Mødedato: 11.04.2008, kl. 09:00

Prioritering af forslag til budgetønskelisten indenfor sundhedsområdet og Sundhedspolitikken

Prioritering af forslag til budgetønskelisten indenfor sundhedsområdet og Sundhedspolitikken

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde fredag den 11. april 2008

 

 

3.      Prioritering af forslag til budgetønskelisten indenfor sundhedsområdet og Sundhedspolitikken

SOU  69/2008  J.nr. 23/2008

 

 

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter prioriterede forslag.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

1.                  at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at nedennævnte indsatser prioriteres højest på budgetønskelisten for 2009 med henblik på at medvirke til at forfølge Sundhedspolitikkens mål.

 

Problemstilling

Indstillingen vedrørende den reviderede plan for implementering af Sundhedspolitikken 2008-2009 blev tiltrådt på udvalgsmødet den 27. marts 2008. I forlængelse heraf anmodede Sundheds- og Omsorgsudvalget forvaltningen om en prioritering af sundhedsindsatserne, som relaterer sig til den vedtagne Sundhedspolitik på budgetønskelisten for 2009.

 

Den eksisterende budgetønskeliste for 2009 udgør Sundheds- og Omsorgsforvaltningens bedste forslag til indsatser, som vil kunne medvirke til at forfølge den vedtagne Sundhedspolitiks mål, samt forslag der imødegår andre opgaver inden for sundhedsområdet. Kommunalreformen har medført en række nye sundhedsopgaver i kommunen herunder udvikling af fremtidens sygepleje, integration af kommunale sundhedstilbud, udvikling af lægehuse og implementering af Sundhedsaftalerne. 

 

Løsning

I forhold til det brede sundhedsområde og budget 2009 er det Sundheds- og Omsorgsforvaltningens opfattelse, at indsatser under udvikling af sygeplejen bør have højest prioritet. Disse indsatser har som nævnt ikke relation til den vedtagne Sundhedspolitik, men den kommunale sygepleje står overfor en række udfordringer som følge af Kommunalreformen og ny lovgivning. Endvidere har udskillelsen af sygeplejen fra hjemmeplejen i 2007 tydeliggjort, at der er et merforbrug i hjemmesygeplejen, som formentlig skyldes strukturelle ubalancer. Det er forvaltningens opfattelse, at en prioritering af udvikling af sygeplejen vil bidrage til at reducere den strukturelle ubalance og imødegå de nye opgaver på det brede sundhedsområde.


I relation til den vedtagne Sundhedspolitik er det Sundheds- og Omsorgsforvaltningens opfattelse, at en opfyldelse af Sundhedspolitikkens overordnede og strategiske mål, forudsætter en finansiering af flere af nedenstående forslag til indsatser. Med udgangspunkt i budgetønskelisten anbefaler Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at nedenstående indsatser prioriteres. Indsatserne er valgt med henblik på, at de imødekommer Sundhedspolitikkens strategiske mål inden for både borgerrettet og patientrettet forebyggelse og sundhedsfremme. I det følgende redegøres for, hvilke af Sundhedspolitikkens mål som forfølges med de pågældende indsatser:

 

 

·        Oprettelse af det 4. og 5. sundhedscentre samt etablering af sundhedshus for kræftramte
Etablering af det 4. og 5. sundhedscentre vil betyde, at alle københavnere med en kronisk sygdom kan få et tilbud om rehabilitering, og dermed styrkes og udbygges rehabiliteringsindsatsen i Københavns Kommune. Indsatsen vil ligeledes medvirke til tidlig opsporing af borgere med kronisk sygdom og vil derved kunne bidrage til at forebygge hospitalsindlæggelser.

Etablering af et Sundhedshus for kræftramte vil sikre et tilbud om rehabilitering af høj faglig kvalitet til alle borgere i kommunen med en kræftdiagnose.

Ovennævnte forslag bidrager således til at forfølge de strategiske mål for rehabilitering.

·        Øget sundhed blandt børn, tilbud til børnefamilier og sundhed i skolen
Der skal etableres et forebyggende behandlingstilbud til overvægtige børn og deres familier med henblik på at bremse vægttilvæksten og dermed på sigt reducere andelen af overvægtige københavnere. Desuden skal tilbuddet styrke børnenes handlekompetencer i forhold til valg af sund livsstil herunder fysisk aktivitet. Tilbuddet vil tillige udgøre et kompetencecenter, og derved understøtte den generelle indsats målrettet børn og unge.

