Årlig effektstatus på Strategi for håndtering af arbejdskraftmangel i SUF
Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges en første effektstatus på Strategi for håndtering af arbejdskraftmangel i SUF samt på de fastholdelses- og rekrutteringsindsatser, der er finansieret i Budget 2022, 2023 og 2024.
Hovedparten af indsatserne kører planmæssigt, og behov for justeringer håndteres inden for rammen af de besluttede indsatser, via indsatser i Budget 2025 eller med forslag til kommende budgetforhandlinger. For en række indsatser er det endnu for tidligt at se en konkret effekt, ligesom tilgængelige effektdata endnu er begrænsede.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget
- at tage effektstatus på Strategi for håndtering af arbejdskraftmangel i SUF frem mod 2030 til efterretning
- at godkende forslag til justering af Strategi for håndtering af arbejdskraftmangel i SUF frem mod 2030.
Problemstilling
Sundheds- og Omsorgsudvalget (SOU) godkendte den 14. december 2023 Strategi for håndtering af arbejdskraftmangel i SUF frem mod 2030. Strategien indeholder en række temaer og tilhørende indsatser, der har som mål hhv. at øge arbejdsudbuddet og reducere behovet for arbejdskraft. SOU forelægges for første gang en årlig opfølgning med fokus på indsatsernes effekter.
Ny prognose og forbehold for ny Sundhedsreform
Siden strategiens vedtagelse er der med Personalepolitisk Redegørelse (PPR) 2024 lavet en ny fremskrivning af manglen på arbejdskraft inden for velfærdsområderne i Københavns Kommune (KK). Fremskrivningen viser, at KK i 2035 kommer til at mangle i alt 3.700 medarbejdere. SUF’s andel udgør knap 2.000 medarbejdere (1020 SOSU-hjælpere, 680 SOSU-assistenter, 290 sygeplejersker). Til sammenligning viste fremskrivning i PPR 2022, at KK som geografisk område kom til at mangle 4.650 sygeplejersker, SOSU-assistenter og SOSU-hjælpere i 2030. Det bemærkes, at opgørelsesmetoden i PPR 2024 er ændret fra KK som geografisk område til KK som arbejdsplads.
Det skal hertil bemærkes, at fremskrivningen af mangel på arbejdskraft i PPR 2024 ikke tager højde for indsatserne i strategien, og disses forventede effekt. Hvis målene i strategien, der skal øge arbejdsudbuddet, opfyldes, vurderes det, at godt halvdelen (ca. 55 pct.) af behovet for arbejdskraft imødekommes. Hertil kommer effekterne som følge af øget digitalisering og velfærdsteknologi, som vil reducere behovet for arbejdskraft. Endelig afventes de konkrete konsekvenser af den nye Sundhedsreform, der også kan have indflydelse på manglen af arbejdskraft.
Løsning
Strategi for håndtering af arbejdskraftmangel rækker frem til 2030. Med det lange sigte prioriteres derfor årligt i forbindelse med budgetforhandlingerne en række indsatser, der har som mål hhv. at øge arbejdsudbuddet og reducere behovet for arbejdskraft.
Nedenfor gives en kort status på de seks temaer, der indgår i strategien. I bilag 1 uddybes status på indsatser i strategien, herunder data for fremdrift og effekt. Bilag 1 indeholder også status på supplerende indsatser på fastholdelses- og rekrutteringsområdet, der bl.a. er finansieret i Budget 2022, 2023 og 2024. Det bemærkes indledningsvist, at det for en række indsatser endnu er for tidligt at se en konkret effekt, ligesom tilgængelige effektdata endnu er begrænsede. Derudover er der revideret i nogle af effektmålene for så vidt angår temaerne Attraktive arbejdspladser, En styrket rekrutteringsindsats og Digitalisering og velfærdsteknologi for at gøre dem mere målbare i forhold til effektmålingen af de igangsatte indsatser. Slutteligt er der tilføjet nye effektmål for så vidt angår temaet Digitalisering og velfærdsteknologi.
