Mødedato: 13.03.2003, kl. 15:00

Regnskab 2002

Regnskab 2002

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 13. marts 2003

 

2. Regnskab 2002

SOU 305/2002 J.nr. 4/2002

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender regnskab 2002, incl. bidrag til Kommunens beretning samt oversigter og videresender det til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

 

 

RESUME

Regnskab 2002 for Sundheds- og Omsorgsudvalgets område viser mindreudgifter på de rammebelagte drifts- og anlægsbudgetter på 16,8 mill. kr., svarende til 0,48%. Afvigelsen er fordelt med et mindreforbrug på bevillingen Sundhed på 7,9 mill. kr., et merforbrug på bevillingen Pleje, service og Boliger for ældre på 20,6 mill. kr., et mindreforbrug på bevillingen Administration på 20,3 mill. kr. og et mindreforbrug på anlægsbevillingen på 9,2 mill. kr.

På de lovbundne områder eksklusiv Finansposter og H:S er der mindreudgifter på 37,3 mill. kr., svarende til 2,17%. Afvigelsen er fordelt med et mindreforbrug på bevillingen Pleje, service og ældre på 2,7 mill. kr., et mindreforbrug på bevillingen Sikringsydelser for ældre på 70,8 mill. kr. og et merforbrug på bevillingen Praksissektoren på 36,2 mill. kr.

På bevillingen Finansposter er der en afvigelse på 1.191 mill. kr. Den væsentligste årsag til afvigelsen er, at poster vedrørende likvide aktiver på 949 mill. kr. i modsætning til hidtidig praksis optræder i Sundheds- og Omsorgsudvalgets regnskab. Denne post regnskabsforklares af Økonomiforvaltningen. Den resterende del af afvigelsen kan primært henføres til forskydninger mellem udgifterne og refusion vedrørende pension mv. samt periodeforskydninger på leverandørgæld.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Det samlede regnskab 2002 for Sundheds- og Omsorgsudvalgets område fremgår af nedenstående tabel 1.

Tabel 1. Regnskab 2002, hele Sundheds- og Omsorgsudvalgets område, 1000 kr.

På det rammebelagte område er der i alt et mindreforbrug på 16,8 mill. kr. fordelt med 7,5 mill. kr. på drift og 9,2 mill. kr. på anlæg. På det lovbundne område er der et mindreforbrug på 37,3 mill. kr.

I det følgende opsummeres de væsentligste forklaringer på afvigelserne mellem forbrug og budget for de enkelte bevillinger. For en mere detaljeret gennemgang af regnskabstallene henvises til bilag 1, de specielle bemærkninger.

Rammebelagte områder, drift.

Sundhed

Mindreforbruget på 7,9 mill. kr. kan primært henføres til tandplejeområdet, hvor der har været tidsforskydninger i etableringer af nye og/eller ombyggede klinikker. Desuden skyldes en del af mindreforbruget, at Sundhedsforvaltningen i slutningen af året fik tilført 2,4 mill. kr. fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, som følge af at Sundhedsforvaltningen skal varetage det samlede amtstandplejetilbud.

Pleje, service og boliger for ældre

På bevillingen er der et samlet merforbrug på 20,6 mill. kr. Denne afvigelse er sammensat af afvigelser på en række områder. I det følgende gives en kortfattet beskrivelse af de vigtigste afvigelser.

Køb og salg af plejeboligpladser

Regnskabsresultatet på dette område viser et merforbrug på 24,1 mill. kr. Årsagen til merforbruget skyldes dels et større køb i andre kommuner end budgetteret og dels et større forbrug på siveinstitutionerne end budgetteret.

 

Plejehjemsområdet

Plejehjemsområdet udviser et samlet merforbrug på 10,2 mill. kr. En del af forklaringen på afvigelsen er, at udgifterne til vedligeholdelse har været stigende. Dette hænger sammen med, at Sundhedsforvaltningen de seneste år grundet de økonomiske problemer har udvist stor tilbageholdenhed på vedligeholdelse til plejehjemmene, hvorfor der nu er et efterslæb. En anden større afvigelse skyldes et merforbrug på 5,0 mill. kr. til faste vagter til meget plejekrævende beboere.

Herudover har der været meget store udgifter til vikarbureauer, som skyldes rekrutteringsvanskeligheder til ubesatte stillinger samt vikarforbrug ved langtidssygdom.

 

Hjemmeplejeområdet/Pensions og Omsorgskontorerne

Hjemmeplejeområdet og Pensions og Omsorgskontorerne forklares samlet, da nogle vaske- rengørings- og indkøbsordninger i 2002 blev konteret i hjemmeplejen, mens andre blev konteret under Pensions- og Omsorgskontorerne.

Samlet set var der på området et mindreforbrug på 10,4 mill. kr. Mindreforbruget kan henføres til mindreforbrug på vaske- rengørings- og indkøbsordningerne.

Hjælpemiddelcentret (HMC)

På HMC var der i 2002 et samlet merforbrug på 13,5 mill. kr. Afvigelsen skyldes især stigende udgifter til udskrivningsbetingede hjælpemidler og til hjælpemidler, som gives i forbindelse med boligændringer.

