Mødedato: 12.08.2015, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Halvårsregnskab 2015

Se alle bilag
Godkendelse af det forventede regnskab for 2015 med tilhørende bilag.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender,
  1. a. det forventede regnskab 2015 pr. 30. juni 2015 (bilag 1)
    b. kvartalsregnskab pr. 30. juni 2015 (bilag 2)
    c. halvårsregnskab 2015 (bilag 3)
    d. forventede korrektioner til budget 2015 (bilag 4) og
  2. forslag til mindreforbrug, som kan omprioriteres til nye aktiviteter (bilag 5).

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal godkende det forventede regnskab pr. 30. juni 2015, jf. bilag 1 til 5. Regnskabet er udarbejdet på baggrund af regnskabs- og budgettal fra KØR og Rubin samt tilbagemeldinger fra decentralt niveau.

Det korrigerede budget er opdateret til og med beslutninger i Borgerrepræsentationen den 18. juni 2015. Herudover er der taget højde for kendte budgetkorrektioner, som forventes vedtaget af Borgerrepræsentationen, jf. bilag 4.

Yderligere er der i bilag 5 indmeldt mindreforbrug på servicerammen til tværgående prioritering, hvor 50 pct. i henhold til Økonomiudvalgets principper kan omprioriteres inden for udvalget.

Løsning

 Sundheds- og Omsorgsforvaltningens samlede forventede regnskab fremgår af nedenstående tabel 1. Af tabellen fremgår også forventede korrektioner.

Tabel 1. Det forventede regnskab pr. 30. juni 2015 (nettoudgifter samt bruttoanlæg, mio. kr., 1-decimal)
Bevilling Korrigeret budget 2015 Forventet regnskab 2015 Forventede korrektioner til budgettet Forventet afvigelse efter forventede korrektioner
Service 4.128,4 4.096,3 -8,8 23,3
Bevilling Sundhed 358,9 347,3 -8,1 3,4
Bevilling Pleje, Service og Boliger for ældre 285,8 273,3 -4,3 8,2
Beviling Demografireguleret 3.307,9 3.305,4 6,0 8,5
Bevilling Administration 175,8 170,2 -2,4 3,1
Overførsler mv. 1.831,2 1.831,8 0,0 -0,6
Bevilling Ældreboliger 56,5 41,6 0,0 14,9
Bevilling Medfinansiering 1.776,7 1.792,3 0,0 -15,6
Bevilling Særligt dyre enkeltsager -2,0 -2,0 0,0 0,0
Bevilling Anlæg 91,5 88,0 -3,5 0,0
Finansposter 50,5 59,0 8,6 0,1
I alt 6.101,5 6.075,1 -3,6 22,7




Som det fremgår, forventer Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ved årets udgang et mindreforbrug efter korrektioner på servicemåltalsrammen på 23,3 mio. kr.

Mindreforbruget på 23,3 mio. kr. på servicemåltalsrammen er sammensat af et forventet mindreforbrug og et forventet merforbrug, som kan henføres til følgende specifikke områder:

Mindreforbrug:
  • 2,3 mio. kr. vedrørende sundhedsprojekter
  • 9,0 mio. kr. vedrørende anskaffelse af nyt omsorgssystem 
  • 2,1 mio. kr. vedrørende betaling for lønanvisning
  • 29,6 mio. kr. til køb og salg af pladser hos andre kommuner
  • 5,5 mio. kr. til øvrigt mindreforbrug, netto.
Merforbrug:
  • 9,7 mio. kr. vedrørende specialiseret rehabilitering
  • 1,4 mio. kr. (netto) vedrørende uddannelsesområdet
  • 5,2 mio. kr. (netto) vedrørende hjemmeplejeområdet
  • 8,9 mio. kr. vedrørende plejehjemsområdet.

På bevillingerne vedrørende overførsler forventes et merforbrug på 0,6 mio. kr. 

På anlægsbevillingen forventes budgetoverholdelse.

På finansposter forventes budgetoverholdelse.

