Godkendelse af kvalitetsstandard Ældre i København 2020
Københavns Kommunes serviceniveau på ældreområdet beskrives i den borgerrettede kvalitetsstandard Ældre i København 2020, som fremlægges årligt til Borgerrepræsentationens godkendelse på Sundheds- og Omsorgsudvalgets anbefaling.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler
-
at godkende den borgerrettede kvalitetsstandard Ældre i København 2020 (bilag 1).
Problemstilling
Borgerrepræsentationen skal én gang årligt godkende en borgerrettet kvalitetsstandard for serviceydelser efter servicelovens §§ 83, 83a og 86 om personlig og praktisk hjælp, rehabiliteringsforløb, genoptræning og vedligeholdende træning.
Københavns Kommunes politisk fastsatte serviceniveau på ældreområdet samles og beskrives i den borgerrettede kvalitetsstandard Ældre i København 2020, som her forelægges til godkendelse.
Løsning
Ældre i København 2020 giver et overblik over de forskellige tilbud til ældre borgere over 65 år, både tilbud, som henvender sig til alle ældre, og tilbud til særlige målgrupper. Kvalitetsstandarden indeholder både tilbud, som borgerne skal visiteres til, og andre tilbud. Beskrivelser af de enkelte tilbud indeholder kontaktoplysninger, evt. pris og henvisninger, hvor der kan findes uddybende information.
Borgerne kan endvidere i Ældre i København 2020 finde relevant information om, hvordan man søger de forskellige tilbud, borgernes rettigheder, sagsbehandlingstider, muligheder for valg af leverandør, klagemuligheder, lovgivning mm.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen har i forbindelse med revision af forvaltningernes kvalitetsstandarder, hhv. Ældre i København 2020 og Hjælp i Hverdagen 2020, samarbejdet mhp. at sikre, at katalogerne fortsat er harmoniseret i det omfang, det er fagligt meningsfuldt i forhold til de respektive målgrupper.
Pixi-udgaverne af Ældre i København på dansk og ni andre sprog er blevet revideret i 2018. De forventes fremover at blive opdateret hver 4.-5. år eller hvis der kommer større ændringer.
Opdatering af Ældre i København 2020
Udover sproglige korrektioner og præciseringer samt en række opdateringer er der sket følgende indholdsmæssige ændringer på baggrund af politiske beslutninger i Sundheds- og Omsorgsudvalget eller Borgerrepræsentationen:
-
I afsnittet Ældrebolig er der tilføjet underafsnittet Tryghedsbolig, som er et nyt tilbud fra sommer 2020 til ensomme og utrygge ældre.
-
Afsnittet Plejebolig er blevet omstruktureret, og det tidligere underafsnit Særlige profiler efter dit behov og interesse er blevet opdelt i to underafsnit, Profilplejehjem efter din interesse og Forskellige typer plejebolig, hvor der er tilføjet plejeboliger til døve og svært overvægtige borgere.
-
Afsnittet Midlertidige døgnophold er blevet omstruktureret, og der er tilføjet tre nye underafsnit om Kort omsorgsophold, Midlertidigt plejeophold og Særligt for midlertidigt plejeophold, som bl.a. omhandler klippekort.
-
Det tidligere afsnit Sundhed og Genoptræning er blevet opdelt i to afsnit, Genoptræning og Sundhed og forebyggelse. I afsnittet Sundhed og forebyggelse er der tilføjet to underafsnit om Center for Mental Sundhed og Angstforløb, og underafsnittet Forebyggende hjemmebesøg er opdateret på baggrund af lovændringer og politiske beslutninger.
Sidste år overgik Ældre i København 2019 til Københavns Kommunes nye grafiske design og layout. Layoutet ved Ældre i København 2020 er blevet yderligere forbedret med henblik på at forøge læsevenlighed:
-
Praktisk information om hvert tilbud er samlet i højre spalte
-
Fokus på sort/mørkere skrift på hvid baggrund
Det undersøges, hvorvidt der er mulighed for at trykke kataloget på lidt tyndere papir end sidste år og fortsat undgå gennemskin for at minimere vægten af kataloget.
Inden tryk vil Ældre i København 2020 suppleres med Sundheds- og Omsorgsborgmesterens forord. Der vil endvidere ske opdateringer af fx adresser, adresselister og takster.
Høring over Ældre i København 2020
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har sendt kvalitetsstandarden Ældre i København 2020 i høring hos Københavns Ældreråd, Ældre Sagen København City og kommunens private leverandører. Kataloget har desuden ligget på Københavns Kommunes høringsportal Bliv hørt.
Der er modtaget fem høringssvar (bilag 3). Københavns Ældreråd, Ældre Sagen København City og Valby Lokaludvalg finder Ældre i København 2020 oplysende, velformuleret, overskuelig og læsevenlig. Christianshavns Lokaludvalg er tilfreds med de mange gode tilbud i Ældre i København 2020.
På baggrund af høringssvarene er der blevet foretaget mindre præciseringer og rettelser. En uddybende beskrivelse af høringssvarene og forvaltningens vurdering heraf findes i bilag 2.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Såfremt udvalget godkender indstillingen, sendes Ældre i København 2020 til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til godkendelse i januar 2020. Efter Borgerrepræsentationens godkendelse færdiggøres kvalitetsstandarden med henblik på tryk, offentliggørelse og distribution.
Ældre i København 2020 vil desuden blive tilgængelig på www.kk.dk.
Katja Kayser
/Helle Schnedler
Beslutning
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.