Fortsat styrkelse af elevområdet
For at styrke elevområdet kan det for 2024 fremhæves, at der er et treårigt forløb i gang mhp. at styrke oplæringsvejledernes kompetencer og understøtte de uddannelsesansvarliges opgave ift. vejlederne på driftsenhederne; at voksenelevløn til alle elever over 25 år har bidraget positivt til rekruttering af elever; at indsatserne i projektet Eleven i centrum har fået en positiv modtagelse blandt SSA-eleverne og at SUF’s Rekrutteringsfunktion har fået gode erfaringer med et nyt tiltag med systematisk kontakt med eleverne om jobmuligheder efter endt uddannelse.
Voksenelevlønsordningen viser en umiddelbar og positiv rekrutteringseffekt, hvilket bl.a. ses i en stigning i antallet af elevansøgninger, der er steget fra 1.004 i hele 2022 til 1.419 i første halvår af 2024. Indsatserne ift. fastholdelse af elever viser endnu ikke samme positive effekt. Fx er andelen af SOSU-elever, der gennemfører uddannelsen, faldet fra 41% i gennemsnit i perioden 2020-2022 til 37% i 2023, og andelen af nyuddannede SOSU-elever, der ansættes i KK i deres første job, er faldet fra 55% i gennemsnit i perioden 2020-2022 til 49% i 2023.
SUF's vurdering er, at de nuværende indsatser skal fortsætte samtidig med, at det frem mod Budget 2027 vurderes, om der skal suppleres med yderligere indsatser. Det bemærkes i den forbindelse, at der er er iværksat en række andre tiltag, som forventes at bidrage positivt til rekruttering og fastholdelse af elever, herunder at der fra 2025 vil blive allokeret yderligere midler til de borgernære enheder med henblik på at styrke uddannelsesopgaven og give mulighed for at flere kan blive uddannet efter modellen ”Fra ufaglært til faglært”. Derudover får sprogstøtteindsatsen fra 2025 tilført et fast budget, som kan sikre en systematisk screening af og støtte til elever med behov.
En styrket rekrutteringsindsats
På rekrutteringsområdet kan det for 2024 fremhæves, at SUF’s Rekrutteringsfunktion har videreudviklet på indsatserne ift. fælles rekrutteringsindsatser; fortsat understøtter rekrutteringsprocessen hos SUF’s driftsenheder; har igangsat indsatser ift. at understøtte den interne mobilitet samt understøtter rekruttering af herboende udenlandsk arbejdskraft. Hertil har SUF lanceret kampagnen ”Ikke alle kan blive SOSU”, der har kørt både på sociale medier og i byrummet.
Effekten af ovenstående indsatser har været positiv, hvilket bl.a. ses ved antallet af ansøgere pr. opslag, der er steget fra gennemsnitligt 5,8 ansøgere til 12,6 ansøgere og opslag uden ansættelse, der er faldet fra 33 pct. til 29 pct.
Med Budget 2025 er der tilført midler til rekrutteringsområdet, der blandt andet indebærer en samlet central understøttelse af lederrekrutteringsprocessen, ressourcer til gennemførelse af evalueringsansættelser for sygeplejersker samt deltagelse i pilotforsøg med rekruttering af udenlandsk arbejdskraft uden for landets grænser.
Attraktive arbejdspladser
I 2024 har SUF åbnet et Simulationsakademi, der er udviklet et fælles onboardingforløb for nye ledere i SUF og der er ansat fire udekørende HR-administrative medarbejdere til at understøtte lederne med HR-administrative opgaver og systemudfordringer.
Det er for tidligt at se effekterne af ovenstående indsatser, da flere af dem er blevet igangsat i andet halvår af 2024. Udviklingen går dog i den rigtige retning, idet andelen af både ledere og medarbejdere, der fratræder indenfor det første år, er faldende fra hhv. 27% til 11% for ledere og 40% til 33% for medarbejdere. Derudover er sygefraværet faldet fra 20,3 til 18,7 sygefraværsdage pr. medarbejder.
I Budget 2025 er givet midler til en udvidet indsats til at understøtte implementeringen af introduktionsforløb for både medarbejdere og ledere, og der er afsat midler til at styrke lederudviklingsindsatsen og til udvikling af en lederpipeline.
