Mødedato: 12.12.2002, kl. 15:00

Omstilling af folkesundhedsområdet som opfølgning på ekstern evaluering af Sund By

Omstilling af folkesundhedsområdet som opfølgning på ekstern evaluering af Sund By

for mødet «MDAT» kl

Sundheds- og Omsorgsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 12. december 2002

 

4. Omstilling af folkesundhedsområdet som opfølgning på ekstern evaluering af Sund By

SOU 278/2002 J.nr. 45/2002

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at Sund By integreres i det øvrige folkesundhedsområde i en samlet folkesundhedsenhed, og at folkesundhedsarbejdet målrettes gennem programmer rettet mod børn & unge, voksne og ældre københavnere.

at det politiske grundlag for folkesundhedsarbejdet styrkes via tilbagevendende årlige seminarer for Sundheds- og Omsorgsudvalget, hvor de tre overordenede programmers mål og resultater drøftes.

at COWI's evalueringsrapport om Sund By tages til efterretning

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 12. december 2002

Sundheds- og Omsorgsudvalget drøftede indstillingen og besluttede med udgangspunkt heri, at Sundhedsforvaltningen sender et oplæg i høring lokalt, forinden forelæggelse af ny indstilling i Sundheds- og Omsorgsudvalget og efterfølgende fremsendelse til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Høringen skal konkret stille spørgsmål om hvad man lokalt har fundet brugbart og hvad man har savnet, og mere generelt tanker om sundhedsområdet. Forslag til høringsmateriale fremlægges for udvalget på det førstkommende møde.

Dog kunne udvalget tiltræde 2. at-punkt, således at dette ikke fremsendes til politisk beslutning senere.

 

 

 

 

 

RESUME

Denne indstilling med vedlagte bilag er et forslag til en ny folkesundhedsorganisation i SundhedsforvaltningenDet er en opfølgning på indstilling fra den 29. august 2002 (SOU 191/2002) om den eksterne evaluering af Sund By, som Borgerrepræsentationen besluttede at gennemføre i oktober 2001

Udvalget var på mødet den 29. august 2002 af den opfattelse, at den oprindelige indstilling ikke var udtømmende, og ønskede samtidig en mulighed for en drøftelse af folkesundhedsområdets fremtid på et temamøde. Dette temamøde blev afholdt den 24. oktober i år, og gav forvaltningen en række væsentlige bidrag, der er indarbejdet i denne indstilling.

Forvaltningen har herefter formuleret følgende mål for en ny organisation, der skal kunne føre Folkesundhedsplanen ud i livet:

  1. Servicen overfor borgerne skal styrkes således, at de har lokal adgang til effektive, helhedsorienterede og vedvarende tilbud om sundhedsfremme og forebyggelse fra en bred vifte af forskellige udførere.
  2. Folkesundhedsarbejdet skal i højere grad fokusere på særlige målgrupper, der har stort behov for sundhedsfremme og forebyggelse.
  3. Sundhedsforvaltningen skal give Sundheds- og Omsorgsudvalget en bedre og mere effektiv betjening. Sundheds- og Omsorgsudvalget skal årligt diskutere fremdriften i arbejdet med folkesundheden via fokuserede strategisk oplæg om gennemførelsen af tre programmer for børn og unge, voksne og ældre.
  4. Forvaltningens kapacitet skal styrkes i forhold til at indgå strategiske partnerskaber og arbejde tværsektorielt.

For at nå disse mål foreslår Sundhedsforvaltningen en sammenlægning af Sund By med det øvrige folkesundhedsområde i en samlet folkesundhedsorganisation, der har ansvaret for at målrette og koordinere forebyggelsesindsatsen og som gennemfører programmer rettet mod børn og unge, voksne og ældre.

Forslaget skal ses i sammenhæng med Sundhedsforvaltningens indstilling til Økonomiudvalget om en styrkelse af Sundhedsforvaltningens organisation. Heri indgår, at sundhedsområdet organiseres med udgangspunkt i en bestiller-udfører-model, som indbefatter, at hele driften af folkesundhedsområdet udskilles fra centralforvaltningen. Folkesundhedsområdet får således egen udførerchef, som bliver del af koncernledergruppen.

Arbejdet med at udvikle og gennemføre indsatser skal stadig foregå lokalt i samarbejde med partnere, kommunale som private. Medarbejdere skal i kortere og længere perioder placeres hos partnere med henblik på at udvikle og gennemføre aktiviteter. Skoler, biblioteker, kvarterløftcentre m.v, skal benyttes til de kursustilbud der henvender sig til borgerne. Herved opnås en fortsat lokal tilstedeværelse uden at binde ressourcer i faste kontorer. Der bliver således tale om en mere fleksibel lokal tilstedeværelse.

De tre programmer, der består af indsatser rettet mod grupper af børn og unge, ældre og voksne, skal være med til at fokusere arbejdet på de grupper som har særlige behov. Herved anvendes ressourcerne i forhold til de borgere, hvor midlerne gør størst gavn.

Sundhedsforvaltningen indstiller endvidere, at udvalgets styring af området styrkes via et årligt tilbagevendende seminar, hvor de tre programmer drøftes. Desuden skal udvalget ved den lejlighed have en status for fremdriften i arbejdet, herunder lokal forankring og lokal deltagelse.

Endvidere foreslår Sundhedsforvaltningen, at COWIs evaluering om Sund By tages til efterretning, idet anbefalingerne i rapporten danner grundlag for denne indstilling.

 

Til top