Hotel og Restaurant, Bygge og Anlæg, Kommunikation og Teknik samt Frisørskolen). På baggrund heraf tilbydes programpakken samtlige ungdomsuddannelser i 2004/05.

 

Ad. 3. Forældre

Formål:

  • At tilbyde forældre redskaber til en vellykket dialog med deres teenagere om livsstil, rusmidler og risikoadfærd
  • At styrke den positive kommunikation mellem forældre og deres teenagere
  • At styrke forældrene i deres støtte, forståelse og omsorg for deres teenagere og herigennem styrke teenageres handlekompetencer og sunde valg af livsstil
  • At tilbyde forældre grundlæggende viden om tobak, alkohol og stoffer ved efterspørgsel.

Forældreinformation - "En teenager i familien": I anerkendelse af forældres store betydning for unges adfærd retter dette program sig mod forældregruppen i den enkelte 7.-9. klasse. Klassearrangementerne, der bygger på erfaringer fra "prøve"-forældre-arrangementer, vil blive afholdt fortrinsvis af SSP-medarbejdere, som vil gennemgå et kursus udviklet til formålet. Formålet med klassearrangementerne er dels at fokusere på de unges sundhedsadfærd og på deres motiver for valg af livsstil, dels at styrke kommunikationen mellem forældre og de unge, dels at indføre alkoholpolitik for alle 7. klasser i København.

Udbredelse: Målet fra 2004 er, at samtlige forældregrupper til elever i 7. klasse tilbydes disse programlagte forældrearrangementer samt opfølgning i 8. og 9. klasse. Et resultat heraf er, at der med udgangen af 2005 er etableret alkoholpolitik i samtlige 7. klasser.

 

Ad. 4. Nøglepersoner omkring de unge med risikoadfærd

Formål:

At disse nøglepersoner

  • forholder sig aktivt til de unges rusmiddelkultur.
  • bliver i stand til at se signaler på og at gribe ind over for begyndende misbrugsproblemer.
  • kan etablere kontakt til og samarbejde med forældrene.
  • kan henvise til relevante støtte- og behandlingstilbud.

Generel netværksopbygning: Udvalgte undervisere på ungdomsuddannelserne tilbydes supplerende opkvalificering med henblik på at kunne gå i dialog med de unge om deres livsstil. Formålet med dette er, at de opkvalificerede medarbejdere bliver i stand til tidligt at opspore og støtte unge med problemer i forbindelse med misbrug, og at de kan henvise de unge til relevante rådgivnings- og behandlingstilbud.

Udbredelse: Med udgangen af 2005 vil der - overalt, hvor unge færdes i uddannelses- og fritidsmiljøet - være mulighed for, at de kan få kontakt med en kvalificeret støtteperson.

Unge med risikoadfærd i ungdomsklubber: Mange klubber gennemfører allerede en række initiativer for at støtte de unge i at vælge en sund adfærd i forhold til tobak, alkohol og illegale stoffer. Derfor må der som udgangspunkt, gennemføres en undersøgelse, der skal vise, om klubpersonalet har behov og mulighed for supplerende redskaber, til at indgå i dialog med de unge om de unges livsstil. En yderligere kvalificering af klubpædagoger vil have til formål at give dem supplerende redskaber til at styrke de unges valg af sund livsstil og gode rusmiddelvaner for dermed at undgå overforbrug eller misbrug af rusmidler. Målet er desuden, at de bliver i stand til tidligt at kunne gribe ind overfor og hjælpe unge med et selverkendt misbrug eller andre sundhedsrelaterede problemer.

Udbredelse: Med udgangen af 2004 skal alle klubber i København have tilknyttet personale, der har kvalifikationer til at forholde sig til unges livsstil.

Unge med risikoadfærd i festmiljøer: Da unges illegale stofmisbrug ofte finder sted i det københavnske natteliv, er det væsentligt at tilbyde personalet i nattelivet redskaber til at kommunikere om rusmidler og til at forebygge og håndtere konflikter, som skyldes risikabelt rusmiddelbrug. Personale-dialogmøder til dette formål vil blive udviklet og afprøvet på fire diskoteker. Samtidig fortsætter projektet "Banen" i foråret 2003. Banen er en oplysningskampagne målrettet unge med risikoadfærd i festmiljøer. Unge tidligere misbrugere opsøger unge i nattelivet, skaber dialog med dem og uddeler informationsmateriale - med gode råd til brugere af amfetamin og kokain - bl.a. om hvordan de kan komme ud af deres misbrug.