 

Træningscentre

På træningscenterområdet viser regnskab 2002 et samlet mindreforbrug 7,5 mill. kr. Mindreforbruget kan primært henføres til tidsforskydninger i etablerings- og ombygningsprojekter.

Vikarkorpset

Vikarkorpset fik i 2002 et mindreforbrug på 3,3 mill. kr. Det skal ses i lyset af, at Vikarkorpset blev vedtaget som en del af budgetaftalen for 2002, og derfor stadig var i etableringsfasen i 2002, hvor en enkelt bydel kom i drift. Det forventes først, at korpset er endeligt implementeret over hele byen i 2003.

 

Omsorgssystemet KOS

I 2002 var der et mindreforbrug på 3,0 mill. kr. på uddannelse i Omsorgssystemet KOS. Afvigelsen skyldes tidsforskydninger i implementeringen af systemet.

Udover de nævnte mer- og mindreforbrug er der en række afvigelser på forskellige andre områder på bevillingen, som tilsammen giver et merforbrug på 3,0 mill. kr.

Administration

På bevillingen Administratio n er der et samlet mindreforbrug på 20,3 mill. kr. Mindreforbruget skyldes primært tidsforskydninger vedrørende omsorgssystemet KOS, lavere udgifter til husleje end forventet samt mindreudgifter til lønninger i centralforvaltningen. Sidstnævnte hænger sammen med det midlertidige ansættelsesstop i centralforvaltningen som følge af Sundhedsforvaltningens omorganisering.

Rammebelagte områder, anlæg

Pleje, service og boliger for ældre

På det rammebelagte område, anlæg, viser regnskabsresultatet et mindreforbrug på 9,2 mill. kr. Mindreforbruget kan henføres til, at der i 2002 ikke har været afholdt projekteringsudgifter til ombygning af utidsvarende plejehjem, samt at montering af servicearealer på Ålholmhjemmet er udskudt til 2003.

Lovbundne områder

Pleje, service og boliger for ældre

På denne bevilling viser regnskabsresultatet et mindreforbrug på 2,7 mill. kr. Mindreforbruget er sammensat af et mindreforbrug vedrørende ydelsesstøtte på 6,2 mill. kr. og et merforbrug på tomgangsleje på 3,5 mill. kr. Merforbruget på tomgangsleje skyldes en stigning i antallet af ledige ældreboliger, hvilket kan henføres til det faldende antal ældre samt problemer med at finde lejere til ældreboligerne.

Sikringsydelser for ældre

På bevillingen Sikringsydelser for ældre var der i 2002 et samlet mindreforbrug på 70,8 mill. kr. Afvigelsen er sammensat af et merforbrug på personlige tillæg på 15,4 mill. kr., et mindreforbrug på boligydelse på 85,9 mill. kr., et merforbrug på 1,2 mill. kr. vedrørende efterlevelseshjælp, et mindreforbrug på 0,4 mill. kr. på førtidspension og et mindreforbrug 1,1 mill. kr. vedrørende boligstøtte.

En væsentlig del af afvigelserne på personlige tillæg og boligydelse kan henføres til, at der er foretaget omkonteringer vedrørende tidligere års forbrug og refusion som led i bogføringsmæssige genopretninger af tidligere fejlkonteringer.

Praksissektoren

På bevillingen Praksissektoren er der et merforbrug på 36,2 mill. kr. I nedenstående tabel 2 gives en oversigt over sammensætningen af regnskabsresultatet på bevillingen.

Tabel 2. Regnskab 2002, Praksissektoren

Som det fremgår kan afvigelsen primært henføres til områderne almen lægehjælp, speciallægehjælp, medicin, fysiurgisk behandling, fodterapeuter og ernæringspræparater, hvor der kan konstateres merforbrug. Til gengæld var der i 2002 et mindreforbrug vedrørende begravelseshjælp og befordringsgodtgørelse.

En del af merudgifterne til speciallægehjælp kan henføres til øget aktivitet som følge af meraktivitetsprojektet. Sundhedsforvaltningen forventer at modtage refusion for udgifterne til meraktivitetsprojektet i løbet af foråret 2003. Den endelige størrelse af refusionen afhænger af, hvor meget H:S trækker af den samlede pulje til meraktivitet i H:S-området. Sundhedsforvaltningen kan maksimalt modtage refusion på 11,3 mill. kr.

Finansposter

På bevillingen Finansposter er der en afvigelse på 1.191 mill. kr. Den væsentligste årsag til afvigelsen er, at poster vedrørende likvide aktiver på 949 mill. kr. i modsætning til hidtidig praksis optræder i Sundheds- og Omsorgsudvalgets regnskab. Denne post regnskabsforklares af Økonomiforvaltningen. Den resterende del af afvigelsen kan primært henføres til forskydninger mellem udgifterne og refusion vedrørende pension mv. samt periodeforskydninger på leverandørgæld.

MILJØVURDERING

Ingen

ØKONOMI

Se sagsbeskrivelsen

HØRING

Indstillingen har ikke været i høring

BILAG

  1. Specielle bemærkninger
  2. Bidrag til Københavns Kommunes Beretning 2002, Sundhedsområdet
  3. Bidrag til Københavns Kommunes Beretning 2002, Ældreområdet
  4. Obligatoriske oversigter
  5. Personale oversigt

Lau Svendsen-Tune

/Hanne Baastrup

 

Til top