Implementering af Sundhedsaftalen 2015-2018
Forvaltningen orienterer om implementeringen af sundhedsaftale 2015-2018.
Indstilling og beslutning
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orientering om implementering af den nye sundhedsaftale 2015-18 til efterretning
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager budgetnotat ”Sundhedsaftale og Praksisplan” til efterretning (bilag 1).
Problemstilling
Københavns Kommune og de øvrige 28 kommuner i Region Hovedstaden har i januar 2015 indgået en ny sundhedsaftale med Region Hovedstaden gældende for perioden 2015-18.
Sammen med Region Hovedstaden og almen praksis påbegynder kommunerne nu implementeringen af sundhedsaftalen. I den forbindelse er der udarbejdet en implementeringsplan, der prioriterer og uddyber gennemførelsen af sundhedsaftalens indsatser. Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres her om arbejdet med implementeringen af sundhedsaftalen i Københavns Kommune.
Afledt af implementeringsplanen fremsætter Sundheds- og Omsorgsforvaltningen et budgetforslag vedrørende finansiering af implementering af sundhedsaftalen i 2016 (bilag 1). Budgetnotatet indgår i budgetforhandlingerne vedrørende budget 2016.
Løsning
Den nye sundhedsaftale er bygget op om fire overordnede politiske visioner:
- At borgerne er og oplever at være samarbejdspart i eget forløb og medvirker i udviklingen af det sammenhængende sundhedsvæsen
- At udvikle og udbrede nye samarbejdsformer
- At sundhedsvæsenet bidrager til at skabe mere lighed i sundhed
- At borgeren selv oplever høj kvalitet og sammenhæng i indsatsen
De politiske visioner og målsætninger konkretiseres i en administrativ sundhedsaftale, der indeholder 73 indsatser, som kommuner, hospitaler og almen praksis vil arbejde med i den kommende fireårige periode. Indsatserne spænder over en lang række vigtige områder, herunder:
- Forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser
- Genoptræning, rehabilitering og hjælpemidler
- Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom
- Data, sundheds-it og elektronisk kommunikation på tværs af sektorer
- Brugerinddragelse
- Nye samarbejdsformer på tværs af sektorer.
Årlige implementeringsplaner sikrer en hensigtsmæssig prioritering af de mange indsatser i sundhedsaftalen og fastlægger, hvilke indsatser der skal arbejdes med i det kommende år. Implementeringsarbejdet følges af Sundhedskoordinationsudvalget, der består af politiske repræsentanter for region, almen praksis og kommuner, heriblandt Sundheds- og Omsorgsborgmester Ninna Thomsen. Indsatser, der skal indgå i implementeringsplanen for 2016, forventes politisk besluttet af aftaleparterne i Sundhedskoordinationsudvalget i oktober 2015.
Blandt væsentlige indsatser, som implementeres i 2015 og 2016, kan fremhæves:
- Udvikling af forløbsprogrammerne for kronisk sygdom, så programmerne bedre imødekommer sårbare gruppers behov
- Understøttelse af borgerens indflydelse på og mulighed for egenomsorg via telemedicinske indsatser
- Involvering af borgere i forhold til udvikling og tilrettelæggelse af det organisatoriske samarbejde i sundhedsvæsnet
- Udvikling og afprøvning af modelprojekter for integrerede organisatoriske modeller på tværs af kommune, hospital og almen praksis
- Løbende drøftelse af opgaveoverdragelse i forbindelse med større, strukturelle og principielle flytninger af opgaver mellem kommuner og region.
Finansiering af implementering af sundhedsaftalen i 2016
Indsatserne i sundhedsaftalen er indtil videre kun beskrevet på et overordnet niveau. Derfor er det på nuværende tidspunkt ikke muligt at give en endelig vurdering af, hvilke af sundhedsaftalens indsatser, der på længere sigt kræver tilførsel af ressourcer. For de indsatser, som igangsættes i 2016 vurderes det, at der er behov for finansiering på 5,6 mio. kr. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har derfor udarbejdet et budgetnotat vedrørende implementering af sundhedsaftalen i 2016. Se bilag 1.
- Udvikling og afprøvning af metoder til identificering af sårbarhed hos borgere med kronisk sygdom og multisygdom
- Monitorering af effekten af indsatserne i forløbsprogrammerne for kronisk sygdom
- Tidlig opsporing og indsats vedr. KOL, herunder udvidelse af målgruppen for rehabiliteringsindsatser til også at omfatte borgere med moderat KOL
- Udvikling og afprøvning af en model, der kan reducere forebyggeligt storforbrug af sundhedsydelser for ældre medicinske patienter med kroniske sygdomme
- Implementering af redskaber til tidlig opsporing og tidlig indsats vedrørende begyndende sygdomsudvikling på plejecentre og i hjemmeplejen
- Afkortning af den maksimale ventetid til genoptræning efter udskrivning fra hospital.
Der vil én gang årligt blive fulgt op på den indgåede sundhedsaftale, og herunder blive vurderet om der er behov for revision af indholdet.
Praksisplan for almen praksis
Det vedlagte budgetnotat omfatter tillige økonomi til implementering af praksisplanen for almen praksis. Med udgangspunkt i sundhedsaftalen definerer praksisplanen de opgaver, som ønskes løst af almen praksis inden for regionen. Københavns Kommune er forpligtet til at løfte området med 10,2 mio. kr. årligt. I 2016 budgetteres med 5 mio. kr., idet praksisplanen ikke forventes at kunne implementeres fuldt ud i 2016.
Høringsudkast til praksisplanen fremlægges i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 22. oktober 2015.
Økonomi
Videre proces
Katja Kayser
/Karen Nørskov Toke