Mødedato: 11.09.2014, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Kriterier for anvendelse af midler fra boudlæg

Se alle bilag
Forvaltningen foreslår nye kriterier for brug af boudlægspuljen.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
  • at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender nye kriterier for brug af boudlægspuljen til hjemmeboende borgere, og
  • at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender oprettelse af en central pulje, der samler boudlæg fra borgere på plejecentre.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen administrerer Boudlægspuljen efter kriterier fastsat af Sundheds- og Omsorgsudvalget i 2000 (SOU 62/2000 j.nr. 82/99). Boudlægspuljen anvendes overordnet til at afhjælpe ensomhed. På baggrund af ny viden om hvilke indsatser, der kan medvirke til at afhjælpe ensomhed, foreslås det, at der ændres i kriterierne for tildeling af puljemidler. Det foreslås også, at boudlægsmidler fra afdøde beboere på plejecentre tilsvarende samles i en pulje med henblik på en mere strategisk anvendelse på kommunens plejecentre.          

Løsning

Forvaltningen forestår bisættelse og begravelse af afdøde borgere i de tilfælde, hvor der ikke er pårørende, der kan eller vil påtage sig opgaven. Hvis afdøde kun efterlader sig beskedne midler overlader Skifteretten boet til den, der påtager sig at sørge for begravelse eller bisættelse.

Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte i 2000, at forvaltningen søger om at få overdraget boudlægget i de tilfælde, hvor kommunen står for bisættelsen. Udvalget godkendte samtidig, at det mulige overskud efter bisættelsen skal anvendes sådan, at boudlæg fra afdøde i eget hjem bruges til aktiviteter for ensomme ældre, der bor i egen bolig, og samles i den såkaldte Boudlægspulje. Mens boudlæg fra borgere på et plejecenter tilfalder det enkelte center til gavn for plejecentrets øvrige beboere. Sundheds- og Omsorgsudvalget har uddelegeret ansvaret for udmøntning af Boudlægspuljen til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ved en beslutning den 16. januar 2014.

I april 2014 var der kr. 3,2 mio. i boudlægspuljen fra hjemmeboende. Der er de seneste år kommet gennemsnitligt kr. 1,2 mio. ind i boudlæg fra hjemmeboende om året og pengene akkumuleres.

Nye kriterier for anvendelse af boudlægsmidler fra hjemmeboende borgere
Der er de senere år kommet ny viden om hvilke indsatser, der har størst effekt i forhold til at afhjælpe ensomhed (bilag 1). På den baggrund ønsker forvaltningen at ændre kriterierne for tildeling af boudlægsmidlerne fra hjemmeboende borgere. De nye kriterier (bilag 2) skal sikre:
• At de initiativer, der støttes, skal være bæredygtige forstået på den måde, at de skal have længerevarende effekt på den ældres sociale liv, herunder: 
    • Initiativer, der foregår i mindre grupper af ligestillede ældre borgere. 
    • Initiativer, der har et oplysende eller oplevelsesmæssigt indhold. 
    • Initiativer, der medvirker til at bryde social isolation på grund af nedsat fysisk funktionsevne.
• At boudlægspuljen anvendes til aktiviteter, der støtter ensomme hjemmeboende borgere i at bryde ensomhed og social isolation. Boudlægspuljen supplerer dermed midlerne i § 79 puljen, som anvendes til aktiviteter, der medvirker til at forebygge ensomhed og social isolation.

Oprettelse af en central pulje, der samler boudlæg fra borgere på plejeinstitutionen
Boudlæg fra borger, der bor på plejeinstitutionen tilfalder i dag det enkelte plejecenter, og bruges meget forskelligt fra institution til institution. Nogle steder går midlerne til forskellige arrangementer, mens de andre steder ikke bliver brugt. Hertil har midlerne de seneste år fordelt sig tilfældigt mellem byens plejecentrer. Forvaltningen anbefaler på den baggrund, at der oprettes en central pulje, der sikrer, at midlerne anvendes mere strategisk og fordeles mere ligeligt over byen.

Den fælles pulje skal udmøntes efter kriterier (bilag 3), der på samme måde som Boudlægspuljen fra hjemmeboende borgere understøtter, at midler anvendes til initiativer, der har størst mulighed for at afhjælpe ensomhed.

Da boudlæg fra borgere på plejecentre i dag ikke samles i en fællespulje, kendes puljens samlede størrelse ikke præcist, men det forventes, at der kommer ca. kr. 400.000 ind om året.

Det er ikke muligt på forhånd at vurdere puljernes størrelse pr. år. Dette betyder, at det ikke er muligt at støtte aktiviteter, hvortil der er knyttet løbende driftsudgifter eller hvor, der er behov for flerårlige bevillinger.

Information om ansøgningsprocedure til puljerne er at finde på www.kk.dk. Forvaltningen sikrer samtidig, at relevante aktører informeres om puljerne. I forbindelse med projekterne "Liv og aktivitet i plejeboliger" og "Livskvalitet i boligforeninger" med mange ældre forventes det, at der etableres en række nye partnerskaber med civilsamfundet. Her vil det eksempelvis være relevant at bringe boudlægspuljerne i spil.  

Økonomi

Der er ikke nogle økonomiske konsekvenser forbundet med indstillingen, idet der kun uddeles midler til aktiviteter, efterhånden som boudlæg kommer forvaltningen i hænde.

Videre proces

Udvalget vil i foråret 2015 få fremlagt status på boudlæg.



Katja Kayser

                                                                                / Helle Schnedler 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top