Orientering om udmøntning af midler til ældre etniske minoriteter
Orientering om udmøntning af midler til ældre etniske minoriteter
Sundheds- og Omsorgsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde fredag den 11. april 2008
5. Orientering om udmøntning af midler til ældre etniske minoriteter
SOU 52/2008 J.nr. 11/2002
Udvalget gives en beskrivelse af udmøntningen af midler til opfølgning på undersøgelse af behov for etniske plejehjem og udmøntningen af midler til ensomhedsforebyggende tiltag målrettet ældre etniske minoriteter.
INDSTILLING OG BESLUTNING
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, 1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager udmøntningen af midler til ældre etniske minoriteter i 2008 til efterretning. |
Sundheds- og
Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 11. april 2008 Udvalget godkendte indstillingen. |
PROBLEMSTILLING
I Aftale om budget 2007 for Københavns Kommune blev der afsat 1,4 mio. kr. til at igangsætte en undersøgelse af behovet for etniske plejehjem. På Sundheds- og Omsorgsudvalgsmøde den 20. december 2007 godkendte Sundheds- og Omsorgsudvalget udmøntningen af disse midler i 2008. På Sundheds- og Omsorgsudvalgsmøde den 8. november 2007 blev det besluttet at afsætte 1 mio. kr. til ensomhedsforebyggende tiltag målrettet ældre etniske minoriteter. Med denne indstilling gives en nærmere beskrivelse af udmøntningen af midlerne.
LØSNING
Udmøntning af 1,4 mio. kr. til opfølgning på undersøgelsesaktiviteter
vedr. ældre etniske minoriteter på plejehjem
I København er andelen af ældre med anden etnisk baggrund stigende og København står over for en særlig udfordring relateret til denne målgruppe. I 2007 gennemførte Folkesundhed København derfor et erfarings- og litteratur-studie relateret til ældre etniske minoriteter og ældrepleje samt en undersøgelse af ældre etniske minoriteters forestillinger, ønsker og forventninger til ældrepleje. Disse undersøgelser var en del af det eksternt finansierede projekt "Etnisk mangfoldighed i ældreplejen". De 1,4 mio. kr. anvendes til at supplere de foreliggende undersøgelser og til aktiviteter, som undersøgelserne har peget på behovet for. Der iværksættes:
§ En opfølgende undersøgelse med en statistisk fremskrivning af det fremtidige behov for hjemmepleje og ældrepleje blandt ældre etniske minoriteter.
§ En informations- og rådgivningsindsats overfor ældre etniske minoriteter om eksisterende tilbud i ældreplejen. Der udarbejdes relevant informationsmateriale, herunder dvd-film og pjecer med brug af billeder. Der udvikles en plan for formidling af viden, så det sikres, at viden når ud til målgruppen.
§ Udvikling af løsningsmodeller i forhold til sprogbarrierer i ældreplejen, herunder vurdering af relevansen af en "sprog-bank" med brug af to-sprogede ansatte i ældreplejen.
Udviklingen af indsatserne vil foregå i dialog med de lokale ældreråd.
Til orientering er der under det relaterede projekt "Etnisk mangfoldighed i ældreplejen" i 2007 opstartet kompetenceudvikling af medarbejdere i ældreplejen i mangfoldigheds-forståelse, herunder interkulturelle kompetencer. Forløbene fortsætter frem til maj 2008 og udbydes herefter til øvrige enheder i SUF under SundhedsAkademiet.
Udmøntning af 1 mio. kr. til ensomhedsforebyggende tiltag
Undersøgelser viser, at ensomhed blandt ældre etniske minoriteter er mere udbredt end blandt etnisk danske ældre. Det skyldes bl.a. sprogbarrierer, sparsomt netværk og mangelfuld viden om offentlige tilbud til ældre. Der er derfor behov for en målrettet indsats. Til forebyggelse af ensomhed blandt ældre etniske minoriteter anvendes de 1 mio. kr. til følgende:
§ Aktivitetstilbud i dagregi på plejehjem, samt i klubber og foreninger med fokus på socialt samvær og sundhedsinformation. Der vil blive gjort brug af Folkesundhed Københavns sundhedsformidlere med etnisk minoritetsbaggrund.
§ En undersøgelse af muligheder for etablering af frivilligheds-ordninger, hvor der kan opnås sprogmatch mellem frivillige og den ældre. Dette vil ske i samarbejde med frivillige organisationer og foreninger.
§ Samværsaktiviteter i to udvalgte boligområder. Der vil gøres brug af Folkesundhed Københavns sundhedsformidlere.
Udviklingen af indsatserne vil foregå i dialog med de lokale ældreråd.
En uddybende beskrivelse af indsatserne findes i bilag 1 og 2.
Indstillingen er sendt i høring hos ældrerådene, integrationsrådet og Beskæftigelses og Integrationsudvalget. Der er kommet høringssvar fra ældrerådene, integrationsrådet og Ældremobiliseringen. Hørings-svar fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget er under udarbejdelse og eftersendes snarest muligt. De indkomne høringssvar er samlet i bilag 3. Høringssvarene er generelt positive og bakker op omkring de enkelte indsatser. Der rejses enkelte uddybende spørgsmål og anbefalinger til det videre arbejde. Anbefalingerne vil blive inddraget i den videre implementering af indsatserne. Sundheds- og Omsorgsforvaltningens bemærkninger til høringssvarene står i bilag 4.
ØKONOMI
Der er afsat 1,4 mio. kr. til undersøgelse af behov for etniske plejehjem og konkrete forslag hertil. Disse midler blev bevilliget i forbindelse med budgetforlig 2007 med virkning fra 2008. I budget 2008 er der afsat 1 mio. kr. til ensomhedsforebyggende indsatser målrettet etniske ældre minoriteter. I bilag 1 og 2 er fordelingen af midlerne på udgiftsposter beskrevet.
VIDERE PROCES
Udvalget bliver orienteret om resultaterne af de to indsatser inden udgangen af 2008.
BILAG
1. Udmøntning af midler til ensomhedsforebyggende tiltag målrettet ældre etniske minoriteter i forbindelse med budget 2008.
2. Udmøntning af midler til undersøgelsesaktiviteter vedr. ældre etniske minoriteter på plejehjem i forbindelse med budget 2008.
3. Høringssvar om udmøntning af midler til ældre etniske minoriteter.
4. Sundheds- og Omsorgsforvaltningens bemærkninger til høringssvar vedr. udmøntning af midler til ældre etniske minoriteter.
Anne Mette Fugleholm / Jette Jul Bruun