Der skal etableres en tværgående forebyggende og sundhedsfremmende indsats i børnefamiliernes nærmiljø med særlig fokus på overvægt og fysisk aktivitet. Indsatsen skal derfor ses i sammenhæng med det forebyggende tilbud til overvægtige børn. Indsatsen vil bidrage til at reducere den sociale ulighed i sundhed, idet indsatsen vil blive etableret i områder med høj forekomst af socialt dårligt stillede familier.

Indsatsen skal fremme grundskoleelevernes mulighed for at træffe sunde valg og fravælge usund livsstil. Der skal således udvikles en indsats, der styrker eleverne i sund livsstil med hensyn til rygning, alkohol, fysisk aktivitet og kost.

Ovennævnte indsatser vil således bidrage til at forfølge de strategiske mål for sund livsstil børn og unge, social ulighed i sundhed samt etniske minoriteters sundhed.

·        Forstærket indsats overfor etniske minoriteter
Indsatsen skal etableres med henblik på at fremme etniske minoriteters mulighed for at træffe sunde valg og bidrage til at reducere den sociale ulighed i sundhed. Indsatsen vil dermed medvirke til at forfølge Sundhedspolitikkens strategiske mål for etniske minoriteters sundhed.

·        Tobaksforebyggelse
Udbygning af den eksisterende indsats og udvikling af nye tilbud til særlige målgrupper herunder socialt udsatte og etniske minoriteter. Indsatsen vil dermed medvirke til at forfølge Sundhedspolitikkens strategiske mål sund livsstil voksne, etniske minoriteters sundhed og social ulighed i sundhed.

De resterende indsatser er som de ovenfor nævnte beskrevet i budgetønskelisten. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen anbefaler følgende prioritering:

·        Indsats på ungdomsuddannelserne og produktionsskolerne samt brobygning til idrætsforeninger

·        Byens rum

·        Forebyggelse af fald i hjemmeplejen

·        Sundhedsfremme på arbejdspladserne

·        Forskning i kommunal sundhedsindsats

·        Øget indsats i forhold til EU-puljemidler

 

Det samlede sundhedsområde omfatter flere indsatser, end de der rummes inden for den vedtagne Sundhedspolitik. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil i den videre proces med udvikling af sundhedsområdet, tilstræbe at Sundhedspolitikken i højere grad kommer til at danne udgangspunkt for hele den kommunale indsats i relation til både forebyggelse, sundhedsfremme og det kommunale sundhedsvæsen. På den måde vil Sundhedspolitikken kunne udgøre en dynamisk platform for den samlede indsats på sundhedsområdet. 

 

Økonomi

 

Driftsudgifter 2009, mio. kr.

Anlægsudgifter 2009,
mio. kr.

Udvikling af sygeplejen: etablering af sygeplejeklikker, udvikling af sygeplejen, rigtig og sikker medicin, udvikling og forbedring af sårplejen

29,0

28,0

Oprettelse af 4. og 5. sundhedscentre og Sundhedshus for kræft

7,3-16,00

23,5-24,5

Øget sundhed blandt børn, tilbud til børnefamilier, Sundhed i skolen

14,0

0,0

Forstærket indsats overfor etniske minoriteter

4,7

0,0

Tobaksforebyggelse

10,0

 

Indsats på ungdomsuddannelserne og produktionsskolerne samt brobygning til idrætsforeninger

4,5

 

Byens rum

1,5

 

Forebyggelse af fald i hjemmeplejen

5,0

 

Sundhedsfremme på arbejdspladserne

4,0

 

Forskning i kommunal sundhedsindsats

1,5

 

Øget indsats i forhold til EU-puljemidler

0,6

 

 

I alt er der budgetønsker inden for sundhedsområdet på 82,1- 90,8 mio. kr. til drift heraf udgør budgetønsker til den vedtagne Sundhedspolitik 53,1-61,8 mio. kr.

 

Anne Mette Fugleholm / Jens Egsgaard

 

 


 

Til top