Ny model for kommunale tilsyn (Tilsynspolitik)
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen skal årligt forelægge forslag til model for gennemførelse af de kommunale tilsyn (Tilsynspolitik). På baggrund af en række kritiske tilsyn i 2014 og et ønske om, at tilsynene afspejler den nye Ældrepolitik har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejdet et forslag til et nyt koncept for de kommunale tilsyn.
Indstilling og beslutning
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender at sende ny model for kommunale tilsyn i høring hos Ældrerådet (bilag 1).
Problemstilling
Erfaringerne fra en række kritiske tilsyn i 2014 samt fra Fælledgården peger på, at der kan være behov for at revidere det kommunale tilsynskoncept for bl.a. at kunne fokusere tilsynene ved konkrete bekymringer om kvalitetsudfordringer.
Inden konceptet kan færdiggøres, er det centralt at få udvalgets bemærkninger til retning og prioritering af det fremadrettede tilsynsarbejde. Forslag til nyt tilsynskoncept sendes herefter i høring i Ældrerådet med henblik på endelig godkendelse i Sundheds- og Omsorgsudvalget i januar 2016.
Løsning
Kommunerne har pligt til at gennemføre et årligt uanmeldt tilsyn med alle plejeboliger. Kommunerne har endvidere forpligtelse til at føre tilsyn med, at den personlige og praktiske hjælp, madservice, midlertidige rehabiliteringsforløb samt genoptræning udføres i overensstemmelse med de afgørelser, udvalget har truffet (jf. Servicelovens §151). På plejecentrene foretager Embedslægerne tilsyn, der belyser det sundhedsfaglige område, herunder dokumentation og medicinhåndtering.
De kommunale tilsyn er blevet gennemført efter nogenlunde samme koncept i en årrække, og stemmer ikke på alle områder overens med de forskellige nye politikker og andre beslutninger, der er vedtaget de seneste år. Forvaltningen har derfor opstillet forslag til tilpasninger af tilsynskonceptet, der imødekommer behovet for mere fokuserede tilsyn med enheder med kvalitetsmangler og samtidig stemmer overens med Ældrepolitikken mv.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen foreslår, at tilsynene fortsat gennemføres af en uvildig, ekstern virksomhed med høj faglig kompetence på tilsynsområdet.
De områder, tilsynene omfatter foreslås at være de samme som hidtil, det vil sige:
- kommunal og privat hjemmepleje
- hjemmesygepleje
- plejecentre
- midlertidige døgnopholdspladser.
Det er forvaltningens vurdering, at disse områder har den største kompleksitet og risiko for borgerne. Derfor bør eksterne kvalitetstilsyn anvendes her. Tilsyn med madservice og genoptræning gennemføres internt af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.
Det foreslås, at tilsynene bliver mere datadrevne. Det vil sige, at der på baggrund af kendte data om kvaliteten i den enkelte enhed, sættes særligt fokus på områder, hvor der er potentielle kvalitetsmangler i enheden. Det foreslås således, at der fremover skelnes mellem tre typer uanmeldte tilsyn:
- Ordinært tilsyn, der gennemføres i de enheder, hvor der på baggrund af kendte kvalitetsdata ikke formodes at være nogen særlige kvalitetsproblemer. Disse tilsyn svarer til de nuværende tilsyn med enkelte metodiske ændringer.
- Fokuserede tilsyn, der er skærpede tilsyn, der gennemføres i de enheder, hvor data indikerer, der er kvalitetsmangler. Disse tilsyn gennemføres som de ordinære tilsyn, men med ekstra fokus på de kendte kvalitetsmangler. Fokuserede tilsyn er endvidere baseret på et større antal borgere end de ordinære tilsyn.
- Bekymringstilsyn, der er særlige tilsyn, som kan bestilles særskilt, hvis der er aktuel bekymring for kvaliteten i en bestemt enhed. Fremgangsmåde, indhold og omfang i disse tilsyn tilpasses i hvert tilfælde formålet med tilsynet.
Tilsynene skal fortsat belyse basiskvaliteten i indsatsen, men tilsynene vil i højere grad have fokus på borgernes hele liv jf. Ældrepolitikken. Som noget nyt foreslås det endvidere, at tilsynene også fokuserer på det lokale kvalitetsarbejde på de enkelte enheder.
Metodemæssigt foreslås det, at den nuværende fremgangsmåde suppleres med observationsstudier, hvor tilsynsførende enten følges med en medarbejder eller observerer bestemte situationer, fx et måltid. Som noget nyt gennemføres interview med den lokale ledelse for at opnå kendskab til det lokale kvalitetsarbejde. Telefoninterview med medarbejderne afløses i hjemmeplejen og plejecentrene med gruppeinterview.
Endelig vurderer forvaltningen, at der er behov for en bedre og mere systematisk tilbagemelding til de enheder, der har haft tilsyn. Forvaltningen foreslår, at der fremover vil være fem resultatkategorier (lige som ved embedslægetilsyn) i stedet for de nuværende tre. Hermed vil der blive større mulighed for at se variation mellem forskellige enheder og følge udvikling fra år til år.
I vedhæftede bilag er forvaltningens indledende forslag til et fremadrettet tilsynskoncept beskrevet (bilag 1).
Økonomi
Forvaltningens forslag til tilsynskoncept forventes at ligge indenfor rammerne af den nuværende bevilling til tilsyn.
Videre proces
På baggrund af udvalgets drøftelser reviderer forvaltningen Tilsynskonceptet, som sendes i høring i Ældrerådet med henblik på godkendelse på udvalgets møde i januar 2016.
Tilsynsopgaven skal forhandles med den eksterne leverandør i 2015 med henblik på at implementere de ændringer, der er foreslået. Forvaltningen indgår forhandlinger med BDO om fortsat at gennemføre tilsynene.
Det forventes, at Embedslægerne ændrer deres tilsynskoncept for 2016. Når de konkrete ændringer kendes, kan det give anledning til, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen foretager ændringer i konceptet for de kommunale tilsyn. Er der tale om større ændringer, forelægges forslag hertil for Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Lars Gregersen
/Daniel Schwartz Bojsen
Beslutning
Indstillingen blev godkendt