Mødedato: 11.02.2021, kl. 15:30
Mødested: Telefonmøde via Teams

Orientering om puljemidler til styrket omsorg og nærvær i ældreplejen samt på demensområdet

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen orienterer om modtagne bevillinger fra hhv. Sundhedsstyrelsen og Innovationsfonden til projekter, som understøtter kommunens vedtagne sundheds- og ældrepolitikker.

Indstilling

 Sundheds og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget:

  1. At udvalget tager orientering om pulje- og fondsbevillinger modtaget i 2020 til efterretning

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har ansøgt og fået bevilget puljemidler fra Sundhedsstyrelsen og Innovationsfonden til fire større projekter og en ErhvervsPhD til en samlet sum af ca. 19 mio.kr. De fem indsatser er:

  1. Tryghed i eget hjem
  2. Slip hjemmeplejen fri - forsøg med selvstyrende teams i to boligområder.
  3. Virtuelt mestringskursus for pårørende
  4. Styrket faglighed og fleksibilitet i støtten til borgere med demens og deres pårørende
  5. ErhvervsPhD om demensvenlighed i storbyen

Løsning

Københavns Kommune har fået bevilliget midler fra Sundhedsstyrelsens pulje Styrket omsorg og nærvær i ældreplejen 2020-2021 til tre projekter. Minimumsbeløbet for ansøgningerne var fem mio.kr.

Styrket omsorg og nærvær i ældreplejen 2020-2021

1. Tryghed i eget hjem

Projektet har til formål at øge borgernes tryghed i eget hjem, samt at skabe de bedste forudsætninger for, at pårørende får mulighed for at give den støtte til deres nære, de ønsker. Konkret vil projektet tage udgangspunkt i de mange borgere, der har fået bevilget et nødkald. Der vil blive foretaget en grundig afdækning af deres behov for tryghed med henblik på at identificere en bred vifte af løsninger, der kan afprøves. Løsningerne kan fx være ny teknologi, nye typer af samarbejder med pårørende, nye ydelser eller nye arbejdsgange. Projektet understøtter ældrepolitikkens mål om rette tilbud til rette tid og værdighedspolitikkens mål om livskvalitet. Projektet udføres i tæt samarbejde med Aarhus og Aalborg kommune, hvilket understøtter strategien for arbejdet med velfærdsteknologi. Samarbejdet med de to andre kommuner betyder, at der kan prøves flere ting af, og at afprøvningerne baseres på mange borgere, så resultaterne er mere solide.

Der er bevilget 5.020.400 kr. til ligelig fordeling mellem Københavns Kommune, Aalborg Kommune og Aarhus kommune, dvs. at Københavns Kommune modtager 1,67 mio. kr.

2. Slip hjemmeplejen fri - forsøg med selvstyrende teams i to boligområder.

Formålet med dette projekt er, at borgerne i højere grad kan bevare et aktivt hverdagsliv, at den hjælp som de modtager er i overensstemmelse med deres behov og de får bedre muligheder for at indgå i fællesskaber. Målet er at etablere velfungerende, selvstyrende, tværfaglige hjemmeplejeteams i to ældreboligområder. Der eksperimenteres med arbejdsmåder, aktiviteter, inddragelses- og kommunikationsmetoder, der sikrer, at borgere og pårørende oplever, at det er let at henvende sig til og få relevant hjælp fra medarbejderne, og at medarbejderne handler relevant på borgernes udfordringer og ønsker, så deres mestringsevne og livskvalitet øges. Konkret involverer projektet en høj grad af inddragelse af både medarbejdere og borgere i de to boligområder. Erfaringerne inddrages i fremtidig udvikling af hjemmeplejen i andre bydele i København med en høj koncentration af ældre borgere.

Projektet kobles til eksisterende udviklingsarbejde af tryghedsboliger og integreret indsats i Guldbergs Have og Sundparken, som løber til 2023, hvilket er en indsats allerede godkendt af Sundheds- og Omsorgsudvalget i juni 2019. Med puljemidlerne finansieres udviklingsarbejdet, og gør det muligt at styrke Sundheds- og Omsorgsudvalget ønske om at afprøve modeller for selvstyrende hjemmeplejeteams.

Der er bevilget 5.035.610 kr. til København Kommune.

3. Virtuelt mestringskursus for pårørende

Formålet med projektet er at tilbyde støtte til en større gruppe af pårørende gennem virtuelle kurser og at få mere viden om barrierer og muligheder generelt ift. ældres brug af digitale løsninger. Projektet gennemføres i samarbejde med Komiteen for Sundhedsoplysning og er en videreudvikling af et tidligere projekt, hvor Københavns Kommune – også i samarbejde med komiteen for Sundhedsoplysning – i 2016-2017 udviklede kurser til hårdt belastede pårørende - LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende.