Flere medarbejdere op i tid
På arbejdstidsområdet kan det for 2024 fremhæves, at der arbejdes med en række indsatser ift. at øge arbejdstiden og tilbyde fleksibilitet; at alle stillinger på velfærdsområderne fra 2024 skal slås op på fuld tid og at alle deltidsansatte, der ønsker det, skal have mulighed for at gå på fuldtid.
Effekten af ovenstående indsatser ses endnu ikke i en positiv udvikling i den gennemsnitlige arbejdstid. Overordnet er den gennemsnitlige arbejdstid pr. medarbejder faldet fra 32,7 timer/uge til 32,4 timer/uge. Erfaringerne viser, at det er en kompleks opgave at få flere op i tid, bl.a. fordi det betyder, at der skal arbejdes med vagtplanlægning på nye måder.
I Budget 2025 er der derfor givet midler til en styrkelse af op-i-tid-indsatsen, hvor der fra 2025 etableres et rejsehold, der får til opgave at hjælpe SUF’s enheder med at få flere medarbejdere op i tid.
Seniorområdet
På seniorområdet kan det for 2024 fremhæves, at SUF har etableret et seniornetværk for seniormedarbejdere. Derudover kører de seniorindsatser, som blev igangsat i 2023 videre (seniorfastholdelsesbonus, pulje til seniorordninger samt styrkelse af seniorsamtaler).
Effekten af ovenstående er overvejende positiv, hvilket bl.a. ses i forhold til den gennemsnitlige tilbagetrækningsalder, der er steget fra 64,4 år til 64,7 år, og at personaleomsætningen blandt seniorer +60 år er faldet fra 26% til 22%.
Digitalisering og velfærdsteknologi
På området vedrørende digitalisering og velfærdsteknologi kan det for 2024 fremhæves, at skærmbesøg i KK anvendes i stigende omfang; at telemedicinske behandlingstilbud til TeleKOL og Telehjerte er i drift og ibrugtaget; og at der arbejdes med at forenkle og optimere brugen af omsorgssystemet Cura – både ift. tekniske funktionaliteter, tværgående/sammenhængende arbejdsgange samt organisatorisk implementering. Der er desuden øget fokus på brugen af AI og automatisering via robotudvikling. Det bemærkes hertil, at projekterne vedrørende talegenkendelse, teknologiunderstøttelse af medicinhåndtering og øget tryghed blandt hjemmeboende borgere fortsat forløber planmæssigt.
For så vidt angår indsatserne inden for telemedicinske behandlingstilbud, skærmbesøg, CURA og AI og automatisering via robotteknologi forventes effekten først at vise sig over tid.
For så vidt angår indsatsen inden for teknologiunderstøttelse af medicinhåndtering i hjemmeplejen afrundes innovationscasen med udgangen af 2024. Der igangsættes herefter implementering med finansiering fra ældreformsmidlerne.
For så vidt angår øget tryghed blandt hjemmeboende borgere er der gennemført en midtvejsevaluering, der viser, at måltallene for 2024 er indfriet før tid, og der er opbakning fra såvel borgere som medarbejdere til projektet.
Justering af strategien
Generelt vurderes de seks temaer i strategien fortsat at være fyldestgørende, hvorfor der ikke med nærværende status lægges op til nye. Det foreslås, at strategien opdateres med den nye fremskrivning af forventet mangel på arbejdskraft fra PPR 2024. Derudover foreslås det, at beskrivelserne af indsatserne opdateres med de nye indsatser, som der i forbindelse med budget 2025 er givet midler til. Forslag hertil fremgår af bilag 2. Hertil foreslås, at nogle af effektmålene revideres for at gøre dem mere meningsfulde i forhold til den fremadrettede afrapportering. De reviderede mål er skrevet ind i bilag 1 og 2.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
SOU forelægges til sommer 2025 en ny halvårsstatus på strategien. I forbindelse med denne vil forvaltningen også lægge op til en drøftelse i SOU ift., om nogle indsatser bør revideres og/eller nedlægges, såfremt indsatserne ikke vurderes at leve op til den forventede effekt.
Anna Schou Johansen
/Nina Allin