I forbindelse med implementering af Københavns Kommunes Arbejdsplanssystem, KAS, som erstatning for det tidligere Vagtplansystem, er der i lønkørslerne for maj og juni måned konstateret en del ekstra udbetalinger af ekstratimer samt aconto udbetalinger. Dette medvirker til, at grundlaget for prognosticering af lønnen bliver usikkert, hvorfor der på nuværende tidspunkt er større usikkerhed tilknyttet prognosen end normalt.

Nedenfor gennemgås Sundheds- og Omsorgsforvaltningens bevillinger og særlige fokusområder:

Bevillingsområde Sundhed:
Sundhedsprojekter
På området forventes et mindreforbrug på 2,3 mio. kr. Mindreforbruget kan primært henføres til uforbrugte midler på 1,7 mio. kr. til projekt vedrørende psykisk sundhed på arbejdspladsen. Årsagen hertil er, at en nærmere konkretisering i forhold til implementering af indsatsen, fortsat er uafklaret. Herudover er der en række mindreforbrug på ialt 0,6 mio. kr.

Færdigbehandlede patienter
På området forventes budgetoverholdelse, men det er dog under forudsætning af, at et mindreforbrug på 3,0 mio. kr. vedrørende færdigbehandlede patienter omprioriteres til tværgående prioritering, se bilag 5.

Genoptræning efter sygehusindlæggelse
På området forventes et mindreforbrug på 0,8 mio. kr., som vedrører et forventet mindreforbrug på ejendomsudgifter. Herudover er det en forudsætning, at et forventet mindreforbrug på 4,4 mio. kr. vedrørende vederlagsfri fysioterapi omprioriteres til tværgående prioritering, jf. bilag 5. 

Bevillingsområde Pleje, Service og Boliger for Ældre:
IT-drift og KOS
På området forventes et mindreforbrug på 9 mio. kr., som primært kan relateres til, at udbudsstrategien for anskaffelse af et nyt omsorgssystem er forsinket. Det er derfor forbundet med usikkerhed, hvad udgifterne til anskaffelsen af et nyt omsorgssystem samt de projektrelaterede omkostninger bliver i 2015. Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges i efteråret en indstilling vedrørende udbudsstrategien for anskaffelse af nyt omsorgssystem, herunder godkendelse af anlægsbevilling.

Uddannelse
På området forventes et samlet merforbrug på 1,4 mio. kr., som er sammensat af et forventet merforbrug på elevområdet, merindtægter for refusioner for jobrotationsforløb samt en række mindre merforbrug på øvrige poster.
 
Projekter og indsatser inklusiv Ældrepulje
På området forventes et mindreforbrug på 0,5 mio. kr., som kan henføres til vanskeligheder med at rekruttere borgere til projektet Spisevenner. Dette projekt ophører ved årets udgang. For så vidt angår de tildelte ældrepuljemidler fra Social- og Indenrigsministeriet forventes for nuværende budgetoverholdese.

Bevillingsområde Demografireguleret:
Hjemmepleje og Sygepleje
På området forventes et merforbrug på 5,2 mio. kr. Området består af den kommunale hjemmepleje, den private hjemmepleje, sygeplejeområdet samt ordninger, herunder tøjvask og indkøb. Merforbruget er sammensat af en række mer- og mindreforbrug. På sygeplejeområdet er der et forventet merforbrug på 20,9 mio. kr. som dog til dels modsvares af et forventet mindreforbrug hos den kommunale hjemmepleje på i alt 15,3 mio. kr. På områderne vedrørende ordninger forventes et mindreforbrug på 1,7 mio. kr., som kan relateres til faldende aktivitet. Herudover forventes et merforbrug på private leverandører på i alt 1,3 mio. kr. Merforbruget dækkes af øvrigt mindreforbrug på bevillingen.

Køb og Salg af pladser
På området forventes et mindreforbrug på 29,6 mio. kr., hvoraf 18,9 mio. kr. kan henføres til et fald i de forventede udgifter til køb af pladser uden for Københavns Kommune, mens der på indtægter forventes en nettomerindtægt på 7,7 mio. kr. Herudover forventes en mindreudgift på 3,0 mio. kr. vedrørende køb af pladser i Socialforvaltningen. Området er vanskeligt styrbart, da valg af plejebolig er omfattet af frit valg. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har i samarbejde med Økonomiforvaltningen gennemført en analyse af årsager til den faldende aktivitet samt konsekvenserne heraf i forhold til presset på 4-ugers ventetidsgaranti til plejebolig. Analysen forventes færdiggjort i løbet af august. Det kan oplyses, at budgettet til køb af pladser reguleres i forhold til det faktiske regnskab for det foregående år.

