Mødedato: 12.08.2015, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Nyt koncept for BRUS 2015

Se alle bilag
Sundheds-og Omsorgsforvaltningen foreslår med denne indstilling et nyt koncept for forvaltningens brugerundersøgelser (BRUS). Det nye koncept beskrives kort nedenfor. Se desuden bilag 1, ”Notat om nyt koncept for BRUS” for en detaljeret beskrivelse af konceptet.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender forslag til nyt koncept for BRUS, hvor fokus i højere grad rettes mod effekt og de politiske mål,
  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at alle BRUS-undersøgelser gennemføres årligt fra og med 2016.

 

Problemstilling

Siden 2010 har indholdet i brugerundersøgelserne (BRUS) på tværs af alle undersøgelser fokuseret næsten udelukkende på at afdække den brugeroplevede kvalitet af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens ydelser ved hjælp af traditionelle tilfredshedsspørgsmål a la "Hvor tilfreds eller utilfreds er du alt i alt med at bo her på plejehjemmet?".

Kun i mindre omfang har BRUS haft fokus på effekt i form af cirka fem spørgsmål, hvor borgeren vurderer eget helbred, livskvalitet, tryghed og ensomhed. Samtidig har der i alle BRUS-undersøgelser været et meget specifikt fokus på selve tilfredsheden med ydelser, fx pleje, mad, indkøbsordning. Spørgeskemaerne er derfor ikke designet til at måle på borgernes oplevelse af, om kommunen lever op til sine politikker og politiske mål.

Løsning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen foreslår med denne indstilling, at fokus i BRUS fremover vil være trefoldigt, henholdsvis:
  1. at afdække brugeroplevet effekt og værdi – hvilken effekt og værdi oplever borgeren at få ud af forvaltningens ydelser?
  2. at monitorere opfyldelsen af de overordnede mål i Sundheds- og Omsorgsforvaltningens politikker, hhv. ældrepolitikken og sundhedspolitikken
  3. at fortsat måle den brugeroplevede tilfredshed med forvaltningens ydelser – dog i mindre detaljeret omfang end hidtil, dvs. med et stærkt reduceret antal spørgsmål om specifikke indsatser. 
Tilpasningen af BRUS sker med henblik på at understøtte et løbende ledelsesfokus på effekt for borgeren og at sikre viden om politikkernes målopfyldelse fra et borgerperspektiv. BRUS søges således tilpasset til den generelle styringsmæssige udvikling, som Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har igangsat over de seneste år.

Denne nye tilgang i BRUS foreslås i første omgang afprøvet i 2015, hvor BRUS planmæssigt gennemføres på områderne aktivitetstilbud, hjemmepleje og plejebolig. 2015 betragtes således som "pilot-år", idet resultaterne af undersøgelserne kan foranledige nye revisioner af spørgeskemaerne i 2016.

Med den foreslåede ændring af indholdet i undersøgelserne bliver BRUS Sundheds- og Omsorgsforvaltningens vigtigste værktøj til at følge borgernes oplevede målopfyldelse af Ældre- og Sundhedspolitikkerne og borgernes oplevede effekt af vores ydelser.

Det er derfor nødvendigt med en relativt hyppig dataindsamling, så viden om borgernes oplevelse af effekt og implementering af politikkerne kan sidestilles med data om aktivitet og økonomi mv., som blandt andet kan trækkes fra omsorgssystemet, registre etc.

Derfor foreslås, at alle BRUS-undersøgelser gennemføres årligt fra og med 2016.

Det bemærkes, at en hyppigere gennemførsel ikke vil betyde yderligere belastninger for borgere eller medarbejdere. Dels er undersøgelserne designet med henblik på at forstyrre borgerne mindst muligt, dels gennemføres undersøgelserne af ekstern leverandør, så driften ikke berøres.

