Forsøg med selvstændige teams i ældreplejen
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,
- at udvalget tager orientering om forvaltningens arbejde med selvstændige teams til efterretning
Problemstilling
”Partierne opfordrer Sundheds- og Omsorgsudvalget til i samarbejde med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen at iværksætte forsøg med selvstændige teams i ældreplejen.”
Ideen om selvstændige teams i ældreplejen har i forskellige sammenhænge været drøftet i forvaltningen og er udmøntet i varierende grad. Ofte i en tolkning, hvor formålet med det selvstændige team har været at skærpe eller nytænke tilbud til borgerne, men lige så ofte som en måde at organisere og tilrettelægge arbejdet på, hvor formålet enten er medarbejdertrivsel eller effektivisering af administrative arbejdsgange.
Løsning
Ledelse og selvstændige teams i Sundheds- og OmsorgsforvaltningenOfte tolkes selvstændige teams som "ledelsesfrie" teams. I nedenfor beskrevne forsøg bevares eksisterende ledelseslag. Det skyldes forvaltningens klare overbevisning om, at det ikke er en farbar vej at fjerne ledelse fra de medarbejdere, som står borgerne nærmest. Ledelse efterspørges af medarbejderne. Ledere i ældreplejen har ofte selv en sundhedsfaglig baggrund og er derfor en vigtig sparringspartner for medarbejderne i de dilemmaer og udfordringer, de dagligt står overfor i mødet med borgerne. Samtidig er opgaveløsningen i den kommunale ældre- og sygepleje præget af en stigende kompleksitet som følge af blandt andet udviklingen i det nære sundhedsvæsen og opgaveglidning mellem region og kommune, hvilket også betyder, at det i stigende grad er nødvendigt at inddrage flere fagligheder i opgaveløsningen. Her er lederen afgørende for, at de rette fagligheder bringes i spil for at sikre et smidigt samarbejde med andre aktører i og udenfor kommunen. Dertil er lederen afgørende for at oversætte nye rammer, retningslinjer, politiske ønsker med videre til en håndterbar hverdag for medarbejderne, så de kan udøve deres faglighed og koncentrere sig om mødet med borgerne.
Selvstændigt team i Guldbergs Have
I forbindelse med åbningen af 24 nye tryghedsboliger i Guldbergs Have i efteråret 2020 afprøver forvaltningen en mere borgernær og fleksibel forebyggelses- og ældreplejeindsats, som blandet andet indebærer etablering af et selvstændigt team. I indsatsen eksperimenteres der med organisering, styring, opgavevaretagelse samt rollefordeling i ældreplejen, herunder snitflader til visitationen og sygeplejen, for at styrke beslutningskraften hos de medarbejdere, som møder beboerne i det daglige.
En tværfaglig medarbejderenhed placeres lokalt i Guldbergs Have og organiseres som et selvstændigt team. Organiseringen som selvstændigt team skal understøtte, at medarbejderne får mest mulig indflydelse på og ansvar for vagtplanlægningen og opgaveløsningen. Medarbejderne får ikke faste vagt- og køreplaner, men tilrettelægger deres arbejde med afsæt i beboernes aktuelle behov, ressourcer og ønsker.
Teamet får en daglig leder som skal sikre, at forandringerne føres ud i praksis eksempelvis gennem små forandringsforløb med brug af simulation og supervision.
Indsatsen forventes påbegyndt i efteråret 2020 og afprøves i tre år. Grundet den nuværende COVID-19 epidemi, og de deraf følgende konsekvenser for igangværende projekter, må der dog tages et generelt forbehold for tidshorsont med videre. Der er planlagt både en slut-evaluering og en midtvejs-evaluering med fokus på foreløbige erfaringer og behov for justeringer. Selvom formålet med indsatsen er borgerrettet, vil evalueringen også afdække, hvad selvstyre og nye måder at arbejde på betyder for medarbejdernes faglighed og trivsel.
Undersøgelse af teknologier som understøtter selvstændige teamsI Buurtzorg-modellen er selvstændige teams blandt andet fremhævet som en metode til at mindske antallet af medarbejdere i borgernes hjem. Teaminddeling har også været et vigtigt fokus i forvaltningens arbejde med kontinuitet i ældreplejen, men erfaringerne er ikke entydige, idet nogle hjemmeplejeenheder har opnået tilsvarende resultater uden brug af teaminddeling.
Nye teknologiske løsninger giver nu mulighed for at øge medarbejdernes indflydelse på vagtplanlægning og den daglige planlægning af besøg hos borgerne. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil derfor undersøge, i hvilken udstrækning denne teknologiske understøttelse kan bringe arbejdet med kontinuitet et skridt videre.
Vagtplanlægning varetages i dag af en administrativ medarbejder sammen med ledelsen i en hjemmeplejegruppe. Selvom udgangspunktet er, at vagter – og dermed også konkrete besøg – dækkes af det faste team omkring en borger, presser mange andre hensyn sig også på i det daglige såsom medarbejdernes kompetencer og ønsker til fridage samt en økonomisk forsvarlig tilgang til vikarforbrug.
Ny teknologi gør det muligt at afprøve en mere selvstyrende rolle for medarbejderne i hverdagen, så et team på tværs af sygepleje og ældrepleje i højere grad kan danne sig et overblik over og få indflydelse på teamets samlede vagt- og opgaveplanlægning. Administrativt personale skal fortsat varetage selve planlægningen, så de sundhedsfaglige medarbejdere i videst muligt omfang friholdes til borgernær pleje, men den viden om borgernes behov, som de sundhedsfaglige medarbejdere har, skal i højere grad bringes i spil i planlægningen af vagter og besøg.
Teamet involveres i vagtplanlægningen, og overbliksteknologi skal give dem mulighed for og forpligtelse til at koordinere dækning af planlagt fravær, såsom eksempelvis ferie og kompetenceudvikling, internt i teamet på en måde så borgerne oplever den bedst mulige kontinuitet. Tilsvarende kan overbliksteknologi hjælpe medarbejderne til at planlægge dagens besøg, når eksempelvis en medarbejder i teamet er syg. Bedre overblik og øget medindflydelse kan således give medarbejderne mulighed for i fællesskab løbende at justere vagtplaner og de dagligt planlagte besøg, og derved tilrettelægge den bedst mulige støtte og pleje til borgerne i et udvalgt geografisk område.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges i 2021 orientering om etablering af ny forebyggelse og hjemmeplejeindsats i Guldbergs Have og afdækning af mulige teknologer, der understøtter muligheden for selvstændige teams i hjemmeplejen.
Katja Kayser
/ Nanna Skriver
Beslutning
Indstillingen blev taget til efterretning