Ingen titel
Ingen titel
Sundheds- og Omsorgsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde torsdag den 12. maj 2005
Sager til beslutning
6. Udmøntning af Partnerskabspuljen
SOU 230/2004 J.nr. 9/2003
INDSTILLING OG BESLUTNING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender udmøntningen af partnerskabspuljen for 2005 for projekterne om partnerskaber på ældreområdet og Livskvalitet på Ydre Nørrebro.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 12. maj 2005
Indstillingen blev godkendt.
RESUME
I budgetaftalen for 2003 fremgår det, at der årligt afsættes 1,5 mio. kr. til fremme af partnerskaber og netværk. I 2004 er de 1,5 mio. kr. udmøntet til projektet om partnerskaber på ældreområdet på Bispebjerg og projektet Livskvalitet på Ydre Nørrebro.
I 2005 indstilles det, at partnerskabspuljen fortsat udmøntes til partnerskaber på ældreområdet og Livskvalitet på Ydre Nørrebro.
I statusredegørelsen for partnerskabsprojektet på Bispebjerg fremgår det, at de deltagende plejehjem og dagcentret alle har fået tilknyttet flere frivillige i projektperioden. Baggrunden for denne tilgang skyldes en særlig indsats af medarbejderne for at rekruttere frivillige gennem en undersøgelse af beboernes behov, udvikling af rekrutteringsstrategi, tværfagligt samarbejde internt og eksternt og åbent hus arrangementer. Samtidigt formulerede plejehjemmene en frivillighedspolitik, hvor rammerne for samarbejdet med frivillige er beskrevet. Og på et af plejehjemmene formulerede man en partnerskabsaftale i samarbejde med de omkringliggende foreninger samt kirken.
Et antal medarbejdere fra hvert plejehjem, hjemmeplejen og dagcentret deltog samtidigt i et kursus om brugen af "empowerment-metoden", der handler om at sætte fokus på resurser frem for svagheder, tværfagligt samarbejde, kommunikation og formidling. Det var et tidskrævende forløb, men de der gennemførte kurset har fået nye kompetencer såvel personligt som i forhold til at arbejde i et tværfagligt miljø med frivillige.
Partnerskaber på ældreområdet udvikles i 2005 i samarbejde mellem plejehjemmene i alle lokalområder og frivillige organisationer og foreninger, og tager bl.a. udgangspunkt i erfaringer fra projektet på Bispebjerg. Endvidere arbejdes der med at formulere en frivillighedspolitik for de enkelte plejehjem samt en fælles frivillighedspolitik for alle driftenheder i Sundhedsforvaltningen. Statusredegørelse forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget til august 2005.
Projekt Livskvalitet på Ydre Nørrebro (LYN) foreslås fortsat som en række borgerrettede lokale projekter om sundhed og livskvalitet, med udgangspunkt i bl.a. kost og motion samt etniske minoriteter. Projektet gennemføres på ydre Nørrebro og integreres i Områdefornyelsen i Mimersgadekvarteret med en styrkelse af det lokale netværk af foreninger, borgergrupper og institutioner.
I 2005 indstilles afsat i alt 1,5 mio. til partnerskabsprojekter. Til partnerskaber på ældreområdet afsættes 1,1 mio. kr., hvoraf 500.000,- k r. afsættes til en udviklingspulje.
Til LYN-projektet afsættes 400.000 kr. De projekter, der udmøntes i Områdefornyelsen for disse midler (200.000 kr.), vil have Folkesundhed København som projekt-ejer.
Høringssvar vedr. partnerskaber på ældreområdet
Sundhedsforvaltningen har modtaget høringssvar fra:
Ældrerådenes fællesudvalg for København
Ældrerådet Bispebjerg
Ældremobiliseringen
ÆldreSagen
Pensionisternes Samvirke
Samtlige høringssvar er positive overfor partnerskabsprojektet og der er en generel interesse for, at initiativet fortsætter i samarbejde med de større organisationer. Endvidere ønsker man kommentarer fra medarbejdere i statusredegørelsen.
Folkesundhed København har revideret det fremtidige projekt i overensstemmelse med de ønsker, der er kommet i forbindelse med høringssvarene. Medarbejdernes kommentarer er indarbejdet i statusredegørelsen.
Høringssvar vedr. LYN
Sundhedsforvaltningen har modtaget høringssvar fra Jesper Langebæk, projektejer for LYN.
Jesper Langebæk udtrykker i sit høringssvar, at det statusnotat, der er udarbejdet i forbindelse med indstillingen, er i modstrid med den evaluering, der er foretaget, hvorfor den fremtidige indsats efter hans opfattelse ikke er i overensstemmelse med evalueringens konklusion og anbefalinger.
Sundhedsforvaltningen tolker evalueringen af LYN anderledes og anbefaler på denne baggrund, at en del af ressourcerne fra LYN (200.000 kr.) reallokeres til Områdefornyelsen i Mimersgadekvarteret, således at midlerne anvendes til at finansiere de borgerinitierede forslag, der har relation til sundhed, og som indgår i det kommende byfornyelsesprogram for Mimersgadekvarteret. Dermed sikres kontakten til en større målgruppe samt, at der i højere grad fokuseres på de politisk vedtagne mål for Folkesundhed København ved at Folkesundhed København påtager sig projektejerskabet for så vidt angår projekter, der udmøntes af de 200.000 kroner. Kvarterløft Nørrebro Park vil være projektejer for øvrige indsatser, der iværksættes for de resterende 200.000 kr.