Mødedato: 11.12.2014, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Tilsynskoncept og tilsynspolitik 2015

Se alle bilag
I forbindelse med gennemførelsen af tilsyn med hjemmepleje, sygepleje og plejeboliger 2015 skal tilsynskonceptet og tilsynspolitik behandles.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller:

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender forslag til Tilsynskoncept for 2015, og
  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender forslag til Tilsynspolitik 2015.

 

Problemstilling

Det er lovpligtigt at gennemføre årlige uanmeldte tilsyn med alle plejeboliger. Sundheds- og Omsorgsudvalget har en forpligtelse til at føre tilsyn med, at den personlige og praktiske hjælp samt madservice udføres i overensstemmelse med de afgørelser, udvalget har truffet (jf. servicelovens § 83 & 151). Sundheds- og Omsorgsudvalget har tidligere besluttet, at der skal gennemføres årlige uanmeldte tilsyn med plejeboliger og hjemmepleje/sygepleje. Tilsynene udføres af et privat konsulentfirma for at sikre uafhængighed af Københavns Kommune.

Rammerne for tilsynene vedtages årligt af Sundheds- og Omsorgsudvalget, dels via tilsynspolitikken og dels via tilsynskonceptet.

Løsning

Tilsynspolitik 2015

Ifølge Serviceloven skal Sundheds- og Omsorgsudvalget hvert år vedtage en tilsynspolitik, der beskriver Sundheds- og Omsorgsudvalgets udmøntning af kommunens tilsynspligt med personlig og praktisk hjælp samt madservice (§83 i Serviceloven). Tilsynspolitikken beskriver fremgangsmåden for de uanmeldte kommunale tilsyn, rapportering samt opfølgnings- og høringsprocedurer. Der udarbejdes årligt en samlet tilsynsredegørelse om resultaterne til Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Der gennemføres årlige uanmeldte tilsyn med kommunale leverandører af personlig og praktisk hjælp, herunder tilsyn med hjemmepleje, sygepleje, plejecentre og som noget nyt i 2015 også med midlertidige døgnpladser. Tilsynene gennemføres ud fra bestemte spørgerammer, der via forskellige indikatorer belyser tre overordnede spørgsmål:

  • Får borgerne den visiterede hjælp i den faglige kvalitet, som er fastlagt af kommunen, og som borgerne har retskrav på?
  • Udføres opgaverne i overensstemmelse med kommunens retningslinjer for dels faglig dokumentation og dels det daglige arbejde?
  • Inddrages borgerne i opgaveløsningen i det omfang, de har ressourcer til det?

Hvert tilsyn afsluttes med en tilsynsrapport, hvor resultaterne af tilsynet fremgår.

Tilsynspolitikken beskriver også de indsatser, der supplerer tilsynene, herunder brugerundersøgelser og den årlige revurdering af borgernes behov.

Der er kun mindre justeringer i fremlagte forslag til tilsynspolitikken i forhold til 2014.

Tilsynskoncept 2015

Det nuværende tilsynskoncept (tilsynskoncept 2014) blev godkendt af Sundheds- og Omsorgsudvalget i slutningen af 2013.

Tilsynskonceptet ligger i forlængelse af tilsynspolitikken og beskriver den konkrete fremgangsmåde for de kommunale tilsyn med hjemmepleje, hjemmesygepleje samt plejeboliger nærmere. Det foreslås, at tilsynskonceptet for 2015 er nogenlunde uændret i forhold til 2014.

Som noget nyt vil det indgå i tilsynskonceptet, at der foretages tilsyn med midlertidige døgnpladser (dvs. på rehabiliteringspladser, akutplejeenheden, demensudredningspladser, palliative pladser samt enkeltstående midlertidige pladser i plejecentrene). Det er forvaltningens vurdering, at det indgår i kommunens tilsynsforpligtelse at foretage tilsyn med disse midlertidige pladser.

I tilsynskonceptet beskrives udvælgelseskriterierne for borgere, der skal indgå i tilsynene. Der udtages følgende stikprøver:

  • Kommunal hjemmepleje: 15 borgere
  • Kommunal sygepleje: 12 borgere
  • Private hjemmepleje: Stikprøvens størrelse er afhængig af antal borgere, som leverandøren har, men svarer procentvis til de kommunale tilsyn
  • Plejecentre og midlertidige døgnpladser: 10% af beboerne, dog maksimalt15 beboere

Herudover beskrives den konkrete fremgangmåde i forbindelse med den praktiske gennemførelse af tilsynet.

Tilsynene kan ende med tre konklusioner: 1) Godkendt, 2) Godkendt med mangler og 3) Alvorlige fejl og mangler. Det beskrives i tilsynskonceptet , hvorledes opfølgningen foregår, herunder at der foretages et opfølgende tilsyn, hvis resultatet af det ordinære tilsyn er "alvorlige fejl og mangler”.

Høring

Tilsynskoncept 2015 har været i høring i Ældrerådet. Ældrerådet tager indstillingen om tilsynskoncept og tilsynspolitik til efterretning og finder det positivt, at der fremover føres tilsyn med midlertidige døgnpladser.

Økonomi

Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejder årligt en tilsynsredegørelse til Sundheds- og Omsorgsudvalget. Heri fremlægges det foregående års tilsynsresultater – både for de kommunale tilsyn og embedslægens tilsyn.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er i færd med at gennemføre et udviklingsprojekt på tilsynsområdet. Formålet med projektet er at tilpasse tilsynene til tillidsdagsordenen. Udvalget vil i løbet af 2015 få forelagt en indstilling om et nyt tilsynskoncept, der tager højde for både den nye ældrepolitik og det omtalte udviklingsprojekt.  



    Lars Gregersen


                                                                                    /Daniel Schwartz Bojsen

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top