Mødedato: 13.01.2005, kl. 15:00

Grønne budgetter - høring

Grønne budgetter - høring

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 13. januar 2005

 

 

Sager til beslutning

 

6.      Grønne budgetter - høring

 

SOU   5/2005  J.nr. 35/2005

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

 

at  Sundheds- og Omsorgsudvalget fremsender indstillingen som udvalgets høringssvar til Miljø- og Forsyningsudvalget vedrørende indførelse af grønne budgetter

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler, at de økonomiske konsekvenser af en overgang til at 75 pct. af den mad der serveres i Københavns Kommunes køkkener og kantiner skal være økologiske belyses.

 

 

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 13. januar 2005

Indstillingen blev godkendt.

 

 

RESUME

Den 26. januar 2004 tiltrådte Miljø- og Forsyningsudvalget (MFU 15/2004), at der udarbejdes et grønt budget for Miljø- og Forsyningsforvaltningen for 2005. Formålet var at udvikle og afprøve en model for grønne budgetter, som kunne anvendes i hele kommunen.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har udviklet et forslag til model for grønne budgetter og tiltrådte den 22. november 2004 (MFU 273/2004), at forslaget sendes i høring i de øvrige udvalg. Formålet med grønne budgetter er at sikre, at de enkelte forvaltninger årligt får fastlagt miljømål, som tilsammen sikrer, at kommunens besluttede miljømål nås.

Det foreslås, at forvaltningerne udarbejder grønne budgetmål for indsatsområderne "miljøcertificering" og "økologiske fødevarer" i forbindelse med kommunens budget 2006.

 

Processen omkring grønne budgetter omfatter tre trin:

 

Trin 1: Fastlæggelse af miljøindsatsområder og grønne budgetmål

Borgerrepræsentationen udvælger få højt prioriterede miljømål, som meldes ud til forvaltningerne. Efterfølgende fastlægger og konkretisere forvaltningerne de grønne budgetmål på de centralt udmeldte miljømål.

 

Trin 2: Indarbejdelse af grønne budgetmål i det økonomiske budgetbidrag

Hver forvaltning indarbejder deres grønne budgetmål som resultatkrav i udvalgets budgetbidrag til Økonomiudvalget. Der anvendes et separat skema. De grønne budgetmål kan eventuelt medbringes i resultatkravene for de enkelte institutioner

 

Trin 3: Afrapportering

De enkelte udvalgs budgetmål indarbejdes i en samlet opgørelse for hele kommunen og præsenteres i Københavns Kommunes Grønne Regnskab.

 

Det er Sundhedsforvaltningens vurdering at indførelsen af grønne budgetter som skitseret i vedlagte indstilling fra Miljø- og Forsyningsudvalget, dels har konsekvenser i relation til bindinger vedrørende de politiske prioriteringer i forbindelse med den almindelige budgetproces, dels finansielle konsekvenser. 

 

Indførelsen af grønne budgetter medfører at der politisk fastsættes bindende overordnede målsætninger på miljøområdet, inden den egentlige budgetproces er igangsat. Sundheds- og Omsorgsudvalget er således efterfølgende til en vis grad bundet til at konkretisere målsætninger med medfølgende resultatkrav i budgettet.

 

Disse mål og resultatkrav vil næppe kunne undgå at få finansielle konsekvenser, herunder som følge af at der ofte vil være tale om nye tiltag. Der er således ikke nogen garanti for, at der efter Sundheds- og Omsorgsudvalget har vedtaget nye miljømålsætninger findes finansiering fra kommunen som sådan eller eksterne kilder. Konsekvensen kan således blive, at Sundhedsforvaltningen selv må finde midler til nye miljøtiltag indenfor rammen via omprioriteringer.

 

Det skal bemærkes, at Sundheds- og Omsorgsudvalget har mulighed for at undlade at fastsætte miljømålsætninger i forbindelse med den almindelige budgetproces, f.eks. hvis man finder det er for omkostningskrævende.  En sådan beslutning vil  fremgå af det endelige budget.

 

Der peges på miljøcertificering af alle forvaltningerne / institutioner samt indførelse af 75 pct. økologisk madvarer (inden 2008) som overordnede målsætninger der skal arbejdes med i budgetår 2006.

 

Indførelsen af miljøcertificering / miljøledelse må forventes at blive særdeles administrativt ressourcekrævende i forvaltningen og institutioner. Det er således højst usikkert om den forventede tilførsel af midler fra energipuljen vil dække de faktiske omkostninger.

 

Sundhedsforvaltningen er i et samarbejde med dogmeprojektet i Miljø- og Forsyningsforvaltningen i gang med at afprøve indførelsen af økologi i en række plejehjemskøkkener som et forsøg. Det har været en klar forudsætning for Sundhedsforvaltningen, at de igangværende projekter om indførelse af økologisk mad var omkostningsneutrale for forvaltningen. Sundhedsforvaltningens omkostninger har været dækket af det eksisterende puljebudget under Miljø- og Forsyningsudvalget. Der er på nuværende tidspunkt ingen bevilling til at udvide projekterne fra eksterne eller interne kilder fra 2006 og frem.

 

Hidtidige erfaringer i relation til projekterne viser bl.a., at det er nødvendigt med en relativ stor efteruddannelses indsats og omstruktureringer i relation til den daglige praksis. Omkostninger for økologiske madvare ligger ca. 20 - 25 pct. over de normale fødevareomkostninger. På den baggrund finder Sundhedsforvaltningen det hensigtsmæssigt, at de økonomiske konsekvenser af overgang til 75 pct. økologi belyses nærmere.

 


 


Til top