Håndtering af snitflader på hjemmeplejeområdet i Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (fællesindstilling)
Indstilling og beslutning
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen indstiller overfor Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget,
- at godkende løsningen om fælles udskrivningskoordinatorer.
- at godkende, at der ikke er behov for en ny overordnet visitationsaftale på tværs af de to forvaltninger.
- at godkende, at Socialforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Københavns Ejendomme fremover, når der er anledning hertil, fortsat er opmærksomme på muligheden for at samlokalisere de to udførerenheder.
- at godkende de fremsatte forslag til harmonisering af serviceniveau og kvalitetsstandarder, som indgår i Kvalitetsstandarder for 2015, der skal i høring og forelægges til udvalgenes endelige godkendelse ultimo 2014.
Problemstilling
Desuden udgav Borgerrådgiveren i juni 2013 en rapport om mulig forskelsbehandling af borgere mellem Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Som svar på rapporten lovede de to forvaltninger at igangsætte et arbejde, således at serviceniveauerne så vidt muligt bliver enslydende på ensartede ydelser.
Som opfølgning herpå besluttede Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget henholdsvis den 22. maj og 30. maj 2013, at der medio 2014 skal forelægges konkrete forslag for udvalgene, herunder forslag til harmonisering af serviceniveauerne i de to forvaltninger i form af fælles kvalitetsstandard og visitationskriterier.
I forlængelse heraf forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget nu en indstilling med konkrete forslag til løsninger af de beskrevne problemstillinger i forhold til fælles udskrivningskoordinatorer, visitationsaftale, business case for samlokalisering samt forslag til harmonisering af kvalitetsstandarderne i de to forvaltninger.
Løsning
Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har allerede iværksat en række indsatser, hvis formål er at mindske snitfladeproblematikkerne mellem de to forvaltninger. Begge forvaltninger er overgået til at benytte det samme faglige funktionsvurderingsredskab kaldet Fælles Sprog 2. Dette sikrer, at borgerens behov vurderes på et ensartet grundlag. Derudover er der i 2013 gennemført et fælles udbud af personlig og praktisk hjælp samt madservice.
Forvaltningerne foreslår følgende løsninger:
Fælles udskrivningskoordinatorer efter indlæggelser
Ved at forvaltningerne samarbejder tættere omkring udskrivning af færdigbehandlede borgere fra hospitaler, kan der opnås en bedre service for borgerne. De to forvaltninger har arbejdet på at skabe en identisk udskrivningskoordination. Forvaltningerne har således ensartede arbejdsgange i forbindelse med hjemtagning af borgere ved færdigbehandling, visitation og bevilling af udskrivningsbetinget praktisk og personlig hjælp i hjemmet og til midlertidig døgnophold. Hertil afholder begge forvaltninger konferencer med sygehuspersonale.
Visitationsretningslinjer for målgruppeplacering af hjemmeplejebrugere
Forvaltningerne har gennemgået de eksisterende visitationsretningslinjer og indstiller, at der ikke er behov for en ny overordnet visitationsaftale på tværs af de to forvaltninger. Det er forvaltningernes oplevelse, at der med den nuværende aftale opnås det bedst mulige samarbejde med og omkring borgeren. Aftalen sikrer, at borgeren kan overføres til en anden forvaltning, hvis borgerens dominerende problemstilling varetages bedst af den anden forvaltning. Forvaltningerne finder, at der er et konstruktivt samarbejde omkring de konkrete sager, hvor en borger ikke tydeligt hører til i den ene eller anden forvaltning. Forvaltningerne vil løbende vurdere samarbejdet og tilpasse det i takt med udviklingen af området.
Business case for samlokalisering
Udvalgene har ønsket at se på mulighederne for samlokalisering af de to udførerenheder på hjemmeplejeområdet i de to forvaltninger, da en sådan samlokalisering ville kunne bidrage til større faglig robusthed og mulighed for samarbejde i spidsbelastningssituationer og måske et besparelsespotentiale på sigt. På baggrund heraf har forvaltningerne bedt Københavns Ejendomme om at foretage en vurdering af mulighederne.