Projektet understøtter ældrepolitikkens værdier omkring støtte til pårørende samt udvikling af mulighederne for at indgå i frivilligt arbejde og øget samarbejde mellem kommunen og civilsamfundet. Derudover understøtter projektet værdighedspolitikken tema om netop pårørende som en ressource. I projektet udvikles og afprøves forskellige versioner af en virtuel udgave af det eksisterende kursusforløb LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende samtidig med at indholdet i mestringskurset tilpasses det virtuelle format. Indsatsen skal sikre at flere pårørende kan få adgang til redskaber, som forebygger mistrivsel og nedslidning.

Der er bevilliget 5.595.026 kr. til København Kommune.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen gør opmærksom på, at der er kort tid til at gennemføre de store og komplekse projekter, som puljen Styrket omsorg og nærvær i ældreplejen 2020-2021 lægger op til. Der var kort tid i den oprindelige tidsplan, men dette er blevet forstærket af, at Sundhedsstyrelsen har udmøntet puljen senere end planlagt grundet COVID-19. Projekterne er yderligere vanskeliggjort af, at der grundet COVID-19 fortsat er begrænset adgang til tilstedeværelse på enhederne og aktiviteter med borgerne. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har derfor forespurgt Sundhedsstyrelsen om muligheden for en forlængelse af projekterne. Andre kommuner har også påpeget vanskelighederne ved at skulle gennemføre projekterne på ét år. Det er derfor forhåbningen, at en forlængelse bliver mulig, da det vil øge kvaliteten af indsatserne.

Midler til demensområdet

Københavns Kommune har udover ovenstående fået bevilget midler til to indsatser, som understøtter Københavns Kommunes nye strategi for en tidlig indsats overfor borgere med demens ’Sammen om Demens’.

Sundhedsstyrelsen har bevilget tilskud fra puljen Flere, bedre og mere fleksible aflastningstilbud til mennesker med demens og deres pårørende, der skal sikre pårørende et frirum fra sygdommen 2020-2023.

4. Styrket faglighed og fleksibilitet i støtten til borgere med demens og deres pårørende

Pårørende kan i dag modtage afløsning i hjemmet så de kan bevare et socialt liv udenfor hjemmet eller blive afløst i forhold til opgaver i hjemmet. Med afsæt i den eksisterende ydelse om afløsning af pårørende er formålet med dette projekt at udvikle en mere fleksibel løsning, som modsvarer de pårørendes behov for mere fleksibilitet og mere kvalificeret demensfaglig viden blandt personalet. Målet er at øge livskvaliteten og reducere belastningen hos pårørende. Størstedelen af bevillingen går til lønmidler til fx sygeplejerske eller sosu-assistent med demensfaglige kompetencer. Medarbejderne skal være med til at udvikle, afprøve og gennemføre den nye fleksible indsats, hvor der bl.a. ydes aflastning, gives rådgivning samt mentalt støtte til den raske pårørende. Projektet kører som forsøg i hjemmeplejen Vesterbro, Kongens Enghave, Valby.

Der er bevilliget 2.327.724 til København Kommune.

Endelig har Innovationsfonden i Danmark bevilget midler til en ErhvervsPhD.

5. ErhvervsPhD om demensvenlighed i storbyen

Målet med ErhvervsPhD’en er at skabe viden om, hvordan et demens-venligt samfund kan understøttes og udvikles i en storbykontekst. Ph.d.’en kobles på det 3-årige forsøg Demensvenlig Bydel Vanløse, der er igangsat i 2021. Projektet vil skabe viden om de udfordringer, som borgere med demens og deres pårørende oplever i hverdagslivet og fokus er bl.a. på at engagere civilsamfundet i form af organisationer, erhvervsliv og foreninger omkring målsætningen om en demensvenlig by.

Der er bevilliget 712.000 kr. til Københavns Kommune, (lønmidler) og 360.000 kr. til Syddansk Universitet, som varetager vejledning og udsteder ph.d.-graden. De resterende lønmidler dækkes af midler fra Forsøget med Demensvenlig Bydel Vanløse, som ph.d.’en udføres i samarbejde med.

Økonomi

Indstillingen har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om resultaterne af projektevalueringerne i takt med, at de foreligger.

Katja Kayser

/Nanna Skriver

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top