Plejecentre
På området forventes et merforbrug på 8,9 mio. kr. som primært kan henføres til øgede udgifter til særligt plejekrævende beboere samt ekstra udgifter til plejepakker, idet de centralt afsatte budgetmidler ikke forventes at kunne dække de forventede faktiske udgifter. Merforbruget dækkes af øvrigt mindreforbrug på bevillingen. 
 
Træningscentre
På området forventes et merforbrug på 9,5 mio. kr., som primært kan henføres til specialiseret rehabilitering, hvor der med virkning fra den 1. januar 2015 er vedtaget en ny bekendtgørelse og vejledning på genoptræningsområdet. Der er foreløbig ikke givet DUT-midler til opgaven, men der er i overførselssagen afsat midler i puljen til uforudsete udgifter til håndtering af forventede merudgifter i 2015, idet de forventede varige økonomiske konsekvenser undersøges frem mod budget 2016.

Madudbringning
På området forventes et mindreforbrug på 1,6 mio. kr., som primært kan relateres til en forventet nedgang i produktion af kostenheder. Det vurderes, at den politiske målsætning om en økologiprocent på 90 er vanskelig at opnå uden yderligere forøgelse af enhedsomkostningerne.

Bevillingsområde Administration: 
På området forventes et mindreforbrug på 3,1 mio. kr., som primært kan relateres til færre udgifter til afregning til KS for lønanvisning.

Bevillingsområde Overførsler:
Ældreboliger 
På området forventes et mindreforbrug på 14,9 mio. kr., som primært kan henføres til færre udgifter til ydelsesstøtte, som følge af en faldende afdragsprofil.  

Medfinansiering
På området forventes et merforbrug på 15,6 mio. kr., som vedrører merudgifter til ambulant somatik, som dog modsvares af forventede mindreudgifter til stationær somatik. Herudover forventes merforbrug på udgifter til sygesikring og stationær genoptræning. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil i forbindelse med 3. kvartals prognose søge om tillægsbevilling til dækning af det forventede merforbrug.

Særligt dyre enkeltsager
På området forventes budgetoverholdelse.

Bevillingsområde Anlæg:
På området forventes budgetoverholdelse.

Bevillingsområde Finansposter:
På området forventes budgetoverholdelse. 

Mindreforbrug som kan omprioriteres
I overensstemmelse med Økonomiudvalgets principper for indmeldt mindreforbrug på servicemåltalsrammen til tværgående prioritering tilgår 50 pct. kommunekassen, mens Sundheds- og Omsorgsudvalget kan omprioritere de resterende 50 procent inden for egen budgetramme. Det foreslås på den baggrund, at det forventede mindreforbrug på færdigbehandlede patienter, i alt 3 mio. kr., samt mindreforbrug på vederlagsfri fysioterapi i alt 4,4 mio. kr., indmeldes til tværgående omprioritering i 2015, jf. bilag 5. Det skal bemærkes, at de pågældende budgetter indgår i forvaltningsspecifikke effektiviseringer for 2016.

De 50 procent, som kan omprioriteres inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets egen budgetramme, udgør 3,7 mio. kr. og foreslås omplaceret til anlæg. Dels til indkøb og opsætning af mobile driftssikre nødkaldeanlæg, ialt 1,7 mio. kr., jf. budgetønske godkendt af udvalget på mødet den 24. juni 2015. Dels som tillægsbevilling, i alt 2,0 mio. kr., til den eksisterende indsats vedrørende indkøb og opsætning af mobile sprinklere på plejecentre, idet behov og efterspørgsel overstiger den eksisterende bevilling.

Økonomi

Jf. ovenfor.

Videre proces

Når det enkelte fagudvalg har godkendt det forventede regnskab, behandler Borgerrepræsentationen i henhold til sædvanlig procedure på møde den 27. august 2015 kommunens samlede forventede regnskab for 2015.


Hanne Baastrup


                                                                                             /Søren Winther Rasmussen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Til top