Resultatet af undersøgelsen viser, at der ikke for tiden er basis for at samlokalisere enhederne. En samlokalisering vil kræve, at Københavns Kommune flytter enheder fra kommunale lejemål til dyrere private 3. mandslejemål, da det er svært at få fysisk plads til samlokalisering i Københavns Kommunes nuværende rammer. Hertil kommer, at ekstraomkostninger til fx øget tomgang i kommunale lejemål, hvor den pågældende ejendom ikke umiddelbart kan sælges, skal medtages. Endelig er det vigtigt at være opmærksom på, at fysisk beliggenhed er et vigtigt element i hjemmeplejen, da der hele tiden arbejdes på en reduktion i vejtider.
Det indstilles, at Socialforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Københavns Ejendomme fremover, når der i øvrigt er anledning hertil, er opmærksomme på muligheden for at optimere driften ved at samlokalisere de to udførerenheder. En fremtidig sondering vil også indebære opmærksomhed på eventuelle muligheder for at overtage de øvrige forvaltningers bygninger i kommunen samt at se, om det kan være muligt at samlokalisere satelitter.
Forslag til harmonisering af serviceniveau og kvalitetsstandarder
Udvalgene har ønsket, at der udarbejdes ensartede kvalitetsstandarder i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen sådan, at borgere med tilsvarende behov tilbydes samme serviceniveau og tilbud. Det betyder, at borgere, uanset hvilken alder de har og hvilken forvaltning de hører til, vil få ensartede tilbud i forhold til personlig og praktisk hjælp, spisetilbud, vedligeholdende træning og genoptræning. Endvidere skal det ensartede serviceniveau sikre, at borgerne, når de fylder 65 år, ikke oplever et skift i tilbud og serviceniveau.
Forvaltningerne har foretaget en analyse af kvalitetsstandarderne og er nået frem til, at der på langt de fleste områder er et ensartet serviceniveau mellem de to forvaltningen. Nedenfor præsenteres de områder, hvor forvaltningerne anbefaler, at der sker en harmonisering (for uddybning se bilag 1):
Personlig pleje og praktisk hjælp (SEL § 83)
Turkøb og Indkøbsordning |
Der anbefales, at forvaltningerne fremadrettet som udgangspunkt bevilliger Turkøb forud for Indkøbsordning. |
Spisetilbud |
Det anbefales, at alle borgere, uansat hvilken forvaltning de tilhører, kan visiteres til Spisetilbud. |
Madklippekort |
Det anbefales, at SOF undersøger potentialet for at lave et pilotprojekt med Madklippekort. |
Bad |
Det anbefales, at formulering ændres, således at der fremadrettet står: ’Bad gives ud fra borgerens behov på baggrund af en konkret og individuel vurdering. Som udgangspunkt vil der typisk gives 1-3 bad ugentligt. |
Praktisk støtte til vask i hjemmet |
Det anbefales, at SUF afventer pilotprojekt omkring praktisk støtte til vask i hjemmet. |
Vedligeholdende træning, genoptræning og hverdagstræning (SEL §§ 83 og 86)
Faglig udredning af borgers rehabiliterings- og genoptræningspotentiale |
Det anbefales, at forvaltningerne fremadrettet kan benytte en faglig udredning af rehabiliterings- og genoptræningspotentiale foretaget af SUFs terapeuter. |
Genoptræning efter serviceloven |
Det anbefales, at alle borgere, uansat hvilken forvaltning de tilhører, har mulighed for at blive bevilliget genoptræning på SUFs træningscentre. |
Sagsbehandlingstider
Der foretages altid en konkret og individuel vurdering samt prioritering mellem henvendelser om hjælp efter servicelovens §§ 83 og 86, så der ved akut behov ydes hjælp straks, jf. bilag 1.
Det forslås derudover, at Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen begge fremadrettet har en frist for afgørelse på 10 hverdage.
Ældre i København og Hjælp i hverdagen
I dag har både Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen en borgerrettet kvalitetsstandard rettet mod hver deres målgrupper. Det anbefales, at kvalitetsstandarderne harmoniseres, således at indholdet og præsentationen af de enkelte indsatser i videst muligt omfang gøres enslydende på tilsvarende indsatser. Grundet forvaltningernes forskellige målgrupper, vil der dog være dele af kvalitetsstandarderne, der af faglige grunde vil være forvaltningsspecifikke.
Økonomi
Videre proces
Katja Kayser Anette Laigaard