Mødedato: 12.03.2001, kl. 15:00

Høring af forslag til svangreomsorg 2000-2005 i H:S, Københavns- og Frederikbergs Kommuner

Høring af forslag til svangreomsorg 2000-2005 i H:S, Københavns- og Frederikbergs Kommuner

for mødet «MDAT» kl

Sundheds- og Omsorgsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde mandag den 12. marts 2001

 

10. Høring af forslag til svangreomsorg 2000-2005 i H:S, Københavns- og Frederikbergs Kommuner

SOU 437/2000 J.nr. 73/2000

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller:

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager forslag til plan for Svangreomsorgen 2000-2005 til efterretning og godkender vedlagte udkast til høringssvar til H:S

at Sundheds- og Omsorgsudvalget samlet sender forslag til plan for Svangreomsorgen 2000 -2005 - med høringssvar fra både Sundheds- og Omsorgsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget - til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med anbefaling om tiltrædelse.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 12. marts 2001

Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede at tiltræde indstillingens 2. "at-punkt", mens indstillingens 1. "at-punkt" bortfaldt.

Marlene Krogh (F) tog forbehold for beslutningen og ønskede ført til protokols, at SF ikke kan tilslutte sig planen, da den er perspektivløs og ikke rækker ind i nogen former for nytænkning. SF mener, at procentdelen af de ambulante fødsler bør være langt højere, og at der ikke automatisk skal tilbydes ultralydsscanning.

 

RESUME

I henhold til lov om svangerskabshygiejne og fødselshjælp har kvinder i forbindelse med svangerskab ret til en række vederlagsfri undersøgelser, ret til vederlagsfri fødselsbetjening på sygehus og ret til vederlagsfri jordemoderhjælp ved fødsel i hjemmet.

Planen" Svangreomsorgen 2000-2005 i H:S; Københavns og Frederiksberg Kommuner" er udarbejdet af Fødeplanudvalget for H:S, Københavns og Frederiksberg Kommuner.

H:S Direktionen har fremsendt planen til høring i Familie og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen. Da planen er en sektorplan og planens initiativer har økonomiske konsekvenser forelægges sagen for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Det er således aftalt med Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget at forelægge sagen samlet for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen forud for afgivelse af høringssvar til H:S. Familie-og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning og høringssvar vedlægges som bilag.

Planen er en opfølgning på Sundhedsstyrelsens retningslinier fra 1998 "Sundhedsvæsenets indsats i forbindelse med graviditet, fødsel og barselsperiode". Føde-

planudvalget er nedsat i henhold til Sundhedstyrelsens retningslinier.

De fleste ændringer i planen kan efter Fødeplanudvalgets opfattelse gennemføres uden omkostninger. Der vurderes dog at være økonomiske konsekvenser forbundet med følgende forslag,

  • tilbud om rygeafvænning
  • ændret ambulant fødselstilrettelæggelse
  • opprioritering af hjemmefødselsordningen

De nævnte anbefalinger omfatter mange aktører og indsatser, og ansvaret herfor er forankret i forskellige regi. Dette gælder også de ressourcemæssige konsekvenser. For hver anbefaling skal de relevante parter, som beskrevet i planen, konkret afklare, hvorledes en anbefaling kan virkeliggøres, og hvilke omkostninger, der er forbundet hermed.

 

 

Til top