Ovenstående ændring af det indholdsmæssige fokus i BRUS indebærer en væsentlig reduktion af de traditionelle "tilfredshedsspørgsmål" i BRUS. Forslaget har derfor den konsekvens, at de nye resultater ikke længere kan sammenlignes med tidligere gennemførte undersøgelser. Kun de eventuelle konkrete spørgsmål, som bibeholdes i den nuværende formulering, vil kunne sammenlignes med tidligere resultater. Omvendt åbner en revision af spørgeskemaerne op for, at centrale tilfredshedsspørgsmål kan ensrettes med de landsdækkende brugertilfredshedsundersøgelser med henblik på at muliggøre benchmark til andre kommuner.

Metodiske ændringer i BRUS Hjemmepleje

Udover ovenstående indholdsmæssige ændringer i BRUS foreslår Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at der gennemføres en udvidelse af BRUS Hjemmepleje, som skal forbedre opfølgningen og læringen i BRUS Hjemmepleje. Konkret udvides BRUS Hjemmepleje, så resultaterne fremover kan rapporteres på hjemmeplejegruppeniveau og ikke blot på by- og lokalområdeniveau (som i dag). Analyser af data fra BRUS Hjemmepleje 2014 indikerer nemlig, at der sandsynligvis er meget store forskelle på hjemmeplejegruppernes resultater – også mellem hjemmeplejegrupper fra samme lokalområder.

Bedre dækning af svage borgere i BRUS Plejebolig
Endelig foreslår Sundheds- og Omsorgsforvaltningen at videreudvikle BRUS, så undersøgelserne kan sikre mere viden om de mest kognitivt svækkede borgere. Eksempelvis har demenspladser hidtil ikke været omfattet af BRUS Plejebolig. Konkret foreslås følgende:
  1. Pårørendeundersøgelse blandt pårørende til demente i plejebolig
  2. Udvikling og afprøvning af koncept for undersøgelse blandt kognitivt svækkede borgere i plejebolig og demenscentre.
Ambitionsniveauet er, at begge undersøgelsestyper udvikles og pilottestes i mindre skala (fx på ét plejecenter) i 2015 eller primo 2016. Afhængigt af hvad pilottestene viser, udvælges de bedst fungerende undersøgelsestyper med henblik på, at der primo 2016 kan træffes beslutning om en eventuel udrulning på andre relevante enheder.

Undersøgelser blandt pårørende
Ældrepolitikkens reformspor 7, ”Omsorg for livet - Plads til pårørende”, sætter fokus på pårørende og deres oplevelser af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Helt specifikt nævnes, at ”pårørende får mulighed for at give deres mening til kende fx i pårørendeundersøgelser og pårørenderåd."

Forvaltningen vil derfor tage initiativ til, at der i første halvdel af 2016 udvikles et koncept for pårørendeundersøgelser i SUF. Der fokuseres i første omgang på pårørende til plejeboligbeboere, men der tages samtidig stilling til relevansen af pårørendeundersøgelser på andre områder, fx hjemmepleje. I udviklingsarbejdet inddrages erfaringer fra ovenfor nævnte pårørendeundersøgelse blandt pårørende til demente i plejebolig.

Udviklingsarbejdet tilrettelægges, så eventuelle omkostninger til en bredere implementering af pårørendeundersøgelser kan indgå i budgetprocessen til budget 2017.

Økonomi

Alle omkostninger i 2015 og 2016 i forbindelse med en eventuel omlægning af BRUS kan rummes inden for den eksisterende budgetramme for BRUS. Eventuelle meromkostninger forbundet med det nye koncept fra 2017 og frem kan indgå i budgetprocessen for 2017.

Videre proces

Såfremt Sundheds- og Omsorgsudvalget tilslutter sig ovenstående forslag, vil forvaltningen igangsætte en proces, hvor relevante fagcentre, lokalområdeadministrationerne og udvalgte enheder inddrages i udformningen af nye spørgeskemaer mv.  

Undersøgelserne gennemføres i efteråret 2015 og afrapporteres planmæssigt til Sundheds- og Omsorgsudvalget primo 2016. Samtidig udarbejdes en orientering til Sundheds- og Omsorgsudvalget om erfaringerne med det nye koncept for BRUS.


        
            Lars Gregersen


                                                        /Daniel Schwartz Bojsen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Til top