Afrapportering på Sundheds- og Omsorgsudvalgets studietur til Norge
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget
- at tage afrapportering fra studieturen til Norge til efterretning jf. bilag 1
- at drøfte udbytte og erfaringer fra studieturen samt fokusområder for det videre arbejde i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
- at tage regnskab for studieturen til efterretning jf. bilag 2.
Problemstilling
Den voksende ældrebefolkning og den stigende mangel på hænder i sundheds- og omsorgssektoren skaber øget pres på området. Der er desuden løbende fokus på, at de boliger, der skal bygges til ældre, er både klimavenlige og kan imødekomme målgruppens behov. På baggrund af disse udfordringer har fastholdelse og rekruttering af personale samt bæredygtigt plejehjemsbyggeri været de to hovedtemaer for SOU's studietur til Norge.
Løsning
I Norge ses samme udfordringer med en voksende ældrebefolkning og mangel på hænder. Derfor bygger man i Norge – ligesom i Danmark – flere plejehjem og boliger til ældre, hvor der er fokus på at gøre byggeriet så bæredygtigt – gerne med træ som materiale - som muligt, samtidig med at der tages højde for målgruppens behov og ønsker. Ligeledes har man i Norge – som i Danmark – igangsat en række initiativer, der kan afhjælpe behovet for arbejdskraft på sundheds- og omsorgsområdet samt indsatser, der skal tiltrække og fastholde personale til området.
Bæredygtigt byggeri i Norge
Bæredygtigt byggeri har længe været et centralt fokus i Norge, med vægt på
miljøvenlige materialer og energieffektive løsninger. Træ, ofte
FSC-certificeret, anvendes både af æstetiske og miljømæssige årsager.
Bygningerne integrerer solpaneler, varmepumper og andre vedvarende
energikilder. Præfabrikation og modulbyggeri anvendes også for at minimere
affald og klimaaftryk. Byggerierne er desuden designet til at modstå ekstreme
vejrforhold, og der er et væsentligt fokus på genbrug og cirkulær økonomi.
Udvalget besøgte to bæredygtige ældrebyggerier: Kolbotn Omsorgsboliger, som stod færdige i 2019 og består af 72 ældrevenlige lejligheder, fordelt på fire etager og med en cafe, der er åben for offentligheden, i stueetagen. Byggeriet, der vandt prisen for årets sundhedsbyggeri i 2019, er designet til at undgå et institutionelt præg. Udvalget besøgte også Furuset Hageby, en demenslandsby i Oslo, som er BREEAM Excellent-certificeret og blev designet med fokus på demensvenlig indretning.
Fastholdelse og rekruttering
Norge har også arbejdet intensivt på at fastholde og rekruttere medarbejdere
til sundheds- og omsorgsområdet. Udvalget blev derfor præsenteret for tre
norske initiativer/indsatser, der har vist gode resultater ift. at tiltrække
nye medarbejdere samt fastholde eksisterende medarbejdere til området.
Menn i Helse har tiltrukket mænd til sundheds- og omsorgsområdet, og over 1000 mænd har gennemført uddannelsen som sundhedsmedarbejder, hvoraf 9 ud af 10 har fået job. Jobbvinner har arbejdet på at gøre kommunale sundhedsarbejdspladser mere attraktive gennem mentorprogrammer og samarbejde med uddannelsesinstitutioner. Tørn-programmet har optimeret ressourceudnyttelsen og reduceret deltidskulturen i sundhedssektoren og blev nationalt forankret i 2023, involverende 173 kommuner.
Udvalget blev også præsenteret for en konkret digital løsning digital natbemanding”. Oslo Kommune har sat 205 mio. kr. af til at implementere digital natbemanding på en række plejehjem i Oslo. Det er forventningen, at løsningen kan medføre en langt mere effektiv brug af medarbejderressourcerne på plejehjem og dermed reducere behovet for medarbejdere.
Studieturen til Norge gav udvalget indsigt i tilgangen til bæredygtigt byggeri og initiativer til at styrke arbejdsstyrken i sundhedsområdet. I vedhæftede præsentation fremgår en uddybende beskrivelse af de indsatser og initiativer, som Sundheds- og Omsorgsudvalget blev præsenteret for på studieturen.
Økonomi
Der er ingen økonomiske konsekvenser ved denne indstilling.
Der er vedlagt endeligt regnskab for studieturen – jf. bilag 2.
Videre proces
På baggrund af udvalgets drøftelse vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF) tage erfaringer og input fra studieturen med i det videre arbejde med udviklingen af sundheds- og ældreområde
SUF vil herudover fortsætte dialogen og erfaringsudvekslingen med de norske samarbejdspartnere.
Per Bennetsen
/Thomas Brahm