Udbredelse: Kampagnen evalueres i 2003. Derefter bruges de gode erfaringer i det videre samarbejde omkring udvikling og pilotafprøvning af personale-dialogmøder på fire diskoteker. Personale-dialogmøderne udbredes herefter.

 

Ad. 5. Unge med misbrugsproblemer

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltninge n har oplevet et stigende behov for rådgivning og behandling af unge med misbrugsproblemer. Som følge heraf opretter Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen et rådgivnings- og behandlingstilbud, som forventes etableret ved årsskiftet 2003/2004. Tilbuddet består af:

Fleksibelt behandlingstilbud: Behandlingstilbuddet vil tilbyde afgiftningsmuligheder og opfølgning / efterbehandling for massivt misbrugende unge.

For unge primært under 18 med et problemgivende forbrug af hash eller blandingsmisbrug tilbyder behandlingstilbuddet dagbehandlingsforløb med aktiviteter, arbejdspraktikforløb, fysisk træning og megen voksenstøtte.

Desuden tilbydes ambulante gruppeforløb for unge hashmisbrugere primært over 18 år med efterfølgende individuel forankring af en "meningsfuld hverdag".

Bredt rådgivningstilbud: En rådgivningsinstitution skal etableres som et sted, hvor både unge, forældre og professionelle kan henvende sig for råd og vejledning i forhold til unge med misbrugsproblemer. Institution skal dels være en videnscenter, med den mest opdaterede viden på området, dels en åben dør og telefonline til professionel, anonym rådgivning og dels en rådgivningsenhed, der udvikler kurser, leverer undervisning og afholder en årlig konference. Sluttelig skal der udvikles et ungmiljø omkring institutionen, så de unge kan præge stedet og inspirere og udvikle både behandlingsdelen og rådgivningen.

 

Den forstærkede forebyggende indsats vil medføre øget opmærksomhed på unge med misbrug af rusmidler. Det må derfor forventes, at der vil ske en øget henvisning af unge med misbrugsproblemer til dette nye tilbud.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen samt Sundhedsforvaltningen indstiller hermed,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, Uddannelses- og Ungdomsudvalget samt Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender vedlagte "Folkesundhedsplan, Unge som målgruppe med fokus på tobak, alkohol og stoffer, Københavns Kommune, 2003-2005".

 

Ressourcer og ansvarsfordeling

Sundhedsforvaltningen har det koordinerende ansvar for "Folkesundhedsplanen for unge". Hver af de tre forvaltninger i Københavns Kommune forpligter sig til at igangsætte, følge op på samt forankre planens aktiviteter i eget regi. I samarbejdet omkring planens udførelse vil de tre forvaltninger dels drage fordel af hinandens kernekompetencer og faglige forskelligheder og dels udnytte muligheder for fælles faglig opkvalificering med henblik på yderligere at styrke sammenhængen mellem de enkelte indsatser.

Opfølgning

Evaluering og opfølgning på samarbejdet foretages ved møde mellem de tre borgmestre i slutningen af 2003. Udviklingen og fortsættelsen af samarbejdet i 2004 vil her blive diskuteret på baggrund af en status for forløbet af de igangsatte initiativer. Dette vil blive forelagt de respektive udvalg.

På denne baggrund indstiller Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen samt Sundhedsforvaltningen,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, Uddannelses- og Ungdomsudvalget samt Sundheds- og Omsorgsudvalget tilslutter sig, at de tre forvaltninger forpligtiger sig til at igangsætte, følge op på og forankre de konkrete indsatser, der er beskrevet i "Folkesundhedsplan, Unge som målgruppe med fokus på tobak, alkohol og stoffer, Københavns Kommune, 2003-2005", samt at samarbejdet mellem de tre forvaltninger følges op ved regelmæssige møder mellem de tre borgmestre.

 

MILJØVURDERING

Det skønnes, at der ikke vil være væsentlige miljømæssige konsekvenser af implementeringen af "Folkesundhedsplan for unge i Københavns Kommune 2003-2005".

 

ØKONOMI

Udgifterne til de foreslåede programmer bliver afholdt inden for de enkelte forvaltningers budgetrammer.

 

HØRING

Indstillingen har ikke været i høring.

 

BILAG

"Folkesundhedsplan, Unge som målgruppe med fokus på tobak, alkohol og stoffer, Københavns Kommune, 2003-2005"

 

 

Bo Andersen

Sundhedsforvaltningen

 

 

 

 

Peter Rasmussen

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen

 

 

 

 

Grethe Munk

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

 

 

 

Til top