Tilskud til ældreklubber i 2015 efter Servicelovens § 79
Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges udmøntning af tilskud for 2015 til sundhedsfremme og forebyggende aktiviteter i ældreklubber efter Servicelovens § 79.
Indstilling og beslutning
1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager udmøntning af tilskud for 2015 til sundhedsfremme og forebyggelse i ældreklubber efter Servicelovens § 79 til efterretning (bilag 1).
Problemstilling
Københavns Kommune bevilger årligt tilskud til ældreklubber efter ansøgning og politisk godkendte kriterier for at fremme netværk og forebyggende aktiviteter. Der er i 2015 afsat 23,634 mio. kr. til sundhedsfremme og forebyggelse i ældreklubber efter Servicelovens § 79. Den samlede økonomiske ramme for direkte tilskud til ældreklubberne opretholdes i 2015 på samme niveau som i 2014.
Udmøntningen er delegeret til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og foregår efter kriterier, der er vedtaget af Sundheds- og Omsorgsudvalget den 16. august 2012 (bilag 2). Udvalget har udpeget Karin Storgaard (O) og Henrik Appel (A) som følgegruppe til bevillingsprocessen for 2015. Udmøntningen er koordineret med Socialforvaltningen, som udmønter støtte til frivilligt socialt arbejde efter § 18, så det sikres, at der ikke bevilges midler til den samme aktivitet efter både § 79 og § 18 i Serviceloven.
Løsning
Kriterier for at kunne modtage tilskud fra § 79-midlerne
Den enkelte ansøger skal leve op til en række kriterier, som er fastsat af Sundheds- og Omsorgsudvalget, for at kunne komme i betragtning til tilskud.
Kriterierne vedrører dels formålet med og indholdet af aktiviteterne i klubberne, dels den formelle organisering af klubben og dens styreform, og der er krav om regnskab og fremmødestatistik. Klubberne skal være brugerstyrede og have en medlemsorganisation eller et repræsentantskab og en bestyrelse eller råd.
For så vidt angår kriterierne i forhold til den enkelte klubs aktiviteter, lægges der vægt på, at aktiviteterne indholdsmæssigt er udviklende og opsøgende i forhold til at understøtte socialt samvær og undgå ensomhed, kan tilbydes som støtte i forbindelse med livskriser, fremmer en sund livsstil, har fokus på sundhedsfremme og bevægelse og sigter mod at fastholde den ældres sociale, fysiske og psykiske funktionsevne længst muligt.
Udvalget har i 2012 også fastsat en række hensyn, der indgår i forvaltningens vurdering af ansøgningerne og dermed i bevillingsprocessen. Det drejer sig om at sikre § 79-tilbud i alle lokalområder, og at det samlede tilskud til den enkelte forening eller klub som udgangspunkt ikke må overstige 2.000 kr. pr. medlem. Begge elementer indgår i den samlede vurdering af den enkelte ansøgning, hvor der også ses på antal medlemmer, fremmøde, målsætning om at tiltrække nye medlemmer, tilgængelighed og tilbud til forskellige målgrupper.
Særlige indsatser med ensomhed og isolation blandt ældre i 2015
Udover § 79-midlerne til ældreklubberne opretter Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i 2015 en række samarbejdsprojekter og partnerskaber, som er rettet mod at bekæmpe ensomhed og isolation blandt ældre uden socialt netværk. Der afsættes i 2015 i alt 2,5 mio. kr. til indsatsen, som finansieres af Ældrepuljen. Samarbejdsprojekter og partnerskaber kan indgås med ældreklubber, frivillige organisationer og foreninger. Primo 2015 forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget forslag til kriterier for samarbejdsprojekter og partnerskaber, samt for revidering af kriterier for §79-midlerne.
Ansøgere til § 79-midler i 2015
Der gives i 2015 tilskud til 39 ældreklubber, som tilsammen har ca. 12.000 medlemmer. To af ansøgerne er nye. Den ene er ældregruppen i Huset i Magstræde, der i 2014 har fået lokaler stillet til rådighed af Kultur- og Fritidsforvaltningen. Den anden nye ansøgning er fra Indvandrernes Seniorklub, der på nuværende tidspunkt kun har 30 medlemmer, men vurderes at have potentiale til at vokse. Begge nye ansøgere vil i 2015 modtage tilskud og understøttes af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen særligt med hensyn til samarbejde med kommunale enheder og andre lokale aktører.
Der gives afslag til to klubber, en filmklub og en frimærkeklub, fordi deres aktiviteter ligger uden for kriterierne for tilskud efter § 79. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil formidle kontakt mellem de to ansøgere og eksisterende § 79 klubber, som eventuelt vil kunne tilbyde lokaler eller netværk.
Særlige forhold
Nogle foreninger modtager en bevilling på baggrund af særlige forhold som driftsoverenskomst, partnerskab, kommunalt drevne aktiviteter og brug af kommunale ejendomme.
Den eksisterende driftsoverenskomst med Valby Omsorgscenter er under tilpasning i forhold til lønudgifter og udvikling i retning af mere frivillighed. Det er også i fokus i det kommunale § 79 tilbud Husum Vænge Centret og på Daghøjskolen på Peder Lykke Centret.
Det betyder, at tilskuddet til disse tre § 79 modtagere i 2015 reduceres i forhold til 2014, da deres tilskud pr. medlem ligger væsentligt over gennemsnittet for ældreklubberne. Tilskuddet til Valby Omsorgscenter reduceres i 2015 med 0,3 mio. kr. og tilskuddene til Husum Vænge Centret og Daghøjskolen på Peder Lykke Centret reduceres hver med 0,2 mio. kr. Tilskuddet pr. medlem til de tre klubber vil i 2015 fortsat ligge over gennemsnittet for ældreklubberne.
Partnerskabsaftalen for 2012-2016 med Aktivitetscentret Sankt Joseph indebærer, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen afholder alle udgifter til Københavns Ejendomme for lokaler. Aktivitetscentret afholder alle udgifter til løn og drift af aktiviteter for de omkring 800 medlemmer og brugere af centret.
Økonomi
Direkte udmøntning til ældreklubber: |
22,792 mio. kr. |
Udvikling og administration: |
0,842 mio. kr. |
§ 79-midler for 2015 i alt: |
23,634 mio. kr. |
Videre proces
Katja Kayser
/Katrine Schjønning