Mødedato: 11.12.2014, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Indstilling vedr. kvalitetsstandard og indsatskataloger på sundheds- og ældreområdet 2015

Se alle bilag
Ved de årlige budgetforhandlinger og vedtagelser fastsættes den økonomiske ramme for serviceniveauet på ældreområdet. Serviceniveauet beskrives i den borgerrettede kvalitetsstandard Ældre i København 2015 samt i indsatskatalogerne. 

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

1. at godkende de borgerrettede kvalitetsstandarder Ældre i København 2015 (bilag 1)

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender Indsatskatalog 2015 (bilag 2)
3. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender Indsatskatalog for hjælpemidler 2015 (bilag 3)
4. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender Indsatskatalog for sygepleje 2015-2016 (bilag 4)

Problemstilling

Kvalitetsstandarden Ældre i København 2015 er i sprog, form og indhold målrettet borgere. Indsatskatalogerne er en konkretisering af det serviceniveau, der beskrives i kvalitetsstandarderne, og er målrettet medarbejdere i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Der er som noget nyt udarbejdet et Indsatskatalog for hjælpemidler 2015.  

Ældre i København 2015 har været i høring i Socialforvaltningen i Københavns Kommune samt Ældresagen og Ældre Rådet.


Løsning

Ældre i København 2015
De borgerrettede kvalitetsstandarder i Ældre i København 2015 giver et overblik over kommunens tilbud, det vil sige både tilbud, som henvender sig til alle ældre, og visiterede tilbud, som henvender sig til særlige målgrupper. Desuden kan man læse, hvordan man søger om forskellige tilbud, se sagsbehandlingstider, læse om egenbetaling og takster samt om hvilke muligheder, der er for valg af leverandør. 

Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget har på møder i september måned godkendt, at forvaltningerne harmoniserer de borgerrettede kvalitetsstandarder, Ældre i København og Hjælp i Hverdagen, så indholdet i - og præsentationen af relevante  indsatser i videst muligt omfang gøres enslydende. Ændringer på baggrund af denne harmonisering er indarbejdet i Ældre i København 2015.

Folketinget behandler den 19. december lovforslag om revision af serviceloven (rehabiliteringsforløb og hjemmehjælp mv.), med forventet ikrafttræden 1. januar 2015. Med den kommende lovændring, er kommunen forpligtet til - for alle borgere - forud for vurdering af behovet for hjemmehjælp, at vurdere om et tidsafgrænset rehabiliteringsforløb kan forbedre borgerens funktionsevne. I lyset heraf arbejder Sundheds- og Omsorgsforvaltningen på en udvikling af kommunens indsatser - fra hverdagsrehabilitering til udrednings- og rehabiliteringsforløb. Dette arbejde og den kommende ændring i lovgivningen betyder dels, at ordet ”hverdagsrehabilitering” ikke nævnes i Ældre i København 2015, mens det overordnede fokus på at træning går forud for hjemmehjælp er understreget, dels at Ældre i København 2015 muligvis skal revideres i løbet af 2015. Udvalget vil få en orientering særskilt vedrørende den nye lov i starten af 2015.    

Indsatskatalog 2015

Indsatskataloget 2015 indeholder en oversigt over alle indsatser vedrørende træning, personlig pleje og praktisk hjælp, vedligeholdende aktivitetstilbud, midlertidige døgntilbud og varige botilbud. I forhold til de enkelte indsatser beskrives indsatsens indhold, dens hyppighed samt hvem, der kan modtage indsatsen.

Der er i Indsatskatalog 2015 ikke sket ændringer af større betydning. Dog er de hidtidige indsatser under hverdagsrehabiliteringen erstattet af hhv. udredningsforløb og rehabiliteringsforløb, og dertil er der oprettet en plejeboligafdeling for yngre borger med demens. Yderligere ændringer uddybes i bilag 5.

Indsatskataloget for hjælpemidler 2015
Som noget nyt er der for 2015 udarbejdet et Indsatskatalog for hjælpemidler, forbrugsgoder og boligindretning. Formålet er, som for de andre indsatskataloger, at understøtte, at borgerne bevilges den rette indsats ud fra serviceloven og det politisk fastsatte serviceniveau.

Indsatskatalog for sygepleje 2015-16
Indsatskataloget for sygepleje beskriver de sygeplejeindsatser, der gives til borgere i selvstændig bolig, i plejebolig eller på midlertidig døgnplads.

KL og regeringen har i den nationale strategi for digitalisering af sundhedsvæsnet 2013-17 aftalt, at kommunerne senest i 2017 skal tage fælles sprog III i brug. Med fælles sprog III følger et fælleskommunalt indsatskatalog for sygepleje. Københavns Kommune deltager i KL’s partnerskab om udviklingen af det fælles indsatskatalog for sygepleje. Det er Sundheds- og Omsorgsforvaltningens vurdering, at Indsatskatalog for sygepleje 2015-16 kan fortsætte uændret frem til ibrugtagningen af det fælleskommunale indsatskatalog. På den baggrund foreslår forvaltningen, at kataloget som udgangspunkt er gældende både i 2015 og i 2016.

Der er i Indsatskatalog for sygepleje 2015-16 ikke sket ændringer af større betydning, der er dog foretaget en række mindre justeringer, som er beskrevet i bilag 5.

Høring over Ældre i København 2015
Ældre i København 2015 har været i høring hos Ældrerådet i København og Ældre Sagen. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har modtaget høringssvar fra Ældrerådet. Ældrerådet roser udkastet til Ældre i København 2015 for at være konkret, overskueligt og præcist. Ældrerådet efterspørger en bedre beskrivelse af vejledningspligt, særligt i forhold til borgere, som får afslag på indsatser i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Muligheden for vejledning i forhold til klagemuligheder fremgår allerede af Ældre i København, og under afsnittet 'Afgørelse om hjælp', er kommunens vejledningspligt ved afslag tydeliggjort.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt udvalget følger indstillingen, sendes Ældre i København 2015 til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til godkendelse. Efter Borgerrepræsentationens godkendelse af kvalitetsstandarderne færdiggøres standardernes layout med henblik på tryk, offentliggørelse og distribution. De tre indsatskataloger offentliggøres samtidig med kvalitetsstandarderne.

Lars Gregersen

                                                            /Helle Schnedler

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top