Mødedato: 13.03.2003, kl. 15:00

Leverandør- og priskrav til leverandører af praktisk og personlig hjælp

Leverandør- og priskrav til leverandører af praktisk og personlig hjælp

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 13. marts 2003

 

4. Leverandør- og priskrav til leverandører af praktisk og personlig hjælp

SOU 68/2003 J.nr. 27/2002

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler:

at kravene til leverandører af personlig og praktisk hjælp til indførelse af frit valg i hjemmeplejen under Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendes (vedlagt som bilag 1 & 2).

at timepriserne til leverandører af praktisk og personlig hjælp godkendes.

at kompetencen til at godkende og indgå kontrakt med leverandører, der opfylder de af Borgerrepræsentationen godkendte krav, samt tekniske tilretninger i udmøntningen af frit valg under Sundheds- og Omsorgsudvalget, delegeres til Sundheds- og Omsorgsudvalget.

 

RESUME

I denne indstilling præsenterer Sundhedsforvaltningen de generelle krav til leverandører af hhv. personlig og praktisk hjælp, som skal opstilles som forudsætning for at godkende leverandører af hjemmehjælp. Kravene er vedlagt som bilag 1 og 2. Desuden præsenteres de timepriser, som forvaltningen har beregnet ud fra de regler, der er fastsat i Socialministeriets bekendtgørelse herom.

Indstillingen indeholder en opsummering af de beslutninger, som Sundheds- og Omsorgsudvalget tidligere har taget i forbindelse med indførelse af frit valg på ældreområdet. Derefter præsenteres de lovbundne krav om udarbejdelse af de generelle leverandørkrav. Endvidere opsummeres de centrale elementer i kommunens leverandørkrav. Afslutningsvist præsenteres timepriserne for praktisk og personlig hjælp.

Nærværende indstilling forventes behandlet af Økonomiudvalget den 1. april 2003 og af Borgerrepræsentationen den 10. april 2003 sammen med de øvrige indstillinger om frit valg, der har været forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I forbindelse med indførelsen af frit leverandørvalg skal Københavns Kommune ifølge frit valg loven formulere en række generelle krav til de leverandører, der ønsker at blive godkendt som leverandører af praktisk og personlig hjælp inden for hjemmeplejen.

De generelle leverandørkrav til de ydelser, der sendes i udbud vil i overvejende grad være sammenfaldende med de krav, der præsenteres i nærværende indstilling. Derudover skal der i udarbejdelsen af disse leverandørkrav tages hensyn til de særlige regler, der gælder ved brug af udbudsmodellen samt Københavns Kommunes udbudspolitik.

Foruden at fastsætte leverandørkrav, skal kommunen beregne timeprisen for at levere henholdsvis praktisk og personlig hjælp.

Indførelsen af frit valg i hjemmeplejen blev besluttet af Folketinget i maj 2002 i forbindelse med vedtagelsen af ældrepakken. Loven om frit valg trådte i kraft den 1. januar 2003 (L 130 – Forslag til lov om ændring af lov om social service, lov om hjemmeservice, lov om retssikkerhed og administration på det sociale område og lov om individuel boligstøtte (Frit valg af leverandør af personlig og praktisk hjælp mv.)).

I denne indstilling præsenterer Sundhedsforvaltningen kravene til leverandørerne, og de centrale elementer i leverandørkravene opsummeres i en skematisk oversigt. Derefter præsenteres de beregnede timepriser og baggrunden herfor. Indledningsvist opsummeres de beslutninger, som Sundheds- og Omsorgsudvalget tidligere har taget i forbindelse med indførelse af frit valg på ældreområdet.

Politisk behandling af frit valg

På Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 21. november 2002 (SOU 247/02). besluttede udvalget at anvende godkendelsesmodellen for personlig og praktisk hjælp og udbudsmodellen for indkøbsordning, tøjvaskordning og grundig rengøring.

Den 30. januar 2003 blev en række indstillinger vedrørende frit valg behandlet. Udvalget besluttede:

  • At godkende kravspecifikationer for indkøbsordning, tøjvaskordning og grundig rengøring (SOU 299/2002), (SOU 20/2003),(SOU 21/2003).

  • At godkende de reviderede kvalitetsstandarder (SOU 22/2003)

  • At lade hjemmesygepleje omfatte af frit valg (SOU 24/2003)

Den 20. februar 2003 godkendte Borgerrepræsentationen, at Sundhedsforvaltningen udmønter frit valg i distrikter svarende til forvaltningens inddeling i myndighedsområder, dvs. 7 distrikter ifølge den nye organisering af forvaltningen (BR 62/03).

Alle indstillinger, der vedrører indførelsen af frit valg i Københavns Kommune, forventes behandlet samlet af Økonomiudvalget den 1. april 2003 og Borgerrepræsentationen den 10. april 2003. Det gælder såvel Sundheds- og Omsorgsudvalgets som Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets indstillinger.

Herefter er forudsætningerne for at indføre det frie leverandørvalg i Københavns Kommune opfyldt.

Leverandørkrav

Lovkrav til formulering af leverandørkrav

Ifølge frit valgs lovens § 8 skal kommunerne formulere generelle krav til leverandører af personlig og praktisk hjælp (kvalitetskrav). Kravene skal afspejle den fastsatte kvalitetsstandard for indholdet og leveringen af ydelserne. Kvalitetskravene skal anvendes som grundlag for at godkende leverandører af personlig og praktisk hjælp.

Om de generelle krav til alle leverandører står der indledningsvist (Supplement til vejledning om sociale tilbud til ældre m.fl. efter lov om social service), at kravene:

"blandt andet skal fastsættes med henblik på at give modtagerne af personlig og praktisk hjælp størst mulig valgfrihed mellem forskellige leverandører. Kravene skal være saglige, konkrete og velunderbyggede, og må ikke være konkurrenceforvridende."

Som eksempler på krav nævnes forhold som arbejdsmiljø, personalepolitik, efteruddannelse, sociale klausuler m.v.

Derudover nævnes det i lovens bekendtgørelse (Bekendtgørelse om kvalitetsstandarder og frit valg af leverandør af personlig og praktisk hjælp m.v. af 9. oktober 2002), at kommunen skal stille krav om:

  • at leve randøren skal stille et beredskab til rådighed for at sikre leveringen af de ydelser, der er truffet afgørelse om, og for at sikre, at aftalen om levering af ydelser overholdes
  • at leverandøren skal overholde de generelle retningslinier, kommunen har fastsat for erstatningshjælp ved aflysninger m.v.

  • hvordan leverandøren skal forholde sig til ændringer i kredsen af personer, der modtager hjælp efter servicelovens § 71, ændringer i den enkelte modtagers behov for hjælp eller andre ændringer ved leveringen af ydelser
  • at leverandøren informerer myndigheden om ændringer i modtagerens behov for hjælp, samt om hvordan denne information fra leverandøren skal formidles.

Loven giver derudover mulighed for, at kommunen kan kræve:

  • at leverandøren stiller sikkerhed for kontraktens opfyldelse. Sikkerhedsstillelsen skal stå i et rimeligt forhold til den forventede omsætning hos leverandøren.

Sundhedsforvaltningen har valgt at benytte sig af denne mulighed, jf. bilag 1 og 2.

I loven præciseres det, at kommunen ikke kan:

  • stille kvalitetskrav til leverandører af madservice, der bevirker, at alle leverandører skal benytte en bestemt produktionsform.

 

Præsentation af Københavns Kommunes leverandørkrav

De vedlagte leverandørkrav til brug for godkendelse af leverandører af personlig og praktisk hjælp er udarbejdet på følgende grundlag:

  • Kommunernes Landsforenings anbefalinger ("Kvalitets- og leverandørkrav vedr. personlig og praktisk hjælp – hjemmehjælp" af 3. november 2002)

  • Leverandørkrav, udbudsmateriale mv., der blev udarbejdet af Sundhedsforvaltningen i forbindelse med forberedelsen af kundevalgsordninger i 1998-2000

  • Andre kommuners formulering af krav til leverandører

  • Hidtidige erfaringer med kontrakter, samarbejde med private leverandører mv. i Københavns Kommune.

Kravene til leverandører af personlig og praktisk hjælp er udarbejdet af en tværfaglig arbejdsgruppe, der har praktisk erfaring og viden på området.

Leverandørkravene er opdelt i to dokumenter:

  • Leverandørkrav til leverandører af personlig hjælp

  • Leverandørkrav til leverandører af praktisk hjælp.

Dokumenterne er opbygget efter samme skabelon. I nedenstående oversigt præsenteres indholdet i de enkelte overskrifter ganske kort, eventuelt med særlige bemærkninger tilknyttet i kolonnen til højre.

 

Krav

Indhold

Særlige bemærkninger

  1. Lovgrundlag

Henvisning til myndighedsforpligtelsen samt til, at leverandørerne er underlagt forvaltnings- og offentlighedsloven.

 
  • Personaleforhold
  • Præcisering af overordnede krav til personalet, f.eks. at de kender kommunens værdigrundlag. Desuden en række krav til den kompetence, leverandørerne skal besidde.

    Krav om politik for socialt ansvar. Krav om, at også private leverandører af personlig hjælp skal optage elever.

  • Økonomisk sikkerhedsstillelse
  • Krav om sikkerhedsstillelse på kr. 150.000 pr. distrikt.

    Beløbet reguleres efter 6 måneder.

  • Information
  • Orientering om kommunens forpligtelse til at udarbejde informationsmateriale til borgerne i samarbejde med leverandørerne.

     

  • Beredskab
  • Beredskabet skal kunne håndtere ferie, sygdom, ændringer i behov samt til- og afmeldinger.

    Krav om døgnberedskab til leverandører af personlig hjælp.

  • Underleverandører
  • Tilladt at indgå aftale med underleverandør(-er). Dog skal kommunen og borgeren altid være bekendt med dette.

     

  • Leveringsbetingelser
  • Indeholder frister for iværksættelse af hjælp samt at borgeren kan skifte leverandør hver måned. Det præciseres desuden, hvordan leverandøren skal forholde sig ved ændringer mv.

     

  • Samarbejde
  • Københavns Kommune ønsker at indgå i dialog og samarbejde med leverandørerne om f.eks. fælles udviklingsprojekter.

    Leverandørerne forpligter til sig at anvende Samarbejdsbogen.

  • Dokumentation
  • Leverandørerne skal dokumentere, at de bestilte ydelser er leveret.

     

  • Betalingsbetingelser
  • Præcisering af afregning og betalingsregler ved afvigelser.

     

  • Kontraktforhold
  • Krav om kontrakter med leverandørerne, regler ved misligholdelse mv.

     

    Godkendelse af leverandører

    Den kommunale leverandør skal på lige fod med private leverandører kunne dokumentere, at den kan leve op til de opstillede leverandørkrav for at blive godkendt. Derudover har den kommunale hjemmepleje mulighed for at afgive tilbud på de opgaver, der sendes i udbud. Derfor har Sundhedsforvaltningen indledt en møderække med de faglige organisationer, jf. Københavns Kommunes udbudspolitik. Samtidig er den kommunale hjemmepleje i gang med at drøfte overgangen til konkurrence og det frie leverandørvalg.

    Timepriser

    Lovkrav til formulering af timepriser

    I forbindelse med indførelse af frit valgs loven (L130) skal der udregnes timepriser på hjemmeplejeydelserne. Prisfastsættelsen er sket i henhold til de nærmere fastsatte regler i Socialministeriets bekendtgørelse om kvalitetsstandarder og frit valg af leverandør af personlig og praktisk hjælp m.v. (nr. 837 af 9. oktober 2002). Prisfastsættelsen har endvidere taget udgangspunkt i den metode, som fremgår af vejledningen (nr. 95 af 9. oktober 2002) samt bilaget hertil af 31. oktober (Bilag om prissætning af personlig og praktisk hjælp herunder madservice).

    Det overordnede princip i beregningsmetoden er, at de gennemsnitlige langsigtede omkostninger sammenholdes med de faktiske leverede timer hos borgerne i 2002. Herefter fremskrives prisen til 2003. Nedenfor ses formlen herfor:

    Pris pr. time = Samlede omkostninger for periode X

    Samlede antal leverede timer i periode X

    I henhold til lovkravet skal der alene udregnes priser for de hjemmeplejeydelser, som kommunen vælger, der skal være omfattet af godkendelsesmodellen. Hjemmeplejeydelser omfattet af udbudsmodellen, er der intet priskrav for. Hjemmeplejeydelserne grundig rengøring, tøjvaskeordninger, indkøbsordninger er der således ikke udregnet priser for, da de er omfattet af udbudsmodellen.

    Som udgangspunkt skal der ifølge bekendtgørelsen foreligge priskrav på følgende ydelser.

    • Praktisk hjælp (vask og indkøb, der ikke er omfattet af ordning samt rengøring)
    • Personlig hjælp, hverdagstimer
    • Personlig hjælp, øvrige tider

    Det er op til hver enkelt kommune, om priserne skal differentieres yderligere. Sundhedsforvaltningen har valgt at supplere priskravene med personlig hjælp, natten. Det vurderes, at det er det mest korrekte, da langt størstedelen af natplejen er organiseret via Sundhedsforvaltningens Døgnbasecenter, og da der køres i taxa om natten og på ruter på tværs af bydelsgrænserne.

    Vedrørende sygeplejeydelser

    Da Sundheds- og Omsorgsudvalget har besluttet, at sygeplejeydelserne af hensyn til helhedsplejen også skal være omfattet af det frie leverandørvalg, indgår hjemmesygeplejeydelsernene som en integreret del af den personlige pleje. Sundhedsforvaltningens kvalitetsstandarder for den personlige pleje stiller ikke krav om, hvem der skal løse hvilke opgaver, men overlader beslutningen til den enkelte leverandør. Det giver leverandørerne mulighed for selv at tilrettelægge, hvordan opgaverne bemandes og udføres.

    I forhold til priskrav betragtes den personlige pleje derfor også som en integreret ydelse med én prisfastsættelse. Dvs. prisen på personlig hjælp bliver en vægtet pris, der både omfatter hjemmehjælp og hjemmesygepleje.

    Timepriser 2003

    Der er alene udregnet en pris pr. ydelselseskategori og ikke en individuel pris for hver bydel. Nedenstående tabel viser de udregnede timepriser til leverandører for 2003.

    Ydelse

    Timepriser, ekskl. moms

    Praktisk hjælp

    278

    Personlig hjælp (incl. sygeplejeydelser), hverdagstimer

    323

    Personlig hjælp (incl. sygeplejeydelser), øvrige tider excl. natten

    375

    Personlig hjælp (incl. sygeplejeydelser), øvrige tider, alene natten

    450

     

    Følgende forudsætninger til prisberegningen er taget:

    • Som beregningsgrundlag er anvendt de samlede omkostninger og timer for 2002 vedr. hjemmeplejen.
    • Fra TOP-systemet er der trukket aktivitetsdata, som er anvendt som beregningsgrundlag. De udmålte timer er anvendt som fordelingsnøgle i forbindelse med opgørelse af omkostninger. De samlede antal leverede timer er på grund af registreringsvanskeligheder vurderet i forhold til de visiterede timer, således at der er korrigeret for den manglende rokering (registreringsproblemer), forgæves gang, aflyste besøg m.m.
    • I forbindelse med opgørelse af omkostninger, skal investeringsomkostninger også indgå. Da regnskabet for 2002 er baseret på registrering af udgifter og ikke omkostninger, er beregningen af de gennemsnitlige, langsigtede omkostninger foretaget ud fra en række forudsætninger vedrørende investeringsomkostningerne.

     

     

    Særlige forhold for Københavns Kommune

    • En central barselsfond, der dækker udgifter til barsel, der ikke kompenseres af dagpengeindtægter. Barselsfonden blev oprettet i 1998, hvor alle forvaltningerne afgav 0,7% af lønbudgetter til fonden. For at kompensere for dette økonomiske tilskud er der i prisberegningsgrundlaget tillagt 0,7% af lønforbruget til timepriserne.

     

    Fortsat arbejde med frit valg

    Sundhedsforvaltningen indstiller desuden, at kompetencen til at godkende og indgå kontrakt med leverandører, der opfylder de af Borgerrepræsentationen godkendte krav, samt tekniske tilretninger i udmøntningen af frit valg under Sundheds- og Omsorgsudvalget, delegeres til Sundheds- og Omsorgsudvalget. Uddelegering af kompetencen på dette område giver forvaltningen mulighed for om nødvendigt at gennemføre tekniske tilretninger i leverandør- og priskravene samt at indgå kontrakter med leverandører af personlig og praktisk hjælp ved beslutninger i Sundheds- og Omsorgsudvalget. Kontrakterne skal indgås på baggrund af de krav og priser, der bliver godkendt politisk.

     

    MILJØVURDERING

    Leverandørkravene indeholder krav i relation til arbejdsmiljø. Krav i forhold til ydre miljø stilles i henholdsvis kvalitetsstandarder og kravspecifikationer.

     

    ØKONOMI

    Udmøntning af frit valg lovgivningen skal holdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme. Der er i budget 2003 afsat midler til administration af lovgivningen.

     

    HØRING

    Ældrerådenes Fællesudvalg vil blive hørt med frist 12. marts 2003 med henblik på at høringssvar kan blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget på mødet den 13. marts.

    Samtlige høringssvar fra ældrerådene i forbindelse med frit valg vil have frist den 27. marts 2003 og indgå i den endelige behandling i Borgerrepræsentationen af indstillinger vedrørende frit valg fra såvel Sundhedsforvaltningen som Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

     

    BILAG

    1. Leverandørkrav til kommunale og private leverandører af personlig hjælp
    2. Leverandørkrav til kommunale og private leverandører af praktisk hjælp

     

    Lau Svendsen-Tune

    /Lars Bo Bülow